Köpek Eğitimi Düdüğü Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Köpek Eğitimi Düdüğü Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?
Blog

Köpek Eğitimi Düdüğü Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Köpek eğitimi düdüğü ile köpeklerin daha kolay bir eğitim alması sağlanırken köpek eğitim düdüğünün doğru kullanımı da önemlidir. Köpeğinize köpek eğitimi düdüğü ile eğitim vermeden önce bu düdüğün nasıl kullanıldığına dair araştırmalar yapmalı ve izlenecek adımları doğru bir şekilde uygulamanız gerekmektedir.

Köpek Eğitimi Düdüğü Nedir? Ne İşe Yarar?

Köpek eğitimi düdüğü, eğitim esnasında ve eğitim aldıktan sonra da gerek duyulduğu sürece kullanılan bir düdüktür. Metal, kapağı olan ve yaklaşık 6 cm uzunluğundadır. Piyasada fiyatı 35- 45 TL. arasında değişmektedir.

Köpek Eğitim Düdüğünün Diğer Düdüklerden Farkı Nedir?

  • Köpeğin duyabileceği frekansa sahip, tiz ve ıslığa benzeyen bir ses çıkarmaktadır.
  • Bu ses kalabalık ve gürültülü ortamlarda bile köpeklerin rahatlıkla duyduğu bir sestir.
  • Eğitim esnasında kullanılan bu düdük, eğitim sonrasında da (gerektiğinde) talimat verme amaçlı kullanılabilmektedir.
  • Eğitim düdüğü adından da anlaşılacağı gibi düdükle köpeği yönlendirme amaçlı kullanılmaktadır.
  • Eğitim düdüğü, eğitim alan köpekle sahibi arasında bir iletişim aracıdır da denebilir.
  • Şartlı refleks kapsamında eğitim alan köpek, kalabalık ortamda dahi düdükle verilen işaret nedeni ile anında aldığı komutu uygular.
  • Eğitim düdüğü köpeğinizin yanınızda olmadığı ve sizden uzakta bulunduğunda da onu gözetim altında tutmanızı sağlamaktadır.

Köpek Eğitim Düdüğü Ne Zaman ve Nasıl Kullanılır?

Köpek Eğitim Düdüğü Ne Zaman ve Nasıl Kullanılır?

Köpek eğitim düdüğü ile köpek eğitimi erken başlamalıdır. 3 aydan sonra, önce tuvalet eğitimi daha sonra da köpeğinizin ırk özelliğine göre istenilen alanla ilgili olarak (koruma, Bodyguard, sosyalleşme, uyum, alan koruma, temel itaat, ileri itaat, davranış bozukluğu gibi) eğitim görmesi gerekmektedir. 6 aylık köpek tuvalet eğitimini öğrenmiştir ve yeni eğitimlere hazırdır. Köpeğinizin cinsine ve özelliklerine göre onun hangi alanlarda eğitim alması gerektiği konusunda köpek eğitmenlerine danışarak öğrenebilirsiniz.

Erken başlayan eğitim, yavru köpekler üzerinde daha etkili olmakta ve daha kısa zamanda öğrenmesine neden olmaktadır. Düdük onu yönlendiren bir işarettir. Yapmasını istediğiniz konuda başarırsa onu ödül maması ile ödüllendirmeli ve başını okşamalıdır.

Köpek eğitim düdüğü köpek ile sahibi arasındaki bir iletişim ağıdır diyebiliriz. Ortama, duruma ve aldığı eğitime uygun olarak düdük sesi (kısa kısa ötme ya da bir kere uzun ötme) gibi farklı anlamlar ifade eden ötüş şekline göre köpek mesajını almaktadır. Aldığı mesaj köpeği yönlendirecektir ve verilen talimat anında köpek tarafından uygulanacaktır.

Kısaca köpekler çok zeki ve şartlı refleksleri gelişmiş hayvanlardır. Küçük bir düdük, birkaç haftalık eğitim onların bu yeteneklerini su yüzüne çıkarmaktadır.

Köpek eğitim düdüğü daha çok eğitmenlerin kullandığı bir aparat olsa da polis teşkilatındaki köpekler ile sorumlu polis görevlileri de duruma ve ortama göre eğitim düdüğü kullanmaktadırlar. Olağanüstü durumlarda eğitimli polis köpekleri ile iletişim kurmakta, talimatlar vererek eğitimli köpeklerini uzaktan bile olsa yönlendirmektedir.

Köpek Eğitim Düdüğü ve Ödüllendirme İlişkisi

Köpek eğitiminde düdüğün önemi büyüktür. Ancak eğitim bitince ona ihtiyacınız kalmadı olarak düşünmemelisiniz. Eğitim esnasında nasıl talimatları yerine getirdikten sonra onu ödül maması ile ödüllendiriyorsanız, eğitim süreci bittikten sonra da vereceğiniz talimat sonrasında düdükle şartlı refleks yardımı ile talimatı yerine getirdikten sonra ödül maması vermeniz gerekmektedir.

Özetle köpek eğitim düdüğü köpeklere özel frekansta olduğu için herkesin bu sesi duyması bile çoğu zaman mümkün değildir. Bu nedenle eğitim düdüğü köpek ile sahibi arsında bir iletişim aracıdır. Her doğru davranışı sonunda ödül verilmesi gerekmektedir. Ödül köpekler için en sevdiği takdir edilme şeklidir.

Köpek Eğitimi Düdüğü Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Her talimat için eğitim düdüğünden farklı ses çıkarılması gerekir.
  • Her talimatı doğru anlayıp yerine getirdiğinde köpeğe ödül maması verilmesi gerekir.
  • Basit komutlar için (getir, koş, gel, al vb. gibi) kısa ve kesik sesler tercih edilmelidir.
  • Tehlike uyarısı komutu için (tut, yakala, ısır, hadi vb. gibi) uzun ve kesintisiz sesler olması tercih edilmelidir.

Kısaca eğitim düdüğünü farklı volümlerde kullanmak gerekir. Bu tamamen eğitim sırasında köpeğe öğretilen, mors alfabesi gibi, iletişim kurma dili diyebiliriz. Eğitim düdüğünün farklı frekanslarda çalınması eğitim sırasında o sesin köpeğe ne yapması gerektiğinin hatırlatması ile başlar ve uygulamaya geçer. Çünkü sonunda ödül vardır. Eğitimin kalıcı olması için köpeğe mutlaka ödül maması verilmeli, sıklıkla prova yapmalıdır.

Köpek Eğitimi Ne Zaman Verilmelidir?

Köpek eğitimi önemsenmeli ve profesyonel köpek eğitmeni ile çalışılmalıdır. Köpeğinizle ev ortamında birlikte yaşayacaksanız köpeğinize önce tuvalet eğitimi verilmesi gerekmektedir.  Köpeğe tuvalet eğitimi genelde 3 ile 6 ay arasında gerçekleştirmelidir. Tuvalet eğitimi dışındaki diğer eğitimler 6 ayını doldurduktan sonra verilmelidir.

Köpeğinizin Tuvaletinin Geldiğini Nasıl Anlarsınız?

Köpeğiniz tuvaletinin geldiğini belirgin şekilde hissettirmektedir.

  • Kapıyı tırmalama
  • Koklama
  • Daire çizme hareketi
  • Ağlıyor gibi ses çıkarma
  • Farklı havlama şekli gibi davranışlar dışarı çıkması gerektiğini size anlatmaktadır.

Tuvalet Eğitimi Verilirken Dikkat Edilmesi Gereken Konular Nelerdir?

Tuvalet Eğitimi Verilirken Dikkat Edilmesi Gereken Konular Nelerdir?

Tuvaletini yapması için kesinlikle ısrar etmemeli, zorlamamalıdır. Köpeğiniz yanlış bir yere tuvaletini yapması durumunda tepkiniz hep aynı olmalıdır.    (Yüksek sesle “hayır” demek, elinizi birbirine çarparak “sakın” demek gibi kendinizce belirleyeceğiniz bir tepki hareketi ile onu uyarmalısınız.) Bu konu her defasında aynı uyarı hareketi ile tekrarlanmalıdır.

Irklara Göre Köpek Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Irklara göre köpek eğitimi vermek köpeğe hayatının sonuna kadar doğru terbiyeyi vermek demektir. Her cins kendi karakterine özel bir köpek eğitimi almalıdır. Aksi halde köpeğin kişiliğine zarar verebilirsiniz.

Yavru Köpek Eğitimi

Bu eğitim, yavru iken evinize ilk kez geldiği zaman verilmesi gereken bir eğitimdir. Ev ortamını gezip koklaması, yatacağı minder ve ona ait olan eşya ve oyuncakları tanıması için yapılan bir eğitimdir. Sevdiği ve seçtiği yeri belirleyerek gezer. Sonunda kendi alanlarını belirler, hep orada yatmayı, oturmayı tercih eder.

Köpek Sosyalleşme Eğitimi

Bu eğitim başta sahibini ve evdeki diğer bireyleri tanıma, kaynaşma ve alışma eğitimidir. Ayrıca tuvalet ihtiyacı için dışarı çıktığında sürekli gördüğü diğer köpeklerle de mahallenin onu seven çocukları ile karşılaşıp saldırmaması hatta onlarla oyun oynaması gibi sosyalleşmelerini sağlayacaktır.

Köpek Uyum Eğitimi

Önce evi ve evin bireylerini tanımanın yanında dışarıdaki hareketli hayata da alışması gerekmektedir. Köpeklere cinsine paralel olarak eğitim verilmesi gerekmektedir. Oyun köpeğine koruma eğitimi veremeyeceğiniz gibi, koruma, kurtarma köpeklerine de oyun öğretmeye çalışmanız yanlıştır.

Davranış Bozukluğu Eğitimi

Bu eğitim, hırçın, duyduğu her sese havlayan, ısırma huyu olan köpekler için önerilen bir eğitimdir. Eğitim sonrasında daha sakin ve gereksiz havlamalarının kalmadığı bir duruma gelmektedir.

Temel İtaat Eğitimi

Yürüyüşte sahibi durunca onun da durması, yürümeye başlayınca onun da yürümesi, Dur, otur, yat, kalk, hadi, hayır, gel, git gibi talimatlara uyması ve sürekli sahibinin gözüne bakarak talimat beklemesi gibi konularda eğitilmektedir.

İleri İtaat Eğitimi

Bu eğitim Temel itaat eğitiminin devamı gibidir. Öğrenilen tüm talimatları tasmasız olarak yapılabilmesi ve koş, tut, getir götür vb. gibi yeni talimatlarla çoğaltılmaktadır.

Alan Koruma Eğitimi

4-5 hafta kadar eğitim süresi vardır. Çiftlik, bahçeli yazlık ya da müstakil evlerde yaşayan ailelerin köpekleri için önerilen bir eğitimdir. Ev halkı ve sık gelip giden aile yakınları tanıtıldıktan sonra yabancı gördüğü herkese havlayarak ev sahibini haberdar etmektedir.

Bodyguard Eğitimi

Sahibini koruma ve savunma görevini öğrenerek hadi, tut, yakala gibi komutların yanında hayır, bırak gibi komutlarla talimatları anında yerine getirmeyi öğrenirler. Bodyguard eğitimi alan köpekler koruma sorumluluğunu üstlendiği kişinin yanına kimsenin yaklaşabilmesi mümkün değildir. Sürekli sahibinin talimatını bekler konumda ve tetikte duran pozisyondadırlar.

Şov Eğitimi

Genelde oyun köpekleri olarak adlandırılan köpekler için yapılan bir eğitimdir. Beğenilen hareketlerinin tekrarı için ona aferin, bir daha, hadi, alkış gibi ilgi göstererek    hareketleri tekrarlaması yani şov yapması için verilen bir eğitimdir.

Kısaca köpeğinizin ırkı, yetenekleri ve becerilerine bakarak o alanda eğitim alması gerekmektedir. Hatta yetenekleri olan köpeklere birden fazla eğitim vermek de mümkündür.

Sosyalleşme Eğitimi Hangi Köpekler İçin Daha Çok Gereklidir?

Köpekler farklı ırk özellikleri taşımaktadır. Her ırkın farklı baskın genleri bulunmaktadır. Bodyguardlık yapacak olan köpekler, polis teşkilatında çalıştırılan polis köpekleri olarak adlandırılan köpekler ya da belli noktaların bekçiliğinin yaptırıldığı köpeklerin sosyalleşme eğitimine gerek yoktur. Onlar koruma, saldırma, yakalama, ısırarak kaçanı tutma gibi komutlarla eğitilmektedirler.

Evde ve bahçe bakılan sahiplenilmiş köpeklerin tuvalet eğitiminden sonra alması gereken eğitim sosyalleşme eğitimi olmalıdır. Çünkü onlar hem sahiplenilen ailelerine hem de yakın çevredeki komşulara zarar vermezler, gereksiz yere havlamazlar, çocuklarla oyun oynarlar. Sadece yabancılara (tanımadıkları kişilere) karşı havlarlar ve siz dışarıdan yabancının geçtiğini ya da geldiğini anlarsınız.

Köpeklerin Eğitime Başlama Süresi Neden Önemlidir?

En iyi eğitimin köpeğin evinize gelmesi ile başlayan eğitimdir. Yani her ne kadar 3- 6 ay arasında eğitim başlatılması önerilse de kimi zaman köpek sahiplenildiğinde zaman kaybı yaşanmış olacağından vakit kaybetmeden eğitime alınabilir. Öğrenme ve uyum süresi bir iki hafta uzasa da köpekler zeki hayvanlardır.

Eğitim alan köpeğin talimatlarını evdeki herkes bilmeli ve bu talimatları yerinde kullanmalıdır. İlk zamanlarda talimatlara yanlış tepki veren köpekler cezalandırılmamalıdır. Aksine (aferin, sen yaparsın, hadi tekrar) gibi belli kelimelerle başını okşayıp doğruyu yapana kadar onunla oynamalısınız ya da yoruldu ise ara verilmelidir. Köpek eğitimi sabır gerektirir. Ceza yerine başını okşamak bile bir ödüldür onun için.

Prensipli davranmalı, gerektiğinde kızmalı ama asla vurmamalıdır. Tutarlı davranılması onun eğitimi ciddiye almasına neden olur. İstikrarlı ve kararlı davranışınız onun gözünde sizi lider yapar.

Köpeğime Eğitim Aldırmazsam Ne Olur?

Eğitim almayan köpeklerin bakımı oldukça zordur. Eğitimsiz köpekler her an size ya da yakın çevrenize rahatsızlık ve zarar verebilir, zamansız ve anlamsız havlamaları, gelip geçenlere saldırması, hatta bağlı olmaması durumunda sokakta oynayan çocukları ısırma riski gibi durumlar sizi ciddi boyutlarda sıkıntıya sokabilir. Bu nedenle köpek sahiplenen herkes köpeğinin eğitim almasını sağlamalıdır. Böylece eğitimli köpek hem sahibini hem de yakın çevredeki kişileri rahatsız etmeyecektir. Hatta mahallenin çocukları ile top oynayan, onları diğer tehlikelerden koruyan bir sahiplenme dürtüsüne bile gireceklerdir.

Eğitim alan köpek evin bir bireyi gibi olur. Zamanla ailelerinin gerek konuşmalarından gerekse mimiklerinden bile neler konuşulduğunu anlayabilir. Neşeli mutlu muhabbetler onu da mutlu eder ve sanki konuşacakmış gibi kuyruğunu sallayarak muhabbete eşlik bile edebilir. Ya da tam aksine evde gerginlik, olumsuz gelişmeler veya ses yükselmesi onları çok huzursuz eder, panik hali yaşar ve korkar.

Köpekler zeki ve yetenekleri olan hayvanlardır. Onlara iyi davranmalı ve sevmeliyiz. Köpek sahiplenmek, güzel bir duyguyu da beraberinde getirmektedir. Şartlarınız uygun değilse bile sokak köpeklerinin koruyucu ailesi olabilir onları sürekli su ve yiyecek verebilirsiniz.

Hemen Ara
Whatsapp