Morkie Eğitimi ve Irk Özellikleri

Morkie Eğitimi ve Irk Özellikleri
Blog / Köpek Cinsleri

Morkie Eğitimi ve Irk Özellikleri

Morkie köpek eğitimi vermek için ilk olarak onlara sosyalleştirme eğitimi vermelisiniz. Çünkü onlar inatçı ve insanlarla fazla geçinemeyen bir köpek türüdür. Onları sosyal bir canlı yaptıktan sonra eğitimi daha iyi verilebilir. Köpek ırkı özellikleri, bakımı ve karakteri ortalama bir özelliklere sahiptir. Tüm özellikleri orta düzeyde olmaktadır.

Morkie Tarihçesi

Morkie tarihçesi çok eski bir döneme dayanmaz. 1990 yılında Yorkshire köpek ile Malta köpeğinin çiftleştirilmesi ile ortaya çıkmıştır. Daha sonra Morkie köpek ırkı herkes tarafından ilgi görmeye başladı. Pek çok hayvan sever onlara sahip olmak için köpekleri çiftleştirmeye devam etti. Gittikçe popüler hale gelen bu köpek ırkı 1990lı yılların sonlarında Amerikan Kennel Klübü tarafından resmen kabul edildi. Morkie köpek ırkı günümüzde ise birçok insan tarafından evlerinde, bahçelerinde ve iş yerlerinde beslenmektedir.

Morkie Özellikleri Şeması

Morkie Özellikleri KiloBoyRenkKarakterYaşam Süreleri
2 – 7 Kilo Arası15 ila 34 santimetreye kadarsarı, beyaz, siyah ve kahverengiEnerjik, agresif, sevecen10 ila 13 yıldır.

Morkie Köpek Eğitimi Nasıl Verilir?

Morkie köpek eğitimi başarılı olması için küçük yaştan itibaren verilir. Çünkü bu köpek ırkı çok inatçı bir karaktere sahiptir. Bu nedenle onlara eğitim verebilmek için erken bir dönem seçilmelidir. Küçük yaştaki köpeklere eğitim vermek daha kolay olur. Onlar bu zamanlarda fazla direnmezler. Yeni şeyler öğrenmeye meraklı olurlar. Öğretilmek istenen şeyler oyun yolu ile öğretilirse pek çok şeyi öğrenebilirler. Ancak yavru oldukları için dikkatleri hemen dağılabilir. Bu nedenle disiplinden asla taviz verilmemelidir.

Morkie Eğitimi ve Irk Özellikleri
Morkie Eğitimi ve Irk Özellikleri

Morkie Hangi Eğitimleri Alabilir?

Morkie bir köpeğin alması gereken eğitimlerin hepsini alabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Sabırla ve hoş görü ile eğitime devam edilmelidir. Morkie ırkı köpeklerin alabildiği eğitimler şunlardır:

Yavru Morkie Tuvalet Eğitimi

Yavru Morkie tuvalet eğitimi onlara verilmesi gereken ilk eğitimler içinde yer alır. Çünkü ev ortamında yaşamayı seven Morkie ırkı, tuvalet eğitimi olmadan evde yaşayamaz hale gelir. Tuvalet eğitimine başlamadan önce tuvalet alanının neresi olacağına karar verilmelidir. Bu alan banyo, balkon, köpeklere ait olan bir oda ya da evin terası varsa orası olabilir. Ardından belirlenen alan köpeklere tanıtılır.

Özellikle köpekler yemeklerini yedikten sonra hemen bu alana getirilmelidir. Alan başta köpeklerin rahat etmesi için geniş olur. Sonra tuvaletini yapması beklenir. Eğer yanlış yere tuvaletini yaparsa anında uyarılmalı ve tuvalet alanına taşınmalıdır. Biraz sert bir ses tonu ile uyarmak daha uygun olacaktır. Ancak doğru yere tuvaletini yapan köpeğe ödül verilmelidir. Bu ödül onlara doğru davranışı tekrar tekrar yapması için teşvik olacaktır. Sonrasında başta geniş olan alan giderek daraltılır. Son aşamada ise yavru Morkie köpek Özelliklerinden bahsedecek olursak ilk olarak belirlenen alana kendi kendine yapmaya başlayacaktır.

Yavru Morkie Eğitimi

Yavru Morkie eğitimi, profesyonel köpek eğitmeni tarafından verilirse daha doğru olur. Çünkü onlar çok inatçı olurlar ve eğitim konusunda tecrübesiz olan kişileri zorlayabilirler. Onlara ilk olarak sosyalleşme eğitimi verilmelidir. Ardından tuvalet eğitimi verilip ev ortamına uyumu kolaylaştırılmalıdır. Bu eğitimlerden sonra yavaş yavaş temel itaat eğitimi ve ileri itaat eğitimi gibi eğitimlere geçilebilir. Köpek sahipleri isterlerse onlara oyunculuk ve şov eğitimi de aldırabilir. Yavru Köpeklere Eğitim Nasıl Verilir Sorunuzun cevabını bu makalemizde inceleyebilirsiniz.

Morkie Temel İtaat Eğitimi

Morkie temel itaat eğitimi almak için fazla yatkın bir köpek olmasa da yavruluk döneminden itibaren bu eğitime başlanırsa olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Morkie temel itaat eğitimi başlamadan önce köpekle iyi bir iletişim olması önemlidir. Çünkü köpek eğitmeninin ne demek istediğini anlamayan köpekler söylenileni yapmakta zorlanırlar. Daha sonra köpekle beraber yürüme eğitimi verilir. Buradaki amaç köpeğin başka yerlere dikkatini vermemesi ve sadece sahibine odaklanmasını sağlamaktır. Çünkü köpeklerin dikkati çabuk dağılır ve başka yerlere gitmek isterler. Böyle bir durumda da onlara eğitim vermek mümkün olmaz. Daha sonra gel, otur, kalk, yat, bekle, dur, aferin gibi basit komutlar öğretilmeye başlanır.

Morkie Eğitimi ve Irk Özellikleri
Morkie Eğitimi ve Irk Özellikleri

Morkie İleri İtaat Eğitimi

Morkie ileri itaat eğitimi, köpek ve sahibi arasındaki bağı kuvvetlendiren üst düzey bir eğitim türüdür. Bu eğitim belli bir zihinsel olgunluğa eriştikten sonra verilebilmektedir. Bu eğitime başlayana kadar köpeğin daha önce almış olduğu eğitimler tekrar ettirilir. Yüksek bir odaklanma gerektiren eğitim olduğu için ilk önce almış olduğu temel itaat eğitimi sağlam şekilde oturtulmalıdır. Ardından Morkie ileri itaat eğitimi verilmeye başlanır. Bu eğitimle birlikte köpek sahipleri dışarda daha güvenli ve mutlu şekilde gezmeye başlar. Çünkü köpek aldığı eğitim sayesinde sokakta gezerken sadece sahibine odaklanmış olur.

Morkie Koruma Eğitimi (şahıs koruma, bodyguard eğitimi)

Morkie koruma eğitimi için uygun bir köpek türü değildir. Çünkü onlar oldukça küçük boyuta sahiptir ve sahiplendiği kişileri ya da alanları korumakta zorluk çekerler. Onlara şahıs koruma, bodyguard eğitimi vermek sadece zaman kaybına yol açar. Eğer koruma amaçlı bir köpek sahibi olmak istiyorsanız Morkie ırkı kesinlikle seçeneklerden birisi olmamalıdır. Onlar kendilerini bile zor koruyacak kadar küçüktür.

Morkie Sosyalleşme Eğitimi

Morkie sosyalleşme eğitimi çok küçük dönemde başlarsa daha faydalı olur. Çünkü köpekler doğaları gereği insanlar ile ilişki kurma konusunda sıkıntı yaşarlar. Ancak küçük yaştan itibaren sosyalleşme eğitim alırsa köpekler insanlar ile ve diğer canlılar ile iyi ilişkiler kurabilir. Onlara bu eğitimi daha iyi şekilde kazandırmak istiyorsanız çeşitli yollara başvurabilirsiniz. Örneğin, köpek kreşlerine göndererek onların arkadaş edinmesini sağlayabilirsiniz. Bunun dışında çevrenizdeki kişiler ile iletişim kurmasına yardımcı olabilirsiniz. Gelen misafirlerinizle köpeğini tanıştırabilirsiniz. Bu şekilde Morkie ırkı köpekler insanlara ve diğer canlılara karşı yabancılık çekmeden büyüyebilirler.

Morkielerde Eğitim Kaç Aylıkken Başlar?

Morkielerde eğitim 6 – 8 haftalık arasında başlar. Her canlı türünde olduğu gibi köpeklerde de eğitim erken dönemde başlamalıdır. Çünkü canlılar küçük yaşlarda işlenmeyi bekleyen bir ham madde gibi olur. Morkie cinsi köpekler için de bu durum geçerlidir. Onların karakter yapıları erken dönemde tam olarak oturmadığı için eğitim sırasında rahat şekilde yönlendirilebilir. Eğer eğitim verecek süre biraz aşmaya başlarsa eğitmenin sözünü dinlemekte direnirler. Kendi bildikleri şeyleri yapmaya çalışırlar. Köpekleri bu duruma getirmeden bazı temel eğitimler verilip tamamlanmalıdır. Aksi takdirde ev içinde ve toplum içinde huysuz bir köpeğe sahip olabilirsiniz.

Morkie Eğitim Fiyatları

Morkie eğitim fiyatları genel olarak diğer köpeklere verilen eğitim fiyatları ile aynı olur. Fiyatın yüksek ya da düşük olmasını belirleyen ise eğitmenin özellikleri ve kullandığı ekipmandır. Alanında uzman bir eğitmen iyi bir iletişim becerisine sahip ve köpek eğitimi konusunda donanımlı olmalıdır. Bu eğitmenler tüm köpeklere kolay şekilde eğitim verebilir. Hem köpekleri yormadan hem de onları eğitimden soğutmadan eğitim verirler. Ayrıca onlar kaliteli ve eğitici ekipmanlara sahip olur. Doğal olarak böyle eğitmenlerin ücretleri standart fiyatların biraz üstünde olur. Eğer köpeğinize iyi bir eğitim aldırmak istiyorsanız sadece fiyata bakmamalısınız. Hem kaliteli olması hem de uygun bir fiyatta olması öncelikli olmalıdır.

Morkie Köpek Eğitmeni Nasıl Olmalıdır?

Morkie Köpek Eğitmeni Nasıl Olmalıdır?

Morkie köpek eğitmeni hareketli olmaktan rahatsız olmayan birisi olmalıdır. Çünkü Morkie köpek ırkı sürekli hareket halindedir. Sahibini ve eğitmenini eğitimi tamamlanana kadar sürekli peşinde sürüklerler.  Bu durum hem sahiplerini hem de eğitmenlerini yorar.  Dolayısıyla enerjik ve haraketli olmayan bir eğitmen Morkie köpek ırkına eğitim vermekte zorluk yaşayabilir. Bunun dışında eğitmen sabırlı ve alanında bilgi sahibi olmalıdır. Çünkü eğitimin en önemli unsuru sabır ve bilgidir. Sabırsız olan bir köpek eğitmeni çabuk bıkabilir ve köpek ile arasındaki iletişim bozulabilir. Ayrıca sabırsız olan bir insan şiddete her zaman daha meyilli olur.

Morkie Irkının Fiziksel Özellikleri

Morkie ırkının fiziksel özellikleri incelendiğinde onların çok küçük bir boya sahip olduğu görülür. Onlar sadece 20 cm kadar uzayabilir. Kiloları ise 2 – 7 kilo arasında değişmektedir. Tüyleri uzun, düz ve yumuşak olur. Renkleri genelde sarı, beyaz, siyah ve kahverengi şeklinde olmaktadır. Kulakları içe doğru kapalı ve sarkık olur. Burunları ve gözleri koyu renkli olmaktadır. Patileri ve kuyrukları küçük ancak uzun tüylerle kaplıdır.

Morkie Irkının Karakter Özellikleri

Morkie ırkının karakter özellikleri bakımından sevecen ve neşeli bir türdür. Diğer köpek türleri ve hayvanlarla iyi şekilde geçinebilir. Tanıdığı kişiler ile vakit geçirmeyi çok sever ancak yabancı insanları görünce hemen ses çıkararak sahiplerine haber yollarlar. Enerji düzeyleri, oyunculuk özelileri bakımından da orta seviyenin üstünde bir yapıya sahiptir. Morkie köpeği ile yaşamak isteyen kişiler onlara vakit ayırmalı ve fazla enerjilerini oyun yolu ile atmalarına yardımcı olmalıdır.

Morkie Bakımı ve Beslenmesi

Morkie bakımı ve beslenmesi dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alır. Tüy bakımları, diş bakımları, genel sağlık kontrolleri zamanında yapılıp ihmal edilmemelidir. Tüylerinin sertleşmemesi için sık sık taranmalıdır. Sağlık kontrolleri en az 6 aylık aralarla yaptırılmalıdır. Yedikleri mamaların içerikleri ve özellikleri köpek için uygun olmalıdır. Besleyici ve vitamin destekli mamalar tercih edilmelidir.

Morkie Hangi Yaşam Ortamı İçin Uygun?

Morkie için en uygun yaşam ortamı evler ve apartmanlardır. Çünkü onlar doğal ortamda yaşamak için çok fazla narin hayvandır. Dışarıya adapte olma sorunu yaşarlar ve hayatta tutunmakta zorluk çekerler. Onlar için en ideal ortam sıcak bir evdir. Bakıma muhtaç oldukları için evde yaşamaları son derece gereklidir. Ayrıca evlerinde bahçe olan hayvan severler onlar için bahçeye minik bir kulübe yapabilir. Kulübenin sıcaklık koşulları ve konforu doğru şekilde ayarlanırsa Morkie ırkı bahçede de rahatlıkla yaşayabilir.

Morkie Satan Petshop ve Köpek Çiftlikleri

Morkie satan petshop ve köpek çiftlikleri çok sayıda bulunmaz. Ancak onları daha çok petshoplarda bulabilirsiniz, çünkü böyle yerlerde onları muhafaza etmek ve beslemek kolay olur. Bunun dışında büyük köpek çiftliklerinde de bu köpek ırkını bulabilirsiniz. Köpek satın alırken mutlaka satıcının güvenilir olup olmadığını araştırmalısınız. Çünkü pek çok köpek satan yer sahte köpek türlerini safkan olarak insanlara satmaya çalışmaktadır ya da köpeğin bilgilerini yanlış şekilde alıcıya sunmaktadır.

Morkie İçin En Uygun Köpek Maması Markaları Hangileridir?

Morkie için en uygun köpek maması markaları içinde katlı maddesi olmayan, besleyici, doyurucu, lezzetti, taze, bol miktarda protein bulunan ve vitamin açısından zengin mama markalarıdır. Ayrıca satın alacağınız mama markasının üzerinde bakanlık onayının bulunduğuna dikkat etmelisiniz. Morkie köpek ırkının beslenmesine çok dikkat edilmesi gerektiği için bir veteriner hekimden de yardım alabilirsiniz. Onlar köpeğinize en uygun beslenme programını ve mamayı size söyleyecektir. Fazla kilo almasına dikkat edilerek obez olmasının da önüne geçilmelidir. Çünkü obez olan köpeklerde daha sonra çeşitli hastalıklar ortaya çıkmaktadır.

 

Hemen Ara
Whatsapp