Yavru ve Yetişkin Köpekleri Sosyalleştirme Eğitimi!

Yavru ve Yetişkin Köpekleri Sosyalleştirme Eğitimi!
Blog

Yavru ve Yetişkin Köpekleri Sosyalleştirme Eğitimi!

Köpek sosyalleştirme eğitimi, onları toplum hayatına daha çabuk şekilde adapte eder. Yavru köpeklerin sosyalleştirme eğitimi, yetişkin köpeklerin sosyalleştirme eğitimine göre daha hızlı gerçekleşir. Bu nedenle mümkün oldukça köpeklerin sosyalleştirme eğitimi erken dönemden itibaren verilmelidir. Onların almış olacakları bu eğitim toplum içinde ve evde daha huzurlu bir hayat sürmelerine yardımcı olacaktır. Çünkü sosyalleştirme eğitimi alan köpekler insanlar ve diğer canlılarla iletişim kurmakta zorlanmazlar, kendilerini bulundukları ortamlarda yabancı hissetmezler.

Köpek sosyalleştirme eğitimi belli bir plana göre ve kurala göre verilmelidir. Çünkü gelişi güzel verilen eğitimler hem yanlış olabilir hem de kalıcı olmayabilir. Ayrıca köpeklere yanlış verilen sosyalleşme eğitimi söz dinlemeyen bir köpeğin ortaya çıkmasına neden olabilir. Dolayısıyla köpeğine eğitim verecek kişinin profesyonel olması gerekir ya da profesyonel kişilerden yardım alması gerekir. Yavru ve yetişkin köpekleri sosyalleştirme eğitimi verirken son derece sabırlı ve disiplinli olunmalıdır. Bunun dışında uyulması gereken ve dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur.

Yavru ve Yetişkin Köpekleri Sosyalleştirme Eğitimi!
Yavru ve Yetişkin Köpekleri Sosyalleştirme Eğitimi!

Yavru Köpekleri Sosyalleştirme Eğitimi

Yavru köpekleri sosyalleştirme eğitimi, köpeklerin sahipleri ve diğer insanlarla daha iyi iletişim kurabilmeleri için verilen eğitimdir. Ayrıca bu eğitimi alan köpekler diğer köpek ırkları ve hayvanlarla da iyi şekilde iletişim kuracak düzeye erişir. Ancak yavru köpekleri sosyalleştirme eğitimi verirken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir.

Yavru Köpek Sosyalleştirme Eğitimi Ne Zaman Başlar?

Yavru köpek sosyalleştirme eğitimi, köpekler yaklaşık 2 aylık olduktan sonra başlar. Bu dönemden itibaren yavru köpeğe çevresi tanıtılmaya başlanır ve köpek yeni ortamlara sokulmaya çalışılır. Örneğin; çarşıda gezintiye çıkılabilir ya da toplu taşıma araçlarında seyahat edilebilir. Ancak bunları yaparken yavru köpek asla ürkütülmemelidir.

Yavru Köpek Sosyalleştirme Eğitimi Sırasında Acele Etmek

Yavru köpek sosyalleştirme eğitimi sırasında acele etmek, eğitim sürecine başlamak için iyidir, ancak eğitim sırasında aceleci olmak çok iyi değildir. Eğitim süreci boyunca köpeğe sabırla eğitim verilmesi gerekir. Onları yeni ortamlara alıştırırken aceleci davranılmamalıdır. Çünkü acele edildiği zaman yanlış eğitimler verilebilir ve bu da davranış bozukluklarına sebep olabilir. Bu nedenle süreci erken bir dönemde başlatmalı ama eğitim sırasında sakin ve sabırlı bir şekilde ilerlenmelidir.

Yavru Köpek Sosyalleştirme Eğitimi Sırasında Köpeğin Anneden Ayrılması

Yavru köpek sosyalleştirme eğitimi sırasında köpeğin anneden ayrılması doğru bir zamanda yapılmalıdır. Yanlış zamanda annesinden ayrılan yavru köpeklerde güven duygusu zayıf olur. Bu durum da onların sosyalleşme sürecine olumsuz etki eder ve uzun uğraşlar sonucunda sosyalleşebilirler. Ayrıca yavru köpekler doğduktan sonra anne sütü ile beslendiği için bu durum onların sağlıkları açısından da önemlidir. Çünkü anne sütünden yoksun büyüyen köpeklerin bedensel ve zihinsel gelişimleri akranlarından geri kaldığı gibi bağışıklık sistemleri de zayıf olur. Bu nedenle sürekli hasta olurlar ve sağlıkları bozulur. Yavru köpekler 6 ila 8 haftalık oldukları dönemde annelerinden ayrılabilirler ve bu dönemden itibaren sosyalleşme eğitimi alabilirler.

Yavru Köpeklerin Sosyalleştirme Eğitimi Sırasında Diğer Hayvanlarla Tanıştırılması

Yavru köpeklerin sosyalleştirme eğitimi sırasında diğer hayvanlarla tanıştırılması, eğitimin bir parçasıdır. Diğer hayvan türleri ile bir arada yaşamayı öğrenen köpekler daha zararsız hale gelir ve sosyal bir canlı olmuş olurlar. Bunun için köpekler farkı mekanlara götürülmeli ve orada bulunan hayvan türleri ile aynı ortamı paylaşmalıdır. Örneğin; parklar, köpek kreşleri, pet otelleri, pet kuaförleri ve bunun gibi yerler köpeklerin diğer hayvan türleri ile tanışıp kaynaşmasını sağlar.

Yavru Köpeklerin Sosyalleştirme Eğitimi Sırasında İnsanlar ile Tanıştırılması

Yavru köpeklerin sosyalleştirme eğitimi sırasında insanlar ile tanıştırılması son derece önemli ve gerekli bir durumdur. Köpekler toplum içinde yaşadıkları için insanlar ile sürekli bir arada bulunmak zorunda kalırlar. Ancak sosyal olmayan  köpekler, insanlarla beraber oldukları ortamda rahatsız olurlar. Bazen duydukları rahatsızlıklar neticesinde saldırgan bir tavır gösterebilirler. Köpek Sosyalleşme Merkezinde eğitimi almış bir yavru köpek ise böylesi ortamlarda daha rahat ve sakin olur. Bu nedenle yavru köpekleri ilk olarak yakın çevre ile tanıştırmak gerekir. Ardından yabancı kişilerle dolu bir ortama sokarak farklı ortamlara alıştırmalıdır.

Yavru Köpeklerin Sosyalleştirme Eğitimi Sırasında Destek Almak

Yavru Köpeklerin Sosyalleştirme Eğitimi Sırasında Destek Almak

Yavru köpeklerin sosyalleştirme eğitimi sırasında destek almak, köpek sahiplerinin işini büyük oranda kolaylaştırır. Çünkü profesyonel kişiler köpek eğitimi konusunda tecrübeli olurlar ve kullandıkları tekniklerle köpeği en kısa yoldan doğru sonuca ulaşırlar. Eğitim konusunda tecrübesi olmayan köpek sahipleri ise eğitim sırasında her zaman doğru sonuçlara ulaşamayabilirler. Bu nedenle yavru köpeklerin sosyalleştirme eğitimi sırasında profesyonel köpek eğitmeni desteği almak doğru bir eğitim vermek için son derece gereklidir.

Yavru Köpeklerin Sosyalleştirme Eğitimi Sırasında Yeni Seslerle ve Kokularla Tanıştırılması

Yavru köpeklerin sosyalleştirme eğitimi sırasında yeni seslerle ve kokularla tanıştırılması çevre ile olumlu ilişkiler kurmaları açısından önemlidir. Köpekler ne kadar farklı seslerle ve kokularla tanışırsa o kadar iyi sosyalleşebilirler. Köpekleri evin içinde, dışarıda ve farklı yerlerde; farklı seslere ve kokulara maruz bırakmak gerekir.

Yavru Köpeklerin Sosyalleştirme Eğitimi Sırasında Şiddet Uygulamak

Yavru köpeklerin sosyalleştirme eğitimi sırasında şiddet uygulamak köpeklerin sinirli olmalarına, korkak olmalarına, tutarsız davranışlar göstermelerine ve eğitim sırasında inatçı olmalarına neden olur. Yavru köpeklere şiddet uygulamak ayrıca bedensel engellere de sebep olabilir. Örneğin; sert bir şekilde köpeğin ayağına gelen darbe sakatlık yaşamasına sebep olabilir ya da gözüne gelen bir darbe köpeğin görme kaybı yaşamasına sebep olabilir. Bu nedenle yavru köpeklerin sosyalleştirme eğitimi sırasında kesinlikle şiddet uygulanmamalıdır.

Eğitim sırasında şiddet yerine her zaman ödül yöntemi kullanmak daha etkilidir. Köpekler şiddet gördüklerinde anlık olarak istenilen davranışı yaparlar, ancak ortamda şiddet olmadığı zaman eski davranışlarına devam ederler. Doğru davranıştan sonra ödül alan köpekler ise ödüle tekrar ulaşmak için her zaman istenilen davranışı sergilemeye çalışırlar. Bir süre sonra da doğru davranışı yapmak yavru köpeklerde alışkanlık haline gelir.

Yavru Köpeklerin Sosyalleştirme Eğitimi Sırasında Sabırlı Olmak

Yavru köpeklerin sosyalleştirme eğitimi sırasında sabırlı olmak gerekir, çünkü köpeklere eğitim verirken anında olumlu sonuç alınamaz. Belli bir süre köpeğin eğitim alması ve uzun tekrarlar yaparak eğitimi hayatına oturtması gerekir. Bu süreç de yavru köpek sahiplerinin sabır göstermesi gereken bir süreçtir. Yavru köpeklerin sosyalleştirme eğitimi boyunca disiplin elden bırakılmadan eğitime kararlı bir şekilde devam edilmelidir. Bu şekilde verilen eğitim, yavru köpeklerin daha iyi bir şekilde sosyalleşmesine yardımcı olur.

Yavru Köpeklerin Sosyalleştirme Eğitimi Sırasında İstikrarlı Olmak

Yavru köpeklerin sosyalleştirme eğitimi sırasında istikrarı olmak, eğitim sürecinin daha kısa sürede sonuçlanmasını sağlar. Ayrıca istikrarlı bir şekilde verilen sosyalleştirme eğitimi hayat boyunca kalıcı olur. Çünkü eğitim sürecinde istikrarlı olmak köpeğin tutarlı olmasına yarayacaktır. Eğitim sırasında sürekli ara vermek, bir kısa bir uzun süreli dersler yapmak ve köpeğe bir zor bir kolay eğitim vermek eğitim sürecinin verimsiz geçmesine sebep olur.

Yetişkin Köpeklerin Sosyalleştirme Eğitimi

Yetişkin köpeklerin sosyalleştirme eğitimi, yavru köpeklerin sosyalleştirme eğitimine göre daha uzun sürede gerçekleşir ve zor olabilir. Sosyalleşme eğitimine mümkün oldukça erken başlamak gerektiğini pek çok köpek sahibi bilse de bazı sebeplerden dolayı eğitime başlama yaşı gecikebilmektedir. Örneğin; sokak köpeği sahiplenen kişiler mecbur olarak sosyalleştirme eğitimine geç başlarlar ya da başka bir kişiden alınan köpeğin önceki sahibi tarafından sosyalleştirilmemesi eğitime geç başlamaya neden olur. Ancak tüm bunlar yetişkin köpeklere sosyalleştirme eğitimi verilmeyeceği anlamına gelmemelidir. Bazı noktalara dikkat edilirse ve bazı davranışlardan da uzak durulursa yetişkin köpeklerin sosyalleştirme eğitimini rahat bir şekilde verilebilir.

Yetişkin Köpekleri Köpek Kreşlerine Göndermek

Yetişkin köpeklerin sosyalleştirme eğitimi sırasında; köpekleri, köpek kreşlerine göndermek onlar için çok faydalı olabilir. Köpekler, burada hem kendi ırkından köpeklerle hem de başka ırktan köpeklerle bir arada olurlar ve vakit geçirirler. Aynı zamanda egzersizler ya da etkinlikler yaparak zihinsel ve fiziksel gelişimlerine katkı sağlarlar. Köpek kreşlerinde bulunan görevliler, köpeklerin huzur içinde beraber yaşamaları için programlar düzenlerler. Bu sayede yetişkin köpekler sosyalleşme konusunda büyük adım atmış olurlar.

Yetişkin Köpeklerin Sosyalleştirme Eğitimi Sırasında İnsanlarla Tanıştırılması

Yetişkin köpeklerin sosyalleştirme eğitimi sırasında insanlarla tanıştırılması, köpeklerin sosyalleşmesi için son derece faydalıdır. Onları insanlarla tanıştırmak için ilk olarak yakın çevreden başlamak gerekir. Evde bulunan aile üyeleri ile başlayarak daha geniş çevreye doğru tanıştırılmaları gerekir. Köpekler aldıkları bu eğitim sayesinde hem toplum içinde huzurlu yaşarlar hem de saldırganlık güdüleri törpülenmiş olur.

Yetişkin Köpeklerin Sosyalleştirme Eğitimi Sırasında Sabırlı Olmak

Yetişkin köpeklerin sosyalleştirme eğitimi sırasında sabırlı olmak her şeyden daha önemlidir. Çünkü yetişkin köpeklere bir şeyler öğretmek, yavru köpeklere bir şeyler öğretmekten daha zor olur. Ayrıca yetişin köpeklerin karakter özellikleri oturmuş olduğu için değişimi ve eğitimi kabul etmezler. Bunun için normal bir zamandan çok daha fazla sabırlı olmak gerekir. Eğer sabır hiçbir zaman elden bırakılmazsa ve disiplinli bir şekilde sosyalleşme eğitimi verilirse, yetişkin köpekler bu eğitimi rahat bir şekilde kazanabilir.

Yetişkin Köpeklerin Sosyalleştirme Eğitimi Sırasında Profesyonel Destek Almak

Yetişkin köpeklerin sosyalleştirme eğitimi sırasında profesyonel destek almak eğitim sürecinin hızlı bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olur. Bu tür köpeklere eğitim vermek her zaman biraz daha zor olduğu için profesyonel destek ihtiyacı da daha fazla olur. Alanında uzman eğitmenler kullandıkları yöntem ve teknikler sayesinde yetişkin köpekleri kısa süre içinde sosyalleştirebilirler. Ayrıca eğitmenlerin kullandığı ekipmanlar köpekleri eğitim süreci boyunca canlı tutar.

İster yavru olsun ister yetişkin olsun tüm köpekler doğru şekilde eğitim verildiği sürece sosyalleşebilirler. Ancak verilecek eğitimin süresi birbirinden farklı olabilir. Bu süreyi belirleyen pek çok etken olabilir. Köpeklerin yaşı bu etkenlerin başında gelmektedir, yani yavru köpekler ile yetişkin köpeklerin sosyalleşme eğitimi süreleri değişiklik gösterir. Yavru köpekler her zaman daha hızlı şekilde sosyalleşme eğitimi alır. Ancak bu durumun istisnai örnekleri olabilmektedir. Bazen çok akıllı ve uysal köpek ırkları yaşlı olsa bile hızlı şekilde sosyalleşme eğitimi alabilirler.

Köpeklerin karakter özellikleri de sosyalleşme süresine etki eden bir unsurdur. Bazı köpek ırkları dominant karakter yapısına sahip olur ve eğitim almaktan hoşnut olmazlar. Bu köpek türlerine eğitim verebilmek için ilk olarak onlarla olumlu bir iletişim kurmak gerekir. Bazı köpek ırkları ise daha uysal ve söz dinleyen bir karakter yapısına sahip olurlar. Bu köpek ırkları eğitim almaya açık oldukları için sosyalleşme eğitimini de hemen alabilirler.

Köpek Sosyalleştirme Kampı Hakkında Detaylara Instagram Hesabımızı Takip Ederek Ulaşabilirsiniz. 

Profesyonel Köpek Eğitmeni Murat Güngör’ün Resmi Youtube Kanalı ile Tanışmadınız mı biz sizleri bekliyoruz : Youtube Kanalı

Hemen Ara
Whatsapp