Sahipsiz Kedi Köpek ve Sokak Hayvanları Nereye Şikâyet Edilir?

Sahipsiz Kedi Köpek ve Sokak Hayvanları Nereye Şikâyet Edilir?
Blog

Sahipsiz Kedi Köpek ve Sokak Hayvanları Nereye Şikâyet Edilir?

Sahipsiz kedi köpek ve diğer sokak hayvanlarını şikâyet etmeyi düşündüğümüz kadar, işimiz veya okulumuzdan eve gidip gelirken mahallemizde dolaşan kedi ve köpek gibi küçük canlıları asla ikinci kez düşünmüyoruz. Bunu rutin hayatımızda önemli bir parça olarak görmüyoruz. Onlarla ilgili bir empati asla yapmıyoruz!

Bazen bir köpeğin yüksek sesle havlaması ya da bir kedinin tüyler ürperten ağlaması dikkatimizi çekiyor, ama hayatımızda bir değişiklik yaratmadığı için hemen unutuyoruz. Unuttuğumuz şey, insan olarak bizim yardımımıza muhtaç olan bu canlara yardım etmek, onları tehlikelerden elimizden geldiğince korumak, onlara zarar vermemek ve onlara ilgi göstermek gibi bir sorumluluğumuz olduğudur.

Hayvanlara iyi davranıp, hayvanlara yardım etmek gibi iyi alışkanlıklar çocukluktan başlar ve tüm yaşamları boyunca insanlara aşılanır. Bu nedenle, gençken hayvanlara bakmak sadece harika bir öğrenme deneyimi olmakla kalmayacak, aynı zamanda size sorumluluk, nezaket ve diğer canlılara saygı duymak gibi başka şeyleri de öğretecektir. Ayrıca ailenizdeki çocuğa terbiye vermek ve ahlaklı olmayı öğretmek konusunda en başta gelmesi gereken konulardan biri de sokak hayvanlarına karşı merhametli olmasını öğretmektir.

Sokak Hayvanlarıyla İlgilenirken Dikkate Almanız Gereken Durumlar

Sokak Hayvanlarıyla İlgilenirken Dikkate Almanız Gereken Durumlar

  • Sokak Hayvanlarına Yaklaşırken Empati Kurun!

Sokak hayvanları genellikle çevrelerinden kötü muamele görürler, insanlar onlara düşmanca davranırlar ve bazen hayvanlara saldırırlar. Bu yüzden sokak hayvanları insanlara yaklaşırken bazen hırçın ve saldırgan olabiliyorlar. Peki niye mi? Çünkü bazı sokak hayvanları sevgiyi ve ilgiyi pek görmemişlerdir; karşılaştıkları tek şey insan zulmü, nefreti ve işkencesi olduğundan dolayı insanlara karşı savunmacı ve sert bir tavırları vardır. O yüzden hemen sokak hayvanlarına yaklaşmamanızı öneririz. Bazı insanların onları önemsediğini ve onlara sevgilerini gösterdiğini anlamaları zaman alır. Bu yüzden sabırlı ve temkinli olun. Karşınızdaki sokak hayvanının sinirli, saldırgan veya korkmuş olmadığından emin olun.

  • Sahipsiz kedi köpek gibi canlıların sokakta Kir İçinde Yaşadıklarını Unutmayın!

Bütün sokak hayvanları diğer hayvanlarda da olduğu gibi sizleri hasta edebilecek mikroplara sahip olabilirler. Bu yüzden sokak hayvanlarını temas ederek sevdikten hemen sonra mutlaka ellerinizi yıkayınız veya dezenfekte ediniz. Ellerinizi temizleme şansınız yoksa ellerinizi suratınıza veya ağzınıza, gözünüze dokundurmayınız.

  • Olumsuz Hava Koşullarında Sokak Hayvanları!

Hava durumu herkesi ve her şeyi etkiler, hatta cansız varlıklar bile bundan etkilenir. Örneğin plastik, demir veya herhangi bir malzemeyi güneşte bırakırsanız malzemenin renginde ve dokusundaki değişimi fark edeceksiniz. Barınağı olmayan ve havanın şiddetine kurban gidenlerin durumunu bir düşünün. İster yağmur ister kavurucu güneş ister kışın serinletici esinti olsun, sokak hayvanları başka seçenekleri olmadığı için acı çekiyorlar. Çaresiz kalarak, araçların altında veya kendilerini güvende hissettikleri herhangi bir yerde sığınak aramaya çalışıyorlar.

  • Sahipsiz Kedi Köpek ve Sokak Hayvanlarına Yardımcı Olun!

Çoğunuz evinize gelen yiyeceklerle birlikte kartonlar alıyorsunuz, bu kartonlar genellikle atılıyor. Sahipsiz kedi köpek için onları atmayın, kartona eski bir bez koyun, evinizin, verandanızın veya binanızın dışına gölgelik bir yere koyun, çöpçüye veya bekçiye kartonu böyle bir şey için koyduğunuzu söyleyin. Bu nedenle, onu hareket ettirmemeli veya atmamalıdır. Belki bir kedi ya da köpek onu bulur ve sığınır.

  • Sahipsiz Kedi Köpekleri Besleyin!

Kartonlar gibi, evinizde herhangi bir işe yaramaz plastik kabı kolayca bulabilirsiniz. İnsanlar tarafından kuşlar için su konulduğu gibi, kedi ve köpeklerin de biraz su içebilmesi için binanızın veya evinizin dışına su dolu bir kap yerleştirin. Artık yemeklerinizi çöpe atmadan onlara verin, kalan yiyecekleri ayrı bir torba haline getirin ve bu başıboş hayvanların onları bulabileceği bir yere koyun.

  • Kendinizi ve Çevrenizdekileri Sokak Hayvanlarına Karşı Eğitin!

Ebeveynler, çocuklarına erken yaşlarda iyi veya kötü alışkanlıklar kazandırmada büyük rol oynar. Çocuklara başıboş kedi ve köpeklerden uzak durmalarını söylemek yanlış olmadığı gibi çocuklara bu hayvanlara bir şeyler fırlatmamalarını söylemek de yanlış değildir. Özellikle köpek ya da kedi güvenli bir mesafedeyse neden başıboş hayvanları bir şey fırlatarak uzaklaştırmak zorundayız? Bu durum, başıboş hayvanlara karşı bir hoşnutsuzluk geliştirmemize ve çaresizliklerine bile üzülmeden onlara sert davranmamıza neden oluyor.

Bu tür davranışlarda bulunmak ve gençlere de aynı şeyi yapmalarını söylemek yerine, büyükler çocuklara bu hayvanların sokakta ya da yolda yaşadıkları için insanlara bağımlı olduğunu, bunun onların suçu olmadığını söylemeliler. Orada doğarlar ve yaşarlar, yani bir kişiye yaklaşıyorlarsa aç ya da ilgiye muhtaç olmalılar, saldırmak için yaklaşıyor olmaları çok düşük bir ihtimaldir.

Unutmayın ki hayatınız boyunca bu masum hayvanlarla olan arkadaşlıktan, şefkatten ve ilişkilerden olumlu şekilde faydalanabilirsiniz.

Sokak Hayvanlarıyla İlgili Yanlış Bilinen Kalıp Yargılar

Sokak Hayvanlarıyla İlgili Yanlış Bilinen Kalıp Yargılar

YANLIŞ: Sokak hayvanları herkese saldırıyor!

DOĞRU: Sokak hayvanları kendilerinin veya yavrularının, insanlar veya diğer hayvanlar tarafından tehdit edildiğini hissederlerse saldırırlar. Saldırının diğer nedenleri aşırı açlık ve/veya kişinin yabancı, yabancı olduğunu hissetmeleri ve bu nedenle kişiyi tehdit olarak almaları olabilir.

YANLIŞ: Sokak hayvanları çok yemek yiyorlar!

DOĞRU: Sokak hayvanları ne yazık ki yeterince yemek bulamıyorlar. Çöpte, her şeyden azar azar vardır, ama genel olarak baktığımızda gözümüze çok gibi gözükse de besin değeri yeterli şeyler oldukça azdır. Çöplükte yaşayan kedi, köpek, fare, kuş ve diğer her türlü canlının sayısı göz önünde bulundurulduğunda, hiçbir şey ya da hiç kimse ağız dolusu yiyemiyor. Ayrıca unutmamalısınız ki çöpler onların mutfağı değildir, onları çöplere biz mecbur bırakıyoruz. Çünkü onlara yaşayacak alan bırakmadık ve hala da her yeri betona çevirmeye devam ediyoruz.

YANLIŞ: Sokak hayvanları acının ya da yaralanmanın, üstesinden kolaylıkla gelebilirler!

DOĞRU: Her şey sokak hayvanlarının yaralarının boyutuna bağlıdır. Eğer yaralar küçükse iyileştirilebilir, ancak yaralar büyük veya derin ise kendi halinde iyileştirilebilir değillerdir. Bu sebeple, bu hayvanlar acı çeker ve bazen ne yazık ki sonuç uzun süreli ve acı verici bir ölüm olur.

YANLIŞ: Sokak hayvanlarının barınabilecekleri yerleri var!

DOĞRU: Hayvanların barınacak alanları yoktur. Her gün uygun bir yer bulup uyumak onlar için ve onlar aralarında bir savaştır. Sokak hayvanlarını uzun yaşatan hayatta kalma becerileridir, bu yüzden sadece zinde ve güçlü olanlar sığınacak bir barınağa ve yiyecek kırıntılarına sahip olmayı başarırlar.

Sokak Hayvanlarıyla İlgili Unutulmaması Gereken Bazı Gerçekler!

Sahipsiz kedi köpek ve diğer Sokak hayvanlarını şikâyet etmek gibi bir konudan önce aklınıza gelmesi gereken pek çok şey var. Onların da bir can taşıdığını ve yaşayacak alanlarının bizler tarafından işgal edildiğini unutmamalısınız! Onlardan şikayet etmek yerine onlara yardımcı olursanız siz de mutlu bir insan olabilirsiniz.

  • Canlılar olarak sokak hayvanları da acıyı hissederler!
  • Sokak hayvanlarının da suya ve yiyeceğe ihtiyaçları vardır!
  • Bütün sokak hayvanları barınacak bir yere ihtiyaç duyarlar.
  • Sevgi değilse bile nezakete, hepsinin ihtiyacı vardır.

Sokak Hayvanlarına Yardımcı Olmanın Çeşitli Yolları

  • Hayvan Satın Almayın Sahiplenin!

Eğer evinize yeni bir dört ayaklı, tüylü ev arkadaşı arıyorsanız bunun en iyi yolu hayvan sahiplenmektir. Hayvan satan dükkanlardan para karşılığında bir can satın alıp bu çirkin ticarete destek vermek yerine sokakta yaşayan ve insan sevgisine muhtaç olan bir canı sahiplenebilirsiniz. Barınaklardan, veterinerlerden, sosyal medyadaki güvenilir sahiplendirme sayfalarından da bir evcil hayvan sahiplenebilirsiniz.

Öte yandan hayvan sahiplenmek, üzerine düşünülmesi gereken ciddi bir karardır. Bir hayvan sahiplenmek için yeterli büyüklükte bir eviniz, özveriniz, ciddiyetiniz, sorumluluğunuz ve tüylü dostunuza ayıracak yeterli zamana sahip olmanız gereklidir. Eğer bir hayvan sahiplenemiyorsanız, havyan sahiplendirme ağlarına yardım edebilirsiniz. Barınaklara bağış yapabilir, hayvan hakları derneklerine üye olabilir, bir barınakta bir hayvanın koruyucusu olabilirsiniz. Koruyucusu olduğunuz hayvanı sık sık ziyarete gidip onun tüm giderlerini üstlenebilirsiniz. Dilerseniz birden çok hayvanın koruyucusu olabilirsiniz.

  • Evinizin Önüne Bir Kap Mama ve Bir Kap Su Koyabilirsiniz!

Evinizin önünde, müsait bir yere bir kap su ve bir kap mama koymak sizin için büyük bir emek gerektirmese de sokakta yaşayan canlar için büyük bir önem taşımaktadır. Ayrıca marketten minik paket mamalar alıp bunları yanınızda taşırsanız, yardıma muhtaç bir hayvan gördüğünüzde onu hemen besleyebilirsiniz. Maddi değeri çok küçük olan bu minik paket mamaların manevi değeri emin olun çok büyük.

Mama almak istemiyorsanız veya böyle bir gider için durumunuz müsait değilse, çözümü kolay. Evinizdeki yemek artıklarını çöpe atmak yerine, sokağınızda yaşayan hayvanlarla paylaşabilirsiniz. Tabağınızda hayvanların boğazına batabilecek bir şey ve peçete gibi atıkları kalmadığından eminseniz, tabağı bir kaba sıyırın ve kapınızın önüne koyun. Gerisini tüylü dostlarınız halledecektir.

Çöplerinizi atarken unutmayın ki sokak hayvanları yemek bulma umuduyla o çöpleri karıştıracaktır. Bu yüzden kesici veya delici (cam kırığı, jilet vb. eşyalar) aletleri çöpe atmadan önce mutlaka bir havlu kağıtla veya eski bir bezle sarın.

  • ALO 153 Yardım Hattını Arayabilirsiniz!

ALO 153 hattı, hayvanlar için bir acil durum hattıdır. Sokağınızda yardıma muhtaç yaralı bir hayvan gördüyseniz, sokak hayvanları için ALO 153 hattını kullanarak belediye ekiplerine ulaşabilirsiniz.

Aynı zamanda sokakta ölü bir hayvan görürseniz de ALO 153 hattını aramalısınız.

  • Çevrenizde Bulunan Veterinerlerin Yerlerini İyi Bilin!

Sokakta gördüğünüz yardıma muhtaç, hasta veya yaralı hayvanlara en hızlı şekilde müdahale edebilmek için yaşadığınız yerdeki veterinerleri bilmek önemli bir ayrıntıdır. Sokak hayvanlarını şikâyet etmek yerine onlara bu şekilde yardımcı olabilirsiniz.

  • Hayvan Hakları Savunucusu Dernek ve Kurumlara Üye Olun!

Sokaklarda yaşayan tüylü dostlarımıza yapabileceğimiz iyiliklerden birisi de onları savunan hayvan hakları savunucusu dernek ve kurumlar ile iş birliği içinde olmaktır. Güvendiğiniz kurumlara bağışlar yapın, dernekler hakkında çevrenizi bilgilendirin. Bu gibi kurumların ayakta kalabilmesi ve çalışmalarına devam edebilmesi için onlardan desteğinizi mahrum etmeyin.

Sokaktaki Tasmalı Hayvanlarla İlgili Neler Yapabilirsiniz?

Yolda yürürken sahipsiz ama tasması olan bir hayvan gördüğünüzde hemen kaybolmuş olabileceğini düşünmeyin. Sevimli dostumuz çevre esnaflara ait olabileceği gibi, çevreye aşinalığı fazla ise tek başına yürüyüşe de çıkmış olabilir.

Bu yüzden ilk olarak etrafınıza bakın ve birinin bu hayvanı arayıp aramadığını, peşinden gelip gelmediğini kontrol edin. Tüylü dostumuz bir yere doğru yürüyorsa, gözünüzle takip edin, belki evine doğru yürüyordur. Bu durumda yapmanız gerekenler:

  • Hayvanın orada tek başına olduğuna emin olduktan sonra, hayvanı korkutmadan yanına yaklaşın.
  • Cadde ortası gibi tehlikeli bir yerde yürüyorsa, hayvanı onu korkutmadan yanınıza çağırın.
  • Ardından tüylü dostunuzun tasmasını kontrol edin. Üzerinde yazan bir telefon numarası varsa bu numarayı arayın. Tasmanın üzerinde bir adres yazıyorsa, köpeği adrese teslim etmeye çalışın.
  • Eğer hayvanın tasmasında nereye ait olduğuna dair bir bilgi yazmıyorsa, hayvanı evinize veya güvenli olabileceği başka bir yere götürün.
  • Sosyal medyada bulunan ilanlarını kontrol edip, çevrenizde bir kayıp hayvan ihbarı var mı bakabilirsiniz. Mahallenizde çeşitli yerlere asılmış kayıp hayvan ilanlarını inceleyebilir, siz de bir ilan bastırıp çevrenize dağıtarak kayıp bir hayvanı bulmuş olduğunuzu duyurabilirsiniz. Bu şekilde tüylü dostunuzun sahibi sizinle iletişime geçebilir ve dostunuz kısa zamanda yuvasına tekrardan kavuşur.
  • Eğer tüylü dostunuzun sokağa terk edilmiş bir hayvan olduğunu anlarsanız, sahiplendirme ağlarıyla iletişime geçip ona yeni bir yuva bulma çalışmalarına başlamalısınız. Sosyal medya bu konuda çok etkili bir araç olabilir. Hayvan barınaklarıyla iletişime geçip onlardan da yardım isteyebilirsiniz.

İletişim Formu

Formu doldurarak istek ve sorularınızı bizlere ulaştırabilirsiniz. En kısa sürede tarafınıza geri dönüş sağlanmaktadır.

[]
1 Step 1
Ad Soyadadınızı ve soyadınızı giriniz
Telefon Numaranıztelefon giriniz
Bize Mesajınızmesaj veya açıklama giriniz
0 / 300
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right