Köpek Yürüyüş Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpek yürüyüş eğitimi
Blog

Köpek Yürüyüş Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpek yürüyüş eğitimi, köpeğin gezinti sırasında sahibini takip etmesi için verilir. Köpekler, lider ruhlu hayvanlardır ve diğer köpeklerin ya da sahiplerinin kendilerini takip etmelerini dinlerler. Bu nedenle yürüyüş sırasında, eğitim almadıkları takdirde kendi başlarına göre hareket etme eğiliminde olurlar. Ancak köpeklerin toplum içinde bu şekilde davranması bazen tehlikeli olabilir. Çünkü kalabalık ortamlarda beklenmedik şekilde ani olaylar gelişebilir ve köpekler bu olaylar karşısında heyecan yaparak nasıl hareket edeceklerini bilmezler. Bu şekilde yoğun stres altına giren köpekler çevrede bulunan kişilere saldırabilir ya da hızla o alandan uzaklaşabilir.

Köpek yürüyüş eğitimi almayan köpeklerin sahipleri tarafından kontrol edilmeleri oldukça zor olur. Fakat yürüyüş eğitimi almış köpeklerde böyle davranışlar görülmez. Çünkü onlar aldıkları eğitim sayesinde sahibinin yanından ayrılmaması gerektiğini çok iyi bilir. Köpek yürüyüş eğitiminde dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

Köpek Yürüyüş Eğitiminde Liderlik

Köpek yürüyüş eğitiminde liderlik, köpek yürüyüş eğitimi için dikkat edilmesi gereken ilk konudur. Çünkü köpekler sürü psikolojisi ile hareket ederler ve en önde kim varsa onu lider kabul ederler, onun peşinden giderler. Ayrıca en önde bulunan köpek dominant yani alfa karakterli olmalıdır. Köpek yürüyüş eğitimi verirken de benzer durum vardır, çünkü köpek burada sahibini lider kabul ederek onun peşinden ve yanından gitmeyi öğrenir. Sahibini lider kabul eden bir köpek asla onun önüne geçmez ve kontrolü sahibine bırakır. Ancak sahibinin lider olduğunu kabul etmeyen köpek, yürüyüşün kontrolünü eline geçirilir ve sahibini sürekli sağa sola çekiştirip durur. Dolayısıyla liderlik eğitimi verilmeden yürüyüş eğitimi verilemez. Köpek sahibi kesinlikle lider olduğunu köpeğine kabul ettirmeli ve asla kendisinden taviz vermemelidir.

Köpek Yürüyüş Eğitimi İçin Tasma Seçimi

Köpek yürüyüş eğitimi için tasma seçimi, köpeğin rahat ve huzurlu olması için çok önemlidir. Köpeğin yaşına ve fiziksel özelliklerine uygun bir tasma kullanılmalıdır. Seçilecek olan tasmanın doğru olması, yürüyüş eğitimi sırasında en büyük yardımcı olur. Köpeğin canı acımadan istenilen tarafa doğru çekilebilmelidir. Köpek yürüyüş eğitimi için kullanılabilecek tasma çeşitleri şu şekildedir: Boyun tasması, göğüs tasması, uzayan ve kısalan makaralı tasma, çivili ve dikenli tasma. Bu tasmalar içerisinde en çok tercih edileni boyun tasmasıdır. Tavsiye edilmeyen tasma türü ise çivili ve dikenli tasma çeşididir.

Köpek Yürüyüş Eğitiminde Tasma Kullanımı

Köpek yürüyüş eğitiminde tasma kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı şeyler vardır. Köpeğin konforlu bir yürüyüş yapması için tasma seçimi kadar tasmanın kullanımı da çok önemlidir. Yanlış tasma kullanımı köpeğe zarar verebilir ya da eğitim sürecini zora sokabilir.

Boyun tasması kullanılırken çok sert şekilde tasmayı çekmek veya gerdirmek köpeğin boynuna zarar verir ve nefes alma sorununa yok açar. Sürekli bu şekilde kullanılan boyun tasması, belli bir süre sonra kalıcı sağlık sorunlarına sebep olur ve köpeğin ömrünün kısalmasına sebep olabilir. Bu nedenle yürüyüş eğitimi verirken ve daha sonrasında boyun tasması sert şekilde çekilmeden kullanılmalıdır.

Köpek tasmalı bir şekilde bırakılmak zorunda kalırsa mutlaka başında bir kişinin bulunması gerekir. Çünkü köpekler hareket sırasında fark etmeden tasmanın ipini boyunlarına dolanabilir ve nefessiz kalabileler. Acilen müdahale edilmezse boğularak ölebilirler ya da tasmadan kurtulmaya çalışmak için sürekli ileriye doğru sert hamleler yaparak kendilerine zarar verebilirler. Bu nedenle köpekler tasmaları bağlı şekilde tek başlarına bırakılmamalıdır.

Kalabalık ve insanların toplu yaşadığı alanlarda tasmaları her zaman takılı olmalıdır. Çünkü köpeklerin bazen ne yapacağı kestirilemez ve çevresinde yer alanlara zarar verebilirler. Ayrıca köpeğin tasmalı şekilde gezdirilmesi dışarıdan gelecek her türlü tehlikeye karşı da koruma sağlar.

Köpek Yürüyüş Eğitiminde Kim Önden Gitmeli?

Köpeğin, sahibinin önünden gitmesine izin verilmemelidir, çünkü önden giden köpek kendisini lider kabul eder. Bu nedenle eğitim sırasında her zaman önden giden köpek sahibi olmalıdır. Köpek her zaman sahibini takip etmeleri ya da yanından gitmelidir. Bir yere girerken önce sahibi girmeli, bir yerden çıkarken önce sahibi çıkmalı ve her zaman köpeğe liderin, sahibinin olduğu gösterilmelidir. Köpek her zaman ve her koşulda sahibini bekleyerek onun hareketlerine göre hareket etmelidir. Eğer köpeğin bir kez öne geçmesine izin verilirse artık her seferinde bu davranış tekrarlanmak istenir. Bir süre sonra ise köpek liderliği eline geçirir ve yürüyüş eğitimi için elverişsiz hale gelir. Yürüyüş eğitimi için tekrar başa dönülmesi gerekir ve liderlik eğitimi verilerek eğitime başlanmalıdır.

Köpek Yürüyüş Eğitiminde Tasmanın Uzunluğu

Köpek yürüyüş eğitiminde tasmanın uzunluğu kısa olursa köpeği kontrol etmek daha kolay olur. Kısa tasmalar, yürüyüş eğitimi sırasında basit hareketler sayesinde köpeğin eğitime odaklanmasına yardımcı olur. Ancak köpeğin tasması hiçbir zaman sert şekilde çekiştirilmemelidir. Tasmanın fazla uzun olması ise köpeğin kontrol edilmesini zorlaştırır. Çünkü tasma mesafesi ne kadar uzun olursa köpek o kadar uzağa gidebilir ve kontrolü zor hale gelir. Köpek yürüyüş eğitimin daha kolay olması için tasmanın uzunluğu her zaman kısa tutulmalıdır.

Köpek Yürüyüş Eğitiminde Köpeğe Vakit Ayırmak

Köpek yürüyüş eğitiminde köpeğe vakit ayırmak ve onunla yürüyüş yapmak, köpeği tanımak için bir fırsattır. Özellikle yürüyüş eğitimi için köpekle her gün en az yarım saatlik bir yürüyüş yapmak çok faydalı olur. Bu sayede köpek ve sahibi birbirine alışır, aynı zamanda birbirlerinin beklentilerini daha iyi anlarlar. Aynı zamanda köpek, yürüyüş eğitimine hazırlık yapmış olur ve eğitim sürecine başlandığında fazla zorluk çekmezler.

Köpek Yürüyüş Eğitimi Sırasında Ödül Vermek

Köpek yürüyüş eğitimi sırasında ödül vermek farklı şekilde yapılabilir. Bu ödül bazen bir mama bazen bir oyuncak bazen bir sevgi bazen de bir güzel söz olabilir. Burada yapılacak tercih tamamen köpek sahibine ve köpeğe bağlıdır. Köpek en çok hangisinden hoşlanıyorsa ödül olarak o verilmelidir. Başarılı bir yürüyüş yapıldığında köpeğe ödül verilirse köpek sonraki yürüyüşü daha iyi yapmaya çalışacaktır. Çünkü köpek, ödüle ulaşmak için kendisinden istenilen davranışı en iyi şekilde yapmaya çalışır.

Köpek, sahibinin istemediği şekilde hareket ederse asla şiddet kullanılmamalı ve ödül de verilmemelidir. Bunun yerine net bir ses tonu ile yapmaması istenilen davranış köpeğe söylenmelidir. Ceza kullanmak asla doğru olmaz ve her seferinde doğru davranış olumlu bir dille anlatılmalıdır.

Tasmalı olarak yürüyüş eğitimi bu şekilde verilmektedir. Köpekler aldıkları tasmalı yürüyüş eğitimi sayesinde daha güvenli hale gelir ve toplum içinde yaşamaya hazır olur. Sonraki eğitimde, köpeğe tasmasız şekilde yürüyüş eğitimi verilebilir. Ancak bunun için köpeğin tasmalı eğitim sürecini başarılı şekilde tamamlamış olması gerekir. Tasmalı şekilde sahibinin yanında yürüyemeyen köpekler, tasmasız yürüyüş eğitimini alamazlar. Çünkü tasmasız yürüyüş yüksek seviyede konsantrasyon ve dikkat ister. Bunun için de uzun süre boyunca dikkat eğitimi verilmelidir.

Köpek Yürüyüş Eğitimi Sırasında Görülen Davranış Bozuklukları

Köpek yürüyüş eğitimi sırasında görülen davranış bozuklukları, eğitimi olumsuz şekilde etkiler. Yürüyüş eğitimimden verim alabilmek için öncelikle davranış bozuklukları tespit edilmeli tedavisi yapılmalıdır. Bu konuda köpek sahiplerine büyük görev düşmektedir. Köpek sahipleri her zaman köpeğe güvenmeli ve onlara destek olmalıdır.

Köpek Yürüyüş Eğitiminde Köpeğin Tasmayı Çekiştirmesi

Köpek yürüyüş eğitiminde köpeğin tasmayı çekiştirmesi, eğitim sırasında istenmeyen davranışlardan biridir. Bu davranış bozukluğuna müdahale edilmezse sürekli artarak devam eder ve bir süre sonra köpek, sahibini gezdiriyor gibi görünür. Köpek sürekli olarak sahibini öne, arkaya, sağa ya da sola çekmeye çalışır ve köpek sahibi köpeğini takip etmek zorunda kalır. Bu durum köpek sahibini hem yorar hem de eğitimin ilerlemesine engel olur. Köpeğin tasmayı çekiştirmesine engel olmak için boyun tasması kullanılabilir. Çünkü göğüs tasması ile gezdirilen köpekler güçlerini daha rahat kullanırlar ve tasmayı çekiştirmeleri daha kolay olur. Boyun tasmaları direkt boynuna takılı olduğu için köpeği yönlendirmek daha kolay olur ama sert müdahalelerden mümkün oldukça kaçınılması gerektiği de asla unutulmamalıdır. Eğer bu yöntem işe yaramazda uzman bir eğitmenden ya da eğitim merkezinden yardım alınarak probleme çözüm aranabilir.

Köpek Yürüyüş Eğitimi Sırasında Köpeğin, Sahibini Takip Etmemesi

Köpek yürüyüş eğitimi sırasında köpeğin sahibini takip etmemesi çok büyük bir problemdir. Çünkü eğitimin asıl amacı her koşulda köpeğin sahibini takip etmesini sağlamaktır. Köpekler çok meraklı hayvanlar oldukları için sürekli çevredeki uyarıcılara dikkatleri kayar ve sahiplerini takip etmeyi bırakırlar. Onların bu davranışlarına engel olmak için sahibinin dominant olması gerekir ve kendisini eğitimin başından sonuna kadar lider olarak göstermelidir. Sürecin başında köpeğinin, sahibini daha iyi şekilde takip etmesini sağlamak için ödül yöntemi kullanılabilir. Köpek sahibi elinde ödül ile yürüyerek köpeğinin kendisini takip etmesini sağlamalıdır ve rutin aralıklarla ödülü vermesi gerekir. Köpek tamamen takip etmeye alışana kadar ödül yöntemi kullanılmalıdır ve eğitim ara vermeden devam etmelidir.

Köpek Yürüyüş Eğitimini Kimler Verebilir?

Köpek yürüyüş eğitimini, köpek sahipleri ve köpek eğitmenleri verebilir. Ancak eğitim verecek kişi kim olursa olsun eğitim konusunda bilgi ve tecrübe sahibi olmalıdır. Çünkü yanlış verilecek olan eğitim köpeklerin sorun yaşamasına sebep olabilir ve kalıcı hasarlara neden olabilir.

Köpek Sahibinin Verdiği Yürüyüş Eğitimi

Köpek sahibinin verdiği yürüyüş eğitimi her zaman başarılı olmayabilir. Çünkü pek çok köpek sahibi kişi eğitim sırasında yanlış yöntem ve teknik kullanarak yanlış eğitim vermektedir. Sonuç olarak beklentileri karşılamayan bir eğitim süreci yaşanmış olur. Bu nedenle köpek sahibinin eğitim konunda bilgisi ve tecrübesi olması gerekir. Ayrıca köpek sahibinin sabırlı, hoş görülü, enerjik ve disiplinli olması gerekir. Tüm bu özellikler bir araya geldiği zaman köpekler, sahipleri tarafından yürüyüş eğitimini çok rahat şekilde alabilir.

Köpek Eğitmeninin Verdiği Yürüyüş Eğitimi

Köpek eğitmeninin verdiği yürüyüş eğitimi, köpek sahibinin vereceği yürüyüş eğitime göre başarılı olma oranı daha yüksek olur. Çünkü eğitmen kişiler profesyonel yöntem ve teknikler ile eğitim verirler, ayrıca kullanılan ekipmanlar da profesyonel olmaktadır. Bu şekilde verilen eğitimler her zaman daha sorunsuz ve hızlı şekilde olur. Köpeklerin özelliklerine göre eğitim verildiği için köpek sıkılmaz ve eğitimden zevk alır. Köpek eğitmenleri, yürüyüş eğitimi sırasında ortama oyun ve ödülü de sokarak köpeğin güdülenmesini sağlar. Köpekler oyun oynamak için ve ödüle ulaşmak için eğitime daha fazla odaklanırlar. Köpekler oyunla karışık şekilde yürüyüş eğitim aldıkları zaman hem eğlenmiş olurlar hem de eğitimi kalıcı hale getirirler ve gün içinde eğitimi oyunlar eşliğinde sürekli tekrar etme fırsatı elde ederler.

İletişim Formu

Formu doldurarak istek ve sorularınızı bizlere ulaştırabilirsiniz. En kısa sürede tarafınıza geri dönüş sağlanmaktadır.

[]
1 Step 1
Ad Soyadadınızı ve soyadınızı giriniz
Telefon Numaranıztelefon giriniz
Bize Mesajınızmesaj veya açıklama giriniz
0 / 300
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right