Köpeklerin Kulakları ve Kuyrukları Neden Kesilir? Nasıl Kesilir ve Kesmek Günah mı?

Köpeklerin Kulakları ve Kuyrukları Neden Kesilir? Nasıl Kesilir ve Kesmek Günah mı?
Genel

Köpeklerin Kulakları ve Kuyrukları Neden Kesilir? Nasıl Kesilir ve Kesmek Günah mı?

Köpeklerin Kulakları ve Kuyrukları Neden Kesilir? Günümüzde hala köpek kulak kesimi gibi bir uygulamanın olması oldukça sinir bozucu ve üzücü bir durumdur. Bir köpeğin kulaklarının kesilmesi için mantıklı bir sebep ya da gerekçe bulunmamaktadır. İnsanların yalnızca kendi estetik anlayışları nedeniyle, köpeklerin kulak ve kuyruklarını kesmeleri, söz konusu hayvanları sakatlamaları anlamına gelir. Evet, köpeklerin kulaklarının kesilmesinin tam açıklaması budur; isteyerek ve bilerek bir köpeği sakatlamak.

Doberman gibi bazı köpek ırklarının, kesik kulaklı olmaları ırklarının standardı gibi düşünülse de aslında bu kesinlikle doğru değildir.

Köpeklerin Kulakları Neden Kesilir?

Köpeklerin kulaklarının kesimi, yalnızca estetik gerekçeler ile gerçekleştirilen bir operasyondur ve köpekler adına tıbbi olarak hiçbir yararı bulunmamaktadır. Köpeklerde herhangi bir operasyon yapılacağında önem verilmesi gereken nokta, bu operasyonun onlara sağlayacağı tıbbi yararıdır. Örneğin; kanser hastası olan bir köpeğe operasyon yapılması gerektiğinde veterinerler operasyonun sağlayacağı yararın, olası risklerden daha minimum seviyede olduğunu düşündüklerinde, operasyon yapmamayı tercih ederler. Kısaca, ameliyatın faydasının zararından daha çok olması esastır. Söz konusu operasyon kulak kesme olduğunda ise, bu ameliyatın hiçbir yararı yoktur; aksine pek çok zararı bulunmaktadır. Yani köpeklerin kulaklarının kesilmesi kesinlikle kabul edilemez bir durumdur.

Köpek Kulak Kesme Operasyonu Nasıl Yapılır?

Köpek Kulak Kesme Operasyonu Nasıl Yapılır?

Kulak kesme ameliyatı ile köpeklerim kulaklarının yaklaşık %70 bölümü alınır ve bu cerrahi ameliyat oldukça ağrılıdır. Köpek anestezi altındayken acı hissetmese bile anestezi etkisinden çıktığı anda acı ve ağrı duyacaktır. Üstelik köpeklerin kulakları, en hassas olan yerlerinden biridir.

Köpek Kulak Kesme Ameliyatının Zararları Nelerdir?

Şüphesiz ki her tıbbi operasyonun kendi içerisinde bir takım riskleri bulunur, fakat söz konusu olan bir hastalıktan kurtulmaksa riskler göze alınabilir; ancak yalnızca estetik sebeplerden dolayı bu tarz riskleri göze almak, elbette ki makul bir durum değildir.

Kulak kesme ameliyatı da diğer ameliyatlar gibi riskler taşımaktadır. Bunlar; ameliyatın ardından enfeksiyon, ameliyat esnasında aşırı kanama veya deneyimsiz bir veterinerin kesme işlemi sırasında, fazla girerek kulak kanalını kesmesidir. Ayrıca ilk ameliyat başarısız geçerse bir operasyon daha yapılması gerekebilmektedir.

Kulak hassasiyeti de köpek kulak kesme ameliyatının zararları arasında yer almaktadır. Bu hassasiyet sorununu yaşayan köpekler, kulak bölgelerine dokunulması halinde agresif davranışlar sergileyebilmektedir.

Tüm bu zararların dışında önemli bir konu daha bulunmaktadır. Köpekler iletişim kurabilmek adına beden dilini kullanmaktadırlar ve onların beden dili kuyruk ve kulak hareketleri ağırlıklıdır. Kısaca köpekler, iletişim kurabilmek adına kulaklarını kullanmaktadır. Kulakları kesilmiş olan bir köpek, beden dili adına kullandığı en önemli enstrümanlarından birinden koparılmış olur ve bu da sağlıklı iletişim kurmakta zorlanmasına sebep olur.

Köpeklerin Kulaklarının Kesilmesi Yasal mıdır?

Ülkemizde yürürlükte bulunan Hayvanları Koruma Kanunu Madde 8 ile, hayvanlara tıbbi gereksinimlerinin dışında herhangi bir cerrahi uygulama yapılması açıkça yasaklanmış ve cezai hükme bağlanmıştır. Yani, veteriner hekimler de dahil olmak üzere, herhangi biri tarafından köpeklerin kulaklarının kesilmesi yasaktır.

Köpeklerin Kulak Kesiminde İstisnai Durumlar

Köpeklerin kulaklarının kesilmesini gerektiren bazı istisnai durumlar olabilmektedir. Örneğin; cilt kanseri nedeni ile kulağı etkilenen bir köpeğin, cerrahi operasyon ile kulağının alınması gerekebilmektedir. Fakat bu operasyona karar verecek olan kişi veteriner hekimdir. Herhangi bir hastalık ya da yaralanma sebebiyle kulağın alınması gereklilik olursa, bunu estetik nedenleri ile gerçekleştirilen kulak kesimi ile aynı görmemek gerekir. İstisnai sebepler ile bu tarz bir cerrahi müdahaleyi uygun gören veterinere güvenmek ve verdiği karara saygı duymak oldukça önemlidir. Neticede veteriner hekim, bu operasyonu tedavi amaçlı olarak önerir ve tıbbi yararlarının olası risklerinden daha fazla olduğunu öngörmüştür.

Köpeklerin Kulakları Neden Kesilir?

Köpeklerin kulaklarının kesilmesinin farklı sebepleri vardır. Bu sebeplerden bazıları ise şunlardır;

  • Batıl inançtan dolayı kulakları kesilen köpeklerin daha sert olacağının düşünülmesi,
  • Özellikle köpek dövüşleri sırasında dövüştürülen köpeklerin, kulaklar en hassas ve en çabuk yakalanan organ olduğu için dövüşü kaybetmemelerini sağlamak için,
  • Çoban köpeklerinin, başta kurt olmak üzere; diğer vahşi hayvanlar veya diğer sürü köpekleriyle kavga etmeleri anında kulaklarından yakalanma ihtimalini azaltıp, kavgayı kazanma ihtimallerini yükseltmek için,
  • Günümüzde ise daha çok, istenilen estetik görünümün sağlanması için.

Çoban Köpeklerinin Kulakları Neden Kesilir?

Çoban köpekleri, açıklık arazilerde koyun ve benzeri sürüleri koruma görevini üstlendikleri için mutlaka kurt ve çakal gibi yabani hayvanlar ile karşılaşırlar. Bu karşılaşmalarda kavga kaçınılmazdır ve köpeklerin en hassas yerleri kulakları olduğu için direkt olarak koparılacak uzuvlar bunlardır. Bu sebeple çoban köpeklerinin kavgayı kaybetmemeleri adına kesme işlemi uygulanmaktadır.

Köpeklerinin Kulaklarının Kesilmesi Caiz midir?

Köpeklerinin Kulaklarının Kesilmesi Caiz midir?

Bu konuda bilinmesi gereken ilk nokta, ne insanlarda ne de hayvanlarda uzuvlardan hiçbirinin faydasız olmadığıdır. Her uzvun tamamen kendisine has bir fonksiyonu bulunmaktadır. Bu nedenle de bir mecburiyet olmaması halinde, uzuvlardan herhangi birinin yok edilmesi dinen caiz değildir.

Fakat çoban köpeklerinin, gerek kurtlar ve çakallar gerekse diğer vahşi hayvanlar ile kavgaları bazen ağır yaralanmalarına ve hatta bazı durumlarda yaşamlarını kaybetmelerine sebep olabilmektedir. Çoban köpeklerinin yaralı olarak sürü ile beraber hareket edememeleri ya da ölmeleri halinde yetişmiş yeni bir köpeğin bulunmasına dek sürüler büyük oranda korumasız şekilde kalmaktadır.

Dolayısı ile hayvan sürülerinin korunmasının sağlanması için, alimler çoban köpeklerinin kulaklarının kesilmesi konusunda cevaz vermiştir, ama bu hala tartışılmaktadır. Ayrıca; unutulmaması gerekir ki, işkence etmek ve estetik kaygı gibi amaçlar ile hayvana eziyet verecek şeylerin yapılması hiçbir dinde asla caiz değildir.

Köpeklerin Kuyrukları Neden Kesilir?

Köpeklerin kuyrukları neden kesilir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bazı kimseler köpeklerin kuyruklarının gerekli olmaması halinde doğuştan var olmayacağını söyleyerek kesilmesine karşı çıkmaktadır. Köpeklerin kuyruklarının kesilmesi bazı ülkeler tarafından yasaklanmıştır. Örneğin, bu uygulama İsveç’te 1988 yılında, Norveç’te ise 1987 yılında tamamen yasaklanmıştır. İngiltere başta olmak üzere bazı ülkeler ise köpeklerin kuyruk kesimlerinin yalnızca uzman veteriner hekimlerce yapılmasına izin vermektedir.

Kuyruk kesimi yasak olmayan bazı ülkelerde ise hayvan severler ve veteriner hekimler, köpeklerin kuyruklarının kesilmesine şiddetle karşı çıkmakta ve devlet tarafından yasaklanmasını istemektedir. Bu kişilerin köpeklerin kuyruk kesimine karşı çıkmalarının ilk nedeni ise zamanında yapılmayan kesimlerin köpekler adına oldukça ıstırap verici olmasıdır. Diğer bir neden ise kuyruğun köpeklerin kendilerini ifade etme aracı olması nedeniyle bu özelliklerin kendilerinden alınmasının etik olarak doğru olmadığını düşünmeleridir.

Köpeklerin Kuyruk Kesimi Acı Verir mi?

Genel olarak veteriner hekimler, köpek yavrularının doğduklarında sinir sistemlerinin tam olarak gelişmemesi nedeniyle doğumun ilk ya da ikinci gününün ardından hemen gerçekleştirilecek kuyruk kesimi işleminin köpeğe herhangi bir acı vermediğini belirtmektedir.

Yurtdışında veteriner hekimler tarafından uygulanan kuyruk kesimi, genel olarak bir ya da iki günlük köpek yavrularının kuyruklarının steril lastikler kullanılarak sıkılması ile yapılmaktadır. Oldukça sıkı şekilde kuyruğa takılan steril lastik köpeğin kuyruğuna kan akışının gitmesini engellemekte ve yaklaşık 3 gün gibi kısa bir süre içerisinde kuyruğun düşmesini sağlamaktadır. Diğer bir yöntem ise ameliyat makası ile kuyruğun kesilmesidir.

Köpeklerin Kuyruklarının Kesilmesinin Nedenleri Nelerdir?

Genel olarak köpeklerin kuyruklarının kesilmesinin nedenleri şunlardır:

  • Genel olarak uplan game avı adı verilen ve havalanan kuşların avı için kullanılan, kuyruğunu çok sallayan köpekler sık çalıların arasına girmektedir. Dikenli ve böğürtlen tarzı bu çalılar köpeklerin kuyruklarını sağa sola sallamaları dolayısı ile kuyruklarının yaralanarak kanamasına neden olur. Bu gibi durumlar köpeğe acı vermesinin yanı sıra kuyruğun enfeksiyon kaparak zor iyileşmesine ve farklı problemlere neden olabilmektedir. Kuyruk kesiminin yasal olarak yasaklandığı ülkelerde avcılar köpeklerinin kuyruklarının sürekli olarak yaralandığından şikayet etmektedir.
  • Evde bakılan köpeklerin kuyruklarının uzun olması her heyecanlandıklarında ya da sevindiklerinde kuyruklarını sağa sola sallamaları halinde acı çekerek yaralanabilecekleri düşünüldüğü için kesilmektedir.
  • Köpeklerin kuyruklarının kesilmesinin bir diğer sebebi ise ırk standartlarının sağlanmasıdır. Kuyrukları kesilen köpeklerin büyük bir kısmı created ya da manmade denilen ırklardır. Bu ırklar yaratıldıklarında standartları belirlenmiş, kuyruklarının olmaması planlananların kuyrukları kesilmiştir. Belki de bu ırkların kuyruklarının kesilmesinin nedeni kuyruklarının zayıf kalmasından dolayı tabiata olan köpek ırklarında olduğu gibi bünyelerine uyum sağlayamamasıdır.
  • Köpeklerde kuyruk kesimi nedenlerinden biri de evlerde beslenen, oyuncak ırkına mensup uzun tüylü köpeklerde temizliktir. Bu tarz köpeklerin kuyruklarında bulunan uzun tüylerin anüs etrafına dek gelmesi ve temizlenmelerinin oldukça zor olması nedeniyle kuyrukları kesilebilmektedir.

Köpek sahipleri, can dostları şayet kuyruğu kesilen bir ırka mensupsa, köpekleri yavruladığı takdirde mutlaka ilk bir iki gün içerisinde veteriner hekime başvurmalıdır. Aksi halde bu sürenin geçmesi durumunda kuyruk kesimi köpek için oldukça acı verici bir hal alacak ve ıstıraba dönecektir.

Kuyruk Kesimi Yasal Mıdır?

Ülkemizde 5199 nolu Hayvanları Koruma Kanunu 2. Kısım, 2.Bölüm, 8. Maddesinde açıkça belirtildiği üzere süs ve ev hayvanlarının dış görünüşlerini değiştirmeye yönelik olan ya da tedavi edici özelliği olmayan; kuyruk ve kulak kesilmesi, dişlerinin ve tırnaklarının sökülmesi, ses tellerinin alınması gibi cerrahi müdahaleler tamamen yasaktır.

Fakat söz konusu yasaklamalara, bir uzman veteriner hekimin, veteriner hekimlik uygulamaları ile alakalı tıbbi nedenler ya da özel bir hayvanın faydası adına gerektiğinde müdahaleyi gerekli görmesi yada üremenin önlenmesi gibi durumlarda izin verilebilmektedir.

Yapılacak kulak kesim operasyonu, veteriner kliniklerinde, alanında uzman bir veteriner hekim tarafından tamamen hijyenik cerrahi ameliyat koşullarında yapılmalıdır.

Ayrıca Norveç, Finlandiya, İsveç, Avusturya, Lüksemburg ve Almanya ‘da köpeklerin kulak ve kuyruklarının kesimi 2004 yılından itibaren yasaklanmıştır. Birleşik Krallık Parlamentosu ise 2006 Mart ayından itibaren medikal bir sebep ya da iş köpekleri dışında kuyruk ve kulak kesimini yasaklamıştır.

Köpeğinizin Sağlığını ve Hayatını Riske Atmayın!

Yukarıda da geniş olarak bahsettiğimiz gibi köpeklerin yalnızca estetik görünümleri nedeniyle kulaklarının ve kuyruklarının kesilmesi tamamen caniliktir ve kabul edilemez. Günümüzde hala birçok kulak ve kuyrukları kesik köpek görmemizin nedeni bu işi illegal yollar ile merdiven altında yapan kişilerin bulunmasıdır. Ancak bu durum köpeğin genel sağlığı açısından oldukça yanlıştır.

Evinizin üyesi olarak kabul ettiğiniz can dostunuzu yalnızca estetik kaygılar sebebi ile bu konuda herhangi bir uzmanlığı bulunmayan kişilere emanet ederek kulak ya da kuyruğunun kesilmesini istemeniz köpeğinizin hayatını tamamen riske atmanız anlamını taşır. Bu nedenle hiçbir sebeple ve hiçbir şartta uzman veteriner hekim olmayan kişilere köpeğinizi emanet etmemeye ve sağlık gibi zorunlu bir gereksinim olmaması halinde bu tarz gereksiz operasyonlar yaptırmaktan kaçınmaya özen gösterin.

Hemen Ara
Whatsapp