Köpek Sahiplendirme Sözleşmesi Nedir? Yasal Süreç Nasıl İşler?

Köpek Sahiplendirme Sözleşmesi Nedir? Yasal Süreç Nasıl İşler?
Blog

Köpek Sahiplendirme Sözleşmesi Nedir? Yasal Süreç Nasıl İşler?

Köpek sahiplendirme sözleşmesi, evcil hayvanın bakımını üstlenmek, sağlığını korumak, güvenliğini üstlenmek ve olası bir durumda zararlardan veya tehlikelerden korumak amaçlı yapılan sözleşmedir.  Bu sözleşme ile köpeği sahiplenen kişi her türlü bakım, hastane, aşı, beslenme gibi masraflarını üstlenmiş olur. Köpeğin sahiplenilmesinden sonra, masrafların çokluğu köpeğin gerçek sahibini bağlamaz.

Köpeği sahiplenmeye karar veren kişi ya da kişiler, köpek sahibinden emanet olarak aldıkları köpeği, sahiplerinin izni ve haberi olmadan satamaz veya barınaklara bırakamaz. Sokağa terk edemez, hamile ise yavrularını satamaz veya başkalarına sahiplenme hakkının devredemez. Sokağa terk etmesi halinde sözleşme gereği köpeği emanet alan kişiye para cezası uygulanır. Köpek sahiplendirme sözleşmesine göre köpeğin her türlü tehlikelerden korunması ve güvenliği, aşıları, canı sözleşme ile sahiplenen kişiye aittir.

Köpek Sahiplendirme Sözleşmesi İçeriğinde Neler Yer alır?                      

Köpek sahiplendirme sözleşmesi içeriğinde sözleşmeyi konu alan yapım amacı yer almaktadır. Hayvanların korunması ve emniyetini sağlamak üzere her türlü tehlikelerden, acı verici olaylar yaşamasını engellemek, acı verici durumlarla karşılaşmalarını önlemek ve hayvanları koruyarak haklarına sahip çıkmak üzere uygulanmıştır. Böylece köpeklere güzel davranılmasını sağlamak ve mağdur olmalarını engellemek üzere alınan tedbirleri kapsar.

Sahiplenilen köpeğin her türlü aşıları, beslenme gereksinimlerini karşılamak, köpeği sahiplenen kişiye aittir Sokağa terk edilmelerini engelleyerek hayvanların şiddete maruz kalma ya da açlıktan telef olma gibi sorunlarla karşılaşmadan yaşamlarını devam edebilmelerini sağlar. Böylece köpekleri Sahiplendirme sözleşmesi ile hayvanların rahat bir şekilde yaşaması garanti altına alınmış olur.

Köpek sahiplendirme sözleşmesi gereği olarak, sözleşmeye uyacak kişilerin adı, soyadı, TC kimlik numarası, adresi ve sabit telefon numarası alınır.  Ayrıca daha önceden hayvan besleme durumuna bakılır. Daha önce hayvan beslediyse sorun oluştu mu diye bakılır. Beslediği hayvanı bırakıp bırakmadığına ya da bırakmasına neden olan duruma bakılır. Bu gibi bilgiler doğrultusunda hayvanın emniyeti için güvenlik tedbirleri alınmış olur. Son olarak sözleşmede yer alan hayvanın rengi, yaşı, ırkı, boyu, kilosu, hamile olup olmadığına bakılır ve cinsi, ırkı gibi özelliklerin belirtilmesi gerekir.

Köpek Sahiplendirme Sözleşmesi Yükümlülükleri Nelerdir?

Köpek Sahiplendirme Sözleşmesi Yükümlülükleri Nelerdir?

Köpek sahiplendirme sözleşmesi maddeleri şu şekildedir:  

  1. Köpek sahiplendirme sözleşmesi hazırlandığı zaman, sözleşmeye göre tarafların uymaları gereken bazı yükümlülükler  bulunmaktadır. Bu yükümlülükler içerisinde köpeğin daha önceden bakımını gönüllü olarak üstlenmiş kişiler ya da sokakta bulduğu köpeği bulunduğu zaman sahiplendirmek üzere getiren kişi köpekten sorumlu tutulmamaktadır.
  2. Sahiplendirilen köpek veya diğer hayvanlar eski sahiplerinden alındığı zaman hasta olmaları ve bu hastalıktan dolayı ölmeleri gibi bir durum söz konusu ise, sahiplenen kişi sorumlu tutulmamaktadır. Yalnızca böyle bir durumla karşılaşan yeni sahipler, ölen köpeğin ölümünü üç gün içerisinde veteriner hekime götürerek, veteriner tarafından belgelendirip köpeğin eski sahibine bildirmesi zorunludur.
  3. Köpeğin sahiplendirilmesinden sonra yeni sahiplenen kişinin maddi durumdan dolayı ya da hastalık gibi durumlardan dolayı köpeğe bakmakta zorlanıyor ve sorun yaşıyorsa, bu sorunun hayvanı olumsuz etkilemesi nedeninden dolayı, başka bir sahiplendirme yapmak isterse üç gün içinde eski sahibine durumu bildirerek açıklaması zorunludur.
  4. Sahiplenilen köpek, yeni sahipleri tarafından gün içeriş inde birkaç saat süre ile yürütülmesi gerekir. Bu köpek için gerekli bir yükümlülüktür. Çünkü köpeklerin enerjilerini günlük yürüyüşler veya oyunlarla atması gerekir. Bu sorumluluk sahiplenen kişiye aittir.
  5. Sahiplenilen köpek sahiplenen kişi tarafından kısırlaştırılması gerekir. Kısırlaştırılma işlemi ilk defa sahiplenebileceği zaman gerçekleşmesi gerekmektedir. Kısırlaştırılmamış köpeklerin bilerek ya da bilmeyerek hamile kalması ile yavru köpeklerin, gerçek sahibine bildirilmesi gerekir.
  6. Sahiplendirilen köpek, yeni sahiplenen kişilere verildiği andan itibaren, kısırlaştırılmış ve hamile ise yavruları hiçbir şekilde sahiplendirilemez. Başka birine satılamaz veya sahiplendiren kişinin izni olmadan başka birisine verilemez. Gerçek sahibine bildirilmeden yavru köpekler satılamaz veya barınaklara bırakılamaz. Yavru köpekler başka birilerine devredilemez.
  7. Sahiplenilen köpek, sahiplenilen kişi tarafından hiçbir şekilde deneye kobay olarak verilemez. Köpeğin bedeninde hiçbir sağlık işlemi veya farklı bir işlem yapılamaz. Sahibinin izni olmayan hiçbir dövüşe sokularak oyun aleti olamaz. Köpeğe zarar verecek her türlü deney veya dövüşlerden uzak tutulmalıdır.
  8. Sahiplenen kişi köpeği aç veya susuz bırakmayacağına ya da aşırı soğuğa, aşırı sıcağa maruz bırakmayacağını beyan ederek yazılı olarak imzalar. Hayvanları koruma kanunu 5199. Madde ile hayvana zararı olacak her türlü işlerden sahiplenen kişi sorumlu tutulur. Eğer köpek sahiplenen kişi tarafından ilgisizliği yüzünden aç veya susuz kalmışsa ya da aşırı sıcakta veya soğukta kalarak hasta olmuşsa, köpeğin veteriner masraflarını sahiplenen kişi karşılamak zorundadır. Böylece sahiplenme sözleşmesi feshedilir ve köpek eski sahibine verilmek zorundadır.
  9. Köpeği sahiplenen kişi en geç 15 gün içinde Belediye’ye kaydının yaptırması gerekir. Belediye’ye kaydı olan köpeğin sahibine de 3 gün içerisinde bildirilmesi gerekir. Hayvanı sahiplenen kişi hiçbir şekilde satamaz. Gereği gibi ilgilenmemesi veya sebepsiz olarak uzun süreli bir yere bırakması ile sahiplenen kişi için sözleşme iptal edilir. Böylece köpek eski sahibine geri verilir. Sahiplenen kişi köpek üzerinde hiçbir hak talep edemez.
  10. Sahiplenilen köpeğin, sahiplenen kişide olduğu zaman hayvanın kaybolması ya da çalınması durumunda, savcılığa, adliyeye veya polise durumun bildirilmesi ve tutanak tutulması gerekir. Sahiplenen kişi köpeğin çalındığını gerçek sahibine üç gün içinde haber vermek zorundadır. Ayrıca   köpeğin gerçek sahibi tarafından yıl içinde birkaç kere ziyaret etme ve görme hakkı vardır.
  11. Sahiplendirme Sözleşmesi tarafların haberi olmadan üzerinde oynama olamaz veya değiştirilemez. Sözleşmede tarafların yazdığı adres ve telefon numarası kabul edilir. Kişilerin belirttikleri adreslerde bulunmamaları kişileri bağlar. Sahiplenen kişi adres değişikliği yaptığını köpeğin gerçek sahibine bir hafta içinde bildirmek zorundadır. Yoksa köpek gerçek sahibine verilerek aralarındaki taahhüt kalkmış olur.
  12. Köpeği sahiplenen kişi köpeği hiçbir şekilde sergileyemez veya gösteriye alet edemez. Satışa çıkaramaz ya da birine ödünç olarak veremez. Ayrıca sözleşmede belirtilen telefon numarası iptal edilmiş veya değiştirilmiş olması sebebiyle köpeği sahiplenen kişiye ulaşılamaması durumunda sözleşme feshedilir. Köpek gerçek sahibine geri verilir.
  13. Köpeği Sahiplendirme sözleşmesine göre sahiplenilen köpek, sahiplenen kişi tarafından sorumluluklarını yerine getirmemesi durumunda, hayvan haklarını koruma kanununa göre sorumlulukları ve yükümlülükleri kabul etmiş olacaktır. Ayrıca sözleşme ile hayvanla ilgili hiçbir şekilde para alışverişi yapılamaz.

Köpek Sahiplenme Sözleşmesine Göre Köpeğin Devri Nasıl Olur?     

Köpek sahiplenme sözleşmesine göre köpeğin gerçek sahibi, yeni sahibine ödünç veren kişidir. Sahiplenen kişi köpek üzerinde sözleşmede bulunan yükümlülüklere uymadığı zaman sözleşme köpeğin sahibi tarafından fesih edilebilir. Sahiplenilen köpek, sahiplenen kişide üç yıl kalmasından dolayı, sahiplenen kişi tarafından isteğine göre sözleşme gereği köpek yeni sahibine verilebilir. Köpeğin hak sahibi üç yıl boyunca bakan ve ilgilenen kişi olur. Tabi bunun için veren kişinin yazılı onayının olması gerekir.

Sahiplenme Sözleşmesine Göre Olağanüstü Giderlerin Çıkması! 

Sahiplenme sözleşmesine göre köpekte olması gerekenin dışında olağanüstü giderlerin ve harcamaların çıkması durumunda sahiplenen kişi bütün sorumlulukları kabul etmiş olur. Köpeğin gerçek sahibinden hiçbir şekilde köpeğin gideri için fiyat talep edemez. Bunun yerine köpeğin olağan üstü giderlerinin çıkması ile (kaza, hastalık) köpeğin gerçek sahibine bildirmesi gerekir.

Sahiplendirme Sözleşmesi Feshi Nasıl Gerçekleşir?                     

Sahiplendirme sözleşmesinin fesih edilmesi durumunda, köpek gerçek sahibine verilmek zorundadır. Sözleşmeye göre köpek üzerinde sözleşme ile sahiplen kişilerin hiçbir   hakkı yoktur. Sahiplenen kişi köpeği sahiplenme konusunda oluşan fesih kabul etmemesi ve köpeği sahip edinmek istiyorsa, o zaman gerçek sahibine belirli bir tazminat ödemesi gerekir. Sözleşmedeki maddelere uyulmaması sözleşmenin fesih edilmesi anlamına gelmektedir. Sözleşme fesih edildiği zaman sahiplenen kişi hayvan üzerinde hak talep edemez.

Sahiplenme Sözleşmesine Göre Uyuşmazlıkta Uygulanacak Hukuk Nedir? 

Sahiplenme sözleşmesine göre, 4686 sayılı tahkim yasasına bakılarak hareket edilmesi gerekir. Sahiplendirme sözleşmesine göre 379vd maddelerinde yer alan kuralların uygulanması gerekir. Ayrıca hayvanın kısırlaştırılması isteniyorsa her iki tarafında imzalı onayının alınmış olması gerekir. Hayvanı sahiplenen kişi tarafından hayvanı sahiplendiğine dair imzası, resmi ve onayladığını gösteren belge gerekmektedir.

Köpek Sahiplendirme Sözleşmesinde Yasal Süreç Nasıl İşler?

Köpek Sahiplendirme Sözleşmesinde Yasal Süreç Nasıl İşler?        

Köpek veya farklı bir hayvan sahiplenmek isteyen kişiler öncelikle barınaklara bakarak hayvan sahiplenebilirler. Bardaktaki hayvanlar aşılı ve hastalıkları olanlar, hastalıkları tedavi edilmiş oluyor. Böylece Pet shop veya kişilerden alınan hayvanlarda bakımın yapılması gerekirken, barınaktan alınan hayvanlarda ilk bakım yapılmasına gerek kalmıyor. Ayrıca köpek veya kediler insanların en iyi dostu yanında arkadaş olarak yer alıyor.

Hayvan olsalar da para ile satın almak yerine barınaklara giderek kendinize bir hayvan edinebilirsiniz. Sahiplenme sözleşmesi yapılacağı zaman yasal sürece uygun hareket edilmesi gerekir. Yasal Sürecin içerisinde hayvanı almaya karar verdiğiniz andan itibaren kimliğiniz, iletişim bilgileriniz yanınızda olması gerekir. Ayrıca sahiplenmeyi düşündüğünüz hayvana bakabilecek durumda olma ihtimalinize bakılacaktır.

Daha önceden hayvan sahiplendiniz ya da sahiplendiğiniz hayvanı bıraktıysanız, neden bıraktığınıza varana kadar araştırma yapılacaktır. Sağlık durumunuz, psikolojik durumunuz veya maddi durumunuz dahi hayvana bakmaya elverişli olup olmadığına bakılır. Ayrıca ev ortamınız hayvana bakmaya elveriş durumuna bakılır. Apartmanda oturanların hayvan için uygunluğuna bakılır. Çünkü sahiplenilecek olan köpeklerin her gün yürüyüş yaparak oyun oynamaları ve enerjilerini aktivite ile atmaları gerekmektedir.

Bahçesi olan kişilerde köpeklerini bahçeler var diyerek yürüyüş yapmayı ihmal edemez. Köpekler sosyal ve fiziksel olarak aktif canlılar oldukları için hareketsizlik onları hasta eder. Bunların hepsinden geçerli not almış olmanız durumunda, köpek veya farklı bir hayvan sahiplenebilirsiniz.

Ev ortamınızın sahipleneceğiniz hayvana uygun olması gerekir. Özellikle evin bahçeli olması veya apartmanda oturuluyorsa, köpek beslenebilir izninin olması gerekir. Sonradan hayvan dostlarımız için hüsran olmaması adına bu kararların alınması kesinlikle gereklidir. Ayrıca köpeğin gün içinde 3 kere beslemelisi gerekir ve bakımlarının yaptırılması ihmal edilmeden yapılması gerekir. Günlük tuvalet eğitimi yürüyüşleri kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Köpeğin aktif olmasına ve sosyalleşmesine önem vermelisiniz. Köpek sahiplenmeyi düşünen kişiler olması zorunlu olan bu işlemleri uygulamaları halinde istedikleri hayvanı sahiplenebilir. Yalnız sahiplenilen köpeğin veya hayvanın sorumluluğu alındıktan sonra sokağa bırakılmamalıdır. Kısırlaştırılarak yavrulaması önlenmeli ve yavruların telef olmasına izin verilmemelidir. Bu tip düzenlemeler köpekler için alınan en doğru kararlar içerisinde yer alır. Böylede daha fazla sokakta canı yanan kedi ya da köpek olmadan, hayvanlarında mutlu bir hayat sürmeleri sağlanmış olur.

Sokaktaki köpeklerden bir tanesi sahiplenilerek iyi bir iş yapılabilir. Hem sokakta daha az açlık ve susuzluk çeken hayvan olacaktır. Hem de hayvanların sokakta yaşamaları sebebiyle hastalık veya bakımsızlık yüzünden acı çekmeleri engellenmiş olacaktır.

Hemen Ara
Whatsapp