Köpekler Tasmaya Nasıl Alıştırılır?

Yavru Köpeklere Tasma Zaman Olarak Kaç Aylıkken Alıştırılmalı ve Nasıl Takılmalıdır?
Genel

Köpekler Tasmaya Nasıl Alıştırılır?

Yeni yavru köpeklere tasma öğretmeniz gereken ilk şeylerden biridir ve tasmayla bir ömür nasıl rahat edebileceğini ona göstermektir.

Hayatınızın geri kalanında köpeğinizi gezdireceksiniz; yürüyüş sırasında onları kontrol altında tutmanız, daha da önemlisi onları tehlike ve beladan uzak tutmanız için tasma tek yol olacaktır. Bu nedenle, yavru köpekler fazla geç kalınmadan tasma takmaya alıştırılmalıdır.

Ne yazık ki, birçok köpek yavrusu buna isyan eder; tasmasını kaşımaya çalışır, çiğner ve kendini tasmadan kurtarmak için elinden gelen her şeyi yapar. Böyle durumlarda sabırlı olmalı ve eğer üstesinden gelemiyorsanız bir köpek eğitmeninden yardım almalısınız.

Yavru Köpeğin Tasmaya Alışması Zor Mu?

Yavru köpeklere tasma alışması zor değil yani Tabi ki de hayır! Neyse ki, hemen hemen tüm köpek yavruları çok hızlı bir şekilde tasmalarına alışacak ve kabul edeceklerdir. Ancak, henüz köpeğinize tasma fikri tanıtmadıysanız, süreci olabildiğince hızlı ve acısız hale getirmek istiyorsanız veya tasmasını takmayı kabul etmeyen bir köpek yavrusuna sahipseniz, bu makale tam size göre.

Yavru Köpeklere Tasma Ne Zaman Takılır?
Yavru Köpeklere Tasma Ne Zaman Takılır?

Yavru Köpeklere Tasma Ne Zaman Takılır?

Yavru köpeklere tasma takmanın zamanı vardır. Yeni yavru köpeğiniz en az 12 haftalık olana kadar ve tüm doğru aşıları yapılana kadar dışarı çıkamayacaktır. Bu nedenle, tasma eğitimine hemen başlamanıza gerek yoktur. En ideal yöntem; köpek yavrusu yaklaşık 10 haftalıkken tasma eğitimine başlamaktır. Bu noktada, dört ayaklı arkadaşınızın ilk yürüyüşüne çıkabilmesi için birkaç haftanız daha vardır, bu da onu tasmasına alıştırmak için yeterli bir süredir.

Yavru Köpeğinize Tasma Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Çok önemli bir konu gibi gözükmese de yavrularınız için doğru tasmayı seçmek bu eğitimin en can alıcı noktasıdır. Yavru köpeğinizi korkutmamak için tasmanın görüntüsü korkutucu olmamalıdır. Mağazadaki en şirin tasmayı seçmek isteyebilirsiniz, ancak yanlış tasmayı seçerseniz, bu durum eğitiminizin umduğunuz kadar sorunsuz gitmeyeceği anlamına gelebilir. İşte, tasma seçerken dikkat etmeniz gereken püf noktaları:

  • Hafif Bir Tasma Seçin!

Çok ağır olan herhangi bir şey, yavru köpeğinize rahatsızlık verebilir. Bu aşamada, dokuma kumaştan bir tasma en iyi seçimdir.

  • Yüzeyi Düz Bir Tasma Seçin!

Bir şok zinciri veya herhangi bir tür davranış düzeltici tasma kullanmanızı asla tavsiye etmeyiz.

  • Toka Yerine Çıtçıtlı veya Klipsli Bir Tasma Seçin!

Bu tür tasma, yavru köpeğinize takıp çıkartmak için hızlı ve kolay olacaktır.

  • Büyüyünce de Kullanır Diye Büyük Tasma Almayın!

Yavru köpeğinizin boynunu ölçün, doğru boyutu bulmak için tasma ile köpeğinizin boynu arasına iki parmağınızı sokmanız yeterli olacaktır.

  • Yumuşak, Hafif Bir Tasma Bulun!

Yukarıda da belirttiğimiz gibi yine, dokuma iyi bir seçimdir. Yavru köpeğiniz büyüdüğünde başka bir tasma daha almak zorunda kalacağınız gerçeğine kendinizi alıştırın, bu nedenle tasma yetişkin bir av köpeği için yeterince güçlü olmazsa endişelenmeyin.

Yavru Köpek Tasmaya Nasıl Alıştırılır?

Köpeğinize bir tasma takmayı ve etrafta düzgünce dolaşmaya başlamasını bekleyemezsiniz. Tüm köpek eğitimi gibi, yavaş yavaş ilerlemeniz gereken aşamalı bir süreçtir tasma eğitimi.

Tasma Eğitimine Başlamadan Önce Yapılması Gereken Nedir?

Yavru köpeğinize ilk kez bir tasma takmadan önce, sakin bir ruh halinde olduklarından (veya 10 haftalık bir köpek yavrusu için mümkün olduğunca sakin olduklarından) ve çok fazla dikkat dağıtıcı etken olmadan güvenli bir yerde olduklarından emin olmalısınız. Aynı zamanda sakin ve olumlu bir ruh halinde olmalısınız, çünkü eğitim söz konusu olduğunda tavrınız yavrularınızınki kadar önemlidir.

Buradaki fikir, küçüğünüzü yeni tasmasına çok yavaş alıştırmaktır, bu nedenle köpeğinize 5 veya 10 dakika takarak başlayacaksınız ve ardından bu süreyi artıracaksınız. Yavru köpeğinizin tasmasının boynuna tam oturduğundan da emin olmanız çok önemlidir.

Tasma ile yavru köpeğinizin boynu arasına iki parmağınızı sığdıracak kadar gevşek olmalıdır. Daha sıkı olursa rahatsız edici olabilir veya daha gevşek olursa tasma kayabilir. Yavru köpeğiniz yeterince sakinse, tasmayı ilk taktığında onun tasmayla uyumunu kontrol edin. Köpeğiniz tasmadan rahatsızlık duyuyor ve onu çıkartmaya çalışıyorsa, başak bir gün yeniden deneyin.

Şimdi, tasma eğitimine başlamak için tek ihtiyacınız olan yavru köpeğinizin tasması ve bir çuval dolusu lezzetli ödül maması!

Yavru Köpeklere Eğitim Nasıl Verilir? Hemen Öğren

Tasma Eğitimi Nasıl Gerçekleşir?

Hem siz hem de yavru köpeğiniz rahat olduğu bir zamanda, sadece tasmayı yavrunuzun boynuna geçirin. Bu çok büyük önem taşıyan bir eylemmiş gibi davranmayın, yoksa köpeğiniz bir şeyler olduğunu düşünecektir. Endişelenecek bir şey yokmuş gibi hissetmelerini hedefleyin. Bu, köpek arkadaşınızın tasmasına alışmasının kolay mı yoksa zor mu olacağını muhtemelen keşfedeceğiniz zamandır. Bazı köpek yavruları tasmalarından tamamen etkilenmezken, diğerleri bu davetsiz misafiri hemen boyunlarından atmak ister.

Yavru köpeğiniz sakinse, harika! Onlara bir sürü ödül maması ve övgü verin, böylece tasmalarını iyi şeylerle ilişkilendireceklerdir. Yavru köpeğiniz boynunu kaşımaya veya tasmayı çıkartmaya çalışıyorsa ya da genel olarak memnun değilse, eğitimi orada durdurun.

İlk içgüdünüz, köpek yavrusu için sıkıntıya neden olduğu için tasmayı çıkarmak olabilir, ancak bu dürtüye karşı savaşmanız gerekecek. Bunu yaparken tasmayı çıkarmanız davranışı pekiştirecektir. Böylece, bir dahaki sefere üzerlerine taktığınızda, çıkarmanız için yapmaları gereken tek şeyin onu kaşımak, sızlanmak, havlamak ya da sergiledikleri istenmeyen davranışlar olduğunu hatırlayacaklardır.

Yavru köpeğiniz sakinleştiğinde, sadece bir saniyeliğine bile olsa, “evet” veya “iyi köpek” deyin ve ödül olarak onu biraz şımartın. Tasmayı ilk taktığınızda, sadece 5 dakika kadar üzerlerinde bırakın. Yine de çok sakin bir şekilde karşılarlarsa, 10 dakikaya kadar çıkabilirsiniz.

Yavru köpeğinizin tasmasını ilk birkaç kez takarken her zaman gözetim altında olduğundan emin olun, çünkü tasma bir şeye takılırsa ne yapacaklarını bilemezler ve kendilerine zarar verebilirler.

Unutmayın, köpeğiniz çıldırdığında asla tasmayı çıkarmayın. Her zaman sakinleşene kadar bekleyin, yoksa bu onlara yanlış mesajı verir.

Tasma Eğitiminden Sonraki Adımlar Nelerdir?

Tasma Eğitiminden Sonraki Adımlar Nelerdir?

  • İlk seferden sonra, yavru köpeğinizin tasmasına alışması sadece kademeli bir alışma sürecidir. Bütün gün yavru köpeğinizle evdeyseniz, her gün dört veya beş kısa tasma eğitim seansı yapabilirsiniz. Günde en az iki seans tasma eğitimini hedeflemelisiniz.
  • Her seansta yavru köpeğinizin tasmasını takma süresini kademeli olarak arttırın, ancak özellikle köpeğiniz bu deneyime çok hevesli değilse, yavaş yavaş seans sürelerini arttırmayı unutmayın.
  • Bir tasma takmanın günlük hayatlarının bir parçası gibi görünmesini sağlamak istiyorsanız, genellikle yavru köpeklerinizle yaptığınız aktiviteleri, onlar tasmalarını takarken de devam ettirin.
  • Yavru köpeğinizden tasmayı takarken oturmasını istemek gibi biraz komuta eğitimi yapmayı deneyin. Yavru köpeğinize yemek yedirmek de harika bir fikirdir; çünkü onlar, tasma eşittir nefis yiyecekler diye düşünmeye başlayacaklardır.
  • Eski moda bir oyun seansı da yararlı olacaktır. Her şey pozitif çağrışımlar yaratmakla ilgili, bu yüzden onların kafasında tasmaları iyi zamanlarla bağdaştıracak eylemlere ağırlık vermelisiniz.
  • Bazı köpek yavruları ilk gün tasmalarını giymekte oldukça rahat olurken, bazılarının buna alışması bir hafta veya daha uzun sürebilir. Her zaman olumlu ve sakin bir tutum sergilemeyi ve köpek dostunuzun kendi hızında öğrenmesine izin vermeyi unutmayın.

Boyun tasmalarını sorunsuz bir şekilde taktıklarında, gezdirme tasmasını kullanmaya başlayabilirsiniz.

Gezdirme Tasması Eğitimi Nasıl Olur? Boyun Tasması Eğitiminden Farkı Nedir?

Boyun tasması eğitimini başarılı bir şekilde tamamladıysanız, yolun en engebeli kısmını aşmışsınız demektir! Boyun tasmasına alıştıktan sonra, yavru köpeğiniz gezdirme tasmasına da kolaylıkla alışacaktır.

Gezdirme Tasmasına Alıştırmanın Püf Noktaları

  1. Yavruyu gezdirme tasması ile tanıştırın. Gezdirme tasmasını takmaya alışmasına izin vererek başlayın. Evde onunla oynarken ve ona yemek verirken kısa süreler için bu yeni tasmayı giymesine izin verin. Yavru köpek, yemek ve eğlenceyi temsil ettiği için tasma zamanını sevmelidir.
  2. Bir ipucu öğretin. Yavru köpeğinize “yemek geliyor” anlamına gelen bir ses işareti verin. Bazı insanlar tıklamayı ve el çırpmayı sever, bazıları “evet” gibi bir kelime kullanır ve bazı insanlar ıslık çalar. Hangisini kullanırsanız kullanın, yöntem aynıdır: Sessiz, dikkatin dağılmadığı bir alanda, komut olarak kullandığınız ses işareti ile köpek tasmasını yavrunuza gösterin. Yavru köpeğiniz size döndüğü ve/veya size baktığı an, onu bir ödü mamasıyla ödüllendirin. Birkaç tekrardan sonra, yavru köpeğinizin sadece size baktığını değil, aynı zamanda ödül maması için size geldiğini de fark edeceksiniz.
  3. Yavru köpeğin size doğru gelmesini sağlayın. Size doğru yoldayken, hala tasması takılıyken, birkaç adım geri gidin ve köpeğiniz size ulaştığında onu ödüllendirin. Yavru köpeğiniz işaret sesini duyunca size gelene ve sizinle birkaç adım yürüyene kadar ilerlemeye devam edin. Yavruların dikkat süresinin kısa olduğunu unutmayın, bu nedenle seanslarınızı kısa tutun ve yavru köpeğiniz zihinsel olarak yorgun olduğu zaman değil, daha fazlasını yapmaya istekli olduğunda sonlandırın.
  4. Evin içerisinde pratik yapın. Artık yavru köpeğiniz size nasıl geleceğini anladığına göre, bir odada biraz dikkati dağılmadan birkaç adım yürümeyi deneyin. Etrafındaki tasmayı hissetmek ve görmek, bir meydan okuma için yeterli olacaktır. Yavru köpeğiniz, yukarıda anlatıldığı gibi, tasması takılı olarak size gelmeye alıştıkça, onu ödüllendirin ve onu övün.
  5. Yavru köpeğinizi bol bol dışarıya çıkartın. Sonunda, yavru köpeğinizin evin dışarısındaki becerilerini test etmeye hazırsınız. Bu adımda yeni zorluklar olacak çünkü yavru köpeğinizin karşılaştığı tüm sesler, kokular ve manzaralar onun için ilgi çekici ve yeni olacak. Sabırlı olun ve ilk yürüyüşleri kısa tutun. Yürürken, yavru köpeğiniz bir şeye doğru atılmak üzereymiş gibi görünüyorsa veya dikkati dağılmak üzereyse (bunu fark edeceksiniz çünkü gözleriniz her zaman onun üzerinde olacak), her zaman kullandığınız ses işaretini seslendirin ve birkaç adım uzaklaşın. Sonra sizi takip ettiği için onu bir ödül mamasıyla ödüllendirin.

Yavru Köpeğiniz Gezdirme Tasmasına Alışırken Hangi Sorunlarla Karşılaşabilirsiniz?

Yavru köpeğiniz tasmalı yürümeyi çok güzel bir şekilde öğreniyor olsa da yaşlandıkça, yeni yerlere gittiğinde ve yeni dikkat dağıtıcı etkenler deneyimledikçe bazı sorunlarla karşılaşmanız muhtemeldir. Eğer;

  • Yavrunuz gezdirme tasmasını çekiyorsa:

Köpeğiniz diğer yöne çekmeye başlarsa, kendinizi bir “ağaç” haline getirin. Çok hareketsiz durun ve köpeğiniz size geri dönene kadar hareket etmeyi reddedin. Tasmayı çekmeyin veya köpeğinizi yanınızda sürüklemeyin.

  • Yavrunuzun dikkati kolay dağılıyorsa:

Köpeğiniz yürüyüş sırasında bir şeyin peşinden gidiyorsa – örneğin başka bir köpek, bir araba, bir kaykaycı, bu durumda çok dikkatli ve aktif olun. Atlama şansı bulamadan dikkatini bir ödülle dağıtmaya çalışın ve köpeğiniz ile hedef arasındaki mesafeyi artırın. Tetikte olun ve hayal kırıklığının hedefi çok yaklaşmadan hazırlıklı olun.

  • Yavru köpeğiniz havlıyorsa:

Bazı köpeklerin yürüyüş sırasında diğer köpeklere havlama alışkanlığı vardır. Çoğu zaman, bu davranış egzersiz eksikliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Köpeğinizin yaşı ve cinsi için uygun miktarda zihinsel ve fiziksel uyarım aldığından emin olun. Yavru köpeğinizin havlamaya çalıştığı köpekle arasında mesafe yaratın ve havlamaya başlamadan önce ona dikkatini dağıtacak ödüller sunun, böylece bir köpeği her gördüğünde dikkatini ona çevirmemeye alışır.

Yavaş yavaş, yavru köpeğinizin yürüyüş sırasında ihtiyaç duyduğu ödül maması sayısını ve sorun giderme miktarını azaltacaksınız. Ancak her zaman elinizin altında biraz ödül maması bulundurmak iyi bir fikirdir, böylece tasmalı yürüyüş davranışını rastgele pekiştirebilirsiniz.

Profesyonel Köpek Eğitmeni Murat Güngör’ün Resmi Youtube Kanalı ile Tanışmadınız mı biz sizleri bekliyoruz : Youtube Kanalı

Hemen Ara
Whatsapp