Yeni Anayasada Hayvan Hakları Yasası Maddeleri 2021

Yeni Anayasada Hayvan Hakları Yasası Maddeleri 2021
Blog

Yeni Anayasada Hayvan Hakları Yasası Maddeleri 2021

Hayvan satışı yapılan yerlerde hayvan sağlığı ve etolojisi olarak ortamın uygun olmaması gibi nedenler sonucunda yeni düzenlemelere gidilmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen yeni anayasada hayvan hakları yasası maddeleri 2021 yılında yeniden ele alınarak düzenlenmiştir.

Ev hayvanı satılan yerlerde kedi ve köpeklerle ilgili olarak katalog ve buna benzer görsel bilgiler bulundurulabilecek. Hayvan severler bu kataloglardan seçtiği kedi veya köpeği, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından izin verilen yerlerden alabilecekler. Teklifin yürürlüğe girmesinden 1 yıl sonra bu düzenleme uygulamaya koyulacak.

Yavru ve annelerin korunmasına yönelik olarak bütün tedbirler hayvan haklarını kapsayacak nitelikte genişletilmektedir. Tedavi amacı göz önüne alınarak veterinerlerin hayvanlara müdahalesi konusunda engel söz konusu değildir. Hayvanların üretimi, sahiplendirilmesi, takası, hediyesi yanı sıra ülkeye girişi, satışı ve reklamı konusunda bazı yasaklar yer almaktadır.

Hayvanlara acımasız şekilde işkence yapanların nitelik ve ağırlıkları göz önüne alınarak bazı bentlerin müstakil olarak düzenlemesi yapılmaktadır. Hayvanlarla cinsel ilişkide bulunmak yapılan tekliflerle suç kapsamına alınmıştır. Bu tür zarar verici eylemlerde bulunanlar adli yaptırıma tabii tutulacaklardır.

Hayvanların terk edilmesi konusu kanun içerisinde sınırlı bir alanda olduğu için yürürlükten kaldırılarak, hayvan sahibinin sorumlulukları daha da genişletilerek her türlü hayvanları terk etme eyleminde bulunması yasaklanmıştır.

İl Hayvanları Koruma Kurulu Kaynak ve Kapsamı

Hayvanların daha iyi şekilde korunmasını sağlamak için hayvanlara karşı yapılan ihlallerle daha iyi şekilde mücadele ederek caydırıcılığı artırmak adına idari para cezalarına artış gerçekleştirilmiştir.

Mecliste Tarım, Orman ve Köy İşleri komisyonunca kabul edilen, Hayvanları Koruma Kanunu ve Türk Ceza Kanunu içeriğinde değişikliğe gidilmesi hakkında kanun teklifi sunulmuştur. Her ilde yer alan İl Hayvanları Koruma Kurulu kaynak ve kapsamları daha geniş hale getirilmiştir.

En geç 3 ayda 1 kez başkan çağrısı ile birlikte gerektiği zaman olağanüstü toplantılar yapılacaktır. Yeni anayasada hayvan hakları yasası maddeleri 2021 yılına göre yapılan düzenlemelerde hayvan hastanelerinin denetimi kanunda belirtilen görevler doğrultusunda tarım ve orman il müdürlüğüyle eş güdüm sağlanarak yapılacaktır.

Kabul edilen teklifle birlikte Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki bazı tanımlarda düzenleme yapılarak ‘’süs’’ ibaresi çıkarılmıştır. Evcil hayvana kasten zarar verme eyleminde bulunduran kişilere 6ay-4yıl arasında hapis cezası verilecektir. Hayvanlara cinsel istismarda bulunan kişilerin hapis cezaları ise 6ay-3yıl arasında değişmektedir.

Hayvanları Koruma Kanunu meclisten geçmesi ile birlikte Cumhurbaşkanı yeni kanunu imzalayacak. Daha sonra ise Hayvan Hakları Koruma Kanunu Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra yürürlükte olacak. Hayvan Haklarının korunmasına yönelik olarak yeni anayasada hayvan hakları yasası maddeleri 2021 yılı itibariyle yapılan kanun teklifi TBMM Genel Kurulu tarafından kabul görmüştür.

Yeni Anayasada Hayvanları Koruma Kanunu Maddeleri 2021
Yeni Anayasada Hayvanları Koruma Kanunu Maddeleri 2021

Yeni Anayasada Hayvanları Koruma Kanunu Maddeleri 2021

Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım, Orman ve Köy İşleri komisyonu tarafından Hayvanları Koruma Kanunu’yla Türk Ceza Kanunu’nda değişikliğe gidilmesine dair kanun teklifi ile birlikte yeni suç ve cezaların kapsamı genişletilerek değişikliği gidilmektedir.

  • Nesli yok olma tehlikesi bulunan hayvanları öldüren kişilere 1yıl-5yıl arasında hapis cezası, hayvanların neslini yok eden kişiye 5yıl-10yıl arasında hapis cezası verilecektir.
  • Evcil hayvanın ölümüne kasten neden olan bir kişiye ise 6ay-4yıl arasında hapis cezası verileceği karar kılınmıştır.
  • Yine yapılan yeni düzenlemelerde hayvanları koruma kanunu maddeleri 2021 yılı kapsamında hayvanlara cinsel istismarda bulunan kişilere 6ay-3yıl arasında hapis cezası yanı sıra en az 100 gün adli para cezası uygulanacaktır.
  • Evcil hayvana işkencede bulunan kişilere ise 6ay ila 3 yıl arasında hapis cezası verilecektir.
  • Hayvan dövüştürenler 3ay-2yıl arasında hapis cezası alacak ya da para cezasına çarptırılacaktır. Bu suç eğer birden fazla hayvana karşı işlenirse; ceza oranı da yarı oranda artacaktır. Eğer bu suçu hayvan koruma vakfına üye olan kişiler, veterinerler, hayvanlara bakmakla görevli olan kişiler işlerse yine aynı şekilde yarı oranda cezalar artırılacaktır.

Hayvan sahibi tarafından işlenen suçlara dâhil olarak suç işlenmesi durumunda konu hakkında soruşturma için Tarım ve Orman Bakanlığı İl ya da İlçe Müdürlükleri tarafından yazılı başvuru cumhuriyet başsavcılığına yapılacak.

Başvurular muhakeme şartı niteliğinde olup suçüstü durumunda genel hükümlere göre soruşturma takibi sağlanacak. Belirlenmiş olan suçların sahipli hayvana başka bir kişi tarafından işlenmesi durumunda sahibin şikâyet etmesi durumunda soruşturma gerçekleştirilecektir.

Yeni Anayasada Hayvan Hakları Belediyelerin Hayvanlarla İlgili Yeni Sorumlulukları

Bakanlık tarafından uygun görülmüş olan ve el konulan hayvanlar koruma altında bakımevlerinde gözetim altında tutulurken, en yakın belediye aracılığıyla bakımevlerine teslim edilecektir.

Rehabilitesi yapılmış olan hayvanların veri tabanı kaydı gerçekleştirilecektir. Aynı zamanda teklif içerisinde belediyelere hayvanların korunması konusunda yeni sorumluluklar yüklenmektedir.

Büyükşehir belediyesi başta olmak üzere il belediyeleri ile nüfusu 25 binden fazla olan ilçe belediyeler, sahibi olmayan ve güçsüz durumdaki hayvanların korunması ve bakımı konusunda hayvan bakımevlerinin kurulumunu yapacaktır. İlgili belediyeler tarafından hayvanlar bakım evlerine teslim edilecek.

Bakım evi kurma zorunluluk durumu bulunmayan belediyeler; sorumluluğunda olan hayvanları en yakın bakım evlerine teslim edecektir. Rehabilitasyon süreci sona eren hayvanlar; bakımevine getiren belediyelerce öncelik olarak aldığı ortama bırakması esas kılınmıştır.

Rehabilitasyonu sağlanmamış ve sahibi olmayan köpeklerin hayvan bakımevlerine ya da geçici olarak kurulmuş ünitelerde kısırlaştırılma işlemi yapıldıktan sonra veri tabanına kaydı yapılacaktır.

Kısırlaştırma işlemi sonrasında köpekler alındığı ortama geri bırakılmadan evvel eski sağlığını elde etmesi adına bütün tedbirlerin alınması sağlanacaktır.

Bu kapsam doğrultusunda bakanlık tarafından köpeklerin kısırlaştırılması hususunda her türlü yardım sağlanacaktır. Aynı zamanda yeni teklifle birlikte hayvanların kullanıldığı yunus parkları ve sirklerin kurulması da yasaklanmaktadır.

Herhangi bir sebepten ötürü mevcut işletmeler aracılığıyla eksilen hayvan sayısını artırma, kapasite artırma gibi işlemler yapılamayacak. Bakanlık izni olmadan işletme hakkı devredilemeyecek. Hayvanların etolojisine uygun biçimde faaliyetin sürmesi adına teklifin yürürlüğe girmesinden itibaren 6 ay içinde Bakanlıkça çıkarılmış yönetmeliğe göre belirleme yapılacak.

Bu yasalara uygun şekilde davranmayanlara karşılık olarak hayvan başına 25 bin lira idari para cezası verilecektir.

Tehlikesi Bulunan Hayvanlar Hakkında Yeni Düzenleme
Tehlikesi Bulunan Hayvanlar Hakkında Yeni Düzenleme

Tehlikesi Bulunan Hayvanlar Hakkında Yeni Düzenleme

Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde tehlikesi bulunan hayvanlar hakkında yeni düzenleme yapılmıştır. Yapılan düzenlemenin yürürlüğe girmesi süresine kadar; Japanese Tosa, Fila Brasilerio, Pitbull Terrier, Dogo Argentino türleri ya da bunların melezlerinin üretimi konusunda bazı değişikliklere gidilmiştir.

Yine üretimini yapan, bunları sahiplenen, besleyen, sergileyen, takasını yapan, hediyesini yapan ve Türkiye’ye giriş, satış ve reklam gibi işlemlerini gerçekleştiren kişilere yönelik olarak; hayvan başına 11 bin TL idari para cezası alacağı kararlaştırılmıştır. Aynı zamanda bu hayvanlara el koyularak belediyeler nezdinde hayvan bakımevlerine götürülecektir.

Bu şekilde belirlenen hayvanları sahiplenenler, bu maddenin hükmünün yürürlüğe girdiği tarih itibariyle 6 ay içerisinde; hayvanları kısırlaştırılan ve belgeyle beraber Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvuru yaparak veri tabanına kayıt yaptıranlara idari yaptırımlar uygulanmayacaktır.

Kısırlaştırma işleminin gerçekleşmesi için; daha öncesinde hamile kalan hayvanların doğum yapmış olması ve aynı zamanda yavrularının da 4 aylık olması da beklenecektir. Hayvanların ölümü söz konusu olduğunda Bakanlık bilgilendirilecek ve bu hayvanların veri tabanındaki kaydı düşürülecektir.

Kısırlaştırma işlemi gerçekleştirildikten sonra kayıt altına alınan hayvanlar kayıt belgesi olmadan, ağızlığı ve tasması bulundurulmadan dolaştırılamayacaktır. Halkın yoğun şekilde bulunduğu yerlerde, çocuk oyun alanları ve parklarda bulundurulamayacaktır. Bu kurala uymayan kişilere 11 Bin Türk Lirası idari para cezası verilecektir. Kurala uymama konusunda ısrar ve eden ve yasakları tekrar edenlere, idari para cezasının yanında hayvanlarına el konulabilecektir. Bu hayvanlar daha sonra en yakın belediye tarafından bakım evlerine teslim edilir.

Yeni anayasada hayvan hakları yasası maddeleri 2021 yılına göre bu maddeler kapsamında hayvan sahipleri hayvanlarını en yakın bakım merkezlerine teslim edebilecektir. Eğer hayvanları sokağa terk etmesi halinde alacağı ceza tutarı 30 Bin TL’dir.

Evcil Hayvanlara Yönelik Yapılan Düzenlemede Zorunlu Tarihler

Yerel yönetimler aracılığıyla kurulmuş olan hayvan bakım merkezleri, teslim edilmiş hayvanları kabul etmek zorundadır. Başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere il belediyeleri ile nüfusu 75 bin üstündeki belediyeler 31 Aralık 2023 tarihine kadar, diğer belediyeler de 31 Aralık 2025 tarihli süreye kadar hayvan bakım merkezlerini kuracaklardır.

Hayvan bakım merkezlerini kurarak rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmesi için belediyelerin bütçe gelirinin binde beşi kaynak olarak ayrılacaktır. Büyükşehir belediyelerindeyse bu oran binde üç olacaktır. Hayvan sahibi olanların 31 Aralık 2022 tarihine kadar hayvanlarını dijital kimlik olarak kaydını gerçekleştirilmesi zorunlu hale gelmiştir.

Hayvanların korunması ve refahının sağlanması amacıyla örgün ve yaygın eğitime yönelik programlar düzenlenmesi, televizyon ve radyo programlarındaysa bu konudan bahsedilmesi de amaçlanmaktadır.

Bu durumda medya hizmeti sağlayanlar bu konu hakkında zorunlu şekilde yayın yapacaklardır. Aynı zamanda kabul edilmiş yönergeyle birlikte 25 bin üstündeki belediyelere; hayvanların bakımı ve korunması konusunda yeni sorumluluklar da getirilmiş olup, maddeye büyükşehir ve ilçe belediyeleri de eklenmiştir.

Yeni Anayasada Hayvan Hakları İhlalleri İdari Para Cezaları

Yeni kanun teklifiyle birlikte hayvanlara yapılan işkenceler, eziyetlerine yönelik olarak hayvan hakları ihlalleri idari para cezaları konusunda yeniden düzenlemeler yapılmıştır. İhlallere karşılık daha etkin şekilde mücadele ederek caydırıcılığı artırmak için para cezalarında artırmalar gerçekleştirilmiştir.

  • Yeni kanuna göre köpek ve kedi sahiplerinin kimlik yöntemiyle hayvanların kaydını yaptırmaması durumunda hayvan başına 1200 TL para cezası verilecektir.
  • Aynı zamanda hayvanların bakımı konusundaki yükümlülükleri yerine getirmeyen ve yasaklara uymayanlara verilen para cezasının tutarı 60 TL’den 1000 TL’ye yükseltilecektir.
  • Evcil hayvan satış yerlerinde hayvan bulundurma konusunda aykırı davranış sergileyenlere hayvan başına 500 TL para cezası verilecektir. Hayvanların neslini yok edecek faaliyette bulunanlara hayvan başı 10 Bin Türk lirası olan ceza, 35 Bin Türk Lirası’na yükseltilmiştir.

Tıbbı amaçlar haricinde hayvanların herhangi bir organı ya dokularının tahrip edilmesi, çıkarılması, tedavi amacı dışında kulak ve kuyruğunun kesilmesi, ses tellerine müdahale edilmesi, tırnakları ve dişlerinin sökülmesi konusunda yapılan cerrahi müdahalelerin idari yaptırım caydırıcılığı da artırılmıştır.

  • Yüksek dozda hayvanlara hormon, ilaç ya da doping vermek, hayvanların fiziki görünüşlerine yapay biçimde müdahale etmek gibi durumlarda verilen idari para cezası ise 1200 TL’den 4500 TL’ye çıkarılmıştır.
  • Hayvan deneylerinde kurallara itaat etmeyenlere hayvan başına 1200 TL, yetkisi olmayanların hayvan deneyi yapması halinde hayvan başına 4500 TL idari para cezasına çarptırılması öngörülmektedir.
  • Hayvan satışı yapılırken barınakların temiz ve sağlık şartlarına uygun olmaması halinde hayvan başına 500 TL para cezası verilecektir. Ticari amaçlı olarak hayvanlara film ve reklam çekimi konusunda kural ihlali yapanlar ise 5000 TL para cezasına çarptırılacaktır.
  • Hayvanların gereksiz olarak acı çekmesine ve gücünü aşacak biçimde yaralanmasına neden olanlara ise 5500 TL idari para cezası verilecektir.

İletişim Formu

Formu doldurarak istek ve sorularınızı bizlere ulaştırabilirsiniz. En kısa sürede tarafınıza geri dönüş sağlanmaktadır.

[]
1 Step 1
Ad Soyadadınızı ve soyadınızı giriniz
Telefon Numaranıztelefon giriniz
Bize Mesajınızmesaj veya açıklama giriniz
0 / 300
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right