Yetişkin Köpek Eğitimi Nasıl Verilir?

Yetişkin Köpek Eğitimi Nasıl Verilir
Blog

Yetişkin Köpek Eğitimi Nasıl Verilir?

Yetişkin köpek eğitimi, yavru köpek eğitimine göre daha zor verilmektedir. Çünkü belirli bir yaştan sonra bir köpeğin karakter özellikleri oturmuş olabilir. Köpeğin bu karakterinin değişmesi mümkün değildir, ama köpeği eğitebilmek mümkündür. Köpeklerin bu eğitimi uygulayabilmesi için ise onlara profesyonel bir eğitim verilmesi gerekmektedir.

Yetişkin Köpek Eğitimi Nasıl Verilir?

Yetişkin köpek eğitimi köpeğin karakteri oturduğu için kolay olabilecek bir eğitim değildir, fakat uzman bir köpek eğitmeni tarafından verildiğinde başarıyla sonuçlanabilir. Bunun dışında yetişkin köpek eğitimi verilirken dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

Yetişkin Köpek Eğitiminde Sabır

Yetişkin köpek eğitiminde sabır; her önemli işte olduğu gibi yetişkin köpek eğitiminde de önemli bir kuraldır. Sabırsız kişiler yetişkin köpeklere eğitim veremez ve hem kendisini hem de köpeği bunaltabilir. Çünkü köpekler çok zeki hayvanlar olsalar da algılama kapasiteleri sınırlıdır. Onlar 2 yaşında olan bir çocuklar hemen hemen aynı zekâ kapasitesine sahiptir. Dolayısıyla onlara muamele ederken anında bir şeyleri öğrenmesi ve uygulaması beklenmemelidir. Sabırla ve ısrarla verilecek eğitim onların seviyesine inilerek anlatılmalıdır.

Yetişkin Köpek Eğitiminde Disiplin

Yetişkin köpek eğitiminde disiplin, eğitim sürecinde olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Çünkü düzensiz bir eğitimin getirisi ve götürüsü başta hesap edilemez ve sürecin nereye gideceği kestirilemez. Bunun için eğitim düzenli şekilde bir şekilde ilerletilmelidir. Düzenli verilen eğitimlerde kat edilen yol belirli aralıklarla kontrol edilir ve eğitim sürecinde değişikliğe gidilebilir. Örneğin; çok yavaş öğrenen yetişkin bir köpeğe farklı yöntem ve teknikler kullanılarak eğitime devam edilebilir. Kısacası, yetişkin köpek eğitiminin düzenli şekilde yapılması eğitimi belirsizlikten kurtarır ve sonuca çabuk ulaşmayı sağlar.

Yetişkin Köpek Eğitiminde Sevgi

Yetişkin köpek eğitiminde sevgi, eğitim sürecinin en temel unsurudur ve sevgi olmadan sadece yetişkin köpek eğitimi değil hiçbir köpek eğitimi yürütülemez. Çünkü köpekler insanlar gibi karşısında bulunan kişilerin duygularını rahatlıkla hissedebilirler ve bu durumdan etkilenirler. Karşısındaki insan mutluysa mutlu olurlar, mutsuzsa mutsuz olurlar ve sinirliyse sinirli olurlar. Dolayısıyla eğitim sırasında sevgisizlik varsa köpek bu durumu hemen anlar ve tavrını ona göre sergiler. Eğitime kendisini vermez ve sahibine ya da eğitmene saygı duymaz. Bu nedenle yetişkin köpek eğitmeni olacak kişi tüm köpek türlerini ve özellikle eğitim verdiği köpeği sevmelidir.

Yetişkin Köpek Eğitiminde Profesyonellik
Yetişkin Köpek Eğitiminde Profesyonellik

Yetişkin Köpek Eğitiminde Profesyonellik

Yetişkin köpek eğitiminde profesyonellik eğitimde başarıya ulaşmak için en önemli araçlardan biridir. Profesyonel kişiler tarafından verilen eğitim hem kısa sürede gerçekleşir hem başarı oranı yüksek olur hem de kalıcı bir eğitim verilmiş olur. Bunun dışında eğitim sırasında kullanılan ekipmanlar da en az eğitmenler kadar profesyonel olmalıdır.

Çünkü eğitim araçları köpeğin dikkatini çeker ve onların merak duygusunu harekete geçirerek öğrenmelerini güdüler. Sıradan kişilerin vereceği eğitimde köpeklerin başarı oranları düşebilir ve eğitim köpekler için sıkıcı hale gelebilir. Ayrıca sıradan kişilerin kullanmış oldukları yöntem ve teknikler yanlış öğretmenlere sebep olur. Bu yanlış eğitimler alışkanlık haline gelirse sonradan düzeltilmesi neredeyse imkânsız olur. Köpek sahiplerini zaman, emek ve para yönünden israfa sokarlar. Özellikle yetişkin köpeklerin kazanmış oldukları alışkanlıkları değiştirmek daha zor olur. Bu nedenle eğitimde profesyonellik her zaman avantaj sağlar.

Yetişkin Köpek Eğitiminde Şiddet Yerine Ödül

Yetişkin köpek eğitiminde şiddet yerine ödül kullanmak, eğitim sürecinde başarılı sonuca ulaşmayı kolaylaştırır. Çünkü köpekler ödül ile doğru davranışın hangisi olduğunu daha çabuk öğrenirler. Şiddet yolu ile verilen eğitimlerde ise anlık olarak olumlu sonuçlar elde edilebilir ancak sonraki davranış tekrar eskisi gibi olmaya devam edecektir. Çünkü köpek şiddetten kaçınmak için anlık olarak doğru davranışı sergiler. Ancak ödül ile verilen eğitimde, ödül köpeğin hoşuna gider ve ona ulaşmak için her zaman doğru davranışı sergilemek ister. Bu durum bir süre sonra alışkanlık haline gelir ve ödül ortamdan çekilse bile köpek doğru davranışı yapmaya devam eder.

Ödül kullanımı ayrıca köpeği sonraki eğitimler içinde hazır hale getirir ve onlar için birer motivasyon kaynağı olur. Ancak şiddet içeren bir eğitimde, köpek eğitimin hemen bitmesini ister ve o eğitimi asla bir daha almak istemez. Tekrar eğitim başladığında ise eğitime odaklanma problemi yaşarlar. Bu durum köpeğin psikolojik sorunlar yaşamasına sebep olur, hatta şiddetin dozu artarsa fiziksel olarak da zarara uğrayabilirler. Herhangi bir sakatlık yaşamaları an meselesi olur ve bu olay gelecek hayatını da doğrudan etkiler. Dolayısıyla eğitimde her zaman şiddet yerine ödül kullanılmalıdır.

Yetişkin Köpek Eğitiminde Süreklilik

Yetişkin köpek eğitiminde süreklilik, yetişkin köpek eğitimi için kalıcılık sağlanması açısından son derece önemlidir. Çünkü verilen eğitim sürekli tekrar edilmezse bir süre sonra unutulabilir ya da davranışın sergilenme sıklığı azalabilir. Bu nedenle yetişkin köpek eğitimi sırasında verilmek istenen bir eğitim ilk başta sürekli olarak tekrarlanmalıdır.

Eğitimin kazanılmış olduğundan emin olduktan sonra tekrarlar biraz daha seyrek aralıklarla yapılabilir. Daha sonrasında ise verilen eğitimin unutulmaması için ara sıra tekrarlar yapılarak köpeğin verilen eğitimi hatırlaması sağlanmalıdır.

Ayrıca köpeğe herhangi bir eğitimi kazandırdıktan sonra başka bir eğitime geçmek için çok fazla uzun süre beklenmemelidir. Örneğin; sosyalleşme eğitimi almış bir yetişkin köpeğe tuvalet eğitimi vermek için ya da temel itaat eğitimi vermek için uzun süre beklemek iyi değildir. Çünkü hem köpeğin yaşı daha çok ilerlemiş olur hem de köpek eğitim sürecinden kopmaya başlar. Bu durum da eğitimin sekteye uğramasına sebep olabilir. Dolayısıyla eğitimde süreklilik dikkat edilmesi gereken en önemli konuların arasında yer alır.

Yetişkin Köpek Eğitiminde Köpeğin Özellikleri ve Kapasitesi

Yetişkin köpek eğitiminde köpeğin özellikleri ve kapasitesi, yetişkin köpek eğitimi için dikkat edilmesi gereken bir diğer unsurdur. Her köpeğin kapasitesi aynı olmayabilir ve farklı türde özelliklere sahip olabilirler. Bu durum da öğrenmeyi ve eğitim sürecini direkt olarak etkiler. Bu nedenle eğitmenler ilk olarak köpek hakkında bir araştırma yapmalı ve özellikleri ile kapasitesini belirlemelidir. Daha sonra onlara en uygun yolu seçecek eğitime başlamalıdır. Eğer yetişkin köpeğin özellikleri ve kapasitesi dışında eğitim verilmeye çalışırsa hem köpek zorlanır hem de eğitmen zorlanır. Sonuç olarak eğitimden başarı elde edilemez ve verilen emeklerin hepsi boşa gitmiş olur. Dolayısıyla eğitime başlamadan önce köpeğin kapasitesi ve özellikleri mutlaka tespit edilmelidir.

Yetişkin Köpekler Hangi Eğitimleri Alabilir?
Yetişkin Köpekler Hangi Eğitimleri Alabilir?

Yetişkin Köpekler Hangi Eğitimleri Alabilir?

Yetişkin köpekler yaşları ilerlemiş olsa da pek çok eğitimleri alabilir. Doğru olan yavruluk döneminde eğitim vermek olsa da köpekler yetişkinlik döneminde de eğitilebilir. Ancak süreç yavruluk döneminde verilen eğitim kadar kolay olmaz ve profesyonel bir yardım almak gerekebilir. Eğer düzenli ve sabırlı bir şekilde eğitim verilirse yetişkin köpekler şu eğitimleri alabilir:

Yetişkin Köpek Tuvalet Eğitimi

Yetişkin köpek tuvalet eğitimi, biraz zor olsa da onlara kazandırabilecek bir eğitim türüdür. Verilecek olan eğitim sayesinde evde yaşayan köpek, sahibini yormayacak ve memnun edecektir. Tuvalet eğitimi, uygun bir alan seçimi ile başlamalıdır. Bu alan genelde balkon, banyo ve evin giriş kısmı gibi yerler olur. Daha sonra seçilen alanın büyük bir kısmı tuvalet pedi yardımı ile ya da gazete kağıtları ile iyice kaplanır. Ardından yetişkin köpeklere tuvalet eğitimi verilecek alan tanıtılır. Tanıtma işlemi için kaplı olan alana tuvalet kokusu sıkılabilir.

Bu kokuya hemen hemen her petshoptan ulaşılabilmektedir. Köpekler yemek yedikten sonra seçilen alana getirilir ve tuvaleti gelene kadar beklenir. Tuvaleti gelen yetişkin köpek sıkılan kokunun kokusunu alarak bu alana yönelir ve tuvaletini yapar. Yetişkin köpeğe tuvaletini doğru yere yaptığı için ödül verilir ve doğru davranışın hangisi olduğunu öğrenmesine yardım edilir. Yetişkin köpek bu davranışı birkaç kez tekrarlarından sonra alan giderek biraz daha küçültülür. Her seferinde köpeğin sadece seçilen ve kaplı olan alana tuvaletini yapması sağlanır. Son adımda ise sadece köpeğin tuvaletini yapabileceği kadar bir alan bırakılmalıdır yani köpeğin tuvaleti hazır hale getirilmelidir. Bu şekilde yetişkin köpek tuvalet eğitimi başarılı şekilde tamamlanmış olur.

Yetişkin Köpek Temel İtaat Eğitimi

Yetişkin köpek temel itaat eğitimi, takip komutu ile başlar ve diğer komutların öğretimi ile devam eder. Takip komutu, köpeğin sahibi ile yürümesini öğrenmesi için verilen bir eğitimdir. Köpek eğitmenin sol tarafına alınır ve tasma yardımı ile yönlendirilerek düzgün bir şekilde yürütülmeye çalışılır. Bu sırada komutu doğru şekilde yapması için sürekli göz teması kurulmalı ve ödül verilmelidir.

Ardından diğer komutların öğretilmesine başlanır. Bu aşamada yat, otur, kalk, bekle, dur ve benzeri şekilde basit komutlar öğretilir. Her komut teker teker ve sıra ile öğretilir, çünkü bir komut öğretilmeden diğerine geçilirse yetişkin köpeğin kafası karışabilir. Eğer yetişkin köpek komutları algılamakta ve uygulamakta zorluk çekiyorsa ona yardım edilebilir. Örneğin, otur komutunu anlamayan bir köpeğe otur emrini verdikten hemen sonra el ile köpeğin arka kısmına hafifçe bastırılarak köpeğin komutu anlaması sağlanır. Aynı şekilde diğer komutları öğretirken de yetişkin köpeğe yardımcı olunabilir.

Yetişkin Köpek İleri İtaat Eğitimi

Yetişkin köpek ileri itaat eğitimi, köpeği daha güvenilir ve itaatkâr hale getiren bir eğitimdir. Bu eğitimde köpeğin daha önce almış olduğu eğitimler tekrar edilir ve daha sağlam hale getirilir. Örneğin, yetişkin köpeğin daha önce almış olduğu temel itaat eğitimi, ileri itaat eğitiminde tasmasız şekilde verilmeye başlanır. Bu eğitim köpeğin dışarıda özgür bir şekilde ve zararsız olarak dolaşmasına olanak tanır.

Ayrıca sahibe karşı daha bağlı bir köpek haline gelir. Tasması olmasa bile sahibi istemeden asla yanlarından ayrılmazlar. Kısa bir dalgınlık anında ise sahiplerinin vereceği bir komut onların kendilerine gelmelerine yeter. Bunun dışında yetişkin köpek ileri itaat eğitimi, köpeklerin saldırganlık oranlarını neredeyse sıfıra indirir. Sahipleri saldır komutunu vermeden saldırmazlar.

Yetişkin Köpek Sosyalleşme Eğitimi

Yetişkin köpek sosyalleşme eğitimi, onlara verilebilecek en zor eğitimler arasında yer alır. Çünkü köpeklerin sosyal olması için doğduktan hemen sonra eğitime alınması ve sosyalleşeceği ortamlara sokulması gerekir. Eğer sosyalleşme eğitimi ertelenirse köpek yabani bir canlı hâline gelir ve yabancı kişilerle ya da canlılarla aynı ortamda bulunmaktan hoşnut olmazlar. Bu gibi durumlarda heyecan ve panik yaparlar, aynı zamanda korkabilirler. Bu duygulara sahip olan yetişkin köpekler özellikle ani gelişen bir olay ise kontrolünü kaybederek saldırgan bir hale bürünebilirler. Bu yüzden yetişkin köpek sosyalleşme eğitimi çok fazla önemlidir.

Sosyalleşme eğitimini kazandırmak için köpekler, köpek kreşlerine gönderilebilir ya da eğitim merkezlerinden sosyalleşme eğitimi alabilirler. Bunun dışında yetişkin köpek sahipleri onları ilk başta yakın çevresinde bulunan insanlar ile daha sonra da başka kişi grupları ile tanıştırabilir. Ancak bu işlemi yaparken köpeği ürkütmemek çok önemlidir, çünkü köpek bu gibi durumda eğitimi reddedebilir ya da saldırıya geçebilir. Bu nedenle sosyalleşme eğitimi yavaş yavaş ve yakın çevreden uzak çevreye doğru olmalıdır.

Yetişkin köpeklerin alabileceği eğitimler bu şekildedir. İsteyen yetişkin köpek sahipleri bu eğitimler dışındaki eğitimleri, eğitim merkezlerine başvuru yaparak köpeklerine aldırabilirler.

İletişim Formu

Formu doldurarak istek ve sorularınızı bizlere ulaştırabilirsiniz. En kısa sürede tarafınıza geri dönüş sağlanmaktadır.

[]
1 Step 1
Ad Soyadadınızı ve soyadınızı giriniz
Telefon Numaranıztelefon giriniz
Bize Mesajınızmesaj veya açıklama giriniz
0 / 300
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right