Köpeklerin ve Kedilerin Kan Grupları Nelerdir?

Köpeklerin ve Kedilerin Kan Grupları Nelerdir?
Blog

Köpeklerin ve Kedilerin Kan Grupları Nelerdir?

Köpeklerin ve kedilerin kan grupları da insanlar gibidir. Çeşit çeşit kan grupları bulunmaktadır. Bazı kan grupları köpekler ve kedilerde çok yaygınken bazı kan grupları da nadir rastlanılır. Köpeklerin ve kedilerin kan gruplarını bilmek hayati bir öneme sahiptir. Çünkü acil müdahale anında kan grubunu bilmek zamandan tasarruf sağlar.

Kedilerin Kan Grupları

Kedilerin kan grupları 3 çeşittir. Bu kan grupları A grubu, B grubu ve AB grubu şeklinde ayrılmaktadır. Kedilerde en çok görülen kan grubu ise A grubudur. En az görülen grup ise AB kan grubudur. Kedilerin kan grubunu bilmek çok önemlidir. Evlerinde kedi besleyen hayvan severler kedilerini alır almaz kan grubunu öğrenmelidir. Çünkü evcil hayvanların başına bazen kazalar gelebilir. Bir yerden düşebilirler, kendilerini bir yere çarpabilirler ya da diğer hayvanlar ile kavga ederek ciddi şekilde yararlanabilirler. Bu gibi durumlarda kedinizde de kan kaybı olabilir ve acil kan lazım olabilir. Kan naklini doğru şekilde yapmak için de kedinin kan grubun kesinlikle bilinmelidir. Eğer kedilere yanlış kan grubu nakli yapılırsa ölüme kadar gidecek kötü sonuçlar olabilir. Bu nedenle kedilerin kan grupları hakkında bilgi sahibi olmayı tüm kedi sahipleri ihmal etmemelidir.

Kedi Irklarının Kan Grubuna Etkisi Nelerdir?

Kedi ırklarının kan grubuna etkisi olur. Kedi ırklarının baskın bir kan grubu olmaktadır. Mesela Siyam kedileri ırkında baskın olan kan grubu A grubudur. Ankara kedileri ırkı ve Van kedileri ırkı ise daha çok B kan grubuna sahip olurlar. Scottish Fold ırkı kedilerde baskın olan kan grubu AB grubudur.

Kedilerin kan gruplarına bakıldığı zaman onların kan grupları köpek ırklarına göre daha basit şekilde olmaktadır. Yani çeşiti ve tipleri daha basit olmaktadır. Belli bir bölgede olan kedilerin kan grupları da hep birbirine benzer. Mesela Amerika’da yaşayan kedilerin yüzde 95ine yakın bir bölümü A kan grubuna sahiptir. Avusturya ülkesinde yaşayan kedilerin ağırlıklı kan grubu ise B kan grubudur.

Kedilerde Kan Grubu Alışverişi Nasıl Olur?

Kedilerde kan grubu alışverişi çok önemli bir konudur. Bazı kan grupları birbirine kan verip alabilirken bazı kan grupları da hiçbir gruptan kan alamaz. A kan grubuna sahip olan kediler ve B kan grubuna sahip olan kediler birbirlerine kan veremezler. Kan grubunu bilmeden kan alışverişi yapmak çok tehlikelidir. Eğer yanlış bir alışveriş olursa sonuç ölümcül bile olabilmektedir. Diğer bir kan grubu olan AB grubu tüm kan gruplarından kan alabilmektedir. Bu tür kan gruplarına genel alıcı denir.

Köpeklerin Kan Grupları
Köpeklerin Kan Grupları

Köpeklerin Kan Grupları

Köpeklerin kan grupları biraz daha karışıktır. Köpekler çok hareketli hayvanlar olduğu için başlarına kazalar gelebilmektedir. Bu kazalarda bazen kanamalar olabilmekte ve acil kan takviyesine ihtiyaç duyulmaktadır. Doğru kan grubunu bilmek ve takviye etmek hayati bir öneme sahiptir.

Köpeklerde kırmızı kan hücreleri bulunur. Bu hücrelerin üzerinde pek çok molekül yer alır. Moleküller de köpeklerin kan grubunu belirler. Bu moleküller sayesinde köpeklerde 6 çeşit kan grubu ortaya çıkmıştır. Köpeklerin kan gruplarına ise Dog eritrosit antijen (DEA) denilmektedir. Kan grupları içinde en önemli olanı DEA I.I olarak bilinen kan grubudur.

DEA I.I negatif kan grubuna sahip köpekler üniversal donör olarak bilinmektedir. DEA I.I negatif kan grubu köpekler ister pozitif olsun ister negatif olsun tüm köpeklere kan verebilmektedir. Yani insanlarda bulunan 0 rh negatif kan grubuna benzemektedir. DEA I.I pozitif kan grubuna sahip köpekler ise sadece kendi grubu olan köpeklere kan verebilmektedir.

Köpeklerde kan gruplarına bakıldığında onların en çok DEA I.I pozitif kan grubuna sahip olduğu görülür. Yani sadece kendi gruplarına kan verme özelliğine sahiptirler. Köpeklerin az bir kısmı da DEA I.I negatif kan grubuna sahip olur. Labrador, Pit Bull, German Shepherd, Golden Retriever ırkı köpekler genellikle DEA I.I negatif kan grubunda olurlar.

Köpeklerin ve Kedilerin Kan Grupları Önemli Midir?

Köpeklerin ve Kedilerin Kan Grupları Önemli Midir? Köpeklerin ve kedilerin kan grupları önemlidir. Çünkü köpekler ve kediler hasta olduğunda kan grubuna göre başka bir köpek ya da kediden kan almalıdır. Bu durumda hem hasta olan hayvanın hem de kan verecek olan hayvanın kan gurubu bilinmelidir. Yanlış bir kan nakli yapılırsa hasta olan hayvan daha kötü duruma gelebilir, hatta ölümüne bile yol açabilir. Kedilerin ve köpeklerin kan gruplarını öğrenmek için ise veteriner kliniklerine giderek tahlil yaptırmanız gerekir. Yapılan tahlil sonucunda en geç 30 dakika içerisinde kedi ya da köpeğinizin kan grubunu doğru şekilde öğrenebilirsiniz. Kedi ya da köpeğinizin kan grubunu gösteren belgeyi aldıktan sonra saklamanız gerekir çünkü daha sonra kan grubunu unutabilirsiniz.

Kan Nakli Uyumsuzluklarında Görülen Belirtiler Nelerdir?

Kan nakli uyumsuzluklarında görülen belirtiler çok farklı olabilir. Bunları daha iyi anlamak için uzman bir kişinin kedi ya da köpeği tahlil etmesi gerekir. Kan nakli yapıldıktan sonra bazı olumsuz durumlar meydana gelebilir. Bunlara kan uyuşmazlığı belirtileri denilmektedir. Bu belirtiler şu şekilde olabilir:

Dışkı ve idrar kaslarını kontrol edememe

Dışkı ve idrar kaslarını kontrol edememe durumu yanlış kan naklinde en sık görülen durumlardan birisidir. Kedilerde ve köpeklerde kan ihtiyacı doğduğunda yanlış kan nakli yapılırsa tuvaletini yaparken onları tutmakta zorlanırlar. Her yere dışkılarını ya da idrarlarını bırakırlar. Eğer kan alışverişi sonrası kedi ya da köpeğinizde beklenmedik şekilde tuvalet tutamama sorunu yaşanıyorsa acilen bir veteriner hekime gitmeniz gerekir. Geç yapılacak bir müdahale onların ölümüne sebep olabilir.

Yüksek ateş

Yüksek ateş yanlış kan alışverişi sonrası kedilerde ve köpeklerde ortaya çıkabilecek reaksiyonlar arasında yer alır. Örneğin A kan grubu bir kediye, B kan grubuna sahip bir kediden kan vermek ya da tam tersi şekilde kan vermek kan uyuşmazlığına sebep olur. Sonuçları ise oldukça vahim olabilir. Böylesi bir yanlışlık olduğundan bazen doktorların ya da hayvan sahiplerinin haberi olmayabilir. Bu yanlışlık kendisini ancak nakil gerçekleştikten sonra belli eder. Yanlış kan naklinin kendisini belli ettiği şeylerden birisi de yüksek ateştir. Eğer kan nakli yapıldıktan sonra kedilerde ve köpeklerde beklenmedik şekilde yüksek ateş görüyorsanız ilk şüphe duyacağınız şey yanlış kan nakli yapmış olmasıdır. Dolayısıyla durumun daha kötüye gitmemesi için acilen bir müdahale yapılması gerekir.

Uzun Süren Huzursuzluk

Uzun süren huzursuzluk olması yanlış kan alışverişinin bir diğer belirtisidir. Köpeklere ya da kedilere yanlış kan nakli yapıldıktan sonra aşırı derecede huysuzluk ve huzursuzluk görünüyorsa hemen bir tahlil yapılması gerekir. Çünkü kedilere ya da köpeklere başka bir kan grubu hayvandan kan alınmış olunabilir. Eğer anında müdahale yapılmazsa çok ciddi sıkıntılar meydana gelebilir. Kalıcı sakatlıklar ya da ölüm bu sıkıntılardan bazılarıdır. Özellikle hastaneden çıktıktan sonra fazla huzursuzluk varsa ve uzun süre geçmiyorsa kesinlikle ihmal edilmemelidir. Bu huysuzluk her zaman ağrıların huysuzluğu olmayabilir. Her ihtimale karşı bir veteriner hekim kontrolünden geçmesi kedi ve köpeklerinizin sağlığını korumanıza yardımcı olacaktır.

Yüksek tansiyon

Yüksek tansiyon belirtisi yanlış kan naklinin bir diğer kanıtları arasında yer alır. Kediler ya da köpekler yanlış bir kan grubu takviyesi ile çeşitli reaksiyonlar gösterir. Bu reaksiyonlar içeresinde en belirgin olanlardan biri de yüksek tansiyondur. Eğer kedinize ya da köpeğinize kan verildikten sonra tansiyonlarında ani ve yüksek iniş çıkışlar oluyorsa bunun en büyük nedeni yanlış şekilde verilen kan olabilir. Çünkü zıt kan grubu kedi ya da köpeklerin vücuduna girince uyuşma sorunu yaşar. Sonrasında ise ani tansiyon yükselmeleri meydana gelir. Yüksek tansiyon iç kanamalara ve çarpıntılara yol açabilir. Bu nedenle kedi ya da köpeğinizde kan alışverişi işlemi sonunda yüksek tansiyon belirtisi görürseniz mutlaka veteriner hekime götürmeniz gerekir. Yanlış yapılan müdahale bir an önce düzeltilmeli ve kan değerleri normal hale getirilmelidir.

Sayılmış olan tüm bu belirtiler kan uyuşmazlığı sonucunda en çok meydana gelen belirtilerdir. Uyuşmazlık sorunu yaşamamak için önceden kedilerin ya da köpeklerin kan tahlilleri yaptırılıp sonucu belgelendirilmelidir. Hatta mümkünse onların tasmalarına isimleri ile birlikte kan grupları da yazılabilir. Çünkü başlarına siz yokken herhangi bir kaza gelebilir ve kan ihtiyacı duyabilirler. Acil müdahale gerektiren bir durum olduğu için kan grubu sonucunu beklemek hayatlarına mal olabilir. Ama boyunlarında bulunan tasmada kan grupları yazılı olursa anında müdahale şansı olabilir. Hayatta kalmaları için büyük bir şans elde edilmiş olur.

Kedi ve Köpeklerin İhtiyacı Olan Kan Nasıl Elde Edilir?
Kedi ve Köpeklerin İhtiyacı Olan Kan Nasıl Elde Edilir?

Kedi ve Köpeklerin İhtiyacı Olan Kan Nasıl Elde Edilir?

Kedi ve köpeklerin ihtiyacı olan kan diğer hayvanlar aracılığı ile ya da kan bankaları yolu ile elde edilmektedir. Türkiye geçtiğimiz yıllarda kan bankasına sahip değildi ancak şu an için evcil hayvanlar için kan temin eden kan bankaları mevcuttur. Buradaki kanlar ihtiyaç sahibi kedi ve köpeklere ulaştırılarak onlar için yeniden hayata tutunma umudu oluyor. Köpeklerden ve kedilerden alınan kanlar acil durumlar için uygun koşullarda saklanıyor. Daha sonra ihtiyacı olan kişiler için buradan kan yollanıyor. Kedi ve köpek sahibi hayvan severlerin yoğun ilgisini gören kan bankaları yoğun şekilde çalışıyor.

Bir Köpeğin Kanı 4 Köpeğin Hayatını Kurtarabiliyor!

Bir köpeğin kanı dört köpeğe can oluyor. Bir köpekten alınan yaklaşık 20 ml kan çeşitli aşamalardan geçerek 4 farklı köpeğe verilebiliyor. Bir köpek eğer bakımı tamsa ve herhangi bir sağlık problemi yoksa her ay düzenli olarak kan verebilir. Bu da demek oluyor ki bir köpek düzenli bir şekilde her ay kan verirse dört köpeğe umut olabilir. Kan bankaları stoklarını her zaman yeteri kadar doldurabilir. Kan bankasına verilen bir ünite kan ilk olarak hücrelerine ve plazmalarına ayrılır. Daha sonra onlar da ikiye ayrılarak dört ayrı kan elde edilir. Her bir damla kan ziyan edilmeden ekonomik şekilde kullanılıp değerlendirilmeye çalışılır.

Kedilerden Kan Alınır Mı?

Kedilerden çok sık kan alınmaz. Çünkü onlar köpekler kadar uysal değildir. Kan verme işlemi sırasında sabredemezler. Ayrıca kedilerin kan grupları genelde aynı olduğu için daha baskın olan A grubu kan stoklanıyor. Diğer kan grupları olan AB ve B kan grubu ihtiyaç halinde kedilerden toplanmaktadır. Kedilerden kan almak çok zor olduğu için bazen hatalı kan almalara neden olunmaktadır. Bu nedenle de yoğun şekilde hücre kayıpları meydana gelmektedir. Bu durum kedilere ciddi anlamda zarar verdiği için zorunlu olmadıkça kan alınmaz ya da çoğunlukla onlara uyuşturucu bir madde verilecek sakin olduktan sonra kan alınmaktadır.

Hemen Ara
Whatsapp