Köpeklere Ağızlık Nasıl ve Neden Takılır? Hangi Cinslere Ağızlık Takmak Zorunludur?

Köpeklere Ağızlık Nasıl ve Neden Takılır? Hangi Cinslere Ağızlık Takmak Zorunludur?
Blog

Köpeklere Ağızlık Nasıl ve Neden Takılır? Hangi Cinslere Ağızlık Takmak Zorunludur?

Köpeklere ağızlık takılması ile ilgili toplum içerisindeki en yanlış düşünce, yalnızca ısıran ve saldırgan köpeklere ağızlık takıldığıdır. Bu düşünceye bağlı olarak, toplum içerisinde ağzında ağızlık olan köpeklerin agresif ve saldırgan oldukları kanısı oluşmaktadır. Aslında köpek ağızlıklarının en önemli özellikleri, köpeklerin ve çevrelerinin güvenliklerini sağlamaktır.

Köpeklere Ağızlık Neden Kullanmalıdır?

Köpeklere ağızlık kullanma nedenleri oldukça fazladır. Ancak bu nedenlerden en yaygını köpeğin saldırganlığını önleyebilmektir. Köpeklerin ağızlık kullanma nedenlerinden diğerleri ise şöyledir;

  • Köpeğin ısırmasını önlemek,
  • Şayet köpeğin kendi vücudunda yaralar bulunuyorsa bunları ısırıp daha çok zarar vermesinin önüne geçmek,
  • Sürekli olarak yabancı cisim ısıran ya da yutan köpekleri bu alışkanlıklarından uzak tutmak,
  • Çocuklardan hoşlanmayan bir köpeğiniz varsa ve süreli evinize gelen ya da evinizde yaşayan çocuk bulunuyorsa güvenliklerini sağlamak,
  • Eve farklı bir köpek getirmeniz halinde birbirlerine alışmalarını sağlamak,
  • Şayet köpeğiniz ilk defa gördüğü yabancıları sevmiyorsa alışma döneminde sorun yaşanmamasını sağlamak,
  • Köpeğiniz ile birlikte yaptığınız yürüyüşlerde yerdeki zararlı maddeleri ya da çöpleri yemesini önlemek.

Bu noktalarda köpeklere ağızlı takılması bir ceza olarak görülmemelidir. Çünkü önem taşıyan nokta köpeğin yalnızca sınırlandırma içerisinde olduğunu anlamasını sağlayabilmektir. Ayrıca köpek ağızlıkları kısa süre kullanılması için tasarlanmıştır. Dolayısı ile köpek ağızlığını sürekli olarak köpeğin ağzında bırakmak çok yanlış bir yaklaşımdır.

Köpeklere Ne Zaman Ağızlık Kullanmamalıdır?

Köpeklere Ne Zaman Ağızlık Kullanmamalıdır?

Köpek ağızlıkları köpek ısırıklarını önleme adına yardımcı olur, ancak ağızlığın kullanılmaması gereken pek çok farklı durum bulunur.

Bu durumlar ise şunlardır;

  • Köpeğinizin çiğnemesini ya da havlamasını durdurmak için,
  • Cezalandırma tekniği olarak kullanmak; Ceza tekniği olarak köpeğinize ağızlık takmanız köpeğinizin psikolojisinin bozulmasına neden olabilir.
  • Uzun sürü kullanmak; Ağızlığın uzun süre kullanılması köpeğin sağlığına ciddi zararlara neden olabilmektedir.

Köpeklere Ağızlık Çeşitleri

Köpek ağızlıkları birbirinden farklı birçok malzemeden üretilebilmektedir. En popüler köpek ağızlık çeşitleri ise tel, plastik, naylon ve deri kafesten yapılmaktadır. Genel itibari ile en iyileri tel kafes yapısı ile üretilmektedir. Bunun sebebi, köpeğin nefes almasına ve bir şeyler yiyip içmesine olanak vermesidir.

Köpeklere ağızlık türleri şunlardır:

  • Deri köpek ağızlıkları,
  • Polis eğitim ağızlıkları,
  • Metal kafes ağızlıklar,
  • Kumaş ağızlıklar,
  • Plastik kafes ağızlıklar,
  • Yular ağızlıklar.

Köpeğiniz İçin En Doğru Ağızlık Nasıl Seçilir?

Piyasada pek çok sayıda köpek ağızlığı vardır ve köpek sahipleri, köpekleri için en doğru ağızlığı satın aldığından emin olmak ister. Ağızlığın çok sıkı ya da çok gevşek olmadığından emin olunması önemlidir. Bu nedenle köpeğiniz için ağızlık satın almadan önce köpeğiniz için en doğru ağızlığı seçerken mutlaka köpeğinizin ağzında denemeniz gerekir. Şayet bu mümkün değilse, internet ya da benzeri bir platformdan alacaksınız, bunun için can dostunuzun ağzını ölçmek için, aşağıdaki adımları izleyerek vücut ölçüm bandı ile ölçüm alabilirsiniz.

  • Köpeğinizin burnunun uzunluğunu ölçün,
  • Köpeğinizin burnunun çevresini ölçün,
  • Köpeğinizin burnunun ucundan ağzının altına kadar olan bölgenin yüksekliğini ölçün.

Köpeğinize Ağızlık Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler:

  • Ağızlığın köpeğinizin nefes alıp vermesini engellemediğinden emin olun,
  • Ağızlığı taktığınızda köpeğinizin suyunu rahatlıkla içebileceğinden emin olun,
  • Ağızlığın köpeğiniz için uygun ve doğru boyutta olduğundan emin olun,
  • Ağızlığı ne kadar süre ile ve nerede kullanacağını düşünün,
  • Köpeğinizin hareketlerinin kısıtlanmaması adına ağızlığın hafif olmasına dikkat edin,
  • Dayanıklı bir ağızlık tercih edin bu sayede uzun vadede tasarruf etmiş olursunuz.

Köpeğinizi Ağızlığa Nasıl Alıştırırsınız?

Köpeğinizi Ağızlığa Nasıl Alıştırırsınız?

Köpek sahipleri köpekleri ile sık sık ağızlık sorunu yaşamaktadır. Köpek hiçbir zaman ağızlık ile olmayı istemez. Bu nedenle yapmanız gereken can dostunuza bu aksesuara sakince tepki vermeyi öğretmektir.

Köpeği ağızlığa alıştırmanın pek çok farklı yolu bulunmaktadır. Bunlardan biri ağızlığı yalnızca olumlu şeyler ile ilişkilendirmenizdir. Köpeğinizin hoşuna gitmeyen prosedürler esnasında ya da onu cezalandırmak istediğinizde henüz alışmayan köpeğinize ağızlık takmayın. Ayrıca köpeğinizin rahat edeceği bir ağızlık seçmeniz de sıkılmaması adına önemlidir.

Bir köpeğin sizin adınıza yapmasını dilediğiniz herhangi bir şeye olduğu gibi ağızlığa da alışabilmesi adına gereken şeylerden biri sabır göstermenizdir.

Köpeğinizi ağızlık takarken nasıl rahat ettirebileceğinize dair ipuçları şunlardır:

  • İlk olarak köpeğinize karşı sürekli sabır gösterin ve asla pes etmeyin,
  • Can dostunuzun burnunu çekmesine izin verin ve yavaş başlayın,
  • Köpeğinize kendi ağızlığının içerisine başını koymasını öğretmeye çalışın,
  • Köpeğiniz ağızlığını taktığında ve rahat olduğunda ona ödül verin,
  • Dışarı çıkmadan önce minik dostunuza evin etrafında bir ağızlık takarak alıştırmaya çalışın.

Bir köpeğe ağızlık takarken,  köpeğinizin ilk ağızlık tecrübesinin olumlu olduğundan emin olmanız gerekir. Şayet köpeğiniz herhangi bir sebeple ağızlıktan korkarsa ya da fiziksel olarak herhangi bir zarar görürse bu sürecin çok daha zorlu geçmesine neden olacaktır. Sabırlı ve nazik olmak ve iyi davranışlarını ödüllendirmek, köpeğinizin ağızlığını kabul etmesini sağlamakta oldukça önemlidir.

  • İlk Aşama:

Köpeğinizin herhangi bir tehdit ya da risk olmadığından emin olması adına ağızlığını koklamasına izin verin. Ancak ağızlıkla oynamasına ve onu kemirmesine ve pençelemesine izin vermeyin. Köpeğinizin ağızlığı bırakarak uzaklaşmasını bekleyin ve ardından ona ödül maması vererek bir sonraki aşamaya geçin.

  • İkinci Aşama:

Köpeğinizin ağızlığının içerisine köpek maması yerleştirin. Köpeğiniz ödül mamasını almak istediğinde burnunu tamamıyla ağızlığın içerisine sokmak zorunda kalsın. Ödül mamasını almasının ardından ağızlığı hemen bağlamayın ve köpeğiniz ondan rahatlıkla kurtulabilsin. Köpeğiniz ağızlıkta herhangi bir tehdit görmemeli ve burnunu onun içerisine sokarsa ona takılı kalacağından ve kurtulamayacağından korkmamalı. Bu süreçte köpek burnunu ağızlığına rahatlıkla sokup çıkartır. Karşılığında ise burnu tam olarak ağızlığın içerisindeyken ve ağızlık aralıklarından ödül mamasını alır. Köpek bir nokta da ödül mamasını farklı şekilde elde etmeye uğraşacaktır. Burnunu sokmadan ve ağızlığı atlayarak yiyeceği almayı isteyecektir. Bu sayede hangi hareket ile ödülü alamaz ve hangi hareketler ile alabilir onu test eder. Bu durumda bağlı kalmanız gereken kural ise; kimin burnu ağızlığının içerisindeyse ödülü de o alır olmalıdır. Bir sonraki ödül mamasını almak adına, burnunu ağızlığın içerisinde bir iki saniye bırakan dek bu hareketleri yenileyin.

  • Üçüncü Aşama:

Burnunu ağızlığın içerisinde çok daha fazla olarak tutmaya başladığında köpeğinizi ödül ile teşvik etmek ve onu övmek oldukça önemlidir. Köpeğinizin ağızlığını hemen bağlamayın ve ona burnunu sokması için izin verin. Köpeğiniz bir saniyeden çok kalırsa değişik zaman aralıklarında sonraki ödül mamasını verin. Şayet, can dostunuzun ağızlığı ile 5 – 7 saniye kadar sakince kalmayı sürdürdüğünü görürseniz, ağızlığı kapatarak hızlı şekilde ödül mamasını verin ve ardından yeniden geri açın. Köpeğiniz kapanma sesini önemsemeyi bırakana kadar bu hareketi birkaç defa yenilemeniz gerek. Sonrasında köpeğin ağızlığı ile kalma süresini arttırarak, sakin şekilde durduğu için ona düzenli aralıklarla ödül mamasını verin.

  • Dördüncü Aşama:

Son aşamada ise köpeğe ağızlığını takın. Sıkmamasını, düzgün oturmasını ve köpeğinizin onu rahatça çıkaramayacağını bir defa daha kontrol edin. Artık köpeğiniz ile kolaylıkla gezmeye çıkabilirsiniz. Köpeklerin birçoğu bu aşamada ağızlığını çıkarmaya çalışmaktadır. Köpeğinizin bunu yapmasına izin vermemeniz oldukça önemlidir. Köpeğinizin ağızlığa yönelttiği dikkatini dağıtmaya çalışın ve ona ileri gitmesi için seslenin. Köpeğiniz ile yabancı yerleri ve pek çok farklı dikkat dağıtıcı faktörün olduğu ortamları ziyaret edin. Köpeğiniz sakin şekilde yürüyorsa ve artık ağızlığını çıkarmak için çaba sarf etmiyorsa, mutlaka onu övün. Ayrıca, zaman zaman doğru davranışları adına ona ödül maması verebilirsiniz. Ağızlığı çıkarmak adına köpeğinizin, ona göre önem taşıyan bir şey ile dikkatini dağıtması için bekleyin (Bu başka bir köpek, oyuncak ya da koku olabilir). Ancak bu tarz bir durumda köpeğinizin ağızlığını çıkarabilirsiniz.

Her defasında köpeğinizin ağızlığın içerisinde kalma zamanını uzatarak birkaç yürüyüşü onun ağızlığına alışmasına adayın.

Unutmayın ki şayet ağızlığını köpeğinize hoşuna gitmeyecek prosedürlerden önce takmanız gerekliyse, bunu daha öncesinde yapmanız çok daha iyi olacaktır. Sonraki prosedürlerde, ağızlığı her taktığınızda köpeğin aklına kötü şeylerin gelmemesi oldukça önemli. Prosedürün ardından ona birkaç kolay komut verin ve doğru yaptığı için ağızlığını çıkarmadan onu ödüllendirin. Aynı gün içerisinde, köpeğinize ağızlığını birkaç defa daha takabilirsiniz ve her şey sorunsuz şekilde sürüyorsa, köpeğinizi yeniden ödüllendirebilirsiniz. Bu sayede, köpeğinizi ağızlığın yalnızca kötü şeylerden önce değil aynı zamanda iyi bir şeyler için de takıldığı fikrine alıştırabilirsiniz. Ayrıca köpeğiniz tek başına ağızlığını çıkarmak isterse asla çıkarmayın. Ağızlığın yalnızca önemsendiğinde çıkarılacağı fikrine onu alıştırın.

Köpeğiniz İçin Ağızlık Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Köpeğinizin yüzüne doğru olarak oturan ağızlıklar onun daha kolay şekilde nefes alıp vermesine destek olur.
  • İyi takılan bir köpek ağızlığı köpeğiniz için rahat olmanın yanı sıra ayrıca sıkı olmamalıdır. Bu nedenle köpeğinizin ağzını tamamıyla açmasını engelleyen ağızlıkları tercih etmemelisiniz.
  • Köpeğinizin ağızlığı ayarlanabilir olmalıdır.
  • Köpeğinizin ağızlığı için doğru boyutu bulmak istiyorsanız yüz ölçümünü alın. Bunun için burnuna kadar ölçün ve burnu ile gözleri arasındaki mesafenin ortalama 3 cm olacak tarzda referans alıp yüzünün çevresini ölçün. Bu ölçüm ile köpeğiniz adına doğru ağızlığı oldukça rahatlıkla bulabilirsiniz.

Köpeklerde Hangi Ağızlık Ne İçin Uygundur?

  • Tel ya da plastik ağızlıklar tercih etmeniz köpeğinizin rahat şekilde nefes alıp vermesine yardımcı olacaktır. Bu nedenle yürüyüşlerde kullanmak adına tel ya da plastik ağızlıklar oldukça iyi birer seçimdirler. Aynı zamanda can dostunuz bu ağızlık ile su içebilmektedir.
  • Sık aralıkları bulunan ağ yapısına sahip naylon ağırlıklar ise köpeğinizin vücudunda bulunan yaralara ulaşmasını engellemektedir. Bu nedenle yaralanma gibi durumlarda bu ağızlıkları kullanmanız çok daha yararlı olacaktır.
  • Delikli ve gevşek köpek ağızlıkları daha çok veteriner hekim kontrolleri için uygundur. Bu ağızlıklar sayesinde veteriner hekim köpeğinizin ağızlığını çıkartmadan onu rahatlıkla muayene edebilir.
  • Polis ve saldırı köpeği eğitimleri adına ise özel ağırlıklar kullanılmaktadır.

Köpeğiniz için her ne sebeple olursa olsun, ağızlık kullanacaksanız; daha önce de bahsettiğimiz gibi, bu köpeğiniz tarafından bir ceza olarak algılanmamalıdır. Bu nedenle onu ağızlığına alıştırırken oldukça dikkatli davranmalısınız. Köpeklerin tüm eğitimlerinde olduğu gibi ağızlığa alışma eğitiminde de önem taşıyan nokta, koşulsuz sabır göstermeniz ve pozitif eğitim tekniklerini kullanmanızdır. Bu sayede köpeğinizin çok kısa sürede ve herhangi bir sorun çıkarmadan ağızlığına alışmasını sağlayabilirsiniz.

Hangi Cinslere Ağızlık Takmak Zorunludur?

  1. Pitbull
  2. Doberman
  3. Japanese Tosa
  4. Dogo Argentino
  5. Fila Brasileiro
  6. Boxer
  7. Cane Corso
  8. Danua
  9. Boerboel
  10. Bull Terrier

Profesyonel Köpek Eğitmeni Murat Güngör’ün Resmi Youtube Kanalı ile Tanışmadınız mı biz sizleri bekliyoruz : Youtube Kanalı

Hemen Ara
Whatsapp