Veteriner Hekim Nasıl Olunur?

Veteriner Hekim Nasıl Olunur? Veteriner Mesleği Maaşları ve Sertifikası Nasıl Alınır?
Blog

Veteriner Hekim Nasıl Olunur?

Veteriner Hekim olma şartları için lisede sayısal bölümü okumak ve bu bölümden mezun olmak gerekir. Daha sonra üniversite sınavlarına girerek, bu sınavdan yeterli puan alınıp, veteriner hekimlik bölümü seçilmelidir. Bu ölümünün seçilmesi ile seçilen bölümün aday olan öğrenciye çıkması halinde, beş yıl boyunca, veteriner hekim okuluna gidilerek sınavlar başarı ile bitirilmelidir. Veteriner hekimlik okulunun beş yıl olma sebebi ise bölüm derslerinden dolayıdır.

Veteriner hekim olma şartları uygulanması halinde okula başladığınız zaman bilinmesi gereken ilk durum, okuldaki ilk senenin hazırlık senesi olmadığıdır. Veteriner hekim bölümü ortalama beş yıl sürmektedir. Uzatmaların olması ve sınavların zorluğu ile dönem süresi biraz uzayabilir. Bu şekilde örgün eğitim sürecinde olan öğrenciler, okudukları alanlarda uzmanlaşarak branşlarına göre alan seçimi yaparlar. Dileyen öğrenci lisan eğitiminin bitmesi ile veteriner olabilir. Dileyen öğrenci ise yüksek lisans veya doktora yaparak bölümünde profesyonelleşmeyi tercih edebilir.

Veteriner Hekim Nedir?

Veteriner hekim, hayvanlarla ilgilenen ve onları iyileştirmek için teşhis koyarak ilaçla tedavileri yapan, hatta gerekirse ameliyat eden kişilerdir. Gerekli gördükleri durumlarda ameliyat yaparak hayvanları içinde bulundukları acıdan kurtarmak için tedavi ederler. Bu hayvanlar ister evcil hayvanlar olsun isterse yabani hayvanlar olsun ya da çiftlik hayvanları olsun fark etmez. Önemli olan hayvanların türlerine bakılmadan sağlıklı şekilde hayatlarını devam etmelerini sağlamaktır.

Veteriner Hekim Ne İş Yapar?

Veteriner hekimlerin yaptığı işler arasında, doğada yaşayan bütün hayvanların (vahşi, evcil, çiftlik hayvanı) sağlıklarına kavuşmalarını sağlamak ve bir daha hasta olmamaları için önlem almak yer alır. Hayvanların kendi içlerinde oluşan salgınların önlenmesi gibi konularda da veteriner hekimler sorumludur. Ayrıca hayvanlara konulacak teşhis ve tedavilerin gerçekleşmesinden de sorumludurlar.

Veteriner hekimlerin yaptığı işler farklı alanlarda da bulunmaktadır. Bu işler arasında hastalıklı olan hayvanlara, evcil ya da vahşi hayvan demeden enfeksiyona karşı aşılamak, yaptıkları işler arasında yer alır. Hayvanları testlerden geçirerek, kuduz veya brusella gibi hastalıkları teşhis ederler ve hayvanları eski sağlıklarına kavuşturmakla görevlidirler.

Veteriner Hekim Olma Şartları Nelerdir?

Veteriner Hekim Olma Şartları Nelerdir?

Veteriner hekim olma şartları arasında ilk sırada gereken eğitimi alarak okulu bitirmek gelir. Ayrıca veteriner olmak isteyenlerin iyi bir gözlemci olması da gerekir. Hayvanları seven ve hayvanlarla ilgilenmekten hoşlanan kişiler veteriner hekim olabilir. Hayvan üzerinde hastalığın tedavisini uygulayacak meraka sahip olmalıdırlar. Araştırma ve inceleme konusunda hevesli olmalıdırlar. Sabırlı, çözüm odaklı ve ayrıca hızlı karar verebilme becerisine sahip olmalıdırlar. Fen bilimlerine ilgili olmalarının yanı sıra hayvanlar üzerinde sorumluluk sahibi olacaklarının da bilincinde olmalıdırlar.

Veteriner Hekim Görevleri Nelerdir?

Veterinerlerin görevleri, insanların dostu olan hayvanların sağlıklarına kavuşmalarını sağlayarak, yaşam kalitelerini arttırmak ve refahlarını arttırmaktır. Başka diğer sorumlulukları da şu şekilde olmalıdır:

  • Hayvanların beslenmeleri konusundan diyetlerini uygulamalarını sağlayarak eski sağlıklarına kavuşturmak
  • Hayvanların çiftleşme yoluyla üremelerini sağlayarak, cinslerin ıslahına çalışmak
  • Hayvanların sağlıklı olacak şekilde büyüyerek yetiştirilmelerini sağlamak
  • Hayvanların sağlıklarının korunabilmesi için gereken tüm önlemlerin alınmasını sağlamak
  • Hayvanlarda bulunan hastalıklara teşhis konulmasını sağlayarak tedavi edilmesini sağlamak
  • Hayvanlarda gerekli görüldüğü zaman cerrahi müdahale yapılmasını sağlamak ve gerekli görüldüğü zaman ilaçla tedavi edilmesini sağlamak
  • Hayvanlardan insanlara geçmesi muhtemel olan salgın hastalıkları belirleyerek engellemeye çalışmak ve bu durumda çözümler aramak
  • Hayvansal gıdaların üretim aşamasından geçtiği esnada, insan sağlığını tehlikeye sokacak işlemleri belirleyerek, insan sağlığı için hijyen kurallarına uygun olan üretimlerin yapılmasını sağlamak
  • Hayvanlarda oluşması muhtemel olan hastalıklara karşı gerekli olan bütün aşıların yapılarak tamamlanması çalışmalarını sağlamak
  • Hayvanların hastalıklarının teşhis edilebilmesi için kan ve dokularından örnekler alarak, bu örneklere göre tedavi edilmesini sağlamak
  • Yaşlanmış ve tedavisi bulunmayan hayvanlara, ölümcül hastalığı bulunan hayvanlara ötenazi uygulayabilmek
  • Hayvan sahiplerine, hasta olan ve tedavi gereken hayvanların bakımlarını anlatarak onları bilgilendirmek ve hayvan ölümlerinin nedenlerini belirleyerek üzerinde araştırmalar yapabilmek
  • Hayvanlarda bulunan hastalıkların raporlandırılmasını sağlayarak, gereken yerlere düzenli şekilde bilgilendirilmesini yapmak
  • Hayvan barınaklarını denetleyerek, yeterli olup olmadığı konusunda ön denetleme yapılmasını sağlamak
  • Ayrıca karantina uygulanması gereken yerde karantinaya sokarak diğer hayvanların telef olmasının önüne geçmek

Veteriner Hekim Maaşları Ne Kadardır?

Veteriner Hekim Maaşları Ne Kadardır?

Veteriner hekim maaşları, değişkenlik göstermektedir. Veteriner olarak kariyerini devam ettirmek isteyenler için maaşlar 7000 ila 8500 TL arasında değişmektedir. Kişilerin veteriner olarak çalışacakları kurumda alacakları maaşlar da farklı olacaktır. Örnek olarak devlet kurumlarına bağlı olarak veteriner hekim olan bir kişinin alacağı maaş ile özel sektörde çalışan kişinin maaşı bir olmayacaktır. Buna bağlı olarak veteriner hekim maaşları kurumlara göre ortalaması şu şekildedir:

Devlette Çalışan Veteriner Maaşları

Devlette çalışan veteriner maaşları, ortalama olarak 7000 TL ile 8000 TL arasındadır. Devlette çalışacak olan veteriner hekimler, Tarım ve Orman Bakanlığında görevli olarak çalışmaya başlarlar. Ayrıca bunun dışında devlete bağlı olarak Adalet Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığında çalıştırılmak üzere görev alabilirler. Devlette çalışan veteriner hekimlerin maaşları, çalıştıkları kurum ve bölgelere göre derecelendirilerek etkilenmektedir. Bu nedenle yeni başlayan veteriner hekim maaşlarının ortalaması 8000 TL olarak gözlemlenmiştir.

Özel Sektörde Çalışan Veteriner Maaşları

Özel sektörde çalışan veteriner hekim maaşları, ortalama 3500 TL ila 5000 TL arasındadır. Bu maaşlar yeni çalışmaya başlamış veterinerlerin alacağı maaşlardır. Her alanda olduğu üzere veteriner hekimlik alanında da özel sektörde maaşların düşük olması muhtemeldir. He yıl düzenli olarak Veteriner Hekimlik Odası, veteriner maaşlarını belirlemektedir.

İş yerlerinde veteriner hekim çalıştırmakla mükellef olan firmalar, Veteriner Hekimler Odası’nın belirlediği düzenlemeye uymak zorundadırlar. 2021 yılının asgari veteriner hekim maaşları 6200 TL ile 6500 TL arasında seyreder. İşverenlerin bu rakamların altında maaş vermeleri kanunen yasaktır. Lakin yeni mezun olmuş öğrencilerin çalışmaya başlaması ile maaşlarının biraz daha düşük olması yasalara uygun olmasa da uygulanabilmektedir.

Kurumsal Şirketlerde Çalışan Veterinerlerin Maaşları

Kurumsal şirketlerde çalışan veteriner hekim maaşları, yeni başlayanlar için ortalama olarak 6000 TL ile 8000 TL arasında değişmektedir. Kurumsal şirketlerde çalışan veteriner hekimler, kariyer olarak ilerlemeleri, devlet kurumlarına göre çok daha kolay olmaktadır. Kurumsal ve özel şirketlerde kendisini göstermiş ve kariyer olarak ilerlemiş veteriner hekimler ortalama 15.000 TL ile 20.000 TL arasında maaş alabilmektedir.

Veteriner Hekimler İçin İş Olanakları Nelerdir?

Veteriner hekim için iş olanakları denildiği zaman ilk akla gelen kliniklerdir. Bu kliniklerde veteriner hekimler çiftlik hayvanlarına hizmet verirken evcil hayvanlara da hizmet vermektedirler. Veteriner hekimler için iş olanakları arasında, farklı olarak çalışabilecekleri pozisyonlar ise şu şekildedir:

  • Hayvan barınakları ile hayvansal ürünlerin üretim tesisleri
  • Hayvan mamaları ile yem ticaretini yapan firmalar ve şirketler
  • Hayvanlara yönelik tıbbi cihazlar, ilaç üretim ve pazarlama sektörleri
  • Akademik personel anlamında ise bilimsel araştırma merkezleri

Veteriner Hekim Mesleği ve Özellikleri!

Veterinerlik mesleği ve özellikleri hayvanlarda bulunan hastalıkların insanlara geçmemesi için araştırmaların yapılması ve teşhisin konulması ile mücadele edilmesi gibi konuları kapsamaktadır. Ayrıca, büyükbaş ya da küçükbaş hayvanların sağlıklarının korunmasına yönelik önlemlerin alınması ile teşhisin konularak diğer hayvanlara geçmesini engellemeye yönelik tedbirlerin alınması da meslek özellikleri arasında gelir. Hayvanlar arasında sağlığın korunmasından, insan sağlığını riske edecek faktörlerin ortadan kaldırılmasına kadar tüm ayrıntılar veteriner hekim mesleği özelliklerini kapsamaktadır.

Veteriner Hekimlerin Görevleri Nelerdir?

Veteriner hekimlerin görevleri, yurdun tüm bölgelerini kapsayan, tarımsal yapı veya iklim şartları il ve ilçe pazarlama koşullarına bağlı olarak, içerisinde bulunan hayvan çeşitlerini, türlerini ve ırklarını belirleyerek, hasta olan hayvanların iyileştirilmesi ve hayvanların korunmalarına yönelik tedbirlerin alınması gibi konuları iyi bilmesi gerekir.

Veterinerlerin sağlıklı hayvanların fonksiyonları ile yapılarını, hayvan beslenmesini, hayvan yetiştiriciliği ile  üremeyi konu alan etkileri, hayvan yemleriyle ilgili konuları ve sağlıklı muhafaza edilmesine yönelik gerekli bilgilere sahip olmak zorunluluğu vardır. Yani hayvanlar ve hayvanlardan elde edilen besinlerle ilgili tam donanımlı olmak zorundadırlar.

Hayvanlardaki sakatlıkları teşhis ederek tedavi etmeleri ve yaraların tedavisi ile gerekli durumlarda ameliyatlarını yapmaları gerekir. İnsanlardan hayvanlara ya da hayvanlardan insanlara geçen hastalıkları çok iyi teşhis ederek bilmek zorundadırlar. Koruyucu hekim olma konusunda yeterli bilgiye sahip olmak zorundadırlar.

Çiftliklerde, hayvanlardan elde edilen besinlerin, sağlıklı şekilde ve yeteri kadar üretimini sağlamak zorundadırlar. İnsanlara hayvansal besinlerden yayılması muhtemel olan hastalıkların önüne geçilmesinde ve kalite yönünden sağlıklı besinlerin üretilmesinde bilgi sahibi olmalıdırlar.

Hayvanların beslenmesi ile bakımı gibi konuları, hayvan ürünlerinin sağlıklı şekilde değerlendirilmesi gibi konuları, hayvanların sağlıkları ile ilgili konuları, hayvan yetiştiricilerini yeterli derecede bilgilendirmek gibi konuları araştırmakla görevlidirler.

Veteriner hekimlerin görevleri arasında suni tohumlama, hayvanlarda döllenme ve verimliliği arttırmaya yönelik bilgiler, embriyo transferi ve damızlık hayvanların yetiştirilmesi gibi konular hakkında bilgi sahibi olmak da yer alır.

Veteriner Hekim Sertifikası Nasıl Alınır?

Veteriner hekim sertifikası, veterinerleri donanımlı hale getirmek için alınan eğitim programı sertifikalarıdır. Bu sertifikaların amacı, canlı hayvan ya da canlı hayvandan elde edilen ürünlerin sağlıklı şekilde hizmete sunulmasını desteklemek üzere belirlemektir. Bu sertifika, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan alınacak olan, Bitki sağlığı, Gıda ve Yem Kanunun belirlenmesine bağlı olarak, sağlık koşullarına ve şartlarına uygun olduğunu belirten sertifika türüdür. Bu sertifikaların çeşitleri bulunmaktadır.

Veteriner hekim sertifikası, AB ülkeleri ihracatında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı düzenlemelerinin olduğu bir sertifikadır. Sağlık sertifikası ile Aflatoksin Analiz Raporu zorunluluğu bulunmaktadır. Böylece her ürün sevkiyatı için Sağlık Sertifikası düzenlenmesi gerekmektedir.

Veteriner hekim sertifikası, tesisi düzenleyen, bilen veya tesisle ilgili yeterli bilgiye sahip olan kişinin, Bakanlık kararına uygun olarak alması gereken sertifika türüdür. Bu sertifikayı, Sağlık Bakanlığı Sertifikası, düzenlemesi konusunda yetkili olan müdürlüklerdeki Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubesinde görevini icra eden görevli veteriner hekim vermektedir. Sağlık sertifikaları illerde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlükleri’ne başvurarak alınabilmektedir.

Veteriner hekim sertifikası; Canlı hayvan veya hayvansal ürünlerin, 5996 nolu maddesi gereğince Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununda yapılan düzenlemeye göre sağlık şartlarına uygunluğunu gösteren, resmi olarak veteriner hekim tarafından belgelenen evraklardır. Veteriner hekim Sertifikaları il sağlık ve ilçe sağlık müdürleri tarafından düzenlenmektedirler.

Profesyonel Köpek Eğitmeni Murat Güngör’ün Resmi Youtube Kanalı ile Tanışmadınız mı biz sizleri bekliyoruz : Youtube Kanalı

İletişim Formu

Formu doldurarak istek ve sorularınızı bizlere ulaştırabilirsiniz. En kısa sürede tarafınıza geri dönüş sağlanmaktadır.

[]
1 Step 1
Ad Soyadadınızı ve soyadınızı giriniz
Telefon Numaranıztelefon giriniz
Bize Mesajınızmesaj veya açıklama giriniz
0 / 300
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right