Köpek Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Köpek Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Blog

Köpek Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Köpek Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? Köpek eğitiminde yapılan hatalar eğitimin olumsuz şekilde sonuçlanmasına ve köpeğin yanlış eğitim almasına neden olabilir. Bu hatalardan uzak durmak için bir uzmandan yardım alınabilir ya da eğitim konusunda araştırma yapılabilir. Alınan yardımlar sayesinde köpek eğitiminde yapılan hatalar en aza iner ve köpeğe başarılı bir eğitim verilmiş olur. Ayrıca köpek eğitiminde önemli konulara dikkat edildiğinde de başarı oranı artar ve eğitimden istenilen sonuç elde edilir.

Eğitim sırasında hem eğitmen hem de köpek hata yapabilir ya da dikkat edilmesi gerekenler ikisi tarafından da ihmal edilebilir. Hatayı ve ihmali her kim yaparsa yapsın, hata anında tespit edilerek düzeltilmelidir. Çünkü ilk başta küçük olan hatalar ya da basite alınan konular ihmal edilirse giderek büyük ve önemli bir sorun haline gelir. Bu nedenle köpek eğitiminde yapılan hatalar ne zaman tespit edilirse, o zaman düzeltilmeye başlanmalıdır. Dikkat edilmesi gereken konulara da mutlaka dikkat edilmelidir. Aksi takdirde eğitimde beklenmeyen sonuçlar elde edilir ve yanlış öğrenmeler kalıcı hale gelerek artık düzeltilmesi zor bir hal alır.

Köpek Eğitiminde Yapılan Hatalar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpek eğitiminde hata yapmaktan çok hatalarda direnmek ve yapılan hataları düzeltmemek köpeğe zarar verir. Çünkü her insan ve her köpek hata yapabilir. Önemli olan bu hataları tespit edebilmek ve tespit ettikten sonra aynı hataları bir daha yapmamaktır. Ayrıca hatalardan ders çıkararak tecrübe kazanmak da çok önemlidir. Bu yüzden köpek eğitimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler uymak, hatalardan mümkün oldukça kaçınmayı sağlar. Köpek eğitiminde yapılan hatalar ve dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

Köpek Eğitimine Geç Başlamak

Köpek Eğitimine Geç Başlamak

 

Köpek eğitimine geç başlamak yapılan en büyük hatalardan biridir. Çünkü köpeklerin yaşları ilerledikçe eğitim vermek zorlaşır, çünkü hem zihinsel olarak hem de fiziksel olarak eğitim almakta zorluk çekerler. Onlar büyüdükçe karakter özellikleri de şekillenir. Karakter özelileri yerleşen köpeklerin bu özellerini değiştirmek uzun zaman alır. Bunun dışında köpekler alışkanlık edinmeyi ve bu alışkanlıkları devam ettirmeyi severler. Doğal olarak yaşı ilerleyen köpeklerin alışkanlık sayıları da fazlalaşır ve alışkanlıklarından vazgeçmezler. Ancak yavru bir köpek fazla alışkanlık edinmiş olmadığı için onları bu alışkanlıktan vazgeçirmek kolay olur. Bu nedenle eğitim sürecine mümkün olduğu kadar erken bir dönemde başlanmalı ve sistemli bir şekilde devam edilmelidir.

Köpeklere yaklaşık olarak 8 haftalık olduktan sonra eğitim vermeye başlanır ve 1 yaşına kadar pek çok eğitim kazandırılır. 1 yaşından sonra ise koruma eğitimi gibi daha özel türdeki eğitimler verilmeye başlanır. Dolayısıyla köpekler neredeyse doğduktan hemen sonra eğitime alınmalıdır. Ancak bu eğitim başta basit ve kısa süreli olmalıdır ya da oyunların içinde bazı basit eğitimler de verilmelidir.

 

Köpek Eğitiminde Komutları Tekrar Etmenin Önemi

 

Köpek eğitiminde komutları tekrar etmek ya da karışık şekilde vermek köpeğin kafasının karışmasına neden olur. Çünkü köpekler aynı anda en fazla 3 heceli kelimeleri algılayabilir. Ona sürekli komut vermek algılama sorununa neden olur ve verilen komutu yerine getiremez. Örneğin; köpeğe otur denildikten sonra köpeğin oturması beklenir. Eğer köpek verilen komutu yerine getirmezse arka arkaya otur denilmez ya da başka bir komut verilmez. Bir kez komut verildiğinde dinlemiyorsa ona yardımcı olunur ve el yardımı ile oturması sağlanır. Bu sayede köpek, sahibinin söylemek istediğini daha iyi anlar ve itaat etmeye çalışır. Sonuç olarak köpek eğitiminde komutları arka arkaya söylemek yarar sağlamayacaktır.

 

Köpek Eğitiminde Tutarsızlık

 

Köpek eğitiminde tutarsızlık, köpeğin de tutarsız olmasına sebep olur. Köpek sahipleri ve köpek eğitmenleri tutarsız davranırsa köpeklerin davranışları da bu durumdan olumsuz etkilenir. Köpekten beklentiler her zaman net şekilde söylenmelidir ve sürekli beklentiler değişmemelidir. Bir beklenti karşılanmadan diğerine geçilirse tüm beklentiler birbirine karışır ve köpekte de tutarsız davranışlar meydana gelir. Özellikle kalabalık bir ev içinde yaşayan köpeklere, tüm ev halkı aynı şekilde davranmalıdır. Örneğin; köpeğin herhangi bir davranışını evin içinde bulunan herkes doğru ya da yanlış kabul etmelidir. Eğer bir kişi köpeğin davranışını onaylarsa diğerleri onaylamazsa ve bu olay sürekli yaşanırsa köpek doğru olan davranışı anlamakta güçlük çeker ve davranışları tutarsız olmaya başlar. Bu nedenle ev içinde kurallar belirlenmeli ve herkes bu kurallara uymalıdır.

 

Köpek Eğitiminde Yanlış Ödüllendirme ve Uyarma Zamanlaması

 

Köpek eğitimde yanlış ödüllendirme ve uyarma zamanlaması, köpekte yanlış öğrenmeleri ortaya çıkarabilir. Ödül vermek eğitim için iyi olmakta beraber ödülün ne zaman verileceği de önemlidir. Çünkü köpekler ödül aldıkları zaman tekrar ödüle ulaşmak için aynı davranışı sergiler. Yanlış bir davranışa ödül vermek köpeğin tekrar yanlış yapmasına neden olur. Bu nedenle köpeklere sadece doğru davranış yaptıklarında ödül verilmelidir.

Uyarma zamanlaması da köpek eğitimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır. Uyarının etkili olması için davranıştan sonra değil de davranış yapılmaya başlandığı an uyarı verilmelidir. Davranış gerçekleştikten sonra yapılan uyarılar etkisiz olur ya da yanlış anlaşılmalara sebep verir. Örneğin; köpeğin masaya çıkmasını istemeyen bir kişi, köpeğe masaya çıktıktan sonra uyarıda bulunmak yerine masaya çıkmaya niyetlendiği an uyarıda bulunmalıdır. Bu nedenle köpek eğitiminde yanlış ödüllendirme ve uyarma zamanlaması dikkat edilmesi gereken en önemli konular arasında bulunur.

Köpek Eğitiminde Uzun Süren Dersler

Köpek Eğitiminde Uzun Süren Dersler

 

Köpek eğitiminde uzun süren dersler yapılan en büyük hatalardan biridir. Köpekler çabuk sıkılan ve dikkatleri hemen dağılabilen canlılardır. Bu nedenle eğitim süreleri çok kısa tutulmalı ve oyunlar ile eğlenceli hale getirilmelidir. Çünkü uzun süren dersler hem köpeği yorar hem de eğitimden soğutur. Ayrıca uzun süren eğitimlerde, eğitmenin verdiği eğitimin kalitesi de düşebilir. Bunun nedeni de köpeklerdeki duruma benzer, yani insanlar da belli bir süreden sonra dikkat sorunu yaşar ve sıkılır. Dolayısıyla eğitimde uzun süren dersler yerine kısa kısa ve bol dinlenme araları olan yöntem tercih edilmelidir. Çünkü köpekler bu şekilde eğitim almaktan keyif alır ve zihinleri eğitim için daha açık hale gelir. Ancak sıkılırsa eğitim almayı istemez ve zihnini verilen eğitime doğru yönlendiremez.

 

Köpek Eğitiminde Kullanılan Uzun Cümleler

 

Köpek eğitiminde kullanılan uzun cümleler, köpeğin algılamasını zorlaştırabilir. Çünkü köpekler 2 yaşında olan bir çocuğun zekâsı ile aynı zekaya sahiptir. Bu nedenle onlara söylenen cümleler kısa ve anlamlı olmalıdır. Köpekten istenen ve beklenen davranışlar net bir şekilde belirtilmelidir. Örneğin; hata yaptıkları zaman onlara uzun cümleler kurmak yerine net bir ses tonuyla bir daha şunu yapma gibi kısa cümleler kurulmalıdır. Söylenilen cümle aynı zamanda vücut dile ile de desteklenmelidir. Ayrıca köpeklerle bu şekilde konuşmak iletişim engelini de ortadan kaldırır. Köpek, sahibinin isteklerini ve beklentilerini artık çok daha iyi şekilde anlayabilir.

 

Köpek Eğitiminde Şiddet ve Hakaret

 

Köpek eğitiminde şiddet ve hakaret, eğitim sürecine en fazla zarar veren unsurdur. Köpekler oldukça duygusal canlılar oldukları için şiddet ve hakaret onların davranışlarını olumsuz şekilde etkiler. Çünkü onlar karşısında bulunan kişilerin duygularını, söylediklerini, tavırlarını ve niyetlerini anlarlar. Bunun dışında bazı kişiler köpeklere şiddet kullanarak eğitim vermeye çalışır ve bunun doğru olduğunu düşünür. Çünkü şiddet sonrası köpeğin davranışındaki anlık değişimler, köpek eğitimi veren kişiyi böyle düşünmeye sevk eder. Ancak bu değişimin uzun sürmeyeceği unutulmaktadır. Ortamdan şiddet kalktığı zaman köpek tekrar eski davranışlarını sergilemeye başlar. Eğitim sırasında şiddet yerine ödül kullanmak ise kazanılan davranışların kalıcı olmasını sağlar. Çünkü köpekler ödüle ulaşmak için eğitim sırasında öğrendikleri şeyleri alışkanlık haline gelene kadar tekrar ederler. Yani şiddet içeren eğitimde olduğu gibi şiddetten kaçınmak için doğru davranış sergilenmez, köpek isteyerek ve içinden gelerek doğru davranışı sergiler.

 

Köpek Eğitiminde Yetersiz Tekrar

Köpek eğitiminde yetersiz tekrar, yapılmaması gereken davranışlardan biridir. Çünkü tekrar edilmeyen her şey unutulmaya müsait hale gelir. Eğitim sürecinde de bu kural geçerlidir ve eğitim sırasında ya da eğitim sonunda düzenli olarak tekrarlar yapılmalıdır. Bu tekrarları yapmak köpeklerin alışkanlık kazanmalarına yardımcı olur ve sık tekrar edildiği için hiçbir zaman almış olduğu eğitimleri unutmazlar. Özellikle tuvalet eğitimi ve temel itaat eğitimi sürekli tekrar edilmesi gereken eğitimlerdir. Örneğin; köpeğe tuvalet eğitimi verilirken köpek birkaç tekrardan sonra tuvaletini doğru yere yapmaya başlar.

Eğer köpek sahibi, köpeğin tuvalet eğitimini kazandığını düşünerek eğitimi sonlandırırsa ve sonrasında tekrar yapmazsa, köpeğin tekrar başka yerlere tuvaletini yapmaya başladığını görecektir. Bunun dışında temel itaat eğitimi sürekli tekrar edilmezse köpek bir süre sonra verilen komutlara uymaz ve kendi istediği şekilde hareket etmeye başlar. Ancak sürekli komutları tekrar eden köpekler nerede olursa olsun sahibinin verdiği komutları algılar ve uygunlar. Bu nedenle köpeklere eğitim verirken sık sık tekrarlar yapılmalı ve verilen eğitimin kalıcı olması sağlanmalıdır. Aksi takdirde verilen eğitimin sadece zaman kaybı olduğunu görmek fazla uzun sürmeyecektir.

 

Köpek Eğitiminde Uzun Süreli Ödüllerin Verilmesi

 

Köpek eğitiminde uzun süreli ödüllerin verilmesi, köpek eğitiminde dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alır. Köpek eğitiminde ödül çok gereklidir, ancak ödülün bir sonu olmalıdır. Çünkü bir süre sonra köpek sadece ödül almak için doğru davranışı yapmaya çalışır. Köpek eğitiminde uzun süreli ödül verildiği zaman köpek sahibi, köpeğe bir komut verdiğinde köpek artık sahibinin eline bakar. Eğer ödül varsa davranışı sergiler, ödül yoksa davranışı yapmak istemez. Bu nedenle eğitimin belli bir aşamasından sonra ödül kesilmelidir. Böylesi durumlara engel olmak için yapılması gereken bir diğer şey her zaman mama kullanmak yerine bazen de oyuncak kullanmaktır. Bu sayede köpek doğru davranışı sadece mama için sergilemeyecektir.

 

Köpek Eğitiminde Kısa Zamanda Sonuç Beklemek

 

Köpek eğitimde kısa zamanda sonuç beklemek, köpek eğitimde yapılan en büyük hatalardan biridir. Köpekler çok zeki varlılar olsa da eğitimleri uzun süreye yayılarak verilmelidir. Çünkü onlar eğitimden ve sürekli disiplin altında olmaktan sıkılırlar. Bu nedenle onlara sabırla ve yavaş yavaş eğitim verilmesi gerekir. Eğitim süreleri 20 dakikalık derslere ayrılarak verilmeli ve köpek sıkılmaya başladığı an kullanılan yöntem değiştirilmelidir. Ayrıca her köpek türünün öğrenme hızlı farklı olabilir. Köpek sahibi herhangi bir köpek türünün kısa zamanda eğitim aldığını görerek başka ırktan olan kendi köpeğinden de aynı performansı bekler. Ancak köpeklerin farklı ırktan olması eğitim sürelerinin değişmesine de sebep olmaktadır. Bu neden her köpek eğitiminde kısa zamanda büyük başarı beklemek yanlış bir düşünce olur.

Hemen Ara
Whatsapp