Köpeklerde Mantar Neden Olur?

Köpeklerde Mantar Neden Olur? Tedavi Süreci Nasıl İşler?
Blog

Köpeklerde Mantar Neden Olur?

Köpeklerde Mantar Neden Olur?; Köpeklerde mantar hastalığı, fırsatçı mantar virüsünden kaynaklanır ve esasında toprakta bulunur. İnsanlarda ve hayvanlarda, çok çeşitli semptomlarla kendisini gösterir. Köpekler de bu mikrobun kendisinden nasibini almışlardır. Microsporumcanis,  M.gypseum, Trichopytonmentagrophytes, M.felis kedi ve köpeklerde en çok görülen mantar türüdür. Mantar, mutlaka tedavi edilmesi gereken deri hastalıklarındandır. Tedavi edilmedikleri takdirde pek çok hastalığı da peşi sıra yanlarında getirmektedirler. Nitekim bu sporlar köpeklerin derilerine nüfuz ettiklerinde çok hızlı bir şekilde üremeye başlamakta ve çok bulaşıcı bir seyirle yayılmaktadır.

Köpeklerde Mantar Hastalığı Nasıl Olur?

Bir şekilde köpeğin derisinde oluşan mantar,  takriben 2 gün içerisinde köpeğin kıl foliküllerine girer. Kıllar büyüdükçe mantar da büyür. Bu süre zarfında kıl folikülleri içerisine yangınsal bir ödem boy gösterir. Çeşitli bakteriyel enfeksiyonlarla bir araya geldiğinde ise köpeğinizin kılları çok çabuk kırılır ve o bölgedeki kıllar dökülür. Mantarın konakladığı bölge, daire şeklinde yayılarak ilerler. Bu yayılım tedavi edilmediği takdirde vücudunun muhtelif alanlarına doğru gider. Bu nedenle köpeğinizi ara ara kontrol etmeli ve işlerin yolunda gitmediğini fark ettiğinizde gerekli müdahaleyi yapmalısınız. Bununla birlikte enfeksiyon her mantar hastalığında söz konusu değildir. Bağışıklık sistemi zayıf ve depresif köpeklerde mantarın gelişimi çoğunlukla ikincil enfeksiyonları da beraberinde getirmektedir. Genel olarak genç köpeklerde kendisini göstermektedir.

Köpekler Neden Mantar Olur?

Köpekler Neden Mantar Olur?

Köpeklerde mantar hastalığı görülmesinin nedenleri oldukça çeşitlidir. Mantar enfeksiyonu köpeğe direkt temas yoluyla bulaşabilir. Ancak temas olmaksızın enfekte olan bir köpeğin kullandığı havlu, tarak gibi eşyaların henüz enfekte olmamış köpekte kullanılması sebebiyle de bulaşabilmektedir. Ayrıca bağışıklık sistemi düşük köpeklerin enfekte olmaları daha kolaydır. Nemli ve sıcak ortamlar mantar mikrobunun kolay yayılım gösterdiği alanlardır.  Köpekte hali hazırda bir yara, tahriş vb. deride bulunan rahatsızlıklar mevcutsa hastalığın bulaşı daha kolaydır.

Köpeğiniz çeşitli hastalıklar nedeniyle uzun süre kortizon ve antibiyotik ilaçlarla tedavi görmüşse bu durumda mantar hastalığı çok daha kolay bulaşacaktır. Çünkü bu sürede kullanılan ilaçlar aslında köpeğin bağışıklığını baskılamakta ve vücudun çalışma düzenini değiştirmektedir.

Köpeklerde diyabet hastalığı yani şeker hastalığı varsa, mantar enfeksiyonunun oluşma ihtimali de yüksektir. Benzer şekilde hormonal problemler de mantar enfeksiyonunu tetiklemektedir. Ancak bunları bir kenara bırakacak olursak mantar enfeksiyonu ile enfekte olmuş köpeklerin kliniklere gelişlerinin ana problemi kötü bakım ve beslenmedir. Özellikle petshop, köpek çiftliği gibi yerlerde pek çok köpek bir arada yaşamakta, hijyen de tam teçhizatlı bir şekilde maalesef ki sağlanamamaktadır.

Aynı zamanda düzensiz beslenme de önemli bir etkendir. Bu alanlarda bir köpeğin enfekte olması bütün köpeklerin enfekte olma riskini beraberinde getirdiği için oldukça risklidir. Evde bakılan köpeklerde de, köpeğin tüyleri yeterince taranmıyor ve sürekli nemli bırakılıyorsa mantar enfeksiyonu baş gösterecektir. Köpeğiniz depresif bir köpekse hastalık daha ateşli bir hal alacak, hızla yayılacaktır. Bu nedenle köpeğinizde mantar oluşma riskini, düzenli bir bakım ve kontrolle bertaraf edebilirsiniz.

Köpeklerde Mantar Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde mantar hastalığının belirtileri genellikle baş bölgesinde kendisini gösterir. Bunun yanı sıra kulaklarda, yanaklarda, bacak kısımlarında, kuyrukta ve vücudun muhtelif başkaca alanlarında tutulum gösterebilmektedir. Bu mantarın konak olarak seçtiği bu bölgelerde, hastalık genellikle dairesel kızarık alanlar olarak başlar. Ardından kaşıntı ve bölgedeki tüylerin dökülmesiyle dairesel bir formda kızarık ve tüysüz alanlar olarak gözle çok rahat görülebilir ve veteriner hekim tarafından tanısı rahatlıkla konabilir.

Tedavisi yapılmadığı süreçte bu tüysüz ve kızarık alanlar halkalar şeklinde genişleyerek diğer kızarık ve tüysüz halkalarla birleşir. Zamanla vücudu adeta harita gibi kaplar. Köpek için bu süreç çok ıstıraplıdır. Çünkü kaşıntı ve kızarıklık birlikte seyreder. Kaşındıkça köpek içgüdüsel olarak kaşıma isteği duyacaktır. Kaşıdıkça bölge tahriş olur ve kızarır. Mantarın ilk tutunduğu bölge genellikle daha yoğun kızarık bir hal alır.

Bununla birlikte baş bölgesinden ziyade mantar enfeksiyonunun vücutta tutulum gösterdiği hallerde köpeğiniz idrar yaparken sıkıntılar yaşayabilir. Bu bölgelerden birisi özellikle idrar yollarıdır. Köpeğinizin idrarı azalabilir ve hatta durabilir. İdrarı az da olsa yaptığında kötü bir koku ortaya çıkar. Tedavi edilmediği takdirde kanlı idrar da gözükebilir.

Köpeğiniz mantar enfeksiyonunu kaptığında özellikle hal ve hareketleri ile size sinyaller vermeye başlayacaktır. Köpek enfekte olmuş bölgeyi sürekli yalama ve çiğneme davranışları ile kendince bertaraf etmeye çalışacaktır. Aynı zamanda kaşıntılı olan bu bölgeden zamanla kötü bir koku da yayılabilir. Köpeğinizin duygu durumu da bu sürede olduğundan daha farklı bir hal alabilir. Köpek normalden daha sinirli ve depresif olabilir. Sürekli uyku halinde gözükebilir. Bunun yanı sıra halsiz ve bitkin bir görüntüsü de olur.  Yeme bozukluğu gözlemlenir. Mide bulantısı ve iştahsızlık şikayetleri de artar.  Bu nedenle yiyecekleri sık sık çıkardığını görebilirsiniz. Mantar hastalığı tedavisi başlamadığı sürece bu bölgede mantar enfeksiyonuna bağlı açık yaraların oluşması da mümkündür.

Mantar enfeksiyonu köpeklerde ağız içlerinde de görülebilir. Ağız içlerinde görüldüğünde derideki tutulumundan daha farklı belirtiler verecektir. En yaygın olarak köpekte yoğun bir ağız kokusu baş gösterir. Ağız içerisinde bir rahatsızlık olduğu için yeme alışkanlığı değişecektir. Ağız içerisinde beyaz kabarcıklar oluşur ve bu kabarcıklar köpeğe acı verir. Köpeğiniz acı çektiğini hal ve hareketleri ile gösterir. Bu pamukçuklara bağlı olarak ağızdan sürekli salya akıtır. Ağız içine yerleşen mantar da diğer mantarlar gibi hızlı yayılım gösterir ve fark edildiği anda tedavisine başlanmalıdır.

Köpeklerde Mantar Hastalığı Ne Zaman Başlar?

Köpeklerde Mantar Hastalığı Ne Zaman Başlar?

Bilhassa mevsim geçişlerinde ve sonbahar aylarına mantar enfeksiyonu ile kliniklere başvuran köpekler daha yoğundur. Çünkü bu mevsimlerde köpeklerde alerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. Alerjik reaksiyonlar da mantar hastalığı için uygun bir zemindir. Köpeklerde mantar hastalığı yaş olarak ise genellikle küçük köpeklerde yani 12 aydan daha küçük köpeklerde kendisini göstermektedir.

Köpeklerde Mantar Hastalığı Tedavi Süresi Nasıl İşler?

Kötü bakılıp beslenen köpeklerde mantar enfeksiyonu sıklıkla gözlemlenir. Belirtilerin fark edildiği noktadan itibaren tıbbi destek sağlanmalıdır. Ancak erken dönemde bir teşhis söz konusuysa, evdeki malzemelerle doğal yoldan bir çözüme de kavuşabilirsiniz. Mantar enfeksiyonu özellikle deride bir noktaya tutunmuşsa, bitkisel ilaçlar yeterli olabilecektir.

Köpeklerde mantar hastalığı tedavi süreci genellikle krem ve merhemler aracılığıyla işler. Ancak mantarın tutunduğu bölgeye ve mantarın büyüklüğüne göre tedavi şekilleri değişmektedir. Bununla birlikte mantarın hangi aşamada seyir gösterip ne kadar ilerlemiş olduğu da tedavi açısından bir kriterdir. Tedavi sırasında genellikle antifungal yani anti mantar ilaçları kullanılmaktadır. Ancak enfeksiyon çok ilerlemişse bu ilaçların yanı sıra mutlaka merhem tedavisi de uygulamak gerekir. Merhemler bilhassa deri yüzeyindeki ve tırnak dokusundaki mantar tutulumları için tercih edilir. Vücut içindeki tutulumlar için örneğin idrar yolundaki mantar enfeksiyonları için krem yerine ilaç tedavisi daha doğru olacaktır.

Peki, henüz daha başlangıç aşamasında köpeklerde görülen mantar enfeksiyonları için evde uygulayabileceğimiz yöntemler nelerdir?

Köpeklerde Mantar Hastalığına İyi Gelen Bitkisel Çözümler

Köpeğinizde başlangıç seviyesinde henüz ilerlememiş mantar enfeksiyonu gördüğünüzde doğrudan mantarlı bölgeye uygulayabileceğiniz birkaç farklı doğal yöntem bulunmaktadır. Ancak mantar hastalığının bitkisel tedavisi için mutlaka bir hekime başvurmanız gerektiğini unutmamanız gerekir.

Hindistan Cevizi Yağı

Mantar enfeksiyonunda en etkili kalemlerden birisi Hindistan cevizi yağıdır. Hindistan cevizi yağının bilindiği üzere pek çok faydası bulunmaktadır. Doğal bir nemlendirici olması en bilinen özelliğidir. Ancak bunun yanında Hindistan cevizi yağı hem antifungal hem de anti bakteriyel bir özelliğe de haizdir. Doğrudan doğruya mantar enfeksiyonu kapmış olan bölgeye Hindistan cevizi yağı sürdüğünüzde, yağdaki antifungal asitler mantarlı bölgeyi rahatlatacak, enfeksiyonu iyileştirecektir. Bu tedavi şekli veteriner hekimin gözetiminde ilaç kullanırken de yapılabilir.

Bilindiği üzere Hindistan cevizi yağı insanlar tarafından da tüketilebilmektedir. Hayvanlar için tüketimi de riskli değildir. Köpeğinizin mamasına bir miktar karıştırarak, vücudun içinde tutulum sergileyen mantar enfeksiyonuna da çözüm bulabilirsiniz.  Koku ve yapı olarak ağır bir yağ olmadığı için köpeğinizi kuvvetle muhtemel rahatsız etmeyecektir. Mantar yüzünden oluşan yoğun kaşıntı, yağın bölgeye nüfuz etmesi ile kısa sürede bertaraf edilebilir. Yağın olumsuz bir etkisini görmediğiniz sürece kullanımını iki haftaya kadar çıkarabilirsiniz.

Elma Sirkesi

Sirke doğanın bir mucizesidir. En kuvvetli anti bakteriyel ve antifungal doğal besinler arasındadır. Hem insanlarda görülen hem de hayvanlarda görülen mantar enfeksiyonlarının bir numaralı düşmanıdır.  Mantar enfeksiyonu üzerinde yoğun bir öldürücü etkiye sahiptir. Elma sirkesi doğrudan doğruya mantarlı bölgeye uygulanmamalıdır çünkü asidik bir yapıya sahip olduğu için bölgeyi tahriş edecek, deri bariyerini bozacaktır. Bunun yerine su ile seyreltilip örneğin yarı yarıya bir oranla, deri üzerine uygulanabilir. Bu şekilde özellikle kaşıntılı bölgeyi rahatlatacaktır.

Elma sirkesini köpeğinizin mamasına da katabilirsiniz. Ancak elma sirkesinin keskin bir kokusu olduğu için köpeğiniz muhtemelen bundan rahatsız olacak ve mamasını yemeyi reddedecektir.  Köpeklerde mantar tedavisinde elma sirkesi kesin çözüme götüren yöntemlerden birisidir. Mantar sürekli olarak nüksedebilecek olan bir hastalık olduğu için tedavinin de kesin nitelikte olması gerekir. Elma sirkesi bu nedenle tedavide iyi bir yol kat etmeniz açısından takviye bir gıda olarak kullanılabilir.

Köpeklerde mantar enfeksiyonu köpeğinizin, bağışıklık sistemi düştüğünde de ortaya çıkabileceği için hastalığı yalnızca yüzeysel olarak tedavi etmekten ziyade içsel olarak da tedavi etmeniz gerekir. Elma sirkesi bunun için birebirdir çünkü bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkisi vardır. Bilhassa evde yapılan elma sirkeleri oldukça faydalıdır.

Çay Ağacı Yağı

Köpeklerde mantar hastalığı tedavisinde çay ağacı antifungal özelliği nedeniyle rahatlıkla kullanılabilecek olan seçeneklerden birisidir. İçerisindeki yağ asitleri ile mantarlı deriye nüfuz ederek deri bariyerinin onarılmasına yardımcı olur. Ancak doğrudan doğruya deriye sürülmesi kimi zaman sakıncalı olabilir. Çünkü tahriş edici veya alerjen özellik gösteren bir madde olabilir. Seyreltilerek kullanılmasında yarar vardır. Bu seyreltmeyi zeytinyağı ile kolaylıkla yapabilirsiniz. Zeytinyağı aynı zamanda mantarlı bölgenin yumuşayıp nemlenmesini de sağlayacağı için süreci hızlandıracaktır. Çay ağacı yağından randıman almak istiyorsanız yağı düzenli olarak kullanmanız tavsiye edilir. Bir hafta boyunca her gün kullanırsanız köpeğinizin büyük oranda rahatladığına şahit olabilirsiniz.

Tekrardan belirtmek gerekir ki köpeklerde mantar enfeksiyonu ilerlemişse doğal yöntemlerin bir faydası olmayacaktır. Bu aşamada mutlaka hekim gözetiminde tıbbi bir tedavinin varlığı elzemdir. Doğadaki her şeyin fazlası zararlıdır. Bu nedenle bu doğal yöntemlerin de iki hafta boyunca en fazla günde iki kez kullanılması gerekir. Aksi halde mantarlı bölgeyi iyileştireyim derken cilt bariyerini bozabilir, zaten hassas olan bölgenin tahriş olmasına neden olabilirsiniz. Bununla birlikte bu yöntemleri kullandıktan sonra da köpeğinizin durumunda bir değişim gözlemleyemediyseniz mutlaka bir veterinerden yardım almanız gerekir.

Hemen Ara
Whatsapp