Yavru Köpeklerde Veteriner Hekim Korkusu Neden Olur?

Yavru Köpeklerde Veteriner Hekim Fobisi ve Korkusu Neden Olur?
Blog

Yavru Köpeklerde Veteriner Hekim Korkusu Neden Olur?

Yavru köpeklerde veteriner hekim fobisi ve korkusu, genel muayene zamanlarında ya da herhangi bir hastalık zamanlarında yavru köpek sahiplerinin canını sıkan bir konudur. Pek çok yavru köpek veteriner hekime gidileceğini anladığı zaman evin içinde saklanmaya çalışır veya yolda veteriner hekime gidildiğini anladığında huysuzlanmaya başlar. Bu durum yavru köpeklerde bunalıma ve başka hastalıklara yol açar. Bu nedenle yavru köpek sahipleri, köpeklerinin veteriner hekim fobisi ve korkusunu yenmek için çeşitli yollar aramaktadır.

Yavru köpeklerde veteriner hekim fobisi ve korkusu, genelde daha önce yaşamış olduğu kötü bir olayın etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Yavru köpeğin veteriner hekim ile ilk tanışmasında yaşanan sorunlar, acı veren aşılar, tadı kötü olan ilaçlar ve pek çok etken yavru köpeklerde veteriner hekim fobisi ve korkusunun nedenidir. Yani pek çok köpeğin zihninde yer alan kötü anılar, yavru köpeklerde veteriner hekim fobisi ve korkusu meydana getirmektedir. Bu korkuyu yenmek için yavru köpek sahiplerinin, minik dostları ile her zaman iş birliği içinde olması gerekir. Yavaş yavaş ve onları daha fazla korkutmadan veteriner hekimi sevmelerine yardımcı olunmalıdır.

Yavru Köpeklerde Veteriner Hekim Fobisi ve Korkusu Nasıl Engellenir?

Yavru Köpeklerde Veteriner Hekim Fobisi ve Korkusu Nasıl Engellenir?

Yavru köpeklerde veteriner hekim fobisi ve korkusu, köpek sahibinin ve veteriner hekimin iş birliği ile engellenir. Kullanılacak yöntem ve teknikler sayesinde yavru köpeklerde veteriner hekim fobisi ve korkusu bir süre sonra kalkacaktır. Ayrıca veteriner hekim ile tanışmadan önce bazı konulara dikkat edilirse, veteriner hekim fobisi ve korkusu oluşma oranı çok düşecektir. Dikkat edilmesi gereken konular şu şekilde sıralanabilir:

Yavru Köpeğin Veteriner Hekimi Sevmesini Sağlamak

Yavru köpeğin veteriner hekimi sevmesini sağlamak veteriner hekim fobisi ve korkusunu engellemek için uygulanması gereken ilk yöntemdir. Yavru köpeklerin, veteriner hekim ile ilk tanışma anı onlar için çok önemlidir. Çünkü köpekler veteriner hekimini ilk başta nasıl tanırsa, daha sonrasında veteriner hekime gidecekken aklına hep ilk tanışma anı gelir. Bu nedenle veteriner hekimin ilk karşılaşmada yavru köpeğe göstereceği yakınlık ve tavır köpeğin korkup korkmayacağını belirler.

Yavru köpek sahibi kişi, ilk tanışma için veteriner hekim ile istişare ederek anlaşma yapabilir. Yavru köpek kliniğe girdiğinde ona ödül vermesini ve sevmesini isteyebilir. Muayene için sedyeye çıktığında ve muayene tamamlandıktan sonra da yavru köpeğe ödül verilebilir. Bu davranış yavru köpek, veteriner hekime ve klinik ortamına alışana kadar devam etmelidir. Bu sayede yavru köpekte veteriner hekime karşı güven duygusu oluşur ve bazen canı yansa bile bu duruma göz yumabilir. Çünkü veteriner hekimin, kendisine zarar vermeyeceğini bilir ve tedavi süreci boyunca sabretmeye çalışır.

Yavru Köpeğe Veteriner Hekime Giderken Ödül Vermek

Yavru köpeğe veteriner hekime giderken ödül vermek onları cesaretlendirmek için sahipleri tarafından verilebilir. Köpekler ödül almaktan çok hoşlanır ve ödüle ulaşmak için sahiplerinin her dediğini yapmak isterler. Veteriner hekime gitmek istemeyen ya da veteriner hekimden korkan yavru köpeklere ödül vermek, köpek sahibinin işini biraz daha kolaylaştırır. Ödülü alan köpek isteksiz olsa da ödülü kazanmak için veteriner hekime gitmeye razı olur. Bu davranış sürekli tekrar edilirse, bir süre sonra yavru köpek veteriner hekime isteyerek gitmeye başlayacaktır. Dolayısıyla yavru köpeğe veteriner hekime giderken ödül vermek, yavru köpeklerde veteriner hekim fobisi ve korkusu oluşmaması için bir yöntem olarak kullanılabilir.

Yavru Köpekle Veteriner Hekime Kısa Ziyaretler Düzenlemek

Yavru köpekle veteriner hekime kısa ziyaretler düzenlemek köpeğin veteriner hekime ve klinik ortamına alışmasına yardımcı olur. Yavru köpekte herhangi bir hastalık olmasa bile ara sıra veteriner hekime ziyaret düzenlemek köpeğe psikolojik açıdan iyi gelebilir. Böylece yavru köpek, veteriner hekime sadece kötü anlarda gidilmediğini ve hayatın normal bir parçası olduğunu anlar.

Kısa ziyaretler sırasında yavru köpek sahibinin ve veteriner hekimin tutumu yavru köpeği doğrudan etkiler. Eğer yavru köpek sahibi ve veteriner hekim olumlu şekilde köpeğe yaklaşırsa, ona ödül verirse ve severse yavru köpek veteriner hekime karşı ve klinik ortamına olumlu duygular beslemeye başlar. Yavru köpek artık istekli bir şekilde veteriner hekime gitmek ister ve herhangi bir korku ya da fobi gelişmez.

Veteriner Kliniği Yakınında Yavru Köpekle Güzel Vakit Geçirmek

Veteriner kliniği yakınında yavru köpekle güzel vakit geçirmek yavru köpeğin kliniğe giderken zorluk çekmemesine neden olur. Veteriner kliniği çevresinde oyun oynamak, yürüyüşler yapmak ve eğlenceli vakitler geçirmek, yavru köpeğin veteriner klinik yoluna karşı olumlu duygular hissetmesini sağlar. Bu sayede veteriner kliniğe giden yavru köpek, korkmadan ve olumsuz şeyler düşünmeden muayeneye ya da rutin kontrollere gidebilir.

Veteriner hekime karşı hissedilen duygular kadar veteriner hekime gidilen yola karşı hissedilen duygular da önemlidir. Yavru köpek daha önce veteriner kliniğinde olumsuz olaylar yaşamışsa ya da klinik yolunda başına herhangi bir kötü olay gelmişse bir daha o yoldan geçmek istemezler. Bu nedenle veteriner kliniği yolunda mümkün oldukça yavru köpeklere güzel şeyler yaşatmak gerekir.

Yavru Köpeği İkna Ederken Korkutmamak

Yavru köpeği ikna ederken korkutmamak ve ikna ederken olumsuz cümleler kurmamak gerekir. Çünkü köpekler kurulan cümleleri tam olarak anlamasa da ses tonundan ve sahibinin mimiklerinden söylenenler hakkında bir şeyler hisseder. Eğer veteriner hekime giderken iğne vuracaklar, canın biraz acıyabilir gibi sözler söylenirse yavru köpek korkmaya başlar ve veterinere gitmek istemez. Bir süre sonra bu korku fobi haline gelerek kalıcı olur. Bu nedenle yavru köpeklere veteriner hekime gitmeden önce güzel sözler söylenmeli ve korkmasına engel olunmalıdır. Onlara henüz gitmeden motive edici sözler söylenmeli ve yol boyu bu davranışa devam edilmelidir. Bu sayede yavru köpekte veteriner hekim fobisi ve korkusu olmayacaktır.

Yavru Köpeği Veteriner Hekime Götürürken Rahat Olmak

Yavru köpeği veteriner hekime götürürken rahat olmak, yavru köpeğin de rahat olmasını sağlar. Köpekler sahiplerinin duygularını sezebilirler ve ortada olumsuz şeylerin olduğunu anlayabilirler. Veteriner hekime giderken yavru köpeğin ciddi sağlık sorunları olsa bile bunun yavru köpeğe hissettirilmemesi gereklidir. Yavru köpeğin sahibi her zaman rahat tavırlar sergileyerek köpeğinin endişelenmesine engel olmalıdır. Aksi takdirde ciddi bir durum olmasa bile yavru köpek, sahibini gördükçe heyecanlanmaya ve endişe duymaya başlar. Bu nedenle yavru köpeği veteriner hekime götürürken rahat olmak her açıdan işe yarayacaktır.

Yavru Köpeğe Evde Veteriner Uygulaması Yapmak

Yavru Köpeğe Evde Veteriner Uygulaması Yapmak

Yavru köpeğe evde veteriner uygulaması yapmak köpeğin korkusunun azalmasına sebep olur. Yavru köpek sahipleri, evlerinde sık sık yavru köpeğin kulaklarını kontrol ederek temizlemeli, dişlerine bakıp çürüklerini tespit etmeli, patilerini kaldırıp bir süre bekleyerek bu tarz uygulamalara alıştırmalı ve veteriner hekimin yapacağı pek çok davranışın provasını yapmalıdır. Uygulama sırasında köpeği motive eden sözler söylenmeli, başı ve vücudu okşanmalı ve ara ara ödüller verilmelidir. Bu durum köpeğin önce sahibine daha sonra da gerçek uygulama sırasında veteriner hekime güven duymasını sağlayacaktır. Böylece yavru köpeğin veteriner hekim korkusu ve fobisi büyümeden yok olacaktır.

Uygulama sırasında asla tıbbi bir yöntem kullanılmamalı ve uzmanlık gerektirecek işlere el atılmamalıdır. Uygulama yaparken sadece basit bir şekilde kontroller yapılmalıdır. Çünkü uygulama sırasında yapılacak en ufak bir hata yavru köpekte sağlık sorunlarına yol açabilir ve veteriner hekim fobisi ve korkusu daha fazla artabilir. Bu nedenle mümkün oldukça basit kontroller yapılarak yavru köpeğin bazı uygulamalara alışması sağlanmalıdır.

Yavru Köpek İçin Eve Veteriner Çağırmak

Yavru köpek için eve veteriner çağırmak onların daha rahat hissetmelerine yardımcı olur. Köpeklerin veteriner hekim fobisi ve korkusunun bir nedeni kliniğin onlara yabancı olması ve alışık olmadığı malzemeleri bir arada görmesidir. Hatta pek çok veteriner kliniği ortamı köpeklerin hoşuna gidecek şekilde dizayn etmeye çalışır. Ancak yavru köpeklerin çoğu buna rağmen korkusunu yenememektedir. Bu nedenle bazı veteriner hekimler, veteriner hekim fobisi ve korkusu olan yavru köpeklere evde hizmet vermektedir. Kendi evlerinde rahat olan köpekler tedavi sırasında herhangi bir zorluk çıkarmasan işlemin tamamlanması bekler.

Yavru köpeklerinde benzer sorun olan kişiler, çevrelerinde yer alan ve evde hizmet veren kliniklere başvurarak yardım alabilirler. Bu sayede hem yavru köpeklerini ürkütmemiş olurlar hem de sağlık kontrollerini doğru bir şekilde yaptırmış olurlar. Ancak bulunan ortamın kesinlikle temiz ve her türlü pislikten arındırılmış olması gerekir. Çünkü ortamdaki görünmeyen pislikler köpeğin vücudunda bulaşarak sağlığına zarar verebilir. Son olarak ciddi bir hastalık durumunda yani klinik ortamı gereken hastalıklarda asla ev ortamında tedavi yapılmamalıdır. Bu şekilde bir davranış yavru köpeğin hayatını riske sokar ve ölümle sonuçlanan durumlar bile görülebilir.

Yavru Köpekleri Veteriner Hekime Götürürken İlaç Vermek

Yavru köpekleri veteriner hekime götürürken ilaç vermek çok fazla tavsiye edilmese de en son kullanılacak yöntemlerden biridir. Bazı yavru köpeklerin veteriner hekime fobisi ve korkusu, normal seviyenin çok fazla üstünde olmaktadır. Zorunlu veteriner kontrolleri sırasında asla ikna olmayan bu köpeklere kendisine zarar vermemesi için ilaç verilebilir. Yavru köpek ilacı aldıktan sonra daha sakin olur ya da uyumaya başlar. Veteriner hekim ise yavru köpek tamamen kendine gelmeden muayeneyi tamamlamaya çalışır. Böylece yavru köpek kendine ve başkasına zarar vermeden tedavi edilmiş olur.

Köpeklere ilaç verirken dozuna dikkat etmek gerekir. Haddinden fazla sakinleştirici vermek köpeğin sağlığına zarar verebilir. Sadece tedavi sürecini kapsayacak şekilde sakinleştirici uygulanmalıdır. Yavru köpek uyandığında agresif tavırlar gösterirse onu sakinleştirmek için ödül verilebilir ya da güzel sözler söyleyip okşayarak sakin kalması sağlanabilir.

Yavru Köpeği Veteriner Hekime Götürürken Zorlamak

Yavru köpeği veteriner hekime götürürken zorlamak onların daha çok korkmasına ve fobilerinin artmasına sebep olabilir. Eğer yavru köpek veteriner hekime gitmek istemiyorsa ve durum acil değilse onları fazla zorlamamak gerekir. Biraz vakit geçtikten sonra yavru köpek veteriner hekime gitmek için tekrar ikna edilmelidir. Bu sayede köpek daha fazla korkmadan olabilir. Köpek ikna edildikten sonra tekrar isteksiz olmasını engellemek için sürekli güzel sözler söylenmeli ya da ödül verilerek istekli hale getirilmelidir.

Yavru köpeklerin veteriner hekim fobisi ve korkusuna engel olmak için yukardaki yöntemler denenebilir. Pek çok hayvan sever minik dostlarını bu yöntemlerden birini kullanarak ikna etmeye çalışmaktadır. Ancak bu yöntemlerden hiçbiri bazen işe yaramayabilir. Bunun için köpeğe psikolojik destek aldırmak gerekir. Yavru köpeğin alacağı psikolojik destekten sonra daha istekli olarak veteriner hekime gittiği görülecektir.

Hemen Ara
Whatsapp