Köpeklerin Evde Yalnız Kalabilmesi İçin Eğitim Taktikleri!

Köpek Evde Yalnız Kalma Eğitimi
Blog

Köpeklerin Evde Yalnız Kalabilmesi İçin Eğitim Taktikleri!

Köpeklerin evde yalnız kalabilmesi için bazı eğitimleri almaları gerekir. Bazı köpekler evde tek başına yalnız kalabilirken, bazı köpekler evde yalnız kaldıkları zaman ağlayarak havlar ve evin içinde bulunan eşyaları kemirmeye başlarlar. Yalnız kalmaktan hoşlanmayan ve buna alışkın olmayan köpekler, yalnız kalma tepkilerini böyle göstermektedirler. Köpeğinizi gireceğiniz her yere götüremeyeceğiniz düşünüldüğü zaman, zorunlu olarak ona yalnız kalmayı öğretmeniz gerekir.

Köpekler sosyal ve aktif olmayı seven hayvanlardır. Sosyal olmayı, sosyalleşmeyi ve insanlarla yaşamayı severler. Nadir de olsa yalnız takıldıkları zamanlar da olmaktadır, fakat uzun süreli yalnızlıklarda terk edildiklerini de düşünebilirler. Köpeklerin evde yalnız kalabilmesi için, köpeğinize tek başına kalmayı öğretmeniz gerekmektedir. Köpeğinizi götüremeyeceğiniz anları düşünerek, onu evde yalnız kalmaya alıştırmak iyi fikirdir. Bunun için yapılması gereken bir eğitim aşaması vardır.

Köpekler Ne Kadar Süre Evde Yalnız Kalabilir?                        

Köpeklerin evde yalnız kalma süreleri için, köpeğin; ırkına, türüne, karakterine ve köpeğin özelliklerine göre değerlendirilmesi gerekir. Her köpeğin cinsine ve kendi özelliklerine göre yaşam sürdüğü unutulmamalıdır. Köpeklerin ırklarına ve kendi bireysel alışkanlıklarına göre yalnız kalma sürelerinde değişkenlik olacaktır. Bu nedenle çok kalabalık ortamda yetişmiş ve büyümüş olan bir köpek yalnız kaldığı zaman, ağlayarak ve havlayarak üzüntüsünü belli edecek ve eşyaları kemirerek öfkesini çıkaracaktır. Bu nedenle köpeğinizin evde yalnız kalmasını istediğiniz zaman, veteriner yardımı almanızı ve uzman eğitimci desteği almanızı tavsiye ederiz.

Veterinerler veya köpek eğitim uzmanları, köpeklerin evde yalnız kalma sürelerinin ortalama olarak 6 veya 7 saat olabileceğini söylemektedirler. Köpeğinizin evde tek başına kalması, birçok farklı faktöre bağlıdır. Bu faktörler arasında yaşı, ırkı, eğitimi, sağlığı ve köpeğin yetiştirilme şekli yer alır. Yavru köpeklerin ve yaşlı köpeklerin özel bakıma ihtiyaç duymaları sebebiyle yalnız kalmaları doğru değildir. Çünkü yavru ve yaşlı köpekler yalnız kaldıkları zaman duygusal olarak  sorun yaşayabilmektedirler.

Köpekler Evde Nasıl Yalnız Kalabilirler?
Köpekler Evde Nasıl Yalnız Kalabilirler?

Köpekler Evde Nasıl Yalnız Kalabilirler?

Köpeklerin yalnız kalabilmesi için eğitim ihtiyaçları bulunmaktadır. Her köpekte yalnız kalma süreleri değişkenlik gösterse de eğitim aldığı zaman bütün köpekler yalnız kalmayı kaldırabilmektedirler. Özellikle yalnız kaldıkları anlarda, yanlış davranışlarda bulunmamaları için, böyle bir durumla karşı karşıya kaldıkları zaman ne yapmaları gerektiği onlara öğretilmelidir. Köpek sahiplerinin yapacağı işlem ise, köpeklerini yalnız bırakmaları gerektiği anlarda, köpeklere zarar verecek eşyaları ortadan kaldırmalarıdır.

Köpeklerin yalnız kalma süreleri değişkenlik göstermektedir. Köpeklerin bazıları ırklarına göre duygusal hayvanlardır. Sahiplerinin kendilerini terk ettiğini düşünerek psikolojik sorunlar yaşayabilirler.  Bu nedenle köpek sahiplendiğiniz zaman iş hayatınızı ve yaşamınızı düşünerek köpek sahibi olmanızı tavsiye ederiz.

Köpekler Ne Kadar Yalnız Kalabilirler?

Köpeklerde yalnız kalma süreleri, her köpek için ortalama 6 ile 7 saat arasında değişmektir. Tabii bu kadar saat boyunca yalnız kalmaya alışmaları için köpeklerin eğitime ihtiyaçları vardır. Bu saatlerden fazla sürede köpeklerin yalnız kalmaları doğru değildir. Köpekler sosyal, sevgi dolu ve aktif canlılardır. Sahiplerinden sevgi ve ilgi bekleyecekleri unutulmamalıdır. Ayrıca sizinle birlikte yaşadıkları için size muhtaç olduklarını aklınızdan çıkarmamalısınız. Köpekler dünyaya geldikleri andan itibaren, kısa bir süre sonra annelerinden ayrılarak, sizinle yaşamaya başladığı için mama ihtiyacı, su ihtiyacı ve tuvalet ihtiyacını sizin karşılamanız gerekir.

Ayrıca yürüyüş ve oyun ihtiyaçlarını da yanlarında olarak karşıladığınız için, sizin olmadığınız yerde uzun süre boyunca, ihtiyaçların yapılması konusunda sorun yaşayabilirler. Köpeklerde yalnız kalma süreleri, köpek sahibinin vereceği eğitime göre şekillenecektir.

Sizinle birlikte aktivite yapmaya alışkın olan köpeğinizi uzun süre yalnız bırakmak, onu son derece mutsuz edecektir. Uzun süreli yalnız kalmaların neticesinde köpekte içine kapanma ve çevreye karşı duyarsızlaşma başlayacaktır. Bu nedenle köpeklerin en üst limit olarak yalnız kalma süreleri 8 saattir. Bu saatin dışında mümkün olduğunca yalnız bırakmamaya önem verilmelidir.

Köpeklerin Evde Yalnız Kalma Süreleri

Köpekleriniz evde tek başına yalnız kalmaya alışacaktır. Yalnız köpeklerin evde yalnız kalma süreleri, uzatılarak onlara eziyet edilmemelidir. Sonuçta köpeklerin sahiplerine ihtiyaçları vardır ve köpekler yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Köpeklerin yalnız kalma süresinin en fazla maksimum olacak şekilde 8 saati geçmemesi gerekir.

8 saat yalnız kalabilecek olan köpek türleri yalnızca genç olan köpekler için geçerlidir. Yaşlanmış ve yavru köpekler için kesinlikle geçerli değildir. Tatil planlarınız varsa köpeklerinizi de dahil edecek planlar yapmanızı tavsiye ederiz. Çünkü sizin tatil süreniz boyunca köpeğinizin de bakıma ihtiyacı vardır. Köpeğinizi tatile götürme ihtimaliniz yoksa, o zaman B planı yaparak köpeğinizin güvenilir ellere bırakılması köpeğiniz için ve sizin köpeğinizde aklınızın kalmaması için olması gereken bir durumdur.

Köpeklerin Evde Yalnız Kalabilmesi İçin Eğitim Taktikleri!
Köpeklerin Evde Yalnız Kalabilmesi İçin Eğitim Taktikleri!

Köpeklerin Evde Yalnız Kalabilmesi İçin Eğitim Taktikleri!

Köpeklerin evde yalnız kalabilmesi için eğitim taktikleri ile köpeğin terk edildiği düşüncelerini ve üzülmesini engelleyebilirsiniz. Köpekler sürü hayvanları oldukları için sosyal olmayı ve aktif olmayı seven canlılardır. Evde saatlerce yalnız kalmak köpeklere göre değildir. Köpek sahiplerinin yaşam şartları düşünüldüğü zaman, hayvan dostlarını, gün içinde birkaç saat yalnız bırakma konusunda eğitmeleri gerekmektedir. Köpeklerin yalnızlık fobisini yenmeleri için yapılması gereken bazı uygulamalar vardır.

Köpeklerin yalnızlık korkularını yenmeleri için köklü değişikliklerin yapılması, köpek için alıştırma olacaktır. Köpeğin alışmasına bağlı olarak köpek sahiplerini rahatlatıp işlerine güvenle gidebilmeleri sağlanır. Bunun için yapılması gereken birtakım uygulamalara değinmekte fayda vardır.

Köpeği Evde Yalnız Kalmaya Alıştırmak!

Köpeği evde yalnız kalmaya alıştırmak, dışarı çıkacağınız zaman onun sakin kalmasına olumlu etki edecektir. Çünkü sizin dışarı çıkmak için kapıya yöneldiğinizi gören köpeğiniz, dışarı çıkmamanız için, her türlü sevimli hareketleri yaparak gitmenizi engellemeye çalışacaktır. Köpeğiniz sizin dışarı çıkmak üzere kıyafetlerinizi giymeye başladığınız andan itibaren, durumu hisseder ve hareketleri huzursuzlaşır. Bunun için adım adım uygulamaya geçerek köpeğinizi alıştırabilirsiniz.

Köpeğiniz zamanla sizin düzenli şekilde sabah erken dışarı çıktığınızda ve akşam eve gelişlerinizde yalnız kalmaya alışacaktır. Köpeği evde yalnız kalmaya alıştırmak için yapılması gereken en önemli husus, köpeğinizin yalnız kaldığı saatlerde yeme ve içme ihtiyaçlarının oluşmamasını sağlamaktır.  Ayrıca zaman geçirebileceği oyuncaklar ve köpeğinizin rahat edebileceği geniş bir alan ayarlamanız, canı sıkılmadan oyunla vakit geçirmesini sağlayacak ve ayrıca mama yemesine, uyumasına ve oyunlar oynamasına yeterli olacaktır. Bu yüzden köpeğiniz siz yokken eksikliğinizi hissetmeyecek şekilde aktiviteler edinmesini sağlayabilirsiniz.

  1. Adım uygulama:

Evden çıkma ipuçlarıyla köpeği evde yalnız kalmaya alıştırmak için birkaç çalışma yapılması gerekmektedir. Örneğin köpeğinizin, sizin dışarı çıkacağınızı düşünecek şekilde giyinin ve kapıdan dışarı çıkın. Sonra içeri girerek köpeğinizle ilgilenmeye başlayın. Bu alıştırmayı gün içinde birkaç kere tekrarlamalısınız.

  1. Adım uygulama:

İkinci adım uygulamada yeniden dışarı çıkacak gibi giyinerek kapıyı açın ve dışarı çıkın. Yalnızca bir iki dakika dışarıda kalarak kapıdan içeri girin ve köpeğinizle gün içinde neler yapıyorsanız yapmaya devam edin. Yalnız köpeğiniz siz dışarı çıktığınızda ağlamaya başlamış ise, içeri girmek için köpeğinizin susmasını bekleyin ve daha sonra içeri girin. Son olarak yine köpeğinizle günlük yaptığınız işlere devam edin.

  1. Adım uygulama:

Üçüncü adım uygulamada yeniden aynı uygulamayı tekrarlayarak kapıdan dışarı çıkın. Bu aşamada köpeğiniz ağlamaya başlamadan önce içeri girmeye çalışmalısınız. Böylece köpeğiniz aşama aşama sizin eve geri döndüğünüzü algılamaya başlayacak ve sizin evden çıktığınız anlara karşı tepkisi azalacaktır.

Yalnız Kalacağını Köpeğe Hissettirmemek!

Köpeğinizle uzun vedalar yapmayın. Böyle yapmaya devam etmeniz köpeğinizin sizden ayrılamaması ve sizin dışarı çıktığınızdan itibaren ağlamasına neden olacaktır. Köpekler yalnız kalacaklarını bildikleri zamanlardan hoşlanmazlar. Köpek sahipleri köpeklerini evde yalnız bırakma konusunda endişelidir. Köpekleri yalnız kaldığı zaman bir şeylerin ters gideceğini düşünür ve rahatsız olurlar. Köpek sahiplerinin verimli sonuçlar alabilmesi için, eğitim aşamasında kurallara uyulması gerekir.

Köpeğiniz siz eve geldiğiniz anlarda çok heyecanlı ve kıpır kıpır olacaktır. Köpeğinizle uzun vedalar yapmayın ve eve geldiğiniz zamanlarda da hemen sevmeye ve ilgilenmeye başlamayın. Köpeğinizin böyle anlarında tepki vermeyin ve sakinleşmesini bekleyin. Köpeğinizin böyle anlarında ona yönelmeniz sizi duygusal anlamda kontrol etmesine neden olacaktır. Ağlamaları ve üzgün havlamaları ile sizi etkilemeye çalışmasına izin vermediğiniz gibi eve girdiğiniz anlarda sevinçli hareketlerine karşı duyarsız olun. Köpeğiniz sakinleştiği zaman oyunlar oynayabilir ve köpeğinizle ilgilenebilirsiniz.

Köpekle Birlikte Uyumanın Yalnızlığa Etkisi!

Köpeğinizle birlikte uyumayın. Köpeğinizi yatağınıza almayın ve yalnız yatmasını sağlayın. Yalnız yatmaya alışan köpek zamanla evde yalnız kalmaya da alışacaktır. Köpeğinizle birlikte aynı yatakta yatmanız, onun gün içinde sizden ayrı kalmasını zorlaştırmaktan başka bir şeye yaramayacaktır. Bunun için yapabiliyorsanız köpeğinizi yatak odasına bile almamanızı tavsiye ederiz. Köpeğinize belirleyeceğiniz ona ait bir alana alıştırarak uyumasını sağlayabilirsiniz.

Köpek sahiplerinin evde olduğu zamanlarda kendi başına hareket etmeye alışan köpekler, köpek sahiplerinin olmadığı zamanlara çok daha kolay adapte olmaktadır. Bunu aklınızdan çıkarmayın ve köpeğinizi siz olsanız bile evde kendi başına bir şeyler yapmaya teşvik edin. Böylece size olan bağımlılığı zamanla azalacaktır.

Köpeğinizin Yalnız Kalması İçin Evden Ayrılırken Yapmanız Gerekenler Nelerdir?
Köpeğinizin Yalnız Kalması İçin Evden Ayrılırken Yapmanız Gerekenler Nelerdir?

Köpeğinizin Yalnız Kalması İçin Evden Ayrılırken Yapmanız Gerekenler Nelerdir?

Köpeğiniz yalnız kalması için evden ayrılırken yapmanız gerekenler için uyulması gereken birtakım unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlar sayesinde köpeğiniz evde yalnız kalmaya alışacak ve arkanızdan ağlayarak havlamaları kesilecektir. Bunun için yapılması gereken bu işlemlere uyarak köpeğinizi yalnız kalmaya alıştırmanız mümkündür.

  • Köpeğinizin Suyunu ve Mamasını Verin!

Dışarı çıkmadan önce köpeğinizin suyunu ve mamasını vermeyi ihmal etmeyin. Köpeğinizin sizin evde olmadığınız saatlerde aç ya da susuz olmadığından emin olun.

  • Köpeğe Zarar Verecek Eşyaları Ortadan Kaldırın!

Köpeğinizin sizin olmadığınız zamanlarda onun kendisine zarar vereceği eşyaları ortadan kaldırmalısınız. Böylece aklınız köpeğinizde kalmayacaktır. Ayrıca köpeğinize sizin olmadığınız zamanlarda oyalanması için sevebileceği oyuncakları alarak zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz.

  • Evdeki Gereksiz Malzemeleri Uzaklaştırın!

Evdeki gereksiz malzemeleri uzaklaştın, çünkü köpekler çöpleri dağıtmayı ve bir şeyleri kemirmeyi çok severler. Kemirme esnasında kendisine zararı olacak malzemeleri uzaklaştırmanız da, köpeğinizin canının yanmaması için gereklidir. Ayrıca kemirme özelliğinin oluşmaması için de bu önemlidir.

  • Köpeğinizin Enerjisini Atabileceği Alan Oluşturun!

Köpeğinizin enerjisini atabileceği alanlar oluşturmak en önemli ayrıntılardan bir tanesidir. Köpeğinizin gün içinde canının sıkılacağını düşünerek oyun alanları oluşturmanız ve onun enerjisini atmasını sağlamanız gerekir.

  • Köpeğinizin Ulaşmasını İstemediğiniz Alanları Engelleyin!

Köpeğinizin ulaşmasını istemediğiniz alanları engelleyin. Engellemek için köpeğinizin ulaşamayacağı barikatlar kurabilirsiniz. Örneğin köpeğinizin girmesini istemediğiniz odalar varsa, kapıları kilitleyerek kapalı tutun. Kilitlenmeyen kapıların köpeğiniz tarafından açılabileceğini unutmayın. Bu nedenle kapıların kilitlendikten sonra kapatılması önemlidir.

Köpek Evde Yalnız Kalma Eğitimi

Köpekler sosyal hayvanlardır ve yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Ancak bazen iş veya diğer nedenlerle evde yalnız kalmaları gerekebilir. Bu durumda, köpeğinizin yalnız kalma eğitimi ile onun stres ve kaygı düzeyini azaltabilirsiniz.

Köpeklerin yalnız kalmaya alışması için yapabileceğiniz ilk şey, onları yavaş yavaş buna alıştırmaktır. Başlangıçta köpeğinizi yalnız bırakmayın, onun yanında kalın ve bir süre sonra odadan ayrılın. Bu süreyi kademeli olarak artırın ve köpeğiniz yalnız kalmaya alışana kadar tekrarlayın.

Köpeğinizin yalnız kalma zamanında mutlu ve rahat olması için ona birçok oyuncak ve aktivite sağlayabilirsiniz. Köpeğinizin sevdiği oyuncakları ve kemirgenleri hazır bulundurarak onun dikkatini dağıtabilirsiniz. Ayrıca, evdeki seslerin köpeğinizin kaygısını azaltmasına yardımcı olmak için bir müzik veya televizyon açık bırakabilirsiniz.

Köpeğinizin yalnız kalmaya alışması için sabırlı olmanız gerekiyor. Köpeğinizin stres ve kaygı düzeyini azaltmak için onunla sık sık egzersiz yapın. Egzersiz, köpeğinizin enerjisini atmasına ve daha sakin bir modda olmasına yardımcı olur.

Köpeklerin evde yalnız kalma eğitimi, evcil hayvan sahipleri için önemli bir konudur. Yavaş ve sabırlı bir yaklaşım ile köpeğinizi yalnız kalmaya alıştırabilirsiniz. Ona oyuncaklar ve aktiviteler sağlayarak dikkatini dağıtabilir ve egzersiz yaparak stres ve kaygı düzeyini azaltabilirsiniz. Bu sayede, köpeğinizin yalnız kaldığı zamanlarda daha mutlu ve rahat olacağından emin olabilirsiniz.

Profesyonel Köpek Eğitmeni Murat Güngör’ün Resmi Youtube Kanalı ile Tanışmadınız mı? biz sizleri bekliyoruz : Youtube Kanalı

Hemen Ara
Whatsapp