Yavru Köpek Eğitimi

Yavru Köpek Eğitimi

Yavru köpek eğitimi köpeklerin en önemli eğitimlerinden ve mutlaka alınması gereken eğitimlerden birisidir. Doğdukları ilk anlardan itibaren anne ve kardeşlerinden ayrılan köpeklerin bu dönemlerde eğitim alması gerekir. Birlikte yaşayacağı yeni ailesinin yanına giderek onu yetiştirip sosyalleştirecek sahibin eğitimini başlatmaktadır. Yavru köpek eğitimi sayesinde oluşturulacak olan ortak dil ile birlikte ortaya çıkabilecek olan tüm sorunların da önüne geçilebilmesinedir. Yavru köpek eğitimi ile yeni ailesine gelen türüne özgü beden dili hiyerarşi ve düşünce şekli olan bu can dostlarımızın ilk anlardan itibaren bilinçli olarak hayata atılabilmektedir. Köpekler bizlerden çok daha farklı canlar oldukları için bizim olmadığımız kadar net olmalıdırlar.

Sahip olduğumuz köpeklerin özellikle sahiplenirken birçok düşünceye gireriz. Bu düşünceyle birlikte beklentilerimizi karşılamalarını beklerken temel içgüdülerini ve beden dillerini de doğru yönetmemiz gerekecektir. Yavru köpek eğitimi bu gibi durumlarda hem köpek için hem de sahip için oldukça önemlidir. Köpek eğitimi yavru olarak sahiplendiğimiz köpeğin, yalnızca size hitap eden bir ırkın köpeği olması asla yeterli değildir.

Aynı zamanda sizin de onun ırkını ve özelliklerini oldukça iyi bilmeli ve buna göre yaklaşım sağlamanız gerekir. Köpekler genel olarak cins meziyetlerini göre tercih edilse de mutlaka yetiştirilme ve eğitime konuşları da göz önünde bulundurularak sahiplendirilmelidir.

Evde Yavru Köpek Eğitimi

Evde yavru köpek eğitimi vermek herkesin yapabileceği ve baş edebileceği bir iş değildir. Köpeklerin yavruluk sürecinde iken eğitim alması ve özellikle de üç aylık olduğu dönemlerden itibaren belirli eğitimlerin verilmesi gerekmektedir. Evde yavru köpek eğitim olarak tamamen bilinçli bir şekilde hareket etmeli ve köpek eğitimi konusunda da bilgi sahibi olmamız gerekir. Bu gibi durumlarda hem dostlarımızın daha sağlıklı bir canlı olmasını sağlayabilir hem de güven ortamının oluşmasını sağlayabilirsiniz.

Yavru köpekler eve girdikleri ilk anlardan itibaren mutlaka tuvalet ve itaat eğitimlerini almış olması gerekmektedir. Evde köpek eğitimi yaparken oldukça zorlanacağımız gibi bu gibi durumlarda mutlaka profesyonel kişilerden destek almanız gerekecektir. Dostunuzu sahiplendiğiniz zaman ilerleyen süreçlerde belirli sorunlar yaşayabilirsiniz. Özellikle yavru köpek eğitimi olarak eğitim almamış köpeklerle çıkan ısırma, saldırma, havlama, ağlama gibi birçok sorunu da ancak profesyonel destek alarak çözümleyebilirsiniz.

Yavru köpek eğitimi gibi köpek eğitimleri oldukça zor eğitimlerdir. Küçük köpeklere bir şey anlatmak ve onları tamamen buna yönetmek zor olacağı gibi doğru teknikle yönetilmediği ve eğitiminde doğru teknikle verilmediği zaman köpekler baş edilemeyen birer canlıya dönüşeceklerdir. Yavru köpek eğitimi için mutlaka profesyonel destek almalı ve profesyonel olarak alanında uzman köpek eğitmenleri ile birlikte belirli olan eğitimleri vermeniz gerekir.

  • Yavru köpek tuvalet eğitimi sahip olduğunuz canlının ilk önce alması gereken eğitimdir. Genellikle yavru olan köpekler bizimle birlikte ev ortamında yaşam sürerler. Bu gibi durumlarda ev ortamında yaşam süren dostlarımızın tamamen doğru bir şekilde yönetilmesi ve doğru bir şekilde eğitim alması da ancak profesyonel kişiler tarafından gerçekleşmektedir.
  • Yavru köpek temel itaat eğitimi tamamen dostunuzun en önemli eğitimlerinden birisi olmaktadır. Sizlere itaat eden bir canlı ile birlikte yaşam sürmek ve tamamen aynı dili konuşabilmek fazlasıyla önemli olacaktır. Bu sayede dostunuzun daha karakterli ve daha konforlu bir şekilde yaşam sürdüğünü görmüş olacaksınız. Yavru köpek temel itaat eğitimi içerisinde bulunan komutlar onları hem evde hem de dış ortamlarda yönetmenizi sağlayacaktır.

2-6 Aylık Yavru Köpek Eğitimi

2-6 Aylık Yavru köpek eğitimi, başta tuvalet eğitimi olmak üzere; sosyalleşme ve temel itaat eğitimi verilebilmektedir. Tuvalet eğitimi sayesinde, yavru köpeğiniz ile evde yaşayabileceğiniz hijyen sorununun tamamen önüne geçmeniz sağlanır. Tuvalet eğitimi evde ve dışarıda olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Evde tuvalet eğitimi için, köpeğinize uygun bir alan belirlemeniz; dışarı da tuvalet eğitimi için ise, genel olarak aynı yere götürmeniz gerekir. Sosyalleşme eğitimi ile ise yavru köpeklerin insanlarla, diğer canlılarla ve köpeklerle daha basit şekilde kaynaşması sağlanmaktadır. Diğer canlılar ile sorunsuz ve sağlıklı bir iletişim kurabilmesi adına 2 aylık köpek eğitimi verilmesi oldukça önemlidir. Sosyalleşme eğitimi aynı zamanda yavru köpeğin gereksiz havlama, ısırma ve agresifleşme gibi davranışlarının da önüne geçilmesini sağlar.

Bu sayede yavru köpek ile sahibi ortak yaşamlarında herhangi bir sorun yaşamadan rahatlıkla zaman geçirmenin keyfini yaşayabilirler. Temel itaat eğitimi ise genel olarak yavruların 3 aylık olmalarının ardından verilen eğitimdir. Köpek temel itaat eğitiminde asıl amaç köpek sahibinin köpeğin üzerindeki otoritesini arttırmaktır. Temel itaat eğitiminde köpeğe dur, otur, bekle gibi basit komutlar öğretilmektedir. Bu komutlar yardımı ile köpek sahibinin yapmasını istemediği davranışlardan uzak dururken yapmasını istediği davranışlara yönelmektedir.

Tüm eğitimlerin ortak noktası yavru köpek ile sahibinin arasındaki sevgi, güven ve saygı bağını güçlendirmeleridir. Eğitimler sayesinde yavru köpek ile sahibi ortak bir dil geliştirerek birlikte devam ettikleri yaşamlarını çok daha keyifli şekilde sürdürebilmektedir.

Yavru Köpeklere Ne Öğretilir?

Yavru köpek eğitimi aslında yavrunun anne karnından ayrılarak dünyaya gözlerini açmasının hemen ardından başlamaktadır. Dünyaya geldikleri ilk andan itibaren yavru köpekler beslenme, aile hiyerarşisi ve korunma gibi konularda öğrenmeye başlar. Yeni ailesine geldiğinde ise sosyalleşme ve tuvalet eğitimi başlamalıdır. Bu eğitimler genel olarak köpeklerin eve geldikleri andan itibaren başlayabilen eğitimlerdir. Eğitimlerin erken süreçte başlaması köpeklerin yeni aileleri ile ortak yaşamlarına çok daha kolay şekilde adapte olmasına olanak tanır.

Köpeklerin eğitime başlama süreleri ırklarına, taşıdıkları karakteristik özelliklere ve psikolojilerine göre değişim gösterse de önemli olan mümkün olduğunca erken dönemde eğitimin başlatılmasıdır. Çünkü köpekler ne kadar erken eğitime başlarlarsa öğretilen yeni davranış kalıplarına o kadar erken adapte olur ve sahipleri ile aralarındaki sevgi, saygı ve güven bağı o kadar sağlam temeller üzerine kurulur.

Yavru Köpek Eğitimi Yaparken Bilinmesi Gerekenler

Yavru köpek eğitimi verirken ev ortamında sizinle beraber yaşayacak olan yavrunun öncelikle evde kuralları ve düzeni öğrenmesi gereklidir. Bu aşama yavru köpek eğitiminde önem taşıyan noktalardan biridir. Köpeğinizin evin hangi bölümlerinde oluşabileceği, nasıl davranacağı ve hangi nesneleri kullanabileceği temel olarak eğitimin ilk bölümünde netleştirilen faktörlerdir. Bu süreçte minik dostunuzun, sizin ya da ailenin sık olarak vakit geçirdiği odalarda gezmesine izin vermek ve mutfak ya da yatak odası gibi alanlara girmesini yasaklamak, aile üyelerinin oturduğu sandalye, koltuk gibi nesnelere temasını kısıtlamak, ev içerisinde sizlerle ne derece yakın olacağını belirtmek atılacak en doğru adımdır.

  • Yavrunun düzeni sağlanmalıdır;

Yavru köpek eğitiminde önem taşıyan bir diğer adım düzen adı altında gelişen beslenme gereksinimi, tuvalet ve gezinme ihtiyacıdır. Bu temel faaliyetlerin sahibinin otoritesi ile gerçekleşmesi kadar düzenli periyotlar şeklinde gerçekleşmesi de önem taşır. Elbette tuvalet ve gezinme gereksinimi noktasında can dostumuzun da istekleri dikkate alınmalı ve ufak esneklikler sağlanabilmelidir. Ancak esnekliklerin süreklilik arz etmesinden kaçınılmalı ve yavrunun sistematik bir hayata sahip olması sağlanmalıdır.

Yavru Köpek Eğitimi

  • Ödül ve ceza uygulanmalıdır;

Ödül verme ve cezalandırma kavramları şüphesiz ki köpeklerin eğitiminde önemli bir yere sahiptir. Yavru köpeğin temel kuralları öğrenerek uygulamasının ardından ödüllendirilmesi söz konusu kuralların pekişmesini sağlar ve köpeğin sahibine olan güven duygusunu arttırır. Yavru köpek eğitimine genel olarak bakıldığında güven ve saygı kavramlarının altının çizilmesi gerekir. Sahibinin yavruya saygı göstermemesi halinde yavrunun ona güvenerek itaat etmesi mümkün olmaz. Bu nedenle bu iki kavram arasında tam anlamı ile denge kurmaya özen göstermek gerekir.

Cezalandırma uygulamasındaysa kesinlikle fiziksel şiddetten uzak durmaya özen gösterilmeli, yalnız bırakma, ses yükseltme ya da takılacak büyüklükte olması halinde tasma takma uygulanmalıdır. Yavru özellikle de ilk yaşanılan anlaşmazlıklarda sahibine hırlayabilir. Bu durumu oluşur oluşmaz engellemek daha sonra olması mümkün sorunların da önüne geçeceğinden, yavrunun hırladığında sert şekilde uyarı ile cezalandırılması ve hatta bir öğünden uzak bırakılması doğru bir yaklaşım olacaktır.

  • Temel komut eğitimlerinde ödül maması kullanın;

Yavruya gel, yat, otur gibi temel komutları öğretirken ödül maması kullanmak en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Minik dostunuzun öğrenme hızına bağlı olarak verilen komutları algılama zamanı da değişim göstermektedir. Ancak gün içerisinde gerçekleştirilecek düzenli ve disiplinli aktivitelerle yavrulara oldukça kısa sürede komutları öğrenme yetisi kazandırılabilmektedir.

Profesyonel Köpek Eğitmeni Murat Güngör’ün Resmi Youtube Kanalı ile Tanışmadınız mı biz sizleri bekliyoruz : Youtube Kanalı

Hemen Ara
Whatsapp