Kedi ve Köpekler Neden Anlaşamaz!

Kedi ve Köpekler Neden Anlaşamaz!
Blog

Kedi ve Köpekler Neden Anlaşamaz!

Hayvan severler tarafından hayvanlar her ne kadar sevip kollansa da en çok sahiplenilen evcil hayvanlar arasında kedi ve köpekler yer almaktadır. Her iki canlının da yaratılış gereği birçok farklı sempatik özellikleri olması, onların sevimlilik konusunda yarışmasını sağlamaktadır. Evcil hayvanlar daima bu sebeple sahibine karşı sevgi ve dostluk bağı kurmak istemektedir. Ancak genelde birbirine rakip olarak görülen kedi ve köpeklerin anlaşması konusunda bazı sorunlar yaşanmakta ve bu konularda bilgi sahibi olmak gerekmektedir.

Eğer kedi ve köpek, birlikte aynı evde yaşayacaksa, bazı alıştırma süreçlerinden geçilmesi gerekmektedir. İki tür de evcil hayvan olma konusunda ideal canlılar olsa da karakteristik bakımdan bazı farklılıkları bulunması sonucu bazı anlaşmazlıklar ortaya çıkmaktadır.

Örnek verilecek olursa kediler huzursuz olduğu zamanlarda kuyruklarını sallarlar, köpekler ise bu hareketi mutlu oldukları zaman yapmaktadırlar. Aynı zamanda, yetişkin olan kediler yavru köpeklerin oyun oynama isteğini tehdit olarak görür. Bir yetişkin köpek ise yavru kedinin oyun isteğini av dürtüsü olarak görerek kendini korumaya alabilmektedir.

Ancak bu zıtlıkların olması kedi ve köpeklerin anlaşması durumuna engel teşkil etmemektedir. Belirli bir süre, emekle sabır gösterip anlaşmazlıkların üstesinden gelmek mümkün olmaktadır. Ağaç yaş iken eğilir sözü insanlarda olduğu gibi hayvanlar için de geçerlidir. Birbirine düşman olarak görülen kedi ve köpekleri yavruluk dönemi itibariyle birbirine alıştırarak dost olmaları sağlanabilir.

Kedi ve Köpeklerin Tanışmasında İlk Adım

kedi ve köpekler neden anlaşamaz sorusunun ilk yanıtı tanışma şeklidir. Kedi ve köpeklerin çevrelerini tanımaya başladığı dönemleri başka canlıları tanıyarak onu kabul etmesi de kolay hale gelmektedir. Yetişkin bir köpek ya da kedinin karşısına çıkan yabancı bir canlıya daha şüpheli ve temkinli yaklaşması durumu söz konusudur. Bu durum yavrularda görülmediğinden dolayı alıştırma süreci hızlandırılabilir.

Dikkat edilmesi gereken başka bir husus ise kedi ve köpeklerin birbirine alıştırılması sürecinde ilk karşılaşma anında iki cinside tedirgin edecek faktörleri ortadan kaldırmak gerekmektedir. İlk etapta iki cins karşı karşıya getirilirken sessiz ve sakin bir ortam da huzurlu olmalarını sağlamak ilk adımı daha kolay kılar. Tanışma öncesinde ön hazırlık olarak iki cinsinde oyuncaklarını ya da battaniyelerini birbirine koklatmak ta faydalı olabilir.

Eğer ev sakini kedi ve köpekleri tanıştırma konusunda başarılı olursa onları mutlaka ödüllendirme yoluna gitmelidir. Her karşılaşma esnasında ödül maması verilebilir ya da okşama yoluna gidilebilir. Böylece özellikle köpekler bu yeni misafiri sayesinde ödül aldığını algılayarak karşı tarafa karşı daha olumlu tavırlar sergilemeye başlar.

Aksi halde eğer kızgın ve agresif tavırlar sergilediklerinde panik yapmamaları için kontrol altında tutulması gerekmektedir. Sahibin kontrolü altında kedi ve köpekler ne kadar fazla zaman geçirirse birbirine alışması da o kadar kolay olacaktır.

Irklara Göre Kedi ve Köpek Anlaşma Durumu
Irklara Göre Kedi ve Köpek Anlaşma Durumu

Irklara Göre Kedi ve Köpek Anlaşma Durumu

Kedi ve köpekler neden anlaşamaz sorusu aslında ırklarla alakılıdır. İki cins karşılaştırıldıktan sonra birbirlerine karşı her ne kadar olumsuz tepkiler vermemiş olsalar da belirli bir süre bazında asla baş başa bırakılmamalıdır. Bu zaman sürecinde fiziksel temasta bulunmayacakları ayrı odalarda barındırılmalıdır. Yemek ve su kapları birbirinden uzak yerlere koyulmalıdır.

Dişi olan köpek cinslerinde liderlik vasfı erkeklerdeki kadar olmadığından dolayı kedilerle dostluk kurma durumu daha kolay ve uyumlu olmaktadır. Erkek köpek sahipleri de bu konuda endişeye kapılmadan yavaş yavaş kedi ve köpeklerin birbiriyle anlaşması konusunda başarı elde edebilirler.

Ancak bazı köpek ırkları yaratılışları gereği her ne kadar uğraşılsa da kedilerle dostluk kurması mümkün hale gelmemektedir. Boxer, Doberman, Bull Terrier, Jack Russel, Rottweiler ve av köpekleri kedilerin hareketlerini hedef şeklinde algılayarak avlanma dürtüleri harekete geçmektedir. Bu nedenden ötürü bu tür cins köpeklerle kedilerin anlaşması ve beraber yaşaması kesinlikle tavsiye edilmemektedir.

Kedi ve Köpekler Neden Anlaşamaz?

Bazı zamanlarda kedi ve köpeklerin anlaşamaması gerçeğini değiştirmek mümkün olmamaktadır. İki hayvan da karakter özelliği bakımından farklı olduğu gibi beden dillerinde de farklılık söz konusudur.

Örneğin bir köpek yere yattığında göbeğini açtığı zaman sevilmek istediğini bize anlatır. Ancak kediler aynı davranışı yaptığında bazı zamanlarda sevilmek isterken bazı durumlarda da savunmaya geçtiğini ifade etmektedir.

Köpekler sürü halinde yaşamaya alışkın oldukları için aile bireylerini daima sürünün bir parçası olarak görmektedir. Bazı durumlarda aile bireyinden birisini lider olarak görürken bazı zamanlarda kendisini lider olarak ön plana çıkarmaktadır.

Kediler sürü halinde yaşamadıkları için daha çok yalnız kalabilirler. İlgi ve sevgi hoşlarına gitse de samimiyet konusunda kendileri belirli bir mesafe oluşturmaktadır.

Dik kuyruklu bir köpek görüldüğü zaman dikkatli olmak gerektiğini bilmeliyiz. Fakat aynı davranışı bir kedi sergilediği zaman hoş bir karşılama da bulunabiliriz. Her iki cins içinde beden dilini doğru şekilde yorumlamak oldukça önemlidir. Köpeklere hâkim olan bir kişi kediler hakkında yanlış yorumlarda bulunabilir.

Kedi ve köpeklerin birbirlerini anlamaları biraz zor olsa da sahibinin çabası sonucunda başarı elde etmesi mümkün hale gelecektir. Birbirlerini anlamaları kolay olmasa da imkânsız olduğu söylemekte doğru olmaz.

Kedi ve Köpeklerin Tanışma Anı Neden Önemli?
Kedi ve Köpeklerin Tanışma Anı Neden Önemli?

Kedi ve Köpeklerin Tanışma Anı Neden Önemli?

Kedi ve köpeklerin daha kolay dostluk kurmasını istiyorsanız ilk tanışma ve karşılaşma konusunda doğru planlama yapmak gerekmektedir. Karşılaşma gerçekleşmeden önce birbirlerinin kokularına aşina olmaları sağlanabilir. Bu durumda karşılaşma sırasında gerilim ve huzursuzluk ihtimali azaltılmış olur.

Evcil hayvanların gençken sosyalleşmesi daha idealdir. Yavru kedilerin 6-12 hafta arası, yavru köpeklerin 8-16 hafta arasında en iyi şekilde sosyalleşmeye uygun olduğu dile getirilmektedir. Çevrelerindeki dikkatli olması gerektiği ve güvenebileceği şeyleri çözmeye başladığı bu dönem artık onlar için kalıcı inançlar oluşturmaktadır.

Eğer bu zamanda yavru bir kedi bir köpek ile kötü bir deneyim yaşarsa bundan sonra onunla bir köpeğin dostluk kurması son derece zor hale gelir. Yavru bir köpek yavrusu ya da kedinin sakin ve güvenli ve aynı zamanda kontrollü bir ortamda buluşmasını sağlamak uzun vadede olumlu bir ilişki temelini oluşturacaktır.

Karşılaşma öncesinde dikkat edilmesi gereken başka bir husussa her iki cinsinde daha öncesinde enerjisini atmış olması gerekmektedir. Oyun seanslarını ve egzersizlerini keyifli bir şekilde tamamlayarak dingin bir ruh haline bürüneceklerdir.

Dikkat edilmesi gereken başka bir konu ise karşılaşma konusunda aceleci davranılmamalı, kedi ve köpekler tanışmaya hemen zorlanmamalıdır. Bir evcil hayvan tanımadığı bir ortama geldiğinde ilk etapta savunmacı bir tavır sergileyecek, etrafı keşfetmeye başlayacaktır. Bu sırada farklı koku ve sesler algılaması onun strese girmesine neden olabilir.

Tanışma sürecini hayvanların kontrolüne bırakarak stresi yönetebilir ve kontrol kaybedilmeden ikili ilişkileri doğal akışına bırakılabilir. Kedi ve köpeklerin tanışması öncesinde ortama alışmaları bakımından birbirinden ayrı tutmak, rahatlama görüldükten sonra kontrollü şekilde bir araya getirmek daha faydalıdır.

Kedi ve Köpeklerin Dostluğu İçin Öneriler

Eve henüz yeni gelmiş evcil bir hayvanın kendisini rahat ve güvende hissetmesi için tanışma faslından önce ayrı odalarda tutarak onun evi ve ortamı keşif yapması sağlanabilir. İlk etapta hemen birbirlerini görmemeleri daha iyi olur.

Ayrı oldukları bu dönemde birbirlerinin kokularına alışmaları için eşyalarını koklatabilirsiniz. Örneğin bir köpeğin kullandığı yatak, tasma, oyuncak gibi ürünleri kediye vererek bunu gerçekleştirmek mümkün hale gelebilir. Sonrasında kaldıkları odalarını birbirleriyle değiştirerek kokularına daha da aşına olmaları sağlanabilir.

Kedi ve Köpekler Birbiriyle Yaşadığı Zaman Oluşan Davranış Değişikleri

Kedi ve köpeklerin birbirleriyle yaşaması zaman almış olsa da belirli bir süre sonra iyi anlaşmaları sağlanabilir. Ancak birbirleriyle yaşamaya alışan kedi ve köpekler olsa da aynı köpek sokakta gördüğü başka bir kediye karşı olumsuz tepki verebilmektedir.

Bunun sebebi hayvanların görünümleri ayırt edememesinden kaynaklanmaktadır. Bir başka hayvanla yaşadığında onu bir takım arkadaşı olarak gördüğünden eşitlik sağlanmaktadır. Ancak sokak algısıyla beraber bir başka hayvanın bölgesini işgal etmesini istemeyebilir. Kedi ve köpeğin anlaştığından emin olabilmek ya da anlaşamadıkları görüldüğü zaman bazı yöntemlere başvurarak bu sorunun üstesinden gelinebilir.

  1. Yavaş Yavaş Tanıştırma:

Eve birden başka bir hayvan getirildiğinde işler ters gidebilir. Bu durumda yeni olan hayvan kucağa alınarak kapalı bir odada iki hayvan yavaş yavaş karşılaştırılabilir. Eğer aralarında bir problem olabileceği sezilmez ise kucaktaki hayvan yere bırakılarak daha yakın şekilde tanışmaları sağlanabilir. İlk etaplarda anlaşma sağlayamamaları oldukça doğal bir durumdur. Bu durumda sabırlı davranarak ilk zamanlar birbirinden uzak tutulması gerekmektedir.

  1. Her İki Hayvana Eşit Davranma:

Yeni bir hayvan sahiplenildiğinde özellikle yavru bir köpekse bütün ilgiyi onun üzerine yoğunlaştırmak doğru bir davranış değildir. Sizinle daha uzun süre beraber olan evcil hayvanın sevgisini yitirme durumu ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle bu sorunun oluşmaması için kedi ve köpeğe eşit davranmak önemlidir.

Başka verilecek tavsiyeler arasında iki hayvanında su ve mama kapları ayrı tutulmalıdır. İkisi de kendisini özel hissetmelidir. Her ikisinin de kendi alanında olması kavga çıkmaması adına gereklidir. Bu durum yatak konusunda da geçerlidir. Kedi ve köpeğin evin ayrı bölgelerinde yatağı ve örtüsü bulunmalıdır.

Zamanla eğer sabredilirse kedi ve köpeğin birbiriyle sarmaş dolaş yattığı sevimli görüntüleri telefonda çekmek kaçınılmaz hale gelecektir.

Kedilerle İyi Anlaşan Köpek Cinsleri

Kedi ve köpekler neden anlaşamaz sorusunu yanıtladıktan sonra birbiri ile uyumlu cinslere bakalım. Kedi sahipleri aynı zamanda eve bir de köpek almak istediğinde bu konuda tereddüt yaşamamak adına kedilerle iyi anlaşan köpek cinsleri konusunda bilgi sahibi olmalıdır.

Şu ana kadar yapılan araştırmalarda kedi ve köpeklerinin birbiriyle tam olarak neden anlaşamadığı konusunda net bir tespit durumu söz konusu değildir.

Bu konu hakkında yapılan pek çok araştırma sonuçsuz kalsa da kedilerle daha iyi anlaşabilen köpek cinsleri yer almaktadır. Bunlardan bahsedecek olursak;

  1. Golden Retriever

Dünyada belki de en uysal köpek cinsleri arasında yer aldığı için diğer evcil hayvanlarla oldukça uyumlu olmalarıyla bu köpekler her zaman ön plana çıkmaktadır.

  1. Labrador Retriever

Hem diğer köpek cinsleriyle hem de kedilerle oldukça iyi anlaşan başka bir köpek cinsi olarak labradorlar karşımıza çıkmaktadır.

  1. Bichon Frise

Labrador cinsi gibi hem kedilerle hem de diğer köpeklerle oldukça uyumla olan başka bir köpek cinsidir.

  1. Cavalier King

Bu köpek cinsi özellikle çocuklarla ve kedilerle oldukça iyi anlaşmaktadır.

  1. Papillion

Eğlence ve oyun oynamayı oldukça seven bu cinsler kedilerle her zaman iyi geçinmektedir.

  1. Maltese

Kedilerle arasını iyi tutmayı başaran bu cinsler oldukça sakin ve sevimlidirler.

  1. Pug

Adapte olma konusunda başarılı oldukları için evde yeni bir misafir olarak kedi geldiğinde dost olma konusunda problem yaşamazlar.

  1. Basset Hound

Oldukça cömert bir köpek cinsi olduğu için yaşam alanını ve sahibini kedi ile kolayca paylaşır ve kıskançlık göstermez.

  1. Boxer Köpek

Gezi ve oyun ihtiyaçları sorunsuz bir şekilde karşılandığında kediyle anlaşma konusunda problem yaşanmaz. Ancak ona karşı ilgiliyi de asla ihmal etmemek gerekir.

İletişim Formu

Formu doldurarak istek ve sorularınızı bizlere ulaştırabilirsiniz. En kısa sürede tarafınıza geri dönüş sağlanmaktadır.

[]
1 Step 1
Ad Soyadadınızı ve soyadınızı giriniz
Telefon Numaranıztelefon giriniz
Bize Mesajınızmesaj veya açıklama giriniz
0 / 300
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right