Köpek Irkları Federasyonu (KIF) Yarışmalarına Hangi Köpek Cinsleri Katılabilir?

Köpek Irkları Federasyonu (KIF) Yarışmalarına Hangi Köpek Cinsleri Katılabilir?
Blog

Köpek Irkları Federasyonu (KIF) Yarışmalarına Hangi Köpek Cinsleri Katılabilir?

Köpek Irkları Federasyonu her yıl 1 Aralık tarihine bir sonraki yıl için geçerli olarak Köpek Irkları Federasyonu yarışmalarını belirlemektedir. Her yarışma adına duyuru hazırlanır ve duyuru metninde yarışma yeri ve tarihi, yarışmaya katılım bedeli, son başvuru tarihi gibi durumlar belirtilmektedir. Ayrıca beyanname içerisinde yarışma günü yapılacak program ve saatleri belirtilir ve hangi hakemler hangi ırkı değerlendirecek bununla ilgili bir liste yer alır.

Sahiplerin doldurduğu formda imza üstünde imza atan kişinin beyanıyla; Köpek Irkları Federasyonu ile ilgili yönetmeliklere uyacağını, bütün şartları yerine getireceğini taahhüt ettiğine dair bir yazı yer almalıdır.

Köpek sahibi yarışma için katılma bedelini ödese de köpek her ne sebeple yarışmada olmaz ise federasyon tarafından bu bedelin geri ödenme zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu koşulu formu dolduranın baştan kabul etmesi gerekmektedir.

Yarışma formunu dolduran köpek sahibi yarışma süreci boyunca; köpeği ve kendisinin ya da yarışmaya sokan kişinin çevreye vereceği zarar konusunda da mesuliyeti kabul ettiğini bilmelidir. Köpek sahibi gösteri içerisinde kişinin alacağı bütün disiplin cezalarını da kendisine bağlayarak bunu kabul etmelidir.

Federasyon Kısıtlamaları

Federasyon Kısıtlamaları

Köpek Irkları Nomenklatürü’ne göre aynı gün ve yerde yönetmelikte belirtildiği gibi her cins, ırk ya da varyasyon için birden fazla unvan verilebilmektedir. Ortada yarışma iptali söz konusuysa Köpek Irkları Federasyonu ödenen giriş ücretlerini iade etmek zorundadır. Ancak zorunlu bir nedenden ötürü iptal meydana geldiyse katılım bedelini geri ödemek zorunda değildir. Bu katılım bedellerini yarışma giderleri için ayırabilmektedir.

Bu etkinliklerde en az 300 km mesafelerde yapılması kaydıyla aynı gün içerisinde birden çok köpek yarışmaları düzenlenebilmektedir.  Mümkünse yarışmalarda bir gün içerisinde tek ırk köpeklerle ilgili kararlar verilir ve aynı durum FCI ırk grubu içinde geçerli olmaktadır. Fakat düzenlemelerin yapılması gerekirse iki gün içerisinde ırk değerlendirmesi söz konusu olabilir. Gerekli izin kararlarıysa KIF yönetim kurulu tarafından verilmektedir.

Köpeklerin Yarışmaya Kabulü

Organizasyonun verdiği en önemli öncelik köpeklerin refahı konusudur. KIF ve FCI tarafından geçici veya tamamıyla kabul edilen ırklar organizatörler tarafından FCI üye ülkesi ya da FCI olmayan ülkenin şecere defterine ya da ekine tescil edilmiş olanları veya henüz tanımlanmayanları araştırıp tespitini yapmaktadır. Fakat ırkların ulusal düzeyde tanınmış olması gereklidir.

Bunun yanında KIF tarafından tanınan ve FCI üyesi sözleşme ortağı olan kinoloji aracılığıyla; SKB hazırlanmalıdır. Tanınmayan ırkların ise özel bir katalogda yer alması gereklidir. FCI tarafından tanınmayan ırklar aynı zamanda Grubun En İyisi ya da Irkın En İyisi yarışmalarında değerlendirmeye alınabilmektedir.

Unvan verilecek olan bütün Irk standardı yarışmalarında köpekler Irk grubuna göre ayrılmaktadır. Aynı zamanda ırk grupları FCI Irk Grupları sırasına göre sıralanmaktadır. Köpek Irkları Federasyonu yarışmalarına katılabilecek köpek cinsleri gruplarından bahsedecek olursak;

  • İsviçre Sürü Köpekleri haricindeki sürü köpekleri
  • Koyun köpekleri
  • İsviçre dağı ve sürü köpekleri
  • Schnauzer, Pinscher, Molossoid Cinsler
  • Teriyerler, Dachshundlar
  • Spitzler, Koku ve Av kovucu köpekler
  • Fermalı ve Fermasız Av Köpeği ırkları
  • Su köpekleri, refakatçı ve eşlik eden ırklar
  • Oyuncak köpekler
  • Tazılar

Katalog kapaklarında ve ilk sayfasında yarışmalar için özel olarak KIF logosu yer alır. Sınıflandırmasını verdiğimiz köpekler için CAC köpek gösteri kataloğunda köpeklerin kaydı şu şekilde yer almaktadır.

Köpeklerin Kayıtlarının Yapılması

Köpeğin SK kayıt numarası, köpeğin SK adı, sıra numarası, üretici adı ve sahibi, anne ve baba adı listede yer almak zorundadır. Sıra numarası aritmetik şekilde son köpek numarası olacak şekilde dizilmeli; ırk isimleri çizelgelerde ve kataloglarda FCI dilinden birinde ifade edilmiş şekilde yer almalıdır.

Yalnızca KIF İç Tüzüğü’ne göre Ulusal Şampiyonluk unvanı ve bölüm yarışması resmi unvanları yarışma kataloglarında yayınlanmaktadır. Geçici şekilde hasta olan ya da bulaşıcı hastalığa yakalanmış, tek testisli erkek köpekler ile çiftleşme dönemindeki herhangi bir köpek ırkı yarışma sınavına kabul edilmiyor. Ancak çiftleşme zamanı olan dişiler; organizatörler tarafından yarışmaya katılmasına izin verilebilir. Engelli olan, kör veya sağır olan köpeklerinse KIF gösterilerine katılmasına izin verilmemektedir. Bu kurala uymadan kör ya da sağır olan köpeği hakemlerin fark etmesi halinde yarışmadan ihracı gerçekleşir.

Katalogda olmayan köpekler ile yarışma kataloğunda yer alan diğer temsilciler ile beraber aynı ringde yer alamaz. Fakat yarışma kataloğunda organizatörün hatası ile yer almamış köpekler; aynı ırktaki diğer köpeklerle beraber yarışma ringinde değerlendirmeye alınabilir. Ayrıca sıralamaya girerek hakemin uygun bulması haliyle adaylık unvanında da yer almaktadır.

Yarışmaya Katılmada Özel Koşullar

Kuyruk ya da kulakları kesik olan köpekler ile olmayan köpekler hakemlerin değerlendirmesi FCI standartlarına uygun olarak ayrım yapılmadan yapılmaktadır. Kuyruk ya da kulağı kesik olan köpekler, yarışma olacak ülkedeki yasal yönetmeliğe göre değerlendirilerek kabul kararı alınmaktadır.

Renk ve biçim değiştirici maddeyle köpeklerin burnunu, derisini boyamak vb. işlemler yasaktır. Yarışma alanında yalnızca köpeklerin taranmasına ya da fırçalanmasına izin verilmektedir. Köpeği hazırlık için gerekli olan süreden daha fazla tutmak dahi yasaktır.

Yarışmaya katılmaya hak kazanmış köpeklerin aşı karneleri ve diğer belgeleri sahipleri tarafından yanında olmalıdır. Yarışma esnasında herhangi bir yarışmacının katılımı organize komitesi tarafından iptal edilebilmektedir. KIF yönetmeliklerine uygun şekilde köpek sahibi yapılması gerekenleri yapmış olsa da yarışmaya katılması engellenebilmektedir. Örnek verecek olursak köpek sahibi başvuru sonrası ücretleri ödese dahi KIF hakkında gerçek dışı beyanlarda bulunursa bunlar yarışmaya kabul edilmez.

Köpek Yaş Sınıf ve Grupları

İki defa başvurusu yapılan ya da son başvuru tarihi sonrası yapılan başvurular kabul edilmez. Yarışmanın gerçekleştiği yerde program dâhilinde ek gösteriler ve yarışmalar düzenlenmesine izin verilmektedir.

Köpekler yalnızca şu yaş grubu ve sınıf dahilinde yarışmaya KIF izniyle katılabilmektedir.

CAC unvanı verilen sınıf ve yaş grupları:

  • 15-24 ay ara sınıf
  • 15 ay ve üzeri açık sınıf
  • 15 ay ve üzeri çalışan köpek sınıfı
  • 15 ay ve üzeri şampiyon sınıf

Bu klasmanda yer alan köpekler CAC-TR unvanı almakta olup genç sınıf köpekler ise JCAC-TR unvanını elde edecektir.

  1. Çalışan Köpek Sınıfı

Bu sınıfta yer alan köpeklerin yarışmaya katılmaya hak kazanabilmesi için; ırk için düzenledikleri çalışma sınavlarından yeterli puanı aldığının teyidi gereklidir. Aynı zamanda sınav hakemlerinin imzasının bulunduğu formun kopyasıyla sınav yönetmeliği kopyasının da bulunması gerekmektedir. Bu sınıfta yer alan ve yarışmaya katılmaya hak kazanacak olan ırklar FCI Köpek Irk Grup listesinde yer almaktadır.

  1. Şampiyon Sınıf

Köpeğin bu sınıfta yarışmaya katılabilmesi için son başvuru tarihinden itibaren FCI uluslararası şampiyonu, FCI üyesi olmayan ülkelerden de Ulusal Şampiyonluk gibi unvanlardan birisine sahip olduğunu teyit etmesi gereklidir. Aynı zamanda bu unvanın kopyası da başvuru formuna ekli olmalıdır. Bir köpeği başka bir sınıfa aktarmak baskı hatası kaynaklanmadıkça mümkün olmamaktadır.

  1. CAC Unvanı Verilmeyen Sınıflar

6 aya kadar yavru sınıf, 6-9 ay arası çok genç sınıf, 8 ay ve yukarısı yaşlı veteran sınıfıdır. Ayrıca köpek yaş hesabı köpeğin yarışmaya katılacağı tarihle doğum tarihi arasındaki fark ele alınarak hesaplanmaktadır.

  1. Toplu Yarışma Kategorisi

Bu kategoride yarışmak için köpeklerin zorunlu olan sınıflardan yalnızca birisine kaydedilmesi gerekmektedir.

  1. Çiftler Yarışması Kategorisi

Aynı sahibe ait olan ve pozitif not almış erkek ile aynı ırk varyasyondan dişi köpeğin oluşturduğu kategoridir.

  1. Üretim Sınıfı Yarışması

Aynı ırk ve varyasyondan cinsiyet ayrımı olmadan aynı üretici tarafından üretilen en az ve en fazla beş köpekten meydana gelen gruplardır.

  1. Soy Grubu Yarışması

Bir dişi köpek veya erkek ve soyundan en az üç ve en fazla beş köpeğin olduğu gruplardır.

Irk Derecelendirme ve Notları

Irk Derecelendirme ve Notları

  • Mükemmel:

Irkın ideal standartları mükemmel şekilde sergilemesi, kondisyonunun kusursuz olması gibi özellikleri olan köpeklere verilen nottur.

  • Çok iyi:

Irkın tipik özelliklerini taşıyan, dengeli olan köpeklere verilmektedir.

  • İyi:

Irkın ana özelliklere sahip olması ancak gelecek nesillere ırsi olarak geçiremeyeceği köpeklere verilen nottur.

  • Yeterli:

Irk özelliklerini yeterince taşıyan fakat tamamına sahip olmayan fiziksel özelliklerinde eksiklik olan köpeklere verilen nottur.

  • Diskalifiye:

Irk standartlarına uygun şekilde davranış biçimi göstermeyin, testislerinde kusur bulunan ya da diş ve çene yapısında kusuru olan köpeklere verilmektedir.

  • Değerlendirilemiyor:

Yukarıda açıklanmış notlarından hiçbirine girmeyen köpekler adına verilmektedir. Örnek verecek olursak köpeğin hareket etmemesi, koşmaması, sürekli ring dışına çıkmak istemesi gibi davranışlarda bulunması gibi sebeplerden değerlendirmeye alınamıyorsa bu niteleme yapılmaktadır.

Hakemler Adına Verilen Kısıtlamalar

Hakemlerin bazı kurallara uyması gerekmektedir. Hakemler ringde alkol ve sigara içemez ve karar esnasına cep telefonu kullanması yasaktır. Hakemlik yaptığı yarışmada kendisi köpek bulunduramaz. Yakın ailesinden birisi, evinde beraber yaşadığı bir kimse yarışmada hakemin adına kayıtlı olmaması koşuluyla veya hakem değerlendirmesinde görevli olduğu ırklara mensup olmaması koşuluyla yarışmaya köpek dahil edebilirler.

Hakemler görev almadığı yarışmaya; sadece kendi ortağı, ailesi veya yakın ferdinin ya da evinde bir kimsenin ortak olarak baktığı köpekleri yarışmaya dahil edebilmektedir.

Hakemlerin görevleri olduğu yarışmada, yarışma tarihinden evvel 6 ay içinde ortak olarak sahip olduğu veya kendisinin sahip olduğu, bakımını üstlendiği veya satmış olduğu köpeği değerlendirmeye alamamaktadır. Kural aynı şekilde aile ferdinin baktığı, evinde kendisiyle beraber yaşayan birisinin baktığı ya da ortak olarak sahip olunan köpek için de geçerliliğini korumaktadır.

Irk Derneği Yarışmaları

CAC verilmeyen yarışmalar bu kategoride yer almaktadır. KIF üyesi köpek ırkı dernekleri her yıl 1 Eylül tarihine kadar bu tür organize etmek istediği yarışmaları Köpek Irkları Federasyonu’na bildirmelidir.

Birden fazla Köpek Irkları Federasyonuna üye olan derneklerin aynı gün içerisinde yarışma organizasyonu adına başvurması durumunda, ilk başvuruyu yapan avantajlı kabul edilir.

Daha sonra başvuru gerçekleştirecek olan dernekler başvuru sırası göz önüne alınarak KIF gözetimi ile tarihlerini değiştirip organizasyonu gerçekleştirme hakkına sahiptir. Organizasyonu düzenleyenler KIF yönetimine o yıl için belirlenen yarışma ücretini her yıl 30 Aralık tarihine kadar ödemek zorundadır.

Yarışma masrafları eksiksiz bir şekilde organizatörler tarafından karşılanmalıdır. Masraflar arasında hakemlerin yol masrafı, yeme içme ve otel masrafları, katalog ve yarışma yeri masrafları, ödül masrafları, hakemlerin yevmiyeleri gibi burada yer almayan; yarışmanın eksiksiz bir şekilde gerçekleşmesi adına gerekli olan tüm giderleri içermektedir.

Yarışmalarda verilecek olan adaylık unvanlarına organizatörler karar vermektedir. Bu unvanları başvurular kabul edilmeden önce Köpek Irkları Federasyonu’na bildirilmesi gerekmektedir.

Yarışma organizasyonu sonrası 1 ay içerisinde; organizatörler hazırlanan yarışma kataloglarını, hakem kararlarını ve değerlendirme formları başta olmak üzere yarışma adına yazılı olarak rapor halinde dosyayı Köpek Irkları Federasyonu’na iletmelidir. Bunun yapılmaması halinde yarışma ve sonuçları geçerli sayılmaz.

Hemen Ara
Whatsapp