Köpek Giren Evde Namaz Kılınır Mı? Melekler Girer Mi?

Köpek Giren Evde Namaz Kılınır Mı? Köpek Giren Eve Melekler Girer Mi?
Blog

Köpek Giren Evde Namaz Kılınır Mı? Melekler Girer Mi?

Köpek giren evde namaz kılınır mı sorusunun cevabı mezheplerden mezhebe değişiklik gösterir. Hanefi mezhebine göre köpeğin kendisi pis değildir; ancak salyası, dışkısı, idrarı, pis sayılır. Bu nedenle onların kendisinin olduğu yerde değil salyası, dışkısı, idrarı bulaşan yerlerde namaz kılınmaz. Şafii mezhebine göre ise köpeğin kendisi de pis sayılır. Bu nedenle onların dokunup gezdiği her yer pis sayılır.

Köpek giren eve melekler girer mi sorusunun cevabı ise hadislerde yer alan ifadeye göre, köpek olan evlere rahmet meleklerinin girmeyeceği yönündedir. Ayrıca islam inanışına göre, evde köpek besleyen kişilerin her gün sevabında eksilme olacağı da bazı hadislerde yer almaktadır.

İslam inanışına göre köpeğin evde bakılacak olmasına bu şekilde yaklaşılmaktadır. Fakat bu konuda bir ayet yoktur. Köpeklerin temizliğinin yeterli yapılması durumunda evde köpek beslemek günah değildir. Bütün canlıları Allah yaratmıştır ve “hayvanlar benim sessiz kullarım” diyerek onların korunmasını ve bakılmasını emretmiştir.

İslam Dininin Evde Köpek Beslemeye Bakış Açısı

İslam dini bazı sebeplerden dolayı evde köpek beslemeyi uygun görmez. Bunun en büyük nedeni insanın sağlığını korumaktır. Bu sebeplerden bazıları şunlardır:

Evde köpek besleyecek kişiler yapacakları masrafı farklı yerlere sarf edebilirler!

Evde köpek besleyecek kişiler yapacakları masrafı farklı yerlere sarf edebilirler. İnsanlar elbette köpeklere yardımda bulunabilir. Onları beslemek ve yardım etmek sevaptır. Ancak dışarıda beslemek daha uygun. Köpekler evde beslenildiği zaman masrafları fazla olur. Onlar için harcanacak para çevrenizde yer alan ihtiyaç sahibi kişilere verilebilir. Sonuçta insanlar hayatta kalırsa diğer canlılar da rahat eder. Onlara bakacak ve yardım edecek kişilerin sayısı artar.

Köpekler pek çok hastalığı barındırır!

Köpekler pek çok hastalığı barındırır. Yapılan tıbbı araştırmalara göre köpekler vücutlarında ve ağızlarında çok sayıda hastalık, bakteri ve mikrop barındırır. Özellikle sağlık durumları sık sık kontrol edilmezse hastalıkların büyüme olasılığı ve salgın hale gelmesi kaçınılmaz olur. Evde yaşayan köpekler tüm odalara girerler ve yaşam alanlarınıza temas ederler. Hastalıkları ve salyalarını buralara yayarlar. İnsanlar buralara daha temkinli ve kontrollü yaklaşabilir ancak evde küçük çocuklar varsa bu kadar dikkat edemeyebilirler. Bu nedenle evde bulunan köpekler, başta çocuklar olmak üzere tüm ev halkının sağlığını tehlikeye armış olur. Yani İslam dini evde köpek beslenmesini daha çok sağlık açısından uygun bulmamıştır.

Köpekler insanları korkutabilir!

Köpekler insanları korkutabilir. Bazı insanlar köpekler ile yaşadıkları olaylar nedeniyle onlardan korkabilir. Onları yolda gelip geçerken görenler korktukları için yollarını değiştirmek zorunda kalırlar. Gitmek istedikleri yere ya gidemezler ya da yollarını uzatarak gitmiş olurlar. Özellikle bazı köpekler yabancı kişilere sürekli havladığı için bu olay daha fazla yaşanır. Evinize misafir geldiğinde onların korkmasına da sebep olurlar. Bazı köpekler de doğaları gereği vahşi olabilir. Çevresinde olan eşyalara ve kişilere saldırgan tavırlar sergileyebilir. Bunun sonucunda da yaralanmalar ve istenmeyen kazalar meydana gelir. Evde köpek beslenmesinin caiz olmamasının bir nedeni de budur.

Köpek Giren Evde Namaz Kılınır mı? İslamî Mezheplere Göre Köpek Beslemenin Hükmü!
Köpek Giren Evde Namaz Kılınır mı? İslamî Mezheplere Göre Köpek Beslemenin Hükmü!

Köpek Giren Evde Namaz Kılınır mı? İslamî Mezheplere Göre Köpek Beslemenin Hükmü!

Mezheplere göre köpek beslemenin hükmü birbirlerine göre farklıdır. Dört mezhep imamı köpeklerin beslenmesi konusunda çeşitli görüşler belirtmiştir. Ancak bu görüşlerin hepsi genel itibariyle aynı kapıya çıkmaktadır. İnsanların sağlığını önemseyen İslam dini delilleri ile köpeklerin neden evde beslenmemesi gerektiğini açıklamıştır.

Hanefi mezhebine göre evde köpek beslemek!

Hanefi mezhebine göre evde köpek beslemek uygun değildir. Hanefi mezhebi köpekleri necis saymaz. Ancak onların dışkıları, idrarları ve salyaları necis sayılır. Çünkü onların ağızlarında zararlı bakteriler yaşamaktadır. Bu bakteriler insanlara geçerek onları hasta edebilmektedir. Ayrıca onlar tuvaletlerini evlerin içine de yapan varlıklardır. Dolayısıyla namaz kılınacak yerler temiz olması gerektiği için köpeklerin bulunduğu yerde namaz kılınmaz. Ortamın namaz kılmaya elverişli hale gelmesi için necasetten tamamen arındırılmış olması gerekir.

Hanefi mezhebi esas olarak bakıldığında köpeğin kendisinin pis olmadığını söyler. Çünkü onlar çeşitli işlerde insanlara yardımcı olur. Örneğin köpekler insanları korurlar, tehlikelere karşı insanlara haber verirler, av işlerinde de sık sık kullanılırlar. Ayrıca çoban köpekleri hayvanları gütmek için kullanılan en önemli yardımcılar arasında yer alır.

Hanefi mezhebine göre su içtikleri kaptan su içmek doğru değildir. Çünkü su kapları ağızları ile temas ettiği için artık o kap necis sayılır. Su içtikleri kabı temiz ve kullanılır hale getirmek için 7 kere yıkanması gerekir. Bu konuda şöyle bir hadis vardır: “Köpeğin ağzını soktuğu sizden birinin kabının temizliği, ilki toprakla olan yedi defa yıkamaktır.” Bu hadis Buhari, Müslim ve Ahmed b. Hanbel’in hadis kitaplarında geçmektedir.

Maliki mezhebine göre evde köpek beslemek!

Maliki mezhebine göre evde köpek beslemek sakıncalı değildir. Çünkü köpekler Maliki mezhebine göre mutlak olarak temiz sayılır. Ancak yemek yediği kaplar ya da ağzını soktuğu kaplar önlem amaçlı 7 kez yıkanması gerekir. Çünkü ağzından herhangi bir pis madde ya da bakteri kullanmış olduğu kaplara bulaşmış olabilir. Köpeklerin idrarları ve dışkıları ise Maliki mezhebine göre kesin olarak necis sayılır. Eğer bu ikisinden herhangi birisi ya da ikisi birden namaz kılınacak yere veya namaz kılacak kişinin üstüne bulaşırsa namaz geçersiz olur. Çünkü namaz kılmanın farzlarından birisi namaz kılınacak kıyafetin ve alanın temiz olması gerekir.

Şafii mezhebine göre evde köpek beslemek!

Şafii mezhebine göre evde köpek beslemek fazla iyi karşılanmaz. Çünkü Şafii mezhebine göre köpeklerden türeyenler, köpeklerin artıkları, dışkıları, idrarları, salyaları ve terleri necis yani pislik sayılır. Pis olan şeyler namaz kılınacak yerlere ve kıyafetlere bulaşmışsa namaz geçersiz olur. Ayrıca evin herhangi bir yerine sayılan şeylerden birisi bulaşırsa bulaşan yerler de pis sayılır. Böylesi durumlarda temizlik yapılmadan eşyaları kullanmak ve namaz kılmak uygun değildir.

Tüm bunlara dikkat etmek ev içinde çok zor olur. Çünkü köpekler çok fazla hareketli ve enerjik hayvanlardır. Ayrıca temizliklerine dikkat etmezler. Onların mutlaka sahipleri ya da bakıcıları tarafından sık sık temizlenmesi gerekir. Ne kadar dikkat edilirse edilsin onlar yüzde yüz şekilde temiz olamazlar. Mesela tuvaletini yaptıkları zaman vücutlarının çeşitli yerlerine idrarları bulaşır. Sonra temizlenmeden ve yıkanmadan evin içinde dolaşırlar. Halıların, koltukların, yatakların ve masaların üstünde yatarlar. En önemlisi de evde bulunan kişilerin üstüne temas ederek idrarlarını onlara bulaştırmış olurlar. Tüm bu sebeplerden ötürü Şafii mezhebine göre evde köpek beslemek uygun sayılmaz.

Hanbeli mezhebine göre evde köpek beslemek!

Hanbeli mezhebine göre evde köpek beslemek için verilen hükümler ve görüşler Şafii mezhebinin görüşlerine yakınlık göstermektedir. Hanbeli mezhebine göre de köpeklerin salyaları, idrarları ve dışkıları pis sayılır. Ayrıca köpeklerin yedikleri şeylerin artıkları ile yediği kaplar ve köpeklerin terleri de necis sayılır. Yemek yedikleri ve su içtikleri kaplar 7 kere yıkanmadıkça temiz sayılmaz. Köpeklerin necis sayılan dışkıları, terleri, idrarları ve salyaları herhangi bir eşyaya temas edince de tedbiren 7 kez yıkanır. Çünkü köpeklerin dışarıdan mikrop ya da hastalık alması ve bunları çevrelerine yaymaları çok kolay kolay olur.

Tüm mezheplere göre bakıldığında köpeklerin necis sayılmasının nedeni ve onların evde beslenmesinin sakıncalı olması tamamen insan sağlığını korumaya yönelik bir hükümdür. Bu görüş onları dışlamak için ya da onlara zarar vermek için ortaya çıkmamıştır. Çünkü İslam dini her canlının yaşamını önemser.

Buna Peygamber Efendimiz bir savaş sırasında şöyle örnek olmuştur: İslam ordusu Mekke Fethi için yola çıkmıştı. Uzun ve zorlu olan bu yolculukta İslam ordusu yavrularını emzirmekte olan bir köpeğe rastlar. Peygamber Efendimiz emziren anneyi ve onun yavrularının korkacağını ve rahatsız olacağını düşünür. Sonra yanına bir askeri çağırarak yavru köpeklerin ve annesinin başında nöbet tutmasını ister. Ordu buradan geçene kadar da köpeklerin yanından asla ayrılmamasını ister. Çünkü onların zarar görmesini ya da istemeyerek ezilmesini istemez. Sonrasında İslam ordusu yavru köpeklere ve annesine zarar vermeden ve onları korkutmadan oradan geçerler.

Bu olaydan da anlaşılacağı gibi İslam dini her canlıya saygılı olduğu gibi köpeklere de son derece saygılıdır. Onların kendileri değil artıkları necis sayılır. Bunun en büyük nedeni de insan sağlığını korumak ve güvenliğini sağlamaktır.

Bütün Dinler Köpeklere Merhamet Edilmesini Emreder!

Bütün Dinler Köpeklere Merhamet Edilmesini Emreder!

Evde köpek besleme ile ilgili hükümler köpeklere kötü muamele edilmesini gerektirmez. Çünkü İslam her canlı varlığın yaşamını ve huzurunu öncelemiştir. Asla bir canlıya kötü şekilde davranmayı hoş görmemiştir. Onlar insanların faydalanması için yaratılmış varlıklardır. Bu nedenle onlara asla kötü şekilde muamele yapılmamalıdır. İnsanlara düşen her zaman hayvanların ve köpeklerin canlarını korumaktır. Köpek giren evde namaz kılınır mı sorusu bir yana merhamet emirdir.

Köpeklere ve Hayvanlara Değer Vermekle İlgili Rivayetler

Hayvanlara ve köpeklere değer verilmesi ile ilgili şöyle bir rivayet bulunur: Bir hayat kadını yolda giderken çok susadığı için su kuyusundan su içiyordu. Bu sırada etrafında kendisi gibi susamış bir köpek dönüp duruyordu. Köpeği gören hayat kadını ayakkabısını çıkarıp kuyudan su aldı ve köpeğe su içirmeye başladı. Bu rivayetin devamında hayat kadınının affedildiği belirtilmiştir.

Görüldüğü gibi hayvanlara merhamet etmek günahların affına ve bağışlanmaya sebep olur. Her canlıya olduğu gibi köpeklere de merhamet edilmesi gerektiğini bu rivayet göstermektedir. Ayrıca köpekler insanların işine yarayan en önemli hayvanlar arasında yer alır. Özellikle geçimini avcılıkla sağlayan insanlar onlara muhtaçtır. Onlar avları kolaylıkla bulup sahiplerine geçim kaynağı elde etmelerine yardımcı olur.

Bir başka rivayette ise şöyle bir olay anlatılmaktadır: Bir kadın eve bir kediyi hapsederek ölümüne sebep olmuştur. Kedi dışarıda beslenme kaynağı olan böcekleri yiyemediği için ve kadın evde ona herhangi bir yiyecek sunmadığı için evin içinde telef olmuştur. Rivayetin devamında da kadının bu nedenle cennete gidemeyeceği bildirilmiştir. Bu olayda görüldüğü gibi başta insanlar olmak üzere tüm canlıların yaşamları önemli kılınmıştır. Özellikle hayvanlar insanlara verilen birer emanettir. Gerektiğinde onları beslemek ve bakımını üstlenmek insanlar üzerine birer görevdir. Köpekler de aynı şekilde korunup gözetilmelidir. Ancak kendi sağlığımızı ve diğer insanların sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde tedbirler de alınmalıdır.

İslam dini evin içinde köpek beslemeyi caiz görmemiştir. Onlar yaratılışları gereği doğada ve kendi türleri arasında yaşamalıdır. İslami bakış açısına göre, evde köpek beslemek isteyen hayvan severler evlerinin önüne ya da bahçelerine onlar için yer hazırlayabilir. Böylece hem kendi sağlıklarını korumuş olurlar hem de köpeklerinin rahat bir ortamda yaşamasına olanak sağlamış olurlar.

Hemen Ara
Whatsapp