Köpekler (Regl) Adet Olur mu? Kısırlaştırılan Köpekler Regl Olabilir mi?

Köpekler (Regl) Adet Olur mu? Kısırlaştırılan Köpekler Regl Olabilir mi?
Blog

Köpekler (Regl) Adet Olur mu? Kısırlaştırılan Köpekler Regl Olabilir mi?

Köpekler (Regl) Adet Olur mu? Doğada yaşam süren tüm canlılar, türlerinin devamlılığını sağlamak adına üremeye gereksinim duymaktadır. Üreme döngüsü ise her canlıda değişiklik göstermektedir. Bu üreme döngüsünün parçalarından biri de dişi köpeklerdir ve dişi köpeklerin regl olmaları da bunun bir neticesidir.

Köpekler Ne Zaman Regl Olur?

Dişi köpekler genel olarak 6 – 7 aylık olmalarının ardından regl olmaya başlamaktadır. Ancak ortama, beslenmeye, cinse ve ırka göre bu durum farklılık gösterebilmekte ve regl olma süreleri 1 yaş aralığına dek uzayabilmektedir. Genç dişi köpekler senede en az 2 defa regl olurlar. Ancak biraz daha yaşlı olan köpeklerde regl genellikle yılda bir kez olmaktadır. Bazı dişi köpekler ise kendi türlerine özgü olarak yılda 3 ya da 4 kez adet olabilmektedirler.

Köpeklerde regl dönemi, genel olarak bahar aylarında başlar; ancak ırka göre bu süre de değişim gösterebilmektedir. Dişi köpeklerin regl dönemleri başladıkları günden itibaren 3 hafta yani 21 gün sürmektedir.

Köpeklerde Regl Dönemi Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde Regl Dönemi Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle köpeklerin regl döneminde tıpkı insanlarda olduğu gibi ağrı görülebilmektedir. Bazı köpeklerin anatomisi bu ağrıyı tolore edebilirken bazılarının ki ciddi boyutlarda olabilir. Doğadaki canlıların türlerini devam ettirebilmeleri adına üremeleri gerekir ve dişi köpeklerde bu sebeple regl olurlar. Peki, dişi köpeklerin adet olma belirtileri nelerdir?

  • Vajinalarında sarkıklık oluşabilir,
  • Vajinası kırmızı ya da pembe renk alabilir,
  • Meme uçlarının renkleri daha belirginleşebilir ya da şişme oluşabilir,
  • Bu süreçte susuzluk hissedebilir ve bu sebeple çok fazla su içer,
  • Sürekli olarak çiş yapabilir,
  • Davranışlarında farklılıkla gözlemlenebilir,
  • Huysuz ya da saldırgan olmasalar da genel olarak keyifleri yerinde olmayabilir,
  • İştahsızlık görülebilir.

Köpeklerde Regl (Adet) Dönemi Nasıl Fark Edilir?

Köpeklerde regl döneminin başlangıcı olarak belirti kızgınlık süreci sanılsa da aslında ilk belirti kanamadır. İlk defa adet olan bir dişi köpeğin kanaması açık renkli olmaktadır. Köpeğin ilk kanaması şeffaf bir renge oldukça yakın olduğu için genel olarak köpek sahipleri ilk seferde bu durumun farkına varamayabilmektedir. Zamanla bu renk koyu kırmızıya dek dönüşür ve daha sonraları ise patlıcan moruna dönük bir renge bürünür. Bununla beraberde köpek kızgınlık dönemi içerisine girmiş olur.

Dişi köpek sahipleri köpeklerinin regl olduğunu ikinci ya da üçüncü gün fark ederler. Bunun neticesi olarak artık dişi köpeğin üreme yaşının geldiği düşünülmekte ve çiftleştirmek adına uygun bir eş arayışına girilmektedir. Ancak bu dönemde önem gösterilmesi gereken birkaç nokta vardır. Köpeğin çiftleştirilmesi adına en sağlıklı ve en uygun zaman adet döneminin 9 ile 13. Gün arasıdır. Bu süre zarfı içerisinde sağlıklı bir çiftleşme yaşanabilmektedir.

Regl Döneminde Köpeğin Karakteri

Regl döneminde olan dişi köpek normal tavırlarından farklı tavırlar sergileyebilir ve bu oldukça doğal bir durumdur. Genç dişi köpekler regl süreçlerinde daha fazla agresif ve tahammülsüz olabilirler. Bu zamanlarda köpeğinize çok daha fazla ilgi göstermeye özen göstermeniz gerekir. Köpeğinize kızmamalı ve ona sevecen tavırlar ile yaklaşmalısınız. Can dostunuzu sakinleştirme yollarını en iyi siz bileceğiniz için onunla ilgilenerek sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.

Yaşlı ve daha öncesinde doğum yapmış dişi köpeklerde regl süreci onların daha narin ve hassas yapıya bürünmesine neden olmaktadır. Bu süreçte köpeğiniz ile yakından ilgilenin ve gereksinimlerini geciktirmemeye özen gösterin. Köpeğinizi severken yormayın ayrıca oyunlardan ve hızlı hareketlerden bu süreç içerisinde uzak tutmaya çalışarak dinlenmesine dikkat edin.

Yaşları her ne olursa olsun regl döneminde köpeklerin davranışları benzerlik gösterebilmektedir. Regl döneminde köpekler dış dünyaya daha istekli ve meraklı olurlar. Bu nedenle de sık olarak kaçma eğilimi gösterebilirler. Çünkü regl dönemleri kızgınlık ve çiftleşme dönemleridir. Köpeğiniz, erkek köpeklere aşırı duyarlı olacağı için dikkat etmenizde yarar vardır.

Köpeklerde Regl Dönemini Önlemek

Köpeklerde regl dönemini önlemek kısırlaştırmanın dışında mümkün değildir. Çünkü adet dönemi biyolojik bir olaydır. Ancak köpeğinizin regl olmasını istemiyorsanız tek çareniz onu kısırlaştırmaktır. Kısırlaştırma operasyonu veteriner hekimler tarafından köpeklerin sahiplerine sıkça tavsiye edilen bir işlemdir. Fakat kısırlaştırma işlemi yalnızca köpeğin regl dönemini engellemek adına yapılan bir operasyon değildir.

Bu nedenle dişi köpek sahiplerinin köpek kısırlaştırma operasyonu için karar vermeden önce detaylı bilgi sahibi olmaları ve bu dönemler için kendilerini geliştirmeleri gerekir. Şayet ilk kez dişi köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız yılda minimum iki kere adet olduklarını bilmeli ve bu regl dönemlerinde istenmeyen çiftleşmelerden köpeğinizi korumanız gerektiğini unutmamalısınız.

Köpeklerde Regl Dönemindeki Kanama Lekeleri Önlenebilir mi?

Köpeklerde Regl Dönemindeki Kanama Lekeleri Önlenebilir mi?

Köpekler oldukça temiz hayvanlardır ve bu temizliklerini adet dönemlerinde de sürdürmeye devam etmektedirler. Adet dönemine girmiş olan köpekler genital bölgelerinin temizliklerini yalayarak yaparlar. Bu sebeple sizin ekstradan söz konusu bölgeyi temizlemenize ya da silmenize gerek bulunmamaktadır.

Yalnızca dişi köpeğiniz oturur haldeyken zemine ya da halıya minik lekeler bırakabilir. Her ne kadar temizlenseler de bu durum kaçınılmazdır. Bunu önleyebilmek adına evcil marketlerden ve pet shoplardan köpeğiniz için uygun köpek regl külodu almanızda yarar vardır. Bu sayede yerlerin lekelenmesini rahatlıkla engelleyebilirsiniz.

Köpek Regl Pedi ve Köpek Regl Külodu

Köpek regl pedi ve külodu çeşitleri, dişi köpeğiniz regl olduğu zamanlarda kullanılan oldukça hijyenik ürünlerdir. Regl külotlarını köpeğinizin bedenine göre rahatlıkla ayarlayabilirsiniz. Regl külotlarının içerisinde bulunan pedlerin günlük olarak değiştirilmesi gerekir. Çünkü uzun süreli kullanımları halinde enfeksiyon gibi sorunlara neden olabilmektedir.

Köpek Regl Külodu ve Pedi Nasıl Kullanılır?

Dişi köpeklerde regl dönemi genel olarak bahar dönemlerinde başlamakta ve yaklaşık olarak 3 hafta sürmektedir. Köpeğinizin adet kanamasını fark ettiğiniz anda ise köpek adet pedi ya da köpek adet külodu kullanmanız gerekir. Köpek regl pedi ve regl külodu sayesinde köpeğinizin regl kanının evdeki farklı eşyalara ve zeminlere bulaşmasını engelleyebilirsiniz.

  • Köpek Regl Külodu Kullanımı;

Köpeklerde regl külodu kullanımı oldukça basittir. Sahiplerinin oldukça rahat olarak takıp çıkarabilmesi adına özel olarak tasarlanmış ürünler, köpeklerin farklı boyutlarına göre değişik ölçülerde üretilebilmektedir.

Köpek regl külotları lastikli olarak üretildikleri için can dostunuzun belini sıkmazlar. Ayrıca kuyruklarının sıkışmaması adına regl külotlarının arkasında boşluk bulunmaktadır.

  • Köpek Regl Pedi Kullanımı;

Köpeklerde regl pedi kullanımı regl külodu ile beraber olmaktadır. Köpek regl pedleri de köpeklerin farklı boyutları dikkate alınarak özel olarak üretilmektedir. Ancak regl pedlerinin günlük olarak düzenli şeklide değiştirilmemesi halinde farklı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Herhangi bir sıkıntı yaşamamak adına pedlerin günlük olarak değiştirilmesi gerekir.

Köpeklerde Regl Önlemek İçin Kısırlaştırma

Dişi köpeklerinizin regl görmemesi için onları kısırlaştırmaya karar verdiyseniz dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Köpeğinizi kısırlaştırma operasyonuna sokmanız zor bir karardır. Kısırlaştırma sağlık ve davranış bakımından olumlu avantajlar sunuyor olsa da dezavantajlar da karşımıza çıkabilmektedir. Köpeğin regl olmaması için kısırlaştırılması operasyonundaki avantaj ve dezavantajlar ise şunlardır;

  • Operasyonun ardından köpeğiniz ile yürüyüş yaparken zorlandığını görebilirsiniz,
  • Dışarıdaki erkek köpekler, köpeğinizin peşinde koşmayı bırakır,
  • Köpekler bölgesel olarak üreme adına yaptıkları işaretleme alışkanlıklarından vazgeçer,
  • Kısırlaştırma ile ilgili unutulmaması gereken avantajlardan biri ise cinsel yollarla bulaşma riski taşıyan hastalıkların artık bulaşamayacağıdır,
  • Köpeğiniz idrar tutma sorunundan kurtulur,
  • Saldırganlık sorununu büyük ölçüde ortadan kaldırır,
  • Tiroit yetmezliği sebebi ile ortaya çıkan sorunlar olabilir. Bu sorunlara yakalanma riski köpeğiniz için oldukça azalır,
  • Köpeğinize 5 aylık olmadan önce kısırlaştırma operasyonu yapmanız bağ dokularda kanser oluşma riskini ortaya çıkarır.

Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Köpeklerde kısırlaştırma operasyonu tamamen hijyenik bir klinik ortamında gerçekleştirilir. Ameliyat başlamadan önce veteriner hekim tarafından köpeğe genel anestezi uygulanır. Kısırlaştırma ameliyatı ortalama 1 – 2 saat içerisinde tamamlanır. Dişi köpeğinizin kısırlaştırılma operasyonunda genel olarak yumurtalıklar ve rahim alınır. Dişi köpeklerde kısırlaştırma operasyonu oldukça hassastır. Tüm işlemlerin uzman bir veteriner hekim tarafından hijyenik bir ortamda steril araçlar kullanılarak yapılması oldukça önemlidir. Veteriner hekimler kısırlaştırma operasyonunun ardından genel olarak köpeği bir gece klinikte gözlem altında tutmaktadır. Bu durum can dostunuzun rahat etmesi ve mikrop kapmaması adına oldukça önemlidir.

Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrasında Bakım

Kısırlaştırma operasyonu köpeğinizin cinsel konuda sergilemiş olduğu genel davranışların yanı sıra sosyal bakımdan da gereken kontrolü düzene sokmanıza imkan tanır. Yapılan kısırlaştırma operasyonu cinsel olarak var olan dürtülerin azalmasını da sağlar. Ancak, kuşkusuz ki söz konusu dürtülerin tamamı ile yok olması mümkün değildir. Dişi köpekler, kısırlaştırma operasyonundan sonra kesinlikle hamile kalamaz ve regl olamaz. Köpeğiniz cinsel bakımdan tam olarak olgunluk aşamasına gelmeden önce ve cinsel dürtü kaynaklı davranışlarının sürmemesi adına kısırlaştırma sizler için olumlu bir aşama olur.

Kısırlaştırma operasyonu köpeğinizin kişiliğine, geçmişine ve ırkına bağlıdır. Bir evlat olarak görerek sahiplendiğiniz köpeğinizin kısırlaştırma operasyonunun ardından bakımı da ırkının özelliklerini göz ardı etmemek koşulu ile oldukça önemlidir. Köpek sahiplerinin doğru adımlar ile köpeklerinin bakımını yapması iyileşmelerini hızlandıracaktır.

  • Veteriner hekimin söylediklerini dikkate alın,
  • Anestezi etkisinin yavaş şekilde azalmasından dolayı köpeğiniz kendisini uyuşuk hissedecektir,
  • Köpeğinizi anestezinin etkisi tamamen geçene dek beslememeniz gerekir,
  • Özellikle dikişlerine dikkat edilmelidir,
  • Dikişleri tamamen iyileşene dek köpeğinizi yüksek seviyeli egzersiz programlarından uzak tutmalısınız,
  • Vitamin ve faydalı elementler ile dolu yiyecekler ile beslemeye özen göstermelisiniz,
  • Köpeğinizin hareketlerinde azalma olması halinde beslenme sıklığını da azaltmanız gerekir.
  • Veteriner hekim kontrollerinizi aksatmamaya özen göstermelisiniz.

Kısırlaştırma operasyonu sonrasında önem taşıyan gün ilk gün olduğu için köpekler genellikle veteriner hekim ile beraber klinikte bırakılır. Bu sayede bütün gece boyunca gözlem altında olması sağlanır. Köpeğin kalp atışları ve solunumu detaylı olarak izlenir. Oluşma ihtimali bulunan en ufak riskli halde köpeğe anında müdahale edilir. Şayet köpeğiniz ameliyatının ilk günü klinikte kalmayacaksa onu evinizde uyumamaya özen göstererek sürekli gözetiminiz altında tutmanız gerekir. Size riskli gibi görünen en ufak durumlarda ise mutlaka veteriner hekiminizi arayarak bilgi vermeniz önem taşır.

Köpeğinizin eklemlerinde şişlik oluşursa, dikiş bölgesinde kan sızıntısı, operasyon bölgesinde kızarıklık, dikişlerinde açıklık, kötü bir koku ya da köpeğinizin genel halinde farklılaşma varsa vakit kaybetmeden veteriner hekiminizi aramanız gerekir.

Endişe uyandıran bir durum fark ettiğinizde ya da yukarıda belirttiğimiz sorunlar ile karşılaştığınızda veteriner hekiminizi aramanız yaşmanıza renk katan can dostunuzun oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçmenizi sağlayacaktır.

Hemen Ara
Whatsapp