Köpek Irkları Federasyonu Kimdir? Federasyona Kayıtlı Olan Tüm Köpek Irkı Dernekleri Hangileridir?

Köpek Irkları Federasyonu Kimdir? Federasyona Kayıtlı Olan Tüm Köpek Irkı Dernekleri Hangileridir?
Blog

Köpek Irkları Federasyonu Kimdir? Federasyona Kayıtlı Olan Tüm Köpek Irkı Dernekleri Hangileridir?

Köpek Irkları Federasyonu Türkiye’yi temsil etmek amacıyla 2006 yılında kurulmuştur. 2010 yılından beriyse FCI’da ülkemizi temsil etmektedir. Köpek Irkları Federasyonu’na kaydolan 25 ırk derneği bulunmaktadır. Ülkemize has köpek ırklarını dünya arenasında temsil etmesini sağlamak amacıyla kurulmuştur. Aynı zamanda FCI tarafından belirlenmiş kriterlere uygun şekilde yetiştirme yapılmasını sağlamaktadır.

Türkiye’de federasyona kayıtlı olan köpek ırkı dernekleri köpeklerini belirli kurallara göre kaydettirerek yarışmaya katılması sağlanmaktadır. Aynı zamanda köpekler için güzellik yarışmaları da düzenleniyor.

Türkiye Köpek Irkları ve Bilimleri Federasyonu

Merkezi Belçika’da olan Köpek Irkları Federasyonu ülkemizde 2006 yılında kurulmuştur. Bütün dünyada yer alan köpek ırklarını kayıt altına alarak soy kütük belgesi sağlamaktadır. Irkların gelişimi adına organizasyon düzenleyen FCI’nın 2010 tarihi itibariyle kontratlı üyesi olmuştur. Dünya üzerinde ülkemizi köpek ırkları konusunda temsil etme yetkisine sahip olan Köpek Irkları Federasyonu kuruluşunun hemen ardından daha öncesinde dernek temsilcilerinin temasa geçtiği FCI’a (Federation Cynologiueq International) üyelik başvurusunda bulunmuştur.

Federasyonun amacı; ülkemizdeki köpek ırklarının (Kars Köpeği, Kangal, Anadolu Mastifi, Akbaş, Sultan tazısı, Türk kopoyları gibi) uluslararası alanda tescilinin sağlanmasıdır. FCI tarafından kabul edilen köpek ırkına mensup olan köpeklerin eğitimi, bakımı, üretiminin FCI ya da üyesi olan kurumlar tarafından tarif edilmektedir. Bütün dünyada uygulanan standartları gerçekleşmesi adına yüzyıllardan beri insanlara son derece sadık olan ve kritik görevlerde yer alan bu asil canlıların cinsleri veya ırkları ne olursa olsun hem ülkemizde hem de dünyada herkesten hak ettiği muameleyi görmesi için desteği söz konusudur.

Çalışmaların hızlandırılması ve geliştirilmesi sayesinde ülkemizdeki kayıtlı köpek sayısının artırılması hedeflenmektedir. Köpek üretmede ve sahiplendirme de daha doğru kurallar koyulacak ve kararlar alınacaktır. Bu sayede ilerleyen zamanlarda sokak köpeği kavramı da zaman içerisinde ortadan kalkacaktır. Şu an için Federasyona kayıtlı olan tüm köpek ırkı dernekleri sayısı 18’dir.  Üye sayısı ilerleyen zamanlarda yeni kurulan ve katılmak isteyen yeni derneklerin sayısı ile artmaktadır.

Kuruluş itibariyle FCI üyeliği adına gerekli olan bütün faaliyetler sürdürülmektedir. Soy kütüğü uygulamasını teşkil eden Kayıt organizasyonları üretim faaliyetlerini kontrol açısından gereklilik gösteren ırk standartları değerlendirme ve standartlara uygun biçimde dernek ve köpek sahiplerinin talebi üzerine yarışmalar düzenlenmektedir.

Bu şekilde profesyonel bir çalışma sayesinde Köpek Irkları Federasyonu soy kütüğüne kaydı gerçekleşen köpeklerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Yerli ırkların gerçek olması koşuluyla FCI’da ülkemiz adına kaydedilmesini sağlamak adına ırk standartları hazırlanmaktadır. Gen haritası tespit çalışmaları Akbaş ve Kangal çoban köpeği için başlatılmıştır. Kangal çoban köpeğinin çalışmaları bitme durumuna getirilmiştir.

Köpek Irkları Federasyonuna kayıtlı olan tüm köpek ırkları dernekleri yurt içinde yarışma, seminer ve çalışan köpekler adına iş imtihanları düzenlenmektedir. Yurt dışındaysa benzer organizasyonlara katılarak başarı sağlanması hedeflenmektedir.

Bütün bu çalışmalar sayesinde Köpek Irkları Federasyonu ülkemizde önemli bir görevi üstlenerek gerekliliği yerine getirmektedir. Böylelikle bu kuruluş birçok ilke imza atmaya devam etmektedir.

Irk Derneği Yarışmaları

Irk Derneği Yarışmaları

CAC verilmeyen yarışmalar arasında yer alan bu yarışmaları bir sonraki yıl KIF programına göre yapabilmek için her yıl 1 Eylül tarihine kadar KIF’a yazılı bir beyan ile bildirmek gerekmektedir. Birden fazla Köpek Irkları Federasyonu üyesi köpek ırk dernekleri aynı gün içerisinde yarışma organizasyonu adına başvurmaları halinde ilk başvuran daha avantajlı sayılır. Başvuru sırası sonra olan organizasyon düzenleyenler, başvuru sırasına göre tarihleri KIF gözetimi altında değiştirebilmektedir.

Bu tarz yarışmalar için Köpek Irkları Federasyonu’na yönetim kurulu için o yıl belirlenmiş ücreti her yılın 30 Aralık tarihine kadar ödemek zorundadır. Bütün masrafların organizatörler tarafından karşılanması zorunludur. Masraflar arasında otel masrafı, yarışma ve katalog masrafı, ödül masrafı, hakem masrafı vb. yer almaktadır. Yarışmanın gerçekleşebilmesi adına gerekli olan bütün harcamalar ödenmek zorundadır.

Adaylık unvanlarına organizatörler karar vermekte olup adaylık unvanları başvurular kabul edilmeden önce Köpek Irkları Federasyonu’na bildirilmelidir. 1 ay içerisinde organizatörler yarışma kataloğunu ve değerlendirme formlarını yanı sıra hakem kararları ve gerçekleşen yarışma adına yazılı bir raporu Köpek Irkları Federasyonu’na iletmek zorundadır.

Yarışma Alanları ve Ringler

Köpek Irkları Federasyonu yarışmaları amaca uygun bir şekilde yatay gösteri zemininde yapılmaktadır. Köpeklerin büyüklüğüne göre ringde rahat şekilde hareket etmelerine imkân sağlanarak hakemlerin köpekler hakkında karar verebilecekleri boyutta olması gerekmektedir. Organizatörler yarışma alanı içerisinde yarışmacıların rahat ve kolay bir şekilde ulaşımından sorumludur. Yarışma sırasında başka faaliyetler sürüyorsa bunlar yarışmanın aksaklık olmayacak şekilde devam etmesine engel teşkil etmemelidir.

Yarışma eğer açık havada yapılacak olursa fiziksel çevre şartlarına karşı yeterli koruma sağlanmalıdır. Köpek Irkları Federasyonu üyesi olup ta aynı zamanda hakem olarak yarışmada görev yapmaktaysa; yönetim kurulu üyeleri yarışma alanında hazır olmaması halinde hakem olsa bile delegasyon üyesi olarak temsili görev alabilir. Ayrıca delegasyonun bütün konaklama, yemek masrafı ve seyahat masraflarını organizatörler karşılamak zorundadır.

Şikâyet ve İtirazlar

Hakemlerin köpeklerin niteliği, derecelendirme ve sıralamayla ilgili bütün kararları tartışmaya kapalıdır ve tartışılamaz. Fakat gösteri organizasyonuyla alakalı olan değerlendirmeler, derecelendirmeler ve ödüllendirmeler yanı sıra prosedürle ilgili olan şikâyetler yazılı olarak ve teminat yatırılarak oluşma koşulu yarışma sonlanmadan tamamlanmalıdır. Yarışmadaki görevli Köpek Irkları Federasyonu Delegasyonu şikâyet veya itirazın geçerli olmadığını karar kılarsa; yatırılmış teminat organizatörde kalmaktadır.

Cezalar ve Katılım Yasakları

Eğer Köpek Irkları Federasyonu’na dair yönetmeliklere aykırı şekilde davranılırsa disiplin tedbiriyle cezalandırılmaktadırlar. Hakemler kasıtlı davranacak olursa uygulanacak olan disiplin cezaları Köpek Irkları Federasyonu Irk Standartları Hakemlik Yönetmeliğindeki 15. Maddeye göre karar verilir. Yarışmacılar kurallara aykırı tutumda bulunursa Köpek Irkları Federasyonu İç Tüzüğü’ne göre karar verilmektedir.

Köpek Irkları Federasyonu kurallar gereği yasaklanmış bütün köpeklerin bir listesini yayımlamakla mükelleftir. Aynı zamanda bütün organizatörler bu listeye bağlıdırlar.

Sonuç Belirlenmesi

Yarışma komiteleri aynı zamanda KIF yönetmelik ve kurallarına uygun hareket etmek zorundadır. Mevzuata uyulmaması nedeniyle yapılan şikâyetlere yetki sahibi KIF yönetim kuruludur.

Köpek Şeceresi

Köpek Şeceresi

Şecere soy ağacı anlamını taşımaktadır. Şecere sahibi olan köpekler bütün geçmişi FCI ve Köpek Irkları Federasyonu’na kayıtlıdır. Bilgi eksikliği ya da kötü niyetle etrafımızda devamlı Şecere Sahibi Bebek ilanları görüyoruz. İlanlarda köpekler tanıtılırken A Kalite ya da Belgeli olarak tanıtılmaktadır.

Ülkemiz sınırları içerisinde doğan bebeğin şecereli olabilmesi için öncelikle anne ve babasının Köpek Irkları Federasyonu’na kayıtlı olması gereklidir. Fakat yalnızca anne ve babasının kayıtlı olması da yeterli olmamaktadır. Aynı zamanda anne ve babanın ırk değerlendirmesi üzerinde FCI hakemleri tarafından İYİ ya da ÇOK İYİ, MÜKEMMEL not alması da zorunludur.

Değerlendirmeye alınmayan köpek yavruları; atası Köpek Irkları Federasyonu’na kaydolsa bile Şecereli sayılmaz. Federasyon kaydı sağlanıp değerlendirmeye alınmış olan ve aynı zamanda aldığı notla beraber; üretim izni alan 2 köpeğin çiftleşmesiyle oluşan bebeğin doğum ve kontrolü de aynı şekilde kayda geçmek zorundadır.

Çiftleşme sırasında çiftleşme anlaşması düzenlenmesi zorunludur. Köpek ırkı herhangi bir derneğe mensup değilse Federasyon tarafından anlaşmalar gönderilerek, köpeğin eşleşme adına uygunluğu, yakın akrabalığı gibi durumların kontrolü sağlanmalıdır. Eğer eşleşme uygun görülürse eşleşme yapılır.

Sonrasında Köpek Irkı Federasyonu yetkililerince bebekler anne altında görülecek şekilde kayda alınır. Kayıt yetkilisi 7.günde annenin bulunduğu yere gelerek; erkek ve dişi bebek sayısını, bebeklerin sağlık durumunu kontrol eder ve kaydeder.

55.güne gelmiş bebekleri yine kayıt yetkilisi tekrar kontrol etmektedir. Sağlıklı olan yavrular tanımlanarak kaydedilir. Bu sırada bebeklere mikroçipler takılmaktadır. Federasyon aracılığıyla bebek için özel olarak gönderilmiş mikroçiplerin üzerinde barkod numaraları yer almaktadır.

Sağlık yetkilileri bu mikroçipleri sağlıklı şartlar altında deri altına yerleştirmektedir. Mikroçipin doğru yere yerleşip yerleşmediği konusunda okuyucuyla kontrol sağlanmaktadır. Bu numara sadece bir köpek içindir. Numaralar şecere ve aşı karnesi üzerinde yer almakta olup değiştirilmesi yasaktır.

Köpekler yarışma esnasında kaybolup bulunduklarında bu mikroçip numarası sayesinde kontrol edilmektedir. Ancak bazı aşamalar söz konusudur. Bu aşamalar yapılmadığı müddetçe yine bebekler şeceresiz sayılmaktadır.

Doğan Bebeklerin Şecereli Olma Şartları

Türkiye’de doğan bebeklerin şecereli olma şartları yer almaktadır. Tanımadık kişilerden yavru alırken; şecereli olup olmadığını kontrol etmek için federasyon kayıt numarası, şecere belgesi ve anne-baba değerlendirme formları kontrol edilmelidir. Bebeklerin şecereli olma şartları şunlardır:

  • Anne ve babası federasyon kaydında olmak zorundadır.
  • Hem anne hem de babanın ırk değerlendirmesin en az İYİ notu olması gerekmektedir.
  • Çiftleşme anlaşması ve uygunluk izni olmalıdır.
  • 2 kez doğum teyit formları kayıt yetkilisince doldurulmuş olmalıdır.
  • Bebeklerde mikroçip ve barkod numarası olmalıdır.

Şecere Neden Önemlidir?

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de akraba çiftleşmesi sonucunda mental ve bedensel problemler ortaya çıkmaktadır. İşte burada şecerenin önemi ortaya çıkmaktadır. Şecere yalnızca ırkı saf tutmak amacıyla değil, bebeklerin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesini sağladığı için büyük önem taşımaktadır. ​

Bütün köpekler güzel canlılar ancak burada şecere konusunda bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Örneğin birisi size A kalite yavrular elimizde bulunmakta dediği zaman Şeceresinin de olup olmadığını sormanız gerekmektedir. Aynı zamanda ek belgelerde köpeğin mikroçip numarası ile KIF tarafından basılan soğuk damgalı evrakların da olması gerekmektedir.

Eğer belgeler dahi sizi tatmin etmiyorsa doğruluğunu öğrenmek için mikroçip numarasını kontrol ettirebilirsiniz. Şecereli olan yavru ataları doğru ırklarla eşleşmiş olanlardır. Golden Retriever alınmak istendiğinde atalarının da Golden olup olmadığı konusundaki bilgiyi şecere belgesi vermektedir.

Şecere belgesi bilinmeyen bir ırkın hangi atadan gelip gelmediğini kesin olarak saptamak mümkün değildir. Bu sebeple yanlış ırk eşleştirmelerini önleyebilmek ve yetkisiz kişiler tarafından üretilmesini engellemek adına FCI tarafından üretim izni olan ırklar olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Üretiminin kontrolü sağlanan, doğru eşleştirilmesi olan, hatasız ve sağlıklı yavrular üretilmesi sağlanmalıdır.

Kabul edilen bütün ırkların gelişimleri ve gelecek şekillere doğru şekilde aktarılması herkesin sorumluluğu altında olmalıdır. Örneğin size bir köpek A kalite yavru olarak gösterildiğinde mutlaka Şecere belgesini de görmek istediğinizi iletmelisiniz.

Eğer daha evvel sahiplendiğiniz köpeklerin Köpek Irkları Federasyonu standartlarını uygun olduğunu düşünmekteyseniz; köpeğin federasyon hakemleri tarafından kontrolü tüm aşamalarıyla birlikte sağlanmalıdır. Standartlara uygun olduğu kabul edilirse B kategorisinde şecere verilmesi için takibe alma imkânınız olacaktır. Fakat B kategorisindeki şecere belgesi yalnızca ırk standartlarına uygun olarak köpeklere verilir. Bu durumu da göz önüne alarak hareket etmeniz gerekmektedir. Bunu da asla unutmayınız.

Hemen Ara
Whatsapp