Uçakta Evcil Hayvan Köpek Taşıma Şartları ve Köpekle Nasıl Yolculuk Yapılır?

Uçakta Evcil Hayvan Köpek Taşıma Şartları ve Köpekle Nasıl Yolculuk Yapılır?
Blog

Uçakta Evcil Hayvan Köpek Taşıma Şartları ve Köpekle Nasıl Yolculuk Yapılır?

Uçakta evcil hayvan köpek taşıma şartları ve köpekle nasıl yolculuk yapılır bilmeden bir yolculuğa çıkmak hayvan severlerin başına dert olabilir. Çünkü yolculuk yapma kriterlerini sağlamayan evcil köpekler ve sahipleri, uçağa alınmayacaktırlar. Doğal olarak alınan bilet ya boşa gitmiş olacak ya da evcil köpek sahibinden ayrı kalacaktır. Bu nedenle köpeklerle yolculuğa çıkılmadan önce mutlaka uçakta evcil hayvan köpek taşıma şartları bilinmeli ve ona göre bilet alınmalıdır.

Köpekle uçak seyahati yapmak için hava yolu şirketlerinin bazı şartları bulunmaktadır. Genel olarak tüm hava yolu şirketlerinin kriterleri hemen hemen aynıdır. İlk olarak köpek sahiplerinden rezervasyon yaptırmaları istenir. Ardından köpeğin sağlığı ve aşıları hakkında hava yolu şirketine bilgi verilmesi istenir. Daha sonra köpeğin uygun bir kafes içinde seyahat etmesi için seçim yapılır ve ek ücret ödenerek yolculuk öncesi süreç tamamlanır. Ancak köpeklerin uçakta yolculuk yapabilmeleri için gerekenler ayrıntılar şu şekilde sıralanabilir:

1) Hava Yolu Şirketine Rezervasyon Yaptırmak

1) Hava Yolu Şirketine Rezervasyon Yaptırmak

Köpekle yolculuk yapmak için hava yolu şirketine rezervasyon yaptırmak, uçakta köpekle seyahat edebilmek için yapılması gereken ilk işlemdir. Köpek sahibi olan kişiler daha önceden hava yolu şirketi yetkilileri ile yüz yüze görüşerek ya da telefon ile iletişim kurarak köpekleri için yer ayırtmalıdırlar. Çünkü uçakların evcil hayvan taşıma kapasiteleri sınırlıdır ve seyahat edecek hayvanların bilgisi önceden hava yolu şirketine bildirilmelidir. Bu nedenle köpekleriyle yolculuk yapmak isteyen kişiler mutlaka önceden köpeklerine bir yer ayırtmalıdırlar. Aksi halde uçuşa kısa bir süre kala can dostları için yer bulamayabilirler. Bu durumda yolculuk ertelenebilir ya da köpeklerini geride bırakmak zorunda kalırlar.

2) Uçakta Evcil Hayvan Taşımak için Veteriner Hekimden Yolculuk Edebilir Belgesi Almak

Köpekle yolculuk yapmadan önce köpek için veteriner hekimden yolculuk edebilir belgesi almak, köpekle uçak seyahati yapmak için zorunludur. Köpek yolculuğa çıkmadan önce genel sağlık taramasından geçirilerek yolculuk yapmaya herhangi bir engelinin olup olmadığı tespit edilmelidir. Uçuş için onay olan köpeğe veteriner hekim belge verir. Alınacak olan bu belgede kesinlikle veteriner imzası olması ve veteriner kaşesinin basılmış olması gerekir. Aksi halde hava yolu şirketi bu tür belgelerin sahte olabileceğini düşünerek kabul etmeyecektir. Çünkü yolculuk yapacak olan bu köpeğin dışında pek çok canlı aynı yerde yolculuk yapacaktır. Hava yolu şirketi bu hayvanların canlarını riske atmak istemediğinden belgelerin eksiksiz şekilde ibraz edilmesini istemektedir. Bu nedenle yolculuk sırasında herhangi bir sorun yaşamamak için mutlaka veteriner imzalı ve veteriner kaşesinin olduğu sağlık raporunun alınması unutulmamalıdır.

3) Köpekle Yolculuk Yapmak İçin Kimlik ve Aşı Kartı

Köpekle yolculuk yapmak için kimlik ve aşı kartı, seyahat şartlarının olmazsa olmazlarından biridir. Köpeğin tüm aşılarının yapıldığına dair bir aşı kartı her yolculuk sırasında mutlaka köpekle beraber bulunmalıdır. Köpeğin o anki yaşına kadar olması gereken tüm aşılarının eksiksiz şekilde yapılmış olması hava yolu şirketleri tarafından istenmektedir. Buradaki amaç hava yolu şirketi çalışanlarının,  yolcuların ve uçakta yer alacak olan diğer hayvanların sağlıklarını korumaktır. Çünkü aşısı tam olmayan köpekler saldırgan, hastalıklı, bitli ve parazitli olabilirler. Bu nedenle herhangi birine ya da eşyalara saldırabilirler veya insanlara ve diğer canlılara hastalık, bit, parazit bulaştırabilirler. Yani hava limanında sorun yaşamamak için köpeklerin tüm aşıları yapılmış ve aşı kartına işlenmiş olması gerekir.

Köpeklerin kimlikleri de uçakla yolculuk sırasında gereklidir. Kimlik sayesinde köpeğin cinsi, ırkı ve gerekli olan bazı özellikleri bilinebilir. Bazı köpek ırkları uçakta yolculuk yapamadıkları için de kimlik kesinlikle zorunludur. Ayrıca köpeklerin çalıntı olma ihtimaline karşı da kimlik bir önlem olmaktadır. Çünkü maddi olarak değerli olan köpekler çalınarak başka kişilere satılmaya çalışılmaktadır. Köpekler çalıntı oldukları için de genelde kimlikleri bulunmamaktadır. Dolayısıyla köpeklerin kimliklerinin bulunması yolculuk sırasında büyük önem arz etmektedir.

4) Uçakta Evcil Hayvan Taşımak Yolculuk İçin Köpek Kafesi

Yolculuk için köpek kafesi, köpeğin uçakta yolculuk edebilmesi için aranan şartlardan bir diğeridir. Yolculuk sırasında seçilecek olan kafes konforlu, sade, normal bir büyüklükte ve hava yolu şirketinin belirlediği standartlarda olmalıdır. Ayrıca köpeğin büyüklüğüne göre köpeğin nerede seyahat edeceği belirlenir. Köpek küçük boyuttaysa ve taşıma kabı uçağın yolcu bölümünde seyahat edecek kadar küçükse, sahibi ile birlikte aynı yerde yolculuk yapabilir. Ancak köpeğin boyutu büyükse ve taşıma kabı çok geniş yer kaplayıp yolcuları rahatsız ediyorsa, köpeklerin taşındığı ayrı bölmeye alınır.

Köpeğin yolculuk yapacağı kafesin boyutu en fazla 32x32x50 ebadında olması gerekir. Bu ebadın üstünde olan taşıma kapları ve köpek kafesleri yolculuk yapmak için uygun değildirler. Dolayısıyla köpekle yolculuğa çıkmadan önce uygun bir kafesin satın alınması gerekir. Eğer bu konuda bilgi sahibi olmayan kişiler varsa pet shop yetkililerinden destek alarak kendilerine en uygun köpek kafesini seçebilirler.

5) Köpekle Yolculuk İçin Ek Ücret Ödemek

Köpekle yolculuk için ek ücret ödemek gerekir. Ödenecek olan ücretin miktarı, köpeğin kilosuna göre belirlenmektedir. Ayrıca köpeğin yapacağı seyahatlerin mesafesi ya da yurt içi ve yurt dışı olup olmadığı da fiyatın değişmesine neden olmaktadır. Köpeğin kilosu 8 kilo ve aşağısında ise köpek sahibinin yanında seyahat edebilir ve ücreti en ucuz yolculuk fiyatı üzerinden alınır. Eğer kilosu 8 ila 15 kilo arasında olan bir köpekle yolculuk yapılacaksa ücret biraz daha artar ve köpek, uçağın kargo bölümünde taşınır. 15 kilo üstünde olan köpekler de yine uçağın kargo bölümünde taşınırlar ancak fiyatları biraz daha pahalı olur. Yani köpekleri ile yolculuk yapacak olan kişilerin, köpekleri için ayrı yolculuk ücreti ödeyeceklerini bilmeleri gerekir.

Köpekle birlikte uçak yolculuğu yapabilmek için aranan bazı şartlar bu şekildedir. Bazı hava yolu şirketleri, köpek sahiplerinden daha farklı isteklerde bulunabilirler. Ancak hemen hemen tüm hava şirketleri, köpeklerin seyahat edebilmeleri için bu beş şartın tamamını eksiksiz olarak yerine getirilmesini isterler. Bu nedenle köpek sahiplerinin yolculuğa çıkmadan önce tüm bu şartları bilmeleri ve yerine getirmeleri gerekir. Ayrıca diğer gerekli olan prosedürleri öğrenmek ve yerine getirmek için seyahat edecekleri hava yolu şirketinin müşteri hizmetleri ile görüşme yapmaları daha iyi olacaktır. Çünkü yolculuk başlamadan önce meydana çıkacak en ufak bir eksiklik köpek sahiplerine sorun çıkarabilir.

Her Köpek Irkı Uçakla Yolculuk Yapabilir Mi?

Her Köpek Irkı Uçakla Yolculuk Yapabilir Mi?

Her köpek ırkı uçakla yolculuk yapamaz. Bazı köpek ırkları, uçakta yolculuk yapamayacak kadar agresif, büyük, zararlı ve sabırsız olabilirler. Örneğin; boyu çok büyük olan bir köpek, hava yolu şirketlerinin belirlemiş olduğu ebattaki köpek taşıma kafeslerinin ya da köpek taşıma kaplarının içine rahat şekilde sığmayabilir. Bu nedenle bu köpek yolculuk sırasında sıkışabilir ve rahatsızlık yaşayabilir. Bunun yanında bulaşıcı hastalığı bulunan köpekler de uçaklarda seyahat edemezler. Çünkü bu tür köpekler, uçakta bulunan diğer canlıların hayatlarını da tehlikeye sokabilirler. Bu sebeplerin dışında daha pek çok nedenlerden dolayı bazı köpekler uçakla yolculuk yapamazlar. Köpek sahiplerinin bu durumu bilerek kendi köpeklerinin yolculuk için uygun olup olmadıklarını kontrol etmeleri gerekir.

Uçakta Taşınması Yasak Olan Köpek Irkları

Uçakta taşınması yasak olan köpek ırkları arasında pek çok köpek yer almaktadır. Bu tür köpeklerin taşınmasına engel sebepler daha çok saldırgan ve büyük boyutlarda olmalarıdır. Bunun yanında yüz yapıları nedeniyle nefes almakta zorluk yaşayan bazı köpek ırklarının da uçakla yolculuk yapmaları yasaklanmıştır. Uçakta taşınması yasak olan köpek ırkları şu şekildedir: Amerikan Pitbull, Staffordshire Bullterrier, Amerikan Staffordshire Terrier, Pitbull Terrier, Bullterrier, Mastino Napoleta, Amerikan Bulldog, Mastiff, Dogo Argentino, Kafkas Çoban Köpeği, FilaBrasiliero, Kangal. Bu tür köpekler dövüşçü ve saldırgan oldukları için uçaklarda taşınmazlar. Ayrıca bu ırkların çiftleşmesinden meydana gelen köpekler de uçaklarda yolculuk yapamazlar. Bunu dışında yüz yapıları nedeniyle nefes alma güçlüğü çeken pug, shar pei, boston terrier cinsi gibi köpekler de uçaklarda yolculuk yapamazlar.

Uçakta Evcil Hayvan Sahiplerinin Dikkat Etmesi Gerekenler

Köpekle birlikte uçak yolculuğu yapacak hayvan sahiplerinin dikkat etmesi gerekenler arasında birçok husus vardır. Bu hususlara dikkat etmek hem köpek sahibi açısından hem köpek açısından hem de hava yolu şirketi açısından çok önemlidir. Köpeklere birlikte uçak yolculuğu yapacak hayvan sahiplerinin dikkat etmesi gerekenler şu şekildedir:

Köpeği Yolculuğa Çıkmadan Önce Hafif Yiyecekler ile Beslemek

Köpeği yolculuğa çıkmadan önce hafif yiyecekler ile beslemek, köpeğin yolculuk esnasında rahat etmesini sağlar. Ayrıca köpeğe uçuştan birkaç saat öncesine kadar beslenmeleri yapılmış olmalıdır. Çünkü köpekler yüksek basınç nedeniyle midelerinde rahatsızlık hissedebilirler ve içinde bulunan rahatsızlığı kusarak dışarıya atabilirler. Bu da uçuş sırasında istenmeyen durumlardan biridir.

Köpeğe İsminin Yazılı Olduğu Tasma Takmak

Köpeğe isminin yazılı olduğu tasma takmak, benzer köpekler ile karışma ihtimalini ortadan kaldırır. Bazen dalgınlıkla ya da köpeklerin aşırı benzerlikleri nedeniyle karışmaları kaçınılmaz olabilir. Bu duruma engel olmak için köpeklere isminin yazılı olduğu tasma takılabilir ve başka köpeklerle karışmasının önüne geçilebilir.

Köpeğe Yolculuk Öncesinde Sakinleştirici Vermek

Köpeğe yolculuk öncesinde sakinleştirici vermek, yüksek basınç nedeniyle ya da farklı ortamda tek başına bulunması yüzünden duyacağı heyecanı azaltmasını sağlar. Özellikle ilk kez uçağa binen köpeklerde bu durum daha çok görülür ve heyecanlarını azaltmak için bu yöntem tercih edilir. Ancak köpeğe sakinleştirici ilaç vermeden önce mutlaka veteriner hekimden onay alınmalıdır. Veteriner hekimin onay verilmediği hiçbir hap ya da ilaç köpeklere verilmemelidir. Aksi halde köpeklerin başka türden sağlık sorunları yaşamaları kaçınılmaz olur. Ayrıca hastalığı bulunan köpeklere de bilinçsiz şekilde ilaç verilmemelidir. Çünkü bu ilaçlar, köpeğin hastalığını daha çok artırabilir.

Yolculuk Öncesi Köpeğin Enerjisini Atması İçin Egzersizler Yaptırmak

Yolculuk öncesi köpeğin enerjisini atması için egzersizler yaptırmak, köpeğin uçuş süresi boyunca rahat olmasını sağlar. Çünkü köpekler enerjik bir şekilde uçuş yaparlarsa, kafesin içinde sıkılırlar ve huzursuz olurlar. Ancak köpeklerin fazla enerjisi uçuş öncesi atılırsa kafes içinde sorun yaşamazlar ve genelde yolcuğu uyuyarak geçirmeye çalışırlar. Bu nedenle köpeklere uçuştan hemen önce mümkünse oyunlar oynatmak, koşturmak, uzun yürüyüşler yaptırmak ya da egzersizler yaptırmak iyi gelebilir.

Köpekle birlikte uçak yolculuğu yapacak hayvan sahiplerinin dikkat etmesi gerekenler genel olarak bu şekildedir. Bu hususlara dikkat edildiği sürece köpekler yolculuk esnasında herhangi bir zor durumla karşılaşmazlar. Bu nedenle köpeklerin huzurlu bir yolculuk yapmaları için tüm bu hususlara mutlaka göz atılarak önlemler alınmalıdır.

Hemen Ara
Whatsapp