Köpekler Neden Kusar? Köpek Kusmasına Ne İyi Gelir?

Köpekler Neden Kusar? Köpek Kusmasına Ne İyi Gelir?
Blog

Köpekler Neden Kusar? Köpek Kusmasına Ne İyi Gelir?

Köpekler neden kusar sorusuna birçok nedenden dolayı kusarlar ve köpek sahipleri kusmaya engel olacak çözümler bulmaya çalışırlar. Köpekler kustuğunda hemen korkmak gerekmez, çünkü köpekler de her canlılar gibi bazen kusabilir. Ancak kusmalar geçmezse ve artarak devam ederse acilen köpeğin muayene edilmesi gerekir. Çünkü köpeğin sürekli olarak kusması tehlikeli sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Veteriner hekim kusan köpeğe hemen bir tahlil yapar ve neden kustuğunu anlamaya çalışır. Ardından hastalığın durumuna göre tedavi uygulamaya başlar.

Köpeklerde görülen pankreas, börek ve karaciğer rahatsızlıkları ile orta kulak iltihabı, menenjit, mide iltihabı, bağırsak iltihabı ve bazı kanserler kusmaya neden olabilir. Köpeğin kusmasından sonra çıkardığı kusmuğa bakılarak içinde yemek parçaları olup olmadığı ya da renginin nasıl olduğu kontrol edilmelidir. Eğer köpek hızlı yemek yediği için kusmuşsa, kusmuğunun içine sindirilmemiş mama parçaları olur. Bu şekilde görülen kusmuklar tehlikeli değildir. Ancak köpeğin kusmuğunun rengi ve kokusu kötü ise ya da kusmuk köpürmüş şeklinde ise çok tehlikeli bir hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle köpek sahipleri, köpekleri kustuğu zaman hemen pisliği temizlememelidir. Genel olarak gözlem yaparak kusmuğun nasıl olduğuna bakmalıdırlar. Duruma göre veteriner yardımı alarak köpeğin neden kustuğunu öğrenmelidir.

Köpekler Neden Kusar?
Köpekler Neden Kusar?

Köpekler Neden Kusar?

Köpekler neden kusar? Çeşitli hastalıklar nedeniyle ya da bazı sindirim sorunları nedeniyle kusarlar. İnsanlar gibi onların da pek çok kusma sebebi olabilir. Bu sebepleri daha iyi şekilde anlamak için köpeklere tahlil yaptırmak doğru bir davranış olacaktır. Köpeklerin kusmalarının belli başlı nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  1. Hızlı Şekilde Yemek Yemesi

Köpekler neden kusar? Köpeğin hızlı şekilde yemek yemesi, kusmasına neden olabilir. Daha çok yetişkin köpekler tek bir öğün ile beslendikleri hiç hızlıca mamalarını yerler. Hızlı tüketilen mama midede rahat şekilde sindirilemediği için kusma yoluyla dışarı atılmaya çalışılır. Bu tür köpek kusmalarında endişelenmeye gerek yoktur. Ancak yine de köpek kustuktan sonra kusmuğa bakarak içerisinde sindirilmemiş mamaların olduğundan emin olmak gerekir.

Köpeğin hızlı şekilde yemek yemesi sonucunda oluşan kusmaları engellemek için yavaş mama yeme kapları satın alınabilir. Bu mama kapları köpeklerin çok hızlı bir şekilde yiyeceği tüketmesine engel olur ve mamanın midede doğru şekilde sindirilmesine yardımcı olur. Yavaş şekilde tüketilen mamalar hem sağlık açısından faydalı olur hem de köpeğin kusmasına engel olur. Dolayısıyla köpekleri beslerken yavaş şekilde mamalarını yemelerini sağlamak gerekir.

  1. Aşırı Şekilde Ot Yemesi

Köpeğin aşırı şekilde ot yemesi köpeğin kusmasına sebep olabilir. Köpekler bazen ot ve bazı bitkileri aşırı şekilde tüketmeye başlayabilirler. Köpek sahibi her ne kadar karşı çıkmaya çalışsa da köpekler fırsat yakaladığı zaman ot yemeye devam ederler. Bu durum da köpeklerin kusmasına neden olabilir. Köpeklerin ot tüketip kusması normal olarak zararlı değildir, ancak köpekler fark etmeden zararlı otları tüketirlerse zehirlenebilirler ve sağlık sorunları yaşayabilirler.

Köpekler bazen tüy yuttukları için rahatsız olurlar ve yuttukları tüyleri dışarı atmak için ot yiyebilirler. Ot yedikten sonra mide harekete geçer ve yutulan tüylerin dışarı atılması için köpekleri kusturur. Böylece köpek rahatlamış olur. Köpeklerin yedikleri otun zararlı olup olmadığını kusmuğuna bakarak anlaşılabilir. Eğer anormal bir renkte kusmamışsa endişelenmeye gerek yoktur. Ancak köpek normalden farklı bir şekilde kusmuşsa veteriner hekime götürülmesi daha iyi olur.

  1. Araba Tutması

Köpeği araba tutması, köpeklerin kusmasına neden olan bir diğer şeydir. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de araba tutması yaşanmaktadır, hatta köpeklerde bu olay daha sık görülmektedir. Köpekler araba hareket ederken ya da arabadan indikleri zaman kusmaya başlayabilirler. Köpeklerin bu şekilde kusmasının nedeni hareket halinde ortaya çıkan gastrointestinal rahatsızlığıdır. Köpekler hareketlerinden kusacaklarını belli ederler. Bu nedenle araçla seyahat ederken köpeklerin davranışlarına dikkat etmek çok önemlidir.

  1. Yemek Sonrası Egzersiz Yapmaları

Köpeklerin yemek sonrası egzersiz yapmaları midesinde rahatsızlık meydana getirebilir ve kurmalarına neden olabilir. Yemekten hemen sonra yoğun egzersizler yapmak köpeğin kusmasına sebep olur ve bu yüzden yemekten sonra yoğun egzersizlere yer verilmemelidir. Eğer köpek illa hareket etmek istiyorsa basit egzersizler ya da hafif tempoda yürüyüşler yaptırılabilir.

  1. Köpeklerde Görülen Bazı Hastalıklar

Köpeklerde görülen bazı hastalıklar, onların kusmalarına sebep olabilir ve bu şekilde görülen kusmalarda mutlaka sağlık kontrolleri yaptırılmalıdır. Aksi halde telefi edilemez şekilde hastalık ilerleyebilir ve köpeklerin ölümüne sebep olacak kadar tehlikeli olabilir. Köpeklerin hasta olup olmadığını kusmuklarının rengi, kıvamı ve kokuları belli edebilir. Eğer kusmuklarının içinde yemek artıkları yerine başka türde sıvılar varsa bu herhangi bir hastalığın belirtisi olabilir.

Köpeklerin karaciğer hastalıkları, iç organlarında görülen iltihaplar ya da soğuk algınlığı yaşamaları kusmalarına neden olabilir. Ayrıca bazı kanser olan köpeklerde de kusma belirtileri olabilir. Bu gibi durumlarda hiç zaman kaybetmeden veteriner hekimden destek alınması gerekir. Yapılacak tetkiklerden sonra köpeklerin ne tür hastalıkları olduğu tespit edilir ve gerekli olan tedavi acilen uygulamaya başlanır.

Köpek Kusmasına Ne İyi Gelir?

Köpek Kusmasına Ne İyi Gelir?

Köpek kusmasına veteriner hekimin tavsiye edeceği ilaçlar ya da yiyecekler iyi gelir. Ancak kusmaya neyin iyi geleceğini söylemeden önce köpeğin neden kustuğunu tespit etmek gerekir. Çünkü kusmanın nedeni köpeğin yediği yiyeceklerden de olabilir, yaşamış olduğu hastalıklardan da olabilir. Bu nedenle kusmanın nedenine göre verilecek olan ilaç da değişiklik gösterebilir. Örneğin; üşüttüğü için kusan bir köpekle kanser olduğu için kusan bir köpeğe aynı ilaç verilmez ya da tedavi uygulanmaz. Her hastalığa aynı şekilde tedavi yöntemi kullanmak yanlış tedaviye neden olur ve köpeğin kusmasını daha fazla artırabilir. Bu nedenle köpeğin kusmasına çözüm bulmak için ilk olarak neden kustuğunu tespit etmek gerekir. Köpek kusmasına şunlar iyi gelebilir:

  1. Köpeğe Günlük Tüketmesi Gereken Mama Miktarını Parça Parça Vermek

Köpeğe günlük tüketmesi gereken mama miktarını parça parça vermek köpeğin kusmasına engel olur. Çünkü köpekler obur hayvanlardır ve hızlı bir şekilde mamalarını tüketirler. Gereğinden fazla mamayı hızlı şekilde tüketmek de köpeklerin kusmasına neden olur. Ancak köpeğin günlük yemesi gereken mamayı parçalar halinde ve gün içinde birkaç kez olacak şekilde yedirmek hem sindirimi kolaylaştırır hem de köpeğin hızlı bir şekilde tüm mamayı yememesini sağlar. Bu sayede köpekler sindirim sorunu yaşamadıkları için kusma ihtiyacı hissetmezler.

  1. Köpeğe Sakinleştirici Vermek

Köpeğe sakinleştirici vermek, yolculuk sırasında kusmasına iyi gelir. Sakinleştirici alan köpek yolculuk esnasında kendisini daha rahat hisseder ve huzurlu bir yolculuk yapar. Bu şekilde seyahat eden köpekte, araba tutması olmayacağı için kusma ihtiyacı hissetmez. Ayrıca köpeklerin normal biz zamanda da heyecanlandıkları anlar olabilir. Aşırı heyecan strese neden olur ve aşırı stres beraberinde kusmayı meydana getirir. Ancak heyecan duyan köpeklere hemen bir sakinleştirici verilirse rahatlarlar ve heyecanları azalır. Bu sayede stres olmazlar ve kusma ihtiyacı hissetmezler. Dolayısıyla köpeğin heyecan duyacağı ortamlara girmeden önce sakinleştirici kullanmak köpeğin kusmasına iyi gelebilir.

  1. Köpeği Kaliteli Gıdalarla Beslemek

Köpeği kaliteli gıdalarla beslemek, köpeğin kusmasına büyük oranda çözüm olur. Çünkü köpekler kalitesiz ve sağlıksız gıdalarla beslendiklerinde midelerinde sorunlar olur. Bu rahatsızlıklarını kusarak gidermeye çalışırlar ve yemiş oldukları tüm kalitesiz gıdaları dışarı atarlar. Ancak kaliteli ve sağlıklı gıdalarla beslenen köpeklerde kusmaya pek rastlanmaz. Eğer köpek hızlı bir şekilde yiyeceğini tüketmemişse ve yediği yiyecek kaliteliyse kusma sorunu yaşamazlar.

  1. Köpeğe İlaç Vermek

Köpeğe ilaç vermek kusmasına iyi gelir. Örneğin; köpekler de bazen mide sorunları yaşayabilir ya da üşütebilir. Bu gibi durumlarda kusarak rahatlamaya çalışırlar. Ancak yaşamış oldukları rahatsızlıklar giderilmezse ve sürekli kusmaya devam ederlerse kilo kaybı yaşayarak daha fazla hastalanabilirler. Bu nedenle köpeklere ilaç verilerek hastalıklarını hızlı bir şekilde atlatmalarına yardımcı olunur ve kusmaları engellenir. Verilecek olan ilacın mutlaka uzman bir kişi tarafından tavsiye edilmiş olması gerekir. Çünkü bilinçsiz şekilde köpeklere ilaç vermek başka sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Yani köpekleri iyileştirmeye çalışırken yanlış ilaç sonucu başka türden hastalıklara sebep olmamak gerekir.

  1. Köpeği Tedavi Ettirmek

Köpeği tedavi ettirmek kusmasına iyi gelen bir diğer yöntemdir. Köpeklerde görülen pek çok hastalık onların kusmalarına neden olur ve hastalıkları tedavi edilmediği sürece kusmaları da kesilmez. Bu nedenle köpekler veteriner hekime götürülerek tedavi ettirilmelidir.

Veteriner hekimler kusma şikâyeti ile gelen köpeklere ilk olarak gerekli tahlilleri yaparlar. Tahlillerin ardından gerekli incelemeler yapılarak köpeklerin kusma nedenleri belirlenir. Daha sonra köpeğin hastalığına göre tedavi uygulanır. Veteriner hekim gerekli gördüğü anda köpeğin hayvan hastanesine yatışına karar verir ve tedavinin bu şekilde devam etmesini sağlar. Ancak evde tedavi edilebilecek bir hastalık tespit edilmişse köpekler evlere yollanarak ilaç yolu ile tedavi edilirler. Bu şekilde köpeklerin kusma sorunları çözülmeye çalışılır.

Köpek Kusmasında Ne Zaman Veteriner Hekime Başvurulmalıdır?

Köpek kusmasında bazen evde uygulanan çözümler yeterli gelmez ve veterinere başvurmak gerekebilir. Bu gibi durumlarda zaman kaybetmeden acilen veteriner yardımı almak çok önemlidir. Çünkü geçmeyen kusmalar büyük sorunlara neden olabileceği için köpeğin sağlığı tehlikeye girebilir. Köpek kusmasında şu zamanlarda veteriner hekime başvurulabilir:

  1. Köpeğin Kusması İki Günden Uzun Sürerse

Köpeğin kusması iki günden uzun sürerse acilen veteriner hekime başvurmak gerekir. Çünkü uzun süren kusmalar hem bazı hastalıkların belirtisi olabilir hem de sıvı kaybı ile birlikte köpeğin bitkin düşmesine sebep olabilir. Bu nedenle uzun süren kusmalarda kesinlikle veteriner hekim gözetimi şarttır.

  1. Köpeğin Kusmuğunda Kan ya da Yabancı Madde Görüldüğünde

Köpeğin kusmuğunda kan ya da yabancı madde görüldüğünde kesinlikle veteriner hekime başvurulmalıdır. Çünkü köpek, sahibi fark etmeden herhangi bir zararlı maddeyi yutmuş olabilir ve bu madde midesine zarar vermiş olabilir. Kusmuk yoluyla dışarı çıkan bir madde görüldüğünde köpeğin içinde de başka maddeler olduğu düşünülmeli ve hemen veteriner hekime götürülerek midesine baktırılmalıdır. Aksi halde köpek iç kanama geçirerek hayatını kaybedebilir.

  1. Köpekte Kusma ile Beraber İshal ve Ateş Varsa

Köpekte kusma ile beraber ishal ve ateş varsa veteriner hekimin, köpeği görmesi iyi olur. Çünkü köpek midesini üşütmüş olabilir ve tedavi edilmesi gerekebilir. Eğer büyük bir sorun yoksa veteriner hekim köpeğe ilaç vererek evde dinlenmesini isteyebilir.

Tüm bunların dışında köpeğin kusmuğunda kötü koku ve anormal bir renk varsa da veteriner hekime başvurmak gerekir. Çünkü bu şekilde olan kusmalar bazı sağlık sorunlarının habercisi olmaktadır.

Hemen Ara
Whatsapp