Köpeklerin Sesi Neden Kısılır? Köpek Ses Teli Ameliyatı Yapılması Doğru mu?

Köpeklerin Sesi Neden Kısılır? Köpek Ses Teli Ameliyatı Yapılması Doğru mu?
Blog

Köpeklerin Sesi Neden Kısılır? Köpek Ses Teli Ameliyatı Yapılması Doğru mu?

Köpeklerin Sesi Neden Kısılır? Köpek denilince akla ilk gelen şey onun havlama eylemi gerçekleştirmesidir. Ancak bazı durumlarda bunu abarttıkları zaman bir süre sonra ses tellerine zarar verirler. Bu durumda köpek sahipleri köpeğinin sesinin eskisi gibi çıkmaması ve boğazında bir şey varmış gibi davranmasından tedirgin olmaktadır. Köpek sahipleri bu durumda köpek sesi kısılması sebeplerini araştırmaktadır. Köpeğinde böyle bir şey ile karşılaşanların öncelikle soğukkanlı davranarak sakin olması gerekmektedir.

Hangi zamanlarda köpeğin sesinin değişik çıktığını, bu durumun sonradan mı geliştiğini iyi gözlemlemelidir. Köpek kısık sesle devamlı havlıyor ya da başka bir nedenden ötürü mü kısıklık sebebi söz konusu bunu çözümlemesi gerekmektedir. Bütün köpeklerin havlama gücü ve tonu farklılık göstermektedir. Bu durum ırka ve hatta aynı ırkta dahi köpeklerde farklı olabilir.

Öncelikle köpeği iyi gözlemlemek gerekir. Ses değişiklerinin sinyallerini doğru alıp köpeğin ses kısılması nedenini bulmak gerekecektir. Köpeğin hangi zamanlarda kısık sesle havladığı ve ne zamandır sesinin kısık olduğunu iyi bilmek gerekir. Köpeklerden bazıları korku halinde yüksek sesle havlamakta, bazıları da kısık sesle havlamaktadır. Eğer sorunun kaynağı korku ve heyecana bağlı ise bunu birkaç gün gözlemleyerek ona göre uzman hekimden yardım almak gerekli olabilir.

Köpeklerde Ses Kısıklığı Nedenleri
Köpeklerde Ses Kısıklığı Nedenleri

Köpeklerde Ses Kısıklığı Nedenleri

Köpeklerin Sesi Neden Kısılır Viral ve bakteriyel birçok hastalıklar köpeklerde ses kısıklığı nedenleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda solunum yolu rahatsızlığı, yabancı cisim, aşırı havlama, soğuk algınlığı ve kanser gibi rahatsızlıklarda neden olmaktadır. Psikolojik kaynaklı bir ses kısıklığı olduğu düşünülmüyorsa bununla birlikte köpekte ateş, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtiler gözleniyorsa bir an önce uzman bir hekimden yardım almak gereklidir.

Köpeklere özgü olan havlama durumu normal bir durumdur. Aynı zamanda onların havlaması ve sesleri köpeklerin sağlığı hakkında bilgi edinmemizi sağlamaktadır. Sağlıklı olan bir köpeğin normal şartlarda sesi kısılmaz. Bu yüzden köpeklerde ses kısıklığı konusunu ciddiye almak ve vakit kaybetmeden hastalık teşhis ve tedavisinin yapılması gereklidir.

Köpeklerin sesinin kısılması altında farklı sebepler yer almaktadır. Bunların arasında aşırı havlama, grip, üşüme, bronşit, viral enfeksiyonlar, boğaza yabancı cisim kaçması ve kanser gibi ciddi rahatsızlıklar bulunuyor. Köpeklerin tüyleri olduğu için çoğumuz onların üşümediğini düşünürüz ancak bu yanlış bir düşüncedir. Köpeklerde üşürler ve bunun sonucunda ses kısıklığı meydana gelmektedir. Kış aylarında bu nedenle köpeklerin sıcak tutulmasına özen göstermek gerekir. Aynı zamanda yavru köpekleri bu dönemlerde veteriner bakımları düzenli yapılmalı ve ihmal edilmemelidir. Bu dönemde viral enfeksiyonlara karşı yaptırılan aşılar ses kısıklığını engeller.

İnsanlar nasıl fazla konuştuğu zaman sesleri kısılırsa işte aynı durum köpeklerin çok havlaması ve öksürmesi durumunda da meydana gelmektedir. Buna tıp dilinde larenjit hastalığı adı verilmektedir. Tedavisi için ise köpeklerin sesini belirli bir süre dinlendirmek ve öksürüğünü tedavi etmek gereklidir. Yapılan tedavilerde ses kısıklığı kısa süre içerisinde iyileşmektedir. Fakat köpeklerde kronik larenjit söz konusu ise altında yatan daha ağır sorunlar olabilir. Bu yüzden bu konu ihmal edilmemeli ve ardına düşülerek uzman hekimden yardım almak önem arz eder.

Köpeklerde Ses Kısıklığı Tedavisi

Yukarıda belirtilen birçok sebep köpeklerde ses kısıklığına neden olmakta ve hatta kanser gibi ciddi hastalıkların da habercisi olabilmektedir. Bunun için köpeklerde ses kısıklığı tedavisi aksatılmaması ve ciddiye alınması gereken bir durumdur. Uzun zamandan beri köpekte ses kısıklığı gözlemleniyorsa ve geçmiyorsa mutlaka uzman hekime başvurmak ve hastalığın sebebini öğrenmek gerekecektir. Yapılan tetkikler sonrası veteriner köpeğin ses kısıklığının nedenini belirleyerek uygun şekilde tedavisine başlayacaktır.

Sıkça karşılaşılan sorun haline gelen ses kısılması genelde köpek sahipleri tarafından hafife alınmaktadır. Oysaki bu durumun altında ciddi sağlık sorunları yatabilir. Tahmin edeceğimizden daha ciddi ölümcül sorunlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden köpeklerde ses kısıklığı konusunu ciddiye alarak gözlem altına almalı ve sorunun düzelmemesi durumunda veteriner bir hekime başvurmak doğru olacaktır. Erken ve doğru teşhis köpeğin sağlığa kavuşması bakımından önemlidir.

Köpeklerde Ses Kısıklığına Neden Olan Hastalık ve Durumlar

Köpeklerde Ses Kısıklığına Neden Olan Hastalık ve Durumlar

  • Üşütme

Genelde halk arasında tüyleri olduğu için köpeklerin üşümeyeceği düşünülür. Fakat bu düşünce yanlıştır. Onlarda tıpkı bizler gibi özellikle soğuk kış aylarında üşütebilirler. Üşütme belirtileri arasında ses kısıklığı da yer almaktadır. Bu durum sadece kış aylarında da yaşanmaz. Sıcak havalarda havuz ya da denize giren ve sonrasında kurulanmayıp soğuk su tüketen köpeklerde üşütebilmekte ve bunun neticesinde ses kısıklığı yaşamaktadır. Ses kısılması aynı zamanda faranjit hastalığının sebepleri arasında da yer almaktadır. Köpeklere hiçbir zaman soğuk su vermemek onları sağlığı için önemlidir.

  • Aşırı Havlama

Köpeklerde iletişim kurmak için en çok kullandığı önemli araçlardan birisi de havlama eylemidir. Ancak bazı zamanlarda aşırı havlama sonucunda köpeklerde ses kısıklığı meydana gelmektedir. Bu sorundan kaynaklı ses kısıklığının geçici olduğunu ve telaş yapılacak bir durum olmadığını bilmek gerekir. Bu yazı ilginizi çekebilir Havlayan köpeklere elektronik tasma

  • Kanser

Köpeklerde ses kısılması nedenleri arasında en tehlikeli ve ölüme sebep olan nedenler arasında kanser yer almaktadır. Bazı kanser türlerinin ciddi belirtileri arasında ses kısıklığı yatar. Köpekte ses kısıklığı durumu uzun süredir gözlemleniyorsa ve düzelme gerçekleşmiyorsa kanser olma riski göz önüne alınmalıdır. Bu durumda kesinlikle vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmak gerekir. Erken teşhis köpeğin hayati durumu için oldukça önemlidir.

Köpek Ses Teli Ameliyatı

Köpeklerin iletişim yolları arasında havlama yer almaktadır. Köpeklerde ses teli ameliyatı yaparak ses tellerini almak sonucundaki hasar çok ciddidir. Maalesef bu konuda hayvanların lehine yasalar yer almamaktadır. Köpeklerin havlaması bazı durumlarda çevreyi rahatsız etmekte ve bunun sonucunda köpek sahiplerini köpeklerinin ses tellerini aldırmaktadır ancak bu son derece yanlıştır. Ses tellerinin alınmasının köpeklere zararı oldukça fazladır.

İnsanlar evcil hayvanların konuşmadığını düşünerek ses tellerine de ihtiyacının olmadığı gibi çok yanlış bir düşünceye kapılmaktadır. Aşırı havlamanın hem köpeklerin kendisine ve hem de çevreye verdiği rahatsızlığı düşünerek böyle yanlış karara varmaktadır.

Fakat yaratılış gereği onların çıkardığı bu havlama sesi onlar için en önemli iletişim aracıdır. Yani bu havlama sesi onların kendine has konuşma tarzıdır. Ancak köpeklerin havlamasından rahatsız olan insanlar bu konu hakkında şikâyetçi olmakta ve yargı kararı sonucu maalesef köpeklerin ses tellerinin kesilmesi söz konusu olmaktadır.

Köpek Ses Telleri Kesilmesine Dair Yaşanmış Gerçek Bir Hikâye

Tibet mastifflerinin çiftlik hayvanlarını koruduğu bir bölgede iki çiftin başından geçen hikâyede; köpekleri yetiştirmek ve çiftlikteki hayvanları korumak için alanların başına gelen olay şöyledir:

Bu çiftin köpekleri dışarda serbest halde yaşadığından dolayı havlama sesleri komşularını rahatsız etmeye başladı. Komşuları bu durumdan rahatsız olduklarını ilçeye iletti. İlçenin verdiği kararda bu köpeklerin havlama seslerinin çevreyi rahatsız ettiğini ve köpek sahiplerinin de yavru köpekler sahiplendikleri için gürültünün artacağı yer alıyordu.

Her ne kadar köpek sahipleri bu konuya itiraz etmiş olsa da konu uzayarak mahkemeye kadar vardı. Komşular ifadesinde köpek sahiplerinin mazeret ürettiğinden bahsetti. Bir hayvan sever gözüyle kanunun bu konuda nasıl işlediğine baktığımızda bu çiftin köpeklerinin çiftliği korumasına izin verilmez ise hayvanları korumak için silah alacaklarını ve her şeyin daha kötüye gideceğini dile getirdiğini görüyoruz. Aynı zamanda köpeklerin ses tellerinin kesilmesi gibi bir karar alındığında bu teklif insanları ayağa kaldırdı ve zulümden öte bir şey olmadığını dile getirdiler. Herhangi bir yargıcın ya da başka bir hukuk temsilcisinin her ne olursa olsun böyle bir vahşete izin vermemesi gerektiğini haykırdılar.

Şu ana kadar her ne kadar bu protestolar devam etse de yargıçların birçoğu köpeklerin ses tellerinin kesilmesi konusunda olumlu karar vermektedir. Bu durumda ise hayvan hakları koruma dernekleri hayvanların refahını göz önünde bulundurarak hayvan hakları için hala seslerinin duyurmaya ve protestolara devam etmektedir.

Köpeklerin Ses Tellerinin Ameliyatının Zararları

Köpeklerin ses tellerinin kesilmesi ameliyatı sonucunda birçok zarar meydana gelmektedir. Tıpkı bizlerde her bir organın görevi olduğu gibi onların da bedenlerinin her bir kısmının işlevi ve yaratılış gayesi bulunmaktadır. Bu sebeple ses tellerinin kesilmesi gibi bir girişimde bulunmak insani davranışa son derece haykırı bir yaklaşımdır. Aynı zamanda hukuk temsilcilerinin de bu konuda duyarlı davranması gerekmektedir.

Evcil hayvanların ses tellerinin kesilmesi sonucunda;

  • Onlar için iletişim kurmak neredeyse imkânsız hale geldiği için hayvan ruhsal açıdan yıpranmakta ve depresyona girmektedir.
  • Ses telleri operasyonu sonrasında enfeksiyon riski artmaktadır.
  • Havlayamadıkları için bir süre sonra kendilerini savunamaz hale gelirler. Bunun sonucunda korkak ve ürkek davranmaya başlarlar. Agresif davranışlar sergilemeye başlarlar. Havlama eylemi gösteremedikleri için sahibini ısırarak dikkat çekmek isterler.
  • Bu ameliyat sonrasında hayvan travma geçirmekte ve depresyon, anksiyete gibi ruhsal hastalıklar meydana gelmektedir.

Hayvan severler birlik içinde olarak hukuki yönden bu süreçte açtıkları davaları kazanmak adına elinden geleni yapmaktadır. Şu an için yapılacak en iyi şey köpekleri eğiterek onların havlamasını kontrol altına almak olacaktır.

Aşırı Havlamayı Önleyici Yöntemler

Hem köpek sahibi olarak ve hem de çevredeki insanların rahatsız olmasını önlemek ve aynı zamanda köpeğin sağlığı için havlamasını kontrol altına almak için başka yollara başvurmak gerekir. Bu durumda sakin kalmayı ihmal etmemeli ve sinirlenmemelisiniz.

Köpeğin davranış problemini düzeltmek için öncelikle sabırlı davranmak gereklidir. Bir köpek sahibi olarak siz ne kadar sinirli olursanız köpeğiniz de o kadar sinirli olur. Sakin bir şekilde davranırsanız köpek emirlere itaat etmeye başlayacaktır. Böylece havlamayı kontrol altına almak daha kolay hale gelecektir.

Lideri kendiniz olarak görmelisiniz. Eğer köpeğiniz belirli bir duruma, kişiye veyahut nesneye havlıyorsa ona kendinizin lider olduğunu hatırlatmak için yaklaşın. Nesnenin size ait olduğunu gösterdiğinizde evcil dostunuz sakinleşecek ve endişe verici bir durum olmadığını kavradığında havlamayı bırakacaktır.

Beden dilinizle birlikte vücudunuz ve tavırlarınızı iyi bir biçimde kullanmalısınız. Zaman geçtikçe bunun köpeğiniz üzerinde ne kadar etkili olduğuna sizlerde şaşırarak şahit olacaksınız.

Köpeğin havlamasının en büyük nedenlerden birisinin de enerji birikmesi olabileceğini unutmayın. Enerjisini harcama yöntemleri olarak onunla boş vakitlerinizde oyunlar oynayarak, yürüyüş yaparak enerjisini harcamasını sağlayabilirsiniz. Zaten köpeğin hem bedensel hem de ruhsal açıdan sağlıklı olması için enerjisini harcamaya ihtiyacı vardır. Sokak arasında olsa bile onunla top ya da oyuncak getirme oyunu bile oynasanız bu onun enerjisini atmaya yeterli olacaktır.

Havlama Konusunda Profesyonel Yardım

Eğer tüm çabanıza rağmen köpeğin aşırı havlamasını önleyemiyorsanız havlama konusunda profesyonel yardım almayı düşünmelisiniz. Herhangi bir eğitmen ya da veteriner sizin bu sorununuzu çözmeye yardımcı olacaktır.

Hemen Ara
Whatsapp