Yavru Köpek Temizliği Nasıl Yapılır?

Köpek Temizliği Nasıl Yapılır? Yavru Köpek Temizlik Ürünleri Nelerdir?
Blog

Yavru Köpek Temizliği Nasıl Yapılır?

Köpek temizliği evde besleme yapılırken dikkat edilmesi gereken konulara özen göstermelidir. Bu konu, köpeklerin sağlığı için oldukça önemlidir. Temelde birkaç konu üzerinde durarak kolayca köpeğinizin temizliğini sizler de yapabilirsiniz.

Öncelikle banyo için suyun uygun sıcaklığa getirilmesi gerekir. Su ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamalıdır. Sevimli dostlarımızın ciltleri hassas olduğu için Ph değerini düşürmemek adına sıklıkla şampuan kullanımı önerilmemektedir. Köpeklerin banyosunda insanlar için olan şampuan ve duş jeli gibi ürünler kullanmak sakıncalıdır.

Köpek Temizliği için Doğru Şampuan Tercihinin Önemi

Köpek temizliği için özel olarak üretilen özel köpek şampuanı kullanımı daha uygundur. Daha evvel değindiğimiz gibi çok sık şampuan kullanmak dostlarımızın derilerinde yer alan yağ tabakasını azaltmakta ve hatta yok etmekte, bu da egzama ve tüy dökülmesi sorunlarına sebep olabilmektedir.

Bu yüzden yıkama boyunca yalnızca bir defa şampuan kullanmak gerekmektedir. Bu durumda köpek temizliği için doğru şampuan tercihinin önemi ortaya çıkmaktadır. Yıkandığı vakit hemen kurulama yapmak da diğer önemli konuyu oluşturur çünkü ıslak kalması mantar oluşumuna sebep olur.

Köpekler dış ortamla fazlaca haşır neşir oldukları için ciltleri ve tüyleri hızlıca kirlenir. Köpekler temizlenmediği zaman türlü cilt rahatsızlıkları ile baş başa kalırlar. Bu sebeple düzenli aralıklarla temizlik yapılması şarttır. Fakat temizliğin abartılıp titizlik takıntısı oluşturmasının da zararı muhakkak olacaktır. Tüm bunlarla beraber tırnak bakımı da atlanmamalıdır. Aşıları düzenli takip edilmeli ve düzenli aralıklara veteriner kontrolüne gidilmelidir.

Köpeğin Tırnaklarının Kesilmesi

İki çeşit tırnak yapısına sahip olan köpeklerde, ön ve arka patilerde tırnaklar bulunur. İkisi de düzenli uzar. Ön patiye göre arka patiler daha çok yıpranır ve uzadıkça kesilmesi gerekir. Tüm yavruların kendine has tırnak bakımına ihtiyacı vardır.

Çoğunlukla yavru köpeğin tırnaklarının kesilmesi gerekli değildir, ancak yavrunun tırnakları yere çarpınca ses çıkarması duyulacak seviyede ise kesilebilir. Veterinerinize danışarak en iyi yöntemler hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Köpeğin Fırçalanması ve Taranması
Köpeğin Fırçalanması ve Taranması

Köpeğin Fırçalanması ve Taranması

Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerin de tüyleri dökülür. Dış ortamda bulunan köpekler tüylerini yılda iki kez sonbahar ve ilkbaharda olmak üzere dökerler. İç ortamda yaşamını sürdüren köpekler ise ilkbahar ve sonbaharda artmak üzere sene boyunca tüy dökmeye devam eder.

Düzenli yıkama ve fırçalama sonucu zayıf tüyler kendiliğinden dökülürler. Tüy dökümünün daha düzenli ve belli aralıklarla olması için ise tüy fırçası ile taramak iyi bir fikirdir. Köpeğin fırçalanması ve taranması sağlığı açısından da önem arz etmektedir. Tüyleri kısa şekilde kesilen hayvanlar için düzenli bakım gerektirmeden aralıklarla fırçalanması uygun olacaktır.

Fırça yardımı ile tüyler ve ölü deri cilt üzerinden uzaklaştırılmış olacaktır. Kalıntılar daha sonra tüm vücut tüyleri üzerinde fırça gezdirilerek giderilebilir.

Hafif nemli bez ile tüylerin üstünden geçilmesi canlı bir görüntü alınmasını sağlar. Orta uzunlukta tüyleri olan köpekler hafta boyunca birkaç kez fırçalanmalıdır. Ölü deri ve dökülen tüyler, tarak yardımıyla çıkış yönü tersine tarama ile uzaklaştırılır. Kuyruk ve pati bölgeleri için ağız ucu geniş tarak kullanmak daha uygun olur. Kalın tel yapılı tüyler için yılda birkaç kez kesim yapılabilir ve bu işlemi tüy çıkış yönlü yapmak acıyı ortadan kaldırır.

Uzun tüylü köpekler içinse her gün tarama daha iyi olur. Tüylerdeki düğümleri ve dolanmaları açmak zor bir iş gibi görünse de tüy çıkış yönlü tarama ile kolayca üstesinden gelinebilir. Doğru tarak seçmek de tarama kadar önem arz eder.

Tüyün uzun olması deriyi çekip acı verebilir, bu nedenle dikkatli olmak gerekir. Afgan tazısı ve Terrier gibi cinslerde kıl fırçası kullanmak kürke de parlaklık kazandırır. Rough Collie cinsi gibi tüy yapılı köpeklerde tel fırça daha etkin görev yapacaktır. Köpeklerin diz arkası tüyleri için de geniş dişli tarak kullanımı gereklidir.

Bakım bittikten sonra aletlerin hepsi dezenfekte edilip temizlenmeli ve sonraki bakıma kadar kuru bir yerde saklanmalıdır. Telden yapılma fırçalar küfe karşı ekstra bakım ister bunun için bitkisel bazlı yağ ile yağlandırılan nemli bez ile silinirse korozyon önlenmiş olur.

Köpek Temizliği için Tıraş Nasıl Olmalı?
Köpek Temizliği için Tıraş Nasıl Olmalı?

Köpek Temizliği için Tıraş Nasıl Olmalı?

Soğuk ve sıcaktan koruyucu katman olan tüylerin özenli ve düzenli bakıma ihtiyacı vardır. Bizler yazın kalın giysiler ile terlerken sanılanın aksine köpeklerdeki tüyler serinleme etkisi verir. Doğal klima vazifesini yerine getirirken köpekleri sıcak çarpması gibi olumsuz durumlara karşı da korur.

Husky gibi çift tüy kürkü olan köpeklerde traş istenmezken, diğer cinslerde ihtiyaç hali varsa tıraş edilmeli, aksi takdirde doğal halde kalmalıdır.

Bazı özel durumlarda da tıraş istenir. Örneğin sokaktan gelince karın bölgesi yıkandığı zaman tüyü kısa olması kuruma süresini kısaltmakta, tüyü uzun olduğu zaman ise kuruma süresi uzamaktadır. Bu durumda ise köpeklerde üşütme ve mantar hastalığına davetiye verilmiş olmaktadır. Uzman ellerde tıraş yapılması da önemli bir diğer konuyu oluşturmaktadır.

Köpeklerde Kulak Bakımı Temizliği

İnsan olarak kendi türümüzde kulak nasıl ki 5 duyu içinde önemli yer teşkil ediyorsa, köpek dostlarımız için de kulak, hayati fonksiyonların yerine getirilebilmesi, hatta doğada dış tehlikelere göğüs gerebilmesi için her zaman açık tuttuğu, hayatta kalma içgüdüsünün kullanımında temel organlarının başında gelir.

Köpeklerde kulak temizliği bakımı haftada bir düzenli yapılmalıdır. Kulaklar nemli pamuk ile silinmeli ve sonrasında yine kuru pamuk ile kalan nem kurulanmalıdır. Banyo yapacağı zaman ise bir parça pamuğu vazelin ile kulağa tıkaç yapmalı ve böylece kulağa su kaçmasını önlemelisiniz. Kulak yapısı uzun olan cinslerin, iki-üç günde bir olmak üzere birkaç dakikalığına havalandırma yapılarak iltihap gibi hastalıkların önü alınabilir.

Köpeklerde Göz Temizliği Bakımı

Tıpkı insanlarda olduğu gibi uyku sonrası köpeklerin de gözlerinde çapaklanmalar olabilir. Bu nedenle köpeklerde göz temizliği bakımı bu noktada önemli olmaktadır.

Gözlerinde çok fazla yaşlanma ve akma yoksa sabah yüzünü yıkamak köpeğinizi rahatlatır ve yeterli olur. Ancak bazı cinslerde olduğu gibi (örneğin Cocker) gözyaşı kanalı daha geniş ırklarda nemli bir parça pamuk ile günlük birkaç kez silebilirsiniz.

Gözlerinde hassasiyet olan köpeklere çaylı pamuk ile pansuman yaparak rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bu noktada özellikle adaçayı ile göz banyosu yaptırmak fayda verecektir.

Köpeklerde Ağız ve Diş Temizliği

Köpeklerde de diş hassasiyeti bazı durumlarda yaşanabilmektedir. Bunun önüne geçmek temizliğine dikkat edilen ağız ve dişlerden geçer. Köpeklerde ağız ve diş temizliği için özel formüle edilmiş diş macunu kullanımı ile rahatsızlıkların önüne geçilebilir. Bunun yanında standart diş fırçası da iş görecektir; ama tabi ki yumuşak uçlu fırça olması tahrişi önlemek için de faydalı olacaktır.

İlk defa fırçalama yapıyorsanız tüm dişleri aynı anda fırçalamaya çalışmayın ki köpeğinizde fırçaya karşı bir ön yargı oluşmasın, önce fırçayı tanıması daha iyi olacaktır. İlerleyen günlerde yavaş yavaş alıştırıp komple ağız ve diş bakımını kolayca yapabilirsiniz.

Köpeklerin Kıvrım Aralarının Günlük Temizliği

Kıvrım hatları fazla ve tüyü de zorlayıcı cinslerde, günlük rutin şekilde kıvrım temizliği yapmak köpeğinize ferahlık verir ve sağlığına da olumlu katkıda bulunur. Nemli bir pamuk ile kıvrım araları silinip, kuru pamuk yardımı ile iyice kurulanmalı ki mantar enfeksiyonu önlenmiş olsun; ayrıca kıvrım aralarının günlük temizliği ile de istenmeyen kokuların önüne geçilmiş olur.

Köpek Temizliği Bakım Aralıkları
Köpek Temizliği Bakım Aralıkları

Köpek Temizliği Bakım Aralıkları

Köpeklerin de her canlı gibi periyotlar halinde düzenli bakıma ihtiyacı vardır. Düzenli yapılmayan bakım sonucu hem köpeğin hem sizin fizik ve ruh sağlık yapınız bozulur. Bir köpekle hayatınızı paylaşıyorsanız ona en iyi bakımı sunmak insani bir yükümlülüğünüzdür. Köpek temizliği için temel köpek bakım aralıkları aşağıda detaylıca yer almaktadır:

  • Günlük yapılan bakımlar:

Gezinti bittikten sonra başta pati olmak üzere popo, karın, göğüs altı, göz, ağız bakımı ve kıvrım araları güzelce temizlenmelidir.

  • Haftalık yapılan bakımlar:

Tüy tarama (cinsine göre değişmekle birlikte), kulak bakımı.

  • Aylık yapılan bakımlar:

Banyo ve uzamışsa tırnak bakımı. Kış mevsiminde bulunulursa banyo süresi aralığı uzatılabilir.

  • Üç ayda yapılan bakımlar:

Gerekli görüldüğü takdirde anal kese temizliği

  • Altı ayda yapılan bakımlar:

 Çift kürke sahip değilse ve tüy traşı gelmişse tüy tıraşı yapılmalıdır.

Tüm bunların yanında köpeğe ait yatak, yastık, köpeğin bulunduğu yer ve eşyaları düzenli olarak temizlenmelidir.

Yapılması tavsiye edilen tüm bu uygulamalar gereğinden çok gibi gözükse de gereksiz değildir, aksine tüm bunları yaparak köpek sağlığı için önemli işler yapılmış olacaktır.

Tüm bu maddeler yapılacak diye bir zorunluluk da koymamalıyız. Önemlilik sırası köpeğinizin cinsine, yaşına, ortama ve ihtiyaçlarına göre farklılık da gösterebilir. Örnek vermek gerekirse King-Charles cinsi için göz bakımı öncelikli, Cocker cins için kulak bakımı öncül bakım iken Husky için tüy bakımı ilk yapılması gereken sırayı alabilmektedir.

Yavru Köpek Temizlik Ürünleri Nelerdir?

Yavru Köpek Temizlik Ürünleri Nelerdir? Her köpeğin ırkı, tüy uzunluk ve kısalığı fark etmeksizin bakımının aksatılmaması gerekir. Banyo, tırnak ve tüy bakımı hem sağlık hem hijyen için temel anahtarlardandır. Yavru köpeğin yıkanması; banyo sıklığı ve tüy yapısına göre farklı şekillerde olacaktır. Tüyü uzun yavrular iki üç aylık dilimlerde yıkanmalı iken, tüyü kısa yavrular ise yılda ortalama iki kez yıkanmalıdır.

Yüzmeyi seven köpekler yüzme eylemi sonrası temiz su ile durulanmalıdır. Tüy üzerindeki sularda gelen minik parçacıklar tahriş yapabilmekte ve hayvan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Banyo işlemine geçerken tüyler iyice ıslatılmalı, şampuan ile köpürtülüp durulanmalıdır. Kulak ve göz tahrişini önlemek için bu bölgeler sudan korunmalıdır.

Köpekler kendine has hareketi ile kafalarını sallayıp kurulanmak isteyecekleri için kafa bölgesini en son yıkamak daha iyi bir fikir olacaktır. Köpeğin vücudunda kalan suların uzaklaştırılması da önemli bir diğer konudur, çünkü ıslak bırakılan yüzey mantar enfeksiyonlarına açık hale gelecektir. Belli başlı yavru köpek temizlik ürünleri şu şekildedir:

  • Köpek parfümü
  • Koku giderici sprey
  • Tüy kremi
  • Kene ve pire uzaklaştırıcı
  • Tüy tarağı
  • Köpek diş fırçası
  • Köpek özel diş macunu
  • Yara bakım jeli

Yavru Köpek Temizlik Ürünlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yavru köpekler için bakım kategorisinde banyo için şampuan ve banyo sonrası için tarak ve havlu olmak üzere krem, fırça, köpeklere özel diş macunu gibi ürünler yer alır. Sahiplenilen köpeğin bizler gibi ihtiyaçları olduğu unutulmamalı ve bu ihtiyaçların da aksatılmadan özenle yapılması gerekmektedir.

Yavru köpek temizlik ürünleri ile fazlaca bir şey yapmaya gerek olmaksızın minik dostlarımızın konforlu bir yaşam sürmesi için elinizden geleni yapmış olacaksınız. Bu bağlamda yapılacak ilk iş yavru köpeğiniz için uygun olan ürünleri seçmektir.

Köpeklerde doğru tüy bakımı için doğru tipte fırça seçilmesi gereklidir. Tüyleri taramak ya da kesmek için uygun tarak, bir tıraş makinesi ve makasa ihtiyaç duyacaksınız. Onun tüylerini kesmeden evvel masaj yaparak rahatlatmalı, mutlu etmeli böylece kesim zamanı istenmeyen huzursuz hareketlerin azalmasını sağlayabilirsiniz. Tüy bakımı için özel üretilen köpek tüy toplama fırçası ve masaj fırçası kullanabilirsiniz. Farklı büyüklüklerde üretilen tarak ve fırça türleri içinden yavru köpeğinize uygun olanı bulabilirsiniz.

Yavru Köpeklerde Tırnak Bakımı

Yavru köpek temizlik ürünleri içinde diğer önemli alet tırnak kesiminde kullanılan makastır. Eğer tırnak kesimini veterinerde değil de siz yapacaksanız, köpeğinize uygun olan makası bulmalısınız. Banyo yaparken kullanacağı şampuan, yıkama eldiveni, havlu gibi ürünlerin yanı sıra yine isteğe bağlı kullanabileceğiniz külot çeşitleri de edinebilirsiniz. Ayrıca yavru köpeğiniz için köpek çiş eğitim peti de mevcut olduğunu unutmayın. Köpek parfümü, koku giderici sprey, tüy kremi, kene ve pire uzaklaştırıcı sprey çeşitleri olduğunu da unutmayın.

İletişim Formu

Formu doldurarak istek ve sorularınızı bizlere ulaştırabilirsiniz. En kısa sürede tarafınıza geri dönüş sağlanmaktadır.

[]
1 Step 1
Ad Soyadadınızı ve soyadınızı giriniz
Telefon Numaranıztelefon giriniz
Bize Mesajınızmesaj veya açıklama giriniz
0 / 300
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right