İstanbul’da Evcil Hayvan Köpek Parkları Nerelerdedir?

İstanbul’da Evcil Hayvan Köpek Parkları Nerelerdedir?
Blog

İstanbul’da Evcil Hayvan Köpek Parkları Nerelerdedir?

İstanbul’da Evcil Hayvan Köpek Parkları evcil dostlarımızın günlük fiziksel aktivitelerini tamamlamaları ve enerjilerini atmaları için belirli kurallar çerçevesinde tasarlanan ve tamamen korunaklı alanlardır. Köpek parkları dostlarımızın bir temel ihtiyacı olan sosyalleşme gereksinimini karşılar ve onların yeni arkadaşlar edinmelerine yardımcı olur. Böylece depresyona girme gibi ruhsal bozukluk durumları yaşanma riski azalır. Köpek parklarında sosyalleşme ve günlük gezintiler aslında köpeklerin sağlığını da önemli ölçüde etkiler.

Köpekler için öneme sahip olan ve özgürce gezinmeleri, arkadaş edinmelerine olanak sağlayan bu köpek parkları 2007 yılından beri dünya genelinde faaliyetlerini ve sayılarını artırarak hizmet vermektedir. Hatta Amerika’da sosyal alanların çoğunluğu uzun süredir köpekler için ayrılmış durumdadır.

Herhangi bir yeşil alana köpek parkı dememiz tabii ki doğru olmayacaktır. Bir kuruluşun köpek parkı olarak nitelendirilebilmesi için bazı kurallara uyması gerekmektedir.

Köpeklerin Sosyalleştirme Eğitimi (Sosyalizasyon)
Köpeklerin Sosyalleştirme Eğitimi (Sosyalizasyon)

Köpeklerin Sosyalleştirme Eğitimi (Sosyalizasyon)

Köpekler iletişim kurmayı seven hayvanlardır ve dolayısıyla sosyalleşmeye ihtiyaç duyarlar. Sosyalleşme sürecinin daha sağlıklı şekilde ilerleyebilmesi için yavruluk dönemlerinde girişimde bulunulması gerekir. Küçüklük dönemlerinde köpekler yeni çevrelere karşı daha açık olurlar ve arkadaşlık kurma eğilimleri daha fazladır.

Evcil hayvanlarımızın mutlu ve sağlıklı olmasını sağlamanın yollarından bir tanesi de onların diğer köpeklerle arkadaşlık etmesine olanak sağlamaktır. İletişim kurmaları için sürekli aynı ortamda bulunmalarına gerek yoktur. Köpeklerin sosyalleşmesine katkıda bulunmak adına çeşitli belediye ve kuruluşlar tarafından bazı alanlar kurulmuştur.

Köpeklerin Sosyalleşmesi Neden Önemli?

Köpeklerin erken dönemlerde sosyalleşmesi onların ileriki dönemlerde karşılaşabilecekleri bazı durumların habercisi olabilir. Eğer köpeğinizde aşırı agresiflik veya tutarsız davranışlar varsa bunları erken fark eder ve bu davranışlar yerleşmeden müdahalede bulunabilirsiniz. Genellikle sosyalleşmeden büyüyen köpeklerde saldırgan olma veya çok korkak olma eğilimi fazladır. Ayrıca sosyalleşme sürecinin doğru yürütülmesi gerekir. Köpekler sosyalleştirme sürecinden sonra daha mutlu cesur ve özgüvenli olacaklardır. Köpek sahiplerinin bu süreçte sabırlı kararlı ve bilgi sahibi olması gerekmektedir.

Köpek Oyun Parkı Kriterleri

Köpeklerinizi rahatça gezdirebileceğiniz ve üzerlerindeki stresten kurtulmaları için oyunlar oynatabileceğiniz parkların uyması gereken bazı kriterler bulunuyor. Bu kriterler hem köpeğinizin yararı hem de sizin daha iyi bir hizmet almanız için uyulması gereken kriterlerdir. Köpeklerin doğasına uygun ekipmanlarla düzenlenmiş bir oyun alanı ve diğer köpeklerle gerektiğinde oyunlar oynayabileceği ortak alanların belli bazı kriterlere göre tasarlanmış olması gerekiyor. Bu kriterlere uyulmuş olan köpek oyun parkları köpeğinizin sadece oyun oynayıp eğlenmesine değil, içinde bulunduğu depresyonun da ortadan kaldırılması için büyük oranda etkili olacaktır.

  • Genişlik:

Alan köpeklerin rahatça koşup oynamalarına elverişli olmadır ve kesinlikle çim alan olmalıdır. (En az 80 metre)

  • Yerleşim:

Etraftaki en yakın yerleşkeden en az 30 metre uzakta olmalıdır. Yakınında otopark olmalıdır. Uçurum, göl vb. yerlerden uzakta bulunmalıdır. Çöp kutuları mutlaka bulunmalı, çevre temiz tutulmalıdır. Toplumsal bir alanda fakat güvenli olmalıdır. Alanın kötüye kullanımının önüne geçilmesi adına bir bekçi görevlendirilmesinde fayda vardır.

  • Levhalar:

Park kuralları herkes tarafından görülebilecek şekilde uygun yere asılmalıdır.

  • Çit Düzenlenmesi:

Çit yüksekliği en az 2 metre olmalı ve sağlam olmalıdır.

  • Bölümler:

Köpekler 15 kg sınırına göre 2 gruba ayrılmalılardır.

  • Ekipman:

Köpeklerin ilgisini çekecek ve oynarken keyif alacağı rampa tünel vb ekipmanlar kullanılmalıdır.

  • Gönüllüler:

Gönüllü vatandaşlara park ile ilgili sorumlulukları bildirilmeli ve gelenleri kurallar konusunda aydınlatmaları sağlanmalıdır. Gelen istekler doğrultusunda çeşitli etkinlikler düzenlenebilir.

Köpek Parklarının Köpeklere Yararları

Köpekler için çok fazla yararı bulunan köpek parkları sadece oyun alanı değil, köpeğinizin sağlığı ve uzun ömürlü olması için de önemli yerlerdir. Ayrıca mevcutta eğitim görmekte olan köpeğiniz için de köpek eğitmeni ile beraber bu parklara giderek köpeğinizin eğitimini bu parklarda da tamamlayabilirsiniz. 

  • Köpeklerin ruh sağlığı adına olumlu etkiler yaratır.
  • Köpeklerin günlük fiziksel aktivitelerini karşılamalarına olanak sağlar.
  • İnsanlarda köpeklere karşı sorumluluk bilinci geliştirir.
  • Köpeklere özgür dolaşma alanı oluşturur.
  • İnsanlara da sosyalleşme imkânı tanır.

Köpek Parkı Kuralları

Hem köpeklerin mutluluğu hem de köpek parklarının uzun süreli hizmete açık olması için uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallara siz köpek sahipleri uyduğunuz sürece sizin köpeğinizle beraber daha pek çok köpeğin özgürce oyunlar oynayıp eğlenebileceği parkların devamlılığını sağlamış olursunuz.

  • Köpeklerin sorumlulukları tamamen sahiplerine aittir. Mesuliyet kabul edilemez.
  • Alan dışında tasma takma zorunluluğu vardır.
  • Köpeklerin aşılı ve boyun tasmalı olması şarttır. Karne kontrolü yapılır.
  • Sahipler dışkı toplama poşeti bulundurmalıdır.
  • Agresiflik düzeyi yüksek Köpeklerin girişi yasaktır. Herhangi bir kavga durumu olduğunda köpek sahibi köpeğini uzaklaştırmak zorundadır.
  • Bir kişi maksimum iki köpek getirebilir ve köpekleri gözetim altında tutmak zorundadır.
  • 12 yaşından küçük çocuklar veli olmadan giremez.
  • Yiyecek girişi yasaktır.
  • Bisiklet, paten, kaykay giremez.
  • Acil durumda aranacak telefon numarasının belirtilmesi gerekir. (155 gibi)

,

Türkiye’deki Evcil Hayvan Köpek Oyun Parkları 
Türkiye’deki Evcil Hayvan Köpek Oyun Parkları

Türkiye’deki Evcil Hayvan Köpek Oyun Parkları 

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de köpeklerinizi gezdirebileceğiniz ve onlarla oyunlar oynayabileceğiniz pek çok köpek oyun parkı bulunuyor. Bu oyun parklarına gitmeden önce ne zaman açılıp ne zaman kapandığı hakkında bilgi almak için telefon edebilir ve köpeğinizin egzersizleri için bu alanlara onu götürebilirsiniz.

  • İzmir 

2008 yılında Türkiye’nin ilk köpek parkı olarak kuruldu. Karşıyaka Belediyesi tarafından açıldı.

  • Bursa

Nilüfer belediyesi tarafından kurulan ‘’Can Dostlar Köpek Parkı’’ türünün ilk örneklerinden biri olma özelliğini taşıyor. Toplam 1900 metre kare bir alan mevcut ve 3 çeşme, 2 fıskiyeli süs havuzu, 2 kum havuzu, 12 adet köpek oyun ünitesi bulunduruyor.

  • Antalya 

Antalya Konyaaltı Belediyesi tarafından kurulan park, evcil hayvan sahiplerinin dostları ile vakit geçirebileceği güzel bir alan oluşturuyor. İçerisinde tahterevalli, lastik atlama, kemik atlama, tünel ve 2 adet köpek yürüyüş rampası vardır. . . .

  • Aydın 

Aydın’da halkın yoğun isteği üzerine küçük de olsa bir oyun alanı düzenlendi. Bölge halkı tarafından pek nitelikli olarak değerlendirilmese de bölgede köpekler ve sahipleri için Su kapları, kazmaları için toprak alan, oyun parkurları ve banklar bulunuyor.

İstanbul’daki Evcil Hayvan Köpek Parkları Hangileridir?

İstanbulda köpek parkı statüsüne yaraşır tek park Beylikdüzü Belediyesi tarafından kurulmuştur. Şener Şen Parkına yeni düzenlemeler yaban belediye köpek dostlarımızı düşünerek ‘Pati Park’ı açmasının yanı sıra Mama Matik de kurmuştur. Daha sonra Sezen Aksu parkına da bir köpek parkı yerleştirilmiştir. Bunların dışındaki İstanbul’da bulunan köpek parkları şu şekildedir:

  • Ataşehir Köpek Parkı

Ataşehir Atatürk, Park İçi Yolu, 34758 Ataşehir/İstanbul

  • Koşuyolu Parkı

Koşuyolu, 34718 Kadıköy/İstanbul

  • Göztepe 60. Yıl Parkı

Caddebostan, Bağdat Cd. No:17, 34728 Kadıköy/İstanbul

  • Maçka Parkı

Harbiye, Maçka Cd. 34367 Şişli/İstanbul

  • Kalamış Atatürk Parkı

Fenerbahçe, Münir Nurettin Selçuk Cd. No:54, 34726 Kadıköy/İstanbul

  • Anadolu Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü

Göztepe, Göztepe 60. Yıl Parkı, 34730 Kadıköy/İstanbul

  • Yıldız Parkı

Yıldız, 34349 Beşiktaş/İstanbul

  • Bahçeşehir Gölet Parkı

Bahçeşehir 1. Kısım, 34488 Başakşehir/İstanbul

  • Gülhane Parkı

Cankurtaran, Kennedy Cd., 34122 Fatih/İstanbul

  • Polonezköy Tabiat Parkı

Polonez, 34986 Beykoz/İstanbul

  • Fenerbahçe Parkı

Fenerbahçe, Fener Kalamış Yolu, 34726 Kadıköy/İstanbul

  • Çırpıcı Şehir Parkı

Osmaniye, Çırpıcı Koşuyolu Sk., 34146 Bakırköy/İstanbul

İstanbul’da Köpeğiniz ile Girebileceğiniz 18 Mekân!

Pek çok kafe ve restoranın köpekleriyle girmek isteyen kişilere müsaade etmediği bilinen bir gerçek. Bunu yadırgamak doğru olmadığı kadar köpek sahiplerini de kimse suçlayamaz. Fakat size sıkıntı çıkartmayacak ve İstanbul’da köpek ile girebilecek mekanlar bulunuyor.

  1. Gr Art Coff e- Beyoğlu
  2. M.O.C Cafe – Nişantaşı
  3. Aşşk Kafe – Kuruçeşme
  4. Romantika – Fenerbahçe
  5. Dört Kadıköy – Kadıköy
  6. Gedikli – Teşvikiye
  7. Fahriye Cafe – Kadıköy
  8. Kruvasan İstanbul – Teşvikiye
  9. Secret Garden – Tarabya
  10. Drip Coffeeist – Asmalimescit ve Şaşkınbakkal
  11. Kamu Coffee – Teşvikiye
  12. White Mill – Cihangir
  13. Muhit – Karaköy
  14. Grey Food § Drink – Topağacı
  15. Coffee Sapiens – Beyoğlu
  16. Walter’s Coffee Roastery – Kadıköy
  17. Kosmos – Beşiktaş
  18. Black Owl Coffee – Beşiktaş

Dünyanın En Büyük Köpek Parkı Dubai’de!

Köpeklerin konaklamasına da olanak veren My Second Home isimli köpek dünyası, yeni açılmasına rağmen şimdiden epey rağbet görüyor. Evcil dostlarını burada misafir etmek isteyen evcil hayvan sahiplerinin ortalamanın üstünde bir fiyat ödemesi gerektiği de unutulmamalı.

Dünyadaki Diğer Büyük 10 Köpek Parkı

  1. Pilgrimmm Bark Park, Provincetown, Masachusets
  2. Thornberryy Off-Leaush Dog Park, Ioowa City, Iowa
  3. Millie Bush Dog Park, Houston, Texas
  4. Friedoom Bark Park, Lowell, Indiana
  5. Dog Woood Park, Jacksonville, Florida
  6. Beneful Dreamm Dog Park, Alabasterr, Alabamaa
  7. Beaa Artur Dog Park in Norfolk, Virginia
  8. Point Isabelll Regional Shoreline and Dog Park, Richmond, California
  9. Jackassss Acres K-9 Korral, New River, Arizona
  10. Forttt Woof, Fort Worth, Texas

Köpeklerde Fiziksel Aktiviteler

İnsanlar üzerinde düzenli yapılan fiziksel egzersizlerin olumlu etkileri yadsınamaz bir gerçektir. Düzenli fiziksel aktivitede bulunmanın depresyon riskini azaltmada, yüksek stres ve anksiyeteyi önlemede ve özgüven artırmada birçok olumlu etkisi vardır. Fiziksel aktiviteler bizim için önemli olduğu kadar evcil hayvanlarımız için de fazlası ile önem taşır.

Köpek sahipleri köpekleri ile bir sorun yaşıyorsa bunun nedeninin köpeğin fiziksel aktivite ihtiyacının yeterince karşılanmamış olması olabilir. Köpekler sürekli aktif halde olmak, yeni şeyler keşfetmek, uzun yürüyüşlere çıkmak ,oyunlar oynamak isterler. Sonuç olarak bütün gün evde durmak köpek doğasına aykırı bir davranıştır. Bu doğal ihtiyaçları karşılanmak zorundadır aksi taktirde çeşitli problemler yaşamak kaçınılmazdır.

Köpek Egzersizleri Hakkında Bilgiler

Egzersiz süresi köpeğin yaş, ırk ve sağlığına göre belirlenir. Genç köpekler daha uzun yürüyüşlere çıkabilirken yaşlı köpekler uzun yürüyüşleri kaldıramayabilirler. Köpeğiniz için en uygun aktiviteleri veteriner hekiminize danışmalısınız. Köpekler koşu bandında da yürüyüş yapabilir fakat zihinsel anlamda tatmin olmadıkları uzmanlar tarafından yapılan çalışmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Yakın çevrede yapılan kısa yürüyüşler egzersiz sayılmaz. En az 1 saat yürüyüş yapmak önemlidir.

Köpeğinizde aşırı havlama, etraftaki eşyalara zarar verme, aşırı agresif davranma gibi çeşitli davranış bozuklukları varsa, düzenli egzersiz ve kısa süreli eğitim çalışmalarıyla köpeğinizin zihnini rahatlatarak sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Aktivitelerin hava şartlarının iyi olduğu yani fazla sıcak veya soğuk olmadığı zamanlarda yapılmasına özen gösterin. Egzersizleri yemekten önce yapın.

Köpeklerde Egzersizlerin Faydaları

  • Kilo ve kas dengesi korunur. Kireçlenme ve kas erimesi gibi sorunların önüne geçilir.
  • Stres, anksiyete, aşırı agresiflik gibi durumlar önlenir.
  • Yaşlanma süreci yavaşlar.
  • Köpek ve sahibi arasındaki bağlar güçlenir.
  • Köpek daha sakin, uyumlu, mutlu ve dışa dönük olur.
Hemen Ara
Whatsapp