Köpeklerin Yaşam Döngüsü Hakkında Bilinmeyenler

Köpeklerin Yaşam Döngüsü Hakkında Bilinmeyenler
Blog

Köpeklerin Yaşam Döngüsü Hakkında Bilinmeyenler

Köpeklerin yaşam döngüsü hakkında bilinmeyenler ile ilgili bilim insanları pek çok araştırma yapmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda köpekler hakkında sürekli yeni bilgilere ulaşılmaktadır. Elde edilen bilgiler sayesinde köpeklerin genetik özellikleri, fiziksel özellikleri ve karakter özellikleri hakkında hala birçok yeni bulgu ortaya çıkmaktadır.

Köpekler hakkında yeni bilgilerin öğrenilmesi köpeklerin bakımına ve beslenmesine de doğrudan etki etmektedir. Çünkü bu bilgiler sayesinde köpekler daha iyi şekilde beslenir hale gelmektedir. Yiyecekleri, öğün sayıları, besinlerin içinde bulunması gereken yararlı gıdalar ya da besinlerin içinde bulunmaması gereken zararlı gıdalar, köpeklerin psikolojik dönemlerinde ortaya çıkan sorunlar ve daha pek çok bilgi, köpeklerin yaşam döngüsü hakkında bilinmeyen detayların ortaya çıkarılması ile bilinir hale gelmektedir. Köpeklerin yaşam döngüsü dörde ayrılmaktadır. Bu dönemler; yeni doğan, ergenlik, erişkinlik, yetişkinlik şeklindedir.

1. Köpeklerin Yeni Doğan ve Yavruluk Dönemleri

Köpeklerin yeni doğan ve yavruluk dönemleri doğduktan sonra başlayan ve ergenlik dönemine kadar devam eden süreçtir. Hamile köpekler 63 gün gebelik süresi yaşarlar ve bunun ardından yeni doğan ya da diğer ismiyle yavruluk dönemi başlanmış olur. Bu süreç köpeklerin 6 aylık ila 18 aylık oldukları döneme kadar sürer. Ergenliğe geçiş süresinin bu kadar geniş aralıkta olmasının nedeni köpek ırklarının farklı dönemlerde ergenliğe giriyor olmalarıdır.

Yeni Doğan Köpeklerin Anneden Ayrılması

Yeni doğan köpekler en az iki ay anneleri ile beraber olmalıdır. İlk iki ay köpekler için çok önemlidir. Anneleri ile iki ay dolmadan ayrılan yavru köpeklerde bazı sorunlar meydana gelmektedir. Onlar, annelerine güven duyarlar ve olumlu bir şekilde bu dönem atlatılırsa ileride çevrelerine karşı güven problemi yaşamazlar. Köpeklerin anneleri ile birlikte büyümeleri ayrıca zihinsel ve bedensel gelişimleri için de son derece önemlidir. Çünkü anne sütü her canlıda olduğu gibi köpeklerde de en iyi besleyici gıdadır. Anne sütünün içinde bulunan maddeler, yavru köpeklerin her bakımdan olumlu şekilde gelişme göstermelerine yardımcı olur. Tüm bu sebeplerden dolayı yeni doğan köpekler en az iki ay annelerinden ayrılmamalıdır.

Yeni Doğan Köpeklerde İletişim Kurma Becerileri

Yeni doğan köpekler iletişim kurma becerilerini yavruluk döneminde öğrenirler ve sahip oldukları beceri hayatları boyunca artırarak devam ettirirler. Eğer yavruluk döneminde köpeklere pozitif şekilde yaklaşım gösterilirse ileride sosyalleşme eğitimi aldıklarında herhangi bir sorun yaşamazlar. Ancak köpeklere yeteri kadar ilgi gösterilmezse ileride iletişim sorunları yaşarlar ve sosyalleşme eğitimini başarılı şekilde tamamlayamazlar. Bu nedenle köpeklere doğduğundan itibaren ilgi gösterilmeli ve çevreleri ile iletişim kurmalarına yardım edilmelidir.

Yeni Doğan Köpeklerin Aşıları

Yeni doğan köpeklerin aşıları zamanında ve eksiksiz şekilde yapılmalıdır. Köpeklerin ve insanların sağlığı için aşıların eksiksiz olması gerekir. Çünkü köpekler ağızlarında ve vücutlarında çeşitli bakterileri barındırırlar. Bu bakteriler insanlara da bulaşarak insanları hasta ederler ve hastalıkların başında ise kuduz gelir. Ancak aşıları tam olan köpeklerin hastalık yayma oranları çok düşük olur.

Köpeklerin Ergenlik Dönemleri

2. Köpeklerin Ergenlik Dönemleri

Köpeklerin ergenlik dönemleri, yeni doğan dönemi yani yavruluk dönemi bittikten sonra başlayan evredir. Köpeklerin ergenlik dönemine girişi köpek ırklarına göre farklılık gösterir. Ancak 6 ve 18 aylık olduklarında tüm köpek ırkları ergenlik dönemine girmiş olur. Ergenlik dönemine küçük ırk köpekler genelde daha erken girmiş olurlar.

Köpeklerin ergenlik dönemlerine girmeleriyle birlikte hormonal ve fiziksel değişimler başlar. Bu dönemde köpekler hırçınlaşabilirler ve kendilerinde daha önce görülmeyen davranışları sergileyebilirler. Pek çok köpek sahibi bu durumu azaltmak için köpeklerini kısırlaştırma yoluna giderler. Ancak kısırlaştırma işleminin uygun bir davranış olduğunu söylemek mümkün değildir. Bunun yerine köpeğe eğitim aldırılabilir.

Köpeklerin Ergenlik Dönemlerinde Hormonal Değişimleri

Köpeklerin ergenlik dönemlerinde hormonal değişimleri, ergenlik dönemlerine girmeleri ile başlar. Bu dönemden itibaren köpeklerde üreme hormonları aktif hale gelir ve köpekler çiftleşerek yavru meydana getirmeye elverişli hale gelirler.

Köpeklerin Ergenlik Dönemlerinde İnatçı Olmaları

Köpeklerin ergenlik dönemlerinde inatçı olmaları, bu dönemde en sık görülen davranışlardan biridir. Köpeklerde salgılanan hormonlar ve ortaya çıkan ani değişimler onları inatçı yapmaya başlar. Bu dönemde köpeklerle asla inatlaşmamak gerekir. Onlarla inatlaşmak yerine konuşma ve ödül yöntemini kullanmak daha faydalı olacaktır. Köpekler ergenlik döneminde bir şeyi yapmak istemediklerinde onlara zorla o şeyi yaptırmamak gerekir. Eğer bu şekilde bir yaklaşım gösterilirse, köpekler giderek daha inatçı hale gelirler ve sahiplerinden soğumaya başlarlar.

Köpeklerin Ergenlik Dönemlerinde Fiziksel Değişimleri

Köpeklerin ergenlik dönemlerinde fiziksel değişimleri bebeklik dönemlerindeki tüylerinin dökülmesi ile başlar. Dökülen tüylerin yerine yenileri gelir, ayrıca bu tüylerin rengi ve şekli hayatları boyunca aynı kalır. Ergenlik döneminde köpeklerin boylarında ve kilolarında da değişimler meydana gelir. Bu dönemde köpekler hızlı bir şekilde kilo alırlar ve boy atarlar. Bu değişimden sonra hemen hemen hayatlarının tamamını aynı boylarda ve kilolarda tamamlarlar.

Köpeklerin Ergenlik Dönemlerinde Söz Dinlememeleri

Köpeklerin ergenlik dönemlerinde söz dinlememeleri, köpek sahiplerini en çok rahatsız eden durumlardan biridir. Bu dönemde köpekler daha başına buyruk şekilde hareket etmek isterler ve sahiplerinin verdiği komutları dinlemezler. Verilen komutları duysalar bile duymamış gibi yaparak başka şeylerle ilgilenmeye devam ederler. Ergenlik süreci boyunca köpek sahiplerinin bu tavırlara karşı sabırlı olması gerekir. Çünkü bu durum geçici bir süreçtir ve süreç iyi yönetilirse en az hasarla atlatılabilir. Ergenlik döneminde köpeklere söz dinletebilmek için ödül yöntemi kullanılabilir ve her doğru davranışları pekiştirilebilir. Ayrıca bu dönemdeki eğitimlerde asla taviz verilmemeli ve disiplin elden bırakılmamalıdır.

3. Köpeklerin Erişkinlik Dönemleri

Köpeklerin erişkinlik dönemleri 1 ve 3 yaşları arasında başlar, yaşlılık dönemlerine kadar sürer. Küçük ırk köpekler erişkinlik dönemine de büyük ırk köpeklerden önce girerler. Bu dönemde köpeklerin cinsel yönelimleri ergenlik dönemine göre biraz azalır ve köpekler kendilerini daha çok egzersiz yapmaya ya da oyun oynamaya verirler. Ancak bu dönemde de cinsellik hormonları salgılanmaya devam etmektedir. Köpekler, erişkinlik dönmelerinde sahiplerine de daha az ihtiyaç duyarlar. Bu dönemde artık kendi başlarına oyun oynayabilirler, günlük egzersizlerini yapabilirler ve bunları yaparken yalnızlık hissetmezler. Ancak köpek sahipleri, erişkin köpeklere zihinsel ve bedensel aktiviteler yatırırlarsa köpeklerinin gelişimleri daha sağlıklı şekilde devam eder.

Köpeklerin Erişkinlik Dönemlerinde Temel İtaat Eğitimi

Köpeklerin erişkinlik dönemlerinde temel itaat eğitimi vermek köpeklerin bakımlarını daha kolay hale getirir. Ayrıca bu eğitimi alan erişkin köpekler uysal ve huzurlu olurlar. Köpekler bu döneme ulaştıklarında eğitmenler tarafından temel itaat eğitimi alabilirler, ancak köpek sahipleri de profesyonel destek alarak temel itaat eğitimi verebilirler. Bu eğitimi alan erişkin köpekler sahiplerini yürüyüş sırasında sorunsuz şekilde takip ederler, bunun yanında basit komutları öğrendikleri için sahiplerinin vereceği her komutu doğru şekilde uygulamaya çalışırlar.

Köpeklerin Erişkinlik Dönemlerinde Oyunlara Yönelmeleri

Köpeklerin erişkinlik dönemlerinde oyunlara yönelmeleri, stres atmalarına ve zihinsel olarak gelişmelerine yardımcı olur. Bu süreç boyunca köpek sahiplerinin, köpeklerine uygun oyuncaklar tercih etmeleri çok önemlidir. Seçilen oyuncular eğitici, sağlık için uygun, köpeğin fiziksel ve zihinsel özelliklere uygun olmalıdır. Ayrıca seçilen oyuncağın çok dayanıklı maddelerden yapılmış olması gereklidir. Çünkü köpekler erişkinlik dönemlerinde çok güçlü olurlar ve güçlü çeneleri ile oyuncakları parçalayabilirler. Parçalanan oyuncaklar, köpeklerin ağzına batabilir ya da kırılan parçaların yutulmasına neden olabilir. Bu nedenle oyuncak seçimi son derece önemli bir işlemdir.

Köpeklerin Erişkinlik Dönemlerinde İçlerine Kapanık Olmaları

Köpeklerin erişkinlik dönemlerinde içlerine kapanık olmaları gayet doğal bir durumdur. Fırtınalı geçen bir ergenlik dönemi sonrasında erişkinlik döneminde çok sakinleşen köpekler, sahiplerini endişelendirebilirler. Ancak bu durumun normal olduğu ve bir süre böyle devam edeceği bilinmelidir. Erişkinlik döneminde köpeklerin karakterleri artık ciddi şekilde oturmaya başlamış olur ve yaşlılık dönemine hazırlanmaya başlarlar. Yaşlılık dönemlerinde ise erişkinlik dönemlerinde kazanmış oldukları özellikleri daha belirgin şekilde göstermeye başlarlar.

Köpeklerin Yaşlılık Dönemleri

4. Köpeklerin Yaşlılık Dönemleri

Köpeklerin yaşlılık dönemleri, yaşam döngülerinin sonuncu evresini oluşturmaktadır. Köpekler bu döneme 6 ila 10 yaşları arasında girerler ve hayatlarının sonuna kadar bu döneme devam ederler. Ergenlik dönemine ve erişkinlik dönemine daha erken giren küçük ırk köpekler bu döneme daha geç girerler. Yani büyük ırk köpekler yaşlılık dönemine daha erken girerler. Köpeklerin yaşlılık dönemleri genelde sükûnet içinde geçer ve hareketlerinde yavaşlama görülür. Yüksek enerji gerektiren oyunlar ve egzersizler yerine günlük yürüyüş egzersizleri yapmayı tercih ederler.

Köpeklerin Yaşlılık Dönemlerinde Hareketlerinin Yavaşlaması

Köpeklerin yaşam döngüsü yaşlılık dönemlerinde hareketlerinin yavaşlaması normal olmakta birlikte gereğinden fazla durgunluk görüldüğü takdirde veteriner hekimden yardım almak gerekebilir. Çünkü durgunluğun sebebi yaşlılık yerine bir hastalık olabilir. Bunun dışında yaşlı köpekler daha önceki hayatlarındaki kadar aktif ve enerjik olmak istemezler. Onlar yorucu oyunlar oynamak ve egzersizler yapmak yerine yavaş tempoda yürüyüş yapmayı tercih ederler. Ayrıca bu dönemde bazı yaşlı köpeklerde kemik ve kas ağrıları görülebilir. Bu gibi durumlarda da veteriner hekime başvurmak daha iyi olacaktır.

Köpeklerin Yaşlılık Dönemlerinde Hızlı Kilo Kaybı ya da Artışı

Köpeklerin yaşlılık dönemlerinde hızlı kilo kaybı ya da artışı sıklıkla görülen bir durumdur. Kimi yaşlı köpeklerin iştahları ciddi şekilde kesilir ve yemek yemek istemezler. Bu durum sorununda yaşlı köpekler hızla kilo kaybetmeye başlarlar. Eğer kilo kaybı köpek sahipleri tarafından ciddiye alınmazsa ve müdahale edilmezse ölümle bile sonuçlanabilir. Kimi yaşlı köpeklerin ise iştahı kesilmez ancak hareketsiz oldukları için kilo almaya başlarlar. Kilo artışlarına dikkat edilmezse köpeklerde obezite hastalığı görülebilir. Obezite hastalığı ise başta iç organların yağlanması olmak üzere pek çok hastalıkları beraberinde getirir. Bu da yaşlı köpeklerin ömürlerinin kısa olmasına ve sıkıntılı bir yaşlılık dönemi geçirmelerine neden olur.

Köpeklerin Yaşlılık Dönemlerinde Görülen Unutkanlık

Köpeklerin yaşlılık dönemlerinde görülen unutkanlık ciddi sorunlara sebep olmaktadır. Bu dönemde köpekler bazen ne yaptıklarını bilmez hale gelirler ve almış oldukları eğitimleri unutmaya başlarlar. Örneğin; daha önce tuvalet eğitimi alan yaşlı köpekler bazen tuvaletlerini istenmeyen yere yapmaya başlayabilir. Bunun dışında öğünlerini karıştırabilir ya da yememesi gereken şeyleri yemeye başlayabilir. Bunun gibi pek çok olumsuz davranışlar yaşlı köpeklerde unutkanlık yüzünden görülebilir. Tüm bunlara engel olmak için köpeğe uyarılarda bulunmak ya da kısa tekrarlar yapmak iyi gelecektir. Ayrıca veteriner hekimden de yardım alınarak hafıza güçlendirici ilaç takviyesi yapılabilir.

Köpeklerin yaşam döngüsü yukarıdaki 4 döneme ayrılmaktadır. Bu dönemlerin sürelerini net bir şekilde ayırmak mümkün değildir. Ancak belli yaş aralıkları ile tüm köpeklerin hangi yaşta hangi dönemde olacağı bilinmektedir. Köpek sahipleri yaş aralıklarına bakarak köpeklerinin hangi dönemde olduklarını anlayabilirler ve buna göre önlem alabilirler.

Hemen Ara
Whatsapp